Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 24 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Biserica Ortodoxa Romana se implica in prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane

Biserica Ortodoxa va lupta impotriva traficului de persoaneCantina municipala a gazduit, ieri, seminarul "Participarea Bisericii Ortodoxe Romane la prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane", organizat de catre Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) si Patriarhia Romana. La dezbateri au participat P.S. Dr. Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, mai multi preoti ortodocsi, reprezentanti ai diverselor culte din Arad, ai autoritatilor locale, dar si prefectul Dan Ungureanu.
OIM si Patriarhia Romana au semnat, anul trecut, un protocol prin care Biserica Ortodoxa Romana se angajeaza sa se implice in lupta impotriva traficului de persoane, fenomen care a cuprins si Romania. 
"La noi, victimele sunt racolate cu predilectie din randul fetelor cu varste intre 14 - 25 de ani. Sub pretextul unor slujbe onorabile in tari occidentale, recrutorii profita de lipsa de informare si de credulitatea tinerelor, care odata ajunse in strainatate sunt exploatate sexual sau sunt puse la munca fortata. Organizatia Internationala pentru Migratie desfasoara in Romania mai multe programe de asistenta pentru victimele traficului, printre partenerii nostri numarandu-se Guvernul, organizatii neguvernamentale, Patriarhia",
spune Daniel Kozak, reprezentant al OIM.
Biserica Ortodoxa Romana va lupta impotriva traficului de fiinte umane prin preotii ortodocsi din parohii, care vor informa asupra fenomenului, dar si vor acorda asistenta spirituala si sociala victimelor reintoarse in comunitate.
Din 2000 si pana in prezent, OIM Bucuresti a asistat 650 de victime ale traficului, cetateni romani, cele mai multe cazuri provenind din judete din Moldova. De precizat ca din judetul nostru nu au existat, inca, astfel de cazuri.

Gerlinde Knap - Adervarul

  • Programul "O suta de proiecte pentru Romania" a fost lansat si la Arad

Marius Profiroiu a lansat la Arad un concurs de proiecteMarius Profiroiu, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice Locale, si Andrei Tudorel, director in acelasi minister, prezenti ieri la Arad, au dat startul concursului "O suta de proiecte pentru Romania"
Concursul se adreseaza unitatilor administrative publice locale, avand cate o sectiune distincta pentru judete, pentru municipii, pentru orase si pentru comune, nefiind uitate nici serviciile din prefecturi sau institutiile deconcentrate. 
La nivel national, vor exista o suta de proiecte castigatoare, pentru finantarea celor eligibile urmand sa se acorde intre 10 si 50 de mii de euro. 
Cele mai bune zece proiecte vor fi premiate cu cate o excursie "de studiu" in Italia. 
Dintre criteriile care vor fi luate in considerare pentru stabilirea castigatorilor amintim: caracterul de noutate si posibilitatea aplicarii proiectului si la alte institutii ale administratiei publice locale. 
"Functionarul este in slujba cetateanului"
 
Concursul vizeaza modernizarea administratiei publice si introducerea conceptului de inovare, totul pentru a schimba imaginea administratiei prin sensibilizarea celor care sunt in contact cu cetatenii. 
"Trebuie sa se inteleaga ca functionarul este in slujba cetateanului, iar acesta este in centrul atentiei pentru ca el plateste taxe si impozite" a precizat Profiroiu. 
Considerand ca nu poate fi aplicat un model general pentru toate comunitatile, secretarul de stat este de parere ca acest concurs este binevenit pentru ca "era nevoie de competitie. Unii pur si simplu nu vor schimbare". 
Prefect tehnocrat, nu implicat politic 
Cat priveste restructurarea administratiei, Marius Profiroiu considera ca problema nu este numarul functionarilor, ci lipsa lor de eficienta: "Avem prea multe functii de conducere. Daca s-ar reduce iar cei care servesc cetateanul ar fi platiti mai bine nu s-ar pune problema lipsei de eficienta".
In incheiere, acesta a mai vorbit si despre profesionalizarea functiei de prefect, care trebuie sa fie un profesionist tehnocrat si nu o persoana implicata politic, dar si despre descentralizarea financiara a comunitatilor locale obligate sa faca fata, infiintarii a numeroase servicii fara a avea posibilitati reale de sustinere. 
Aradenii sunt pregatiti pentru integrare 
Profitand de prezenta sa in Arad, Marius Profiroiu a fost desemnat sa inmaneze diplomele de participare celor care au luat parte la cursurile din cadrul "Programului de formare in domeniul politicilor de dezvoltare locala pentru functionarii si reprezentantii publici din administratia publica locala". "Romania este pe drumul integrarii care nu se poate face decat cu oameni pregatiti care cunosc riscurile, costurile, avantajele si dezavantajele integrarii" a subliniat secretarul de stat in Ministerul Administratiei Publice. 

C.G.& L.S. - Agenda zilei

  • Declaratiile premierului starnesc polemici

Inainte de instalare s-a trecut la restaurarea Monumentului GeneralilorAdrian Nastase nu este interesat de amplasarea Monumentului Generalilor  
"Monumentul generalilor de la Arad nu intereseaza in mod deosebit, in cadrul programului guvernamental de reabilitare a monumentelor istorice, atata vreme cat acest grup statuar are un anumit simbolism care nu indeamna la intelegere si care nu se inscrie in spiritul de cooperare si de prietenie al mileniului trei intre romani si unguri", a declarat premierul Adrian Nastase. 
Monumentul celor 13 generali maghiari omagiaza sacrificiul acestor militari, revolutionari la 1848, care au fost executati la Arad. Considerandu-se ca acest monument are semnificatii antinationale, in anul 1925, a fost demontat si depozitat in Cetate. 
La sfarsitul anului trecut, tot premierul Nastase a declarat ca nu crede in necesitatea reamplasarii monumentului.
Monumentul poate fi amplasat  
Declaratiile premierului nu au ramas fara ecou in randurile membrilor organizatiei judetene a UDMR . "Noi credem ca monumentul poate fi amplasat, pentru ca nu creeaza animozitati deosebite in Arad. In Arad, exista o hotarare a consiliului local municipal, care nu a fost atacata de nimeni, asa ca reamplasarea se poate face", a spus presedintele UDMR, Kiraly Andras. 
Acesta a subliniat ca organizatia locala a UDMR nu a cerut niciodata resurse financiare de la guvern pentru restaurarea monumentului, aceasta operatiune realizandu-se exclusiv din fonduri primite din donatii. 
"Premierul a mai vorbit intr-un spirit asemanator, dar noi consideram ca trebuie lasata istoria sa se exprime. Un monument atat de complex poate spune multe despre trecut, dar are valabilitate permanenta, deoarece idealul libertatii este permanent. Eu cred ca valoarea lui artistica indeamna la reconciliere", a adaugat Kiraly Andras.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Plata in valuta la asigurari

La UAV a avut loc "Bursa locurilor de munca pentru studenti"Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad, prin intermediul Ligii Studentilor, a avut in cursul acestei saptamani o initiativa extrem de asteptata. 
In parteneriat cu Uniunea Studentilor din Romania, Liga a organizat "Bursa locurilor de munca pentru studenti si absolventi".
La noul corp al Universitatii, din cartierul Micalaca, 31 de firme au oferit locuri de munca pentru absolventi.
Inca de la orele diminetii, sute de persoane au luat cu asalt standurile firmelor, pentru a cauta o munca bine platita si, daca se poate, cu program flexibil. Cele mai solicitate au fost cele sase societati de asigurari, care tentau prin salariile in valuta, aparent usor de obtinut. 
Au avut succes studentii de la inginerie, textile, turism si cei de la Stiinte Economice, care s-au inteles cel putin verbal cu reprezentantii firmelor respective.
Nici informaticienii nu au fost mai prejos. De la programator si designer pagini WEB, pana la supraveghetor in cluburi de Internet, multi impatimiti ai calculatoarelor si-au lasat CV-urile si asteapta un telefon de confirmare. 
Cererea a fost mult mai mare decat oferta de 159 de locuri de munca, dar este totusi un pas inainte. "Scopul principal al actiunii a fost acela de a crea o baza de date, in care sa existe aptitudinile si disponibilitatile tinerilor. Cei care nu vor fi confirmati acum au posibilitatea de a fi contactati atunci cand va fi nevoie de personal. Ei trebuie sa mai astepte cateva luni", ne-a spus unul dintre organizatori.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradenii pot cumpara masina anului in rate de pana la sase ani

Aradenii au fost interesati de noul autoturism Renault - Megan II Noul model al marcii Renault – Megane II – fost lansat ieri, la Arad, in cadrul operatiunii portilor deschise, desfasurata in perioada 23 mai – 1 iunie la nivel national. Evenimentul de ieri a fost organizat de firma concesionara  Renault in Arad.  Desemnata in doar cateva luni de la lansare masina anului pe plan european, Megane II a fost admirata alaturi de celelalte modele Renault – VelSatis, ClioSymbol, Laguna -  in fata Hotelului Continental. Majoritatea celor prezenti  la eveniment, printre care si oficialitatile urbei,  s-au convins de ergonomia mult laudata a modelului si calitatile lui tehnice.
Bucurandu-se  de o mare popularitate pe plan european de mai bine de peste trei decenii, marca Renault si-a castigat publicul prin imaginea nonconformista si dinamica a modelelor. 
In Romania, de exemplu, Renault a castigat trei ani consecutiv titlul "Masina anului".  Pretul noului model Megane II porneste de la 9981 euro, fara TVA si asigurare. Masina poate fi insa achitata si in sase ani (sau patru ani, in leasing), cu depunerea unui avans de 10% si plata unor rate lunare.

Lidia Bucataru - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 24 mai - 31 mai 2003  X-men 2 - (SUA)
Muresul - 24 mai - 31 mai 2003 Pianistul - (FRA- POL)
Arta - 24mai - 31 mai 2003 - Sala A  Pe jumatate mort - (SUA)
Arta- 24 mai - 31 mai 2003 - Sala B Acei ani '50 de neuitat - (HUN)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]