Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 24 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Intalnire tensionata Nastase-Medgyessy
La intalnirea Nastase-Medgyessy s-a discutat si problema monumentuluiCei doi premieri s-au contrazis public in chestiunea Statuii Libertatii de la Arad
Premierul Adrian Nastase si omologul sau maghiar, Peter Medgyessy, n-au reusit sa solutioneze, la intilnirea de ieri, problema Statuii Libertatii de la Arad. 
Parerile celor doi continua sa fie diferite: in timp ce Medgyessy a cerut, in romaneste, reamplasarea statuii, Nastase sustine in continuare ideea Parcului Reconcilierii. 
El a promis insa ca, pana la sfarsitul lunii decembrie,  pe baza discutiilor cu reprezentantii UDMR, va fi gasita o solutie convenabila in ce priveste parcul.
Intrevederea, usor tensionata, mai ales spre final, a avut astfel ca rezultat doar amanarea problemei Statuii Libertatii.
"Romania si Ungaria sunt capabile sa construiasca o istorie comuna daca isi accepta istoria. De aceea trebuie sa fie amplasata Statuia Libertatii, de aceea e nevoie de un parc de monumente care sa reprezinte interferentele si paralelismele istoriilor noastre", a spus Peter Medgyessy, vorbind in romaneste.
Lasand impresia ca Medgyessy cere prea mult, Nastase a mentionat ca la Arad exista deja un obelisc al celor 13 generali maghiari (n.r. - carora le este dedicata statuia), unde se depun flori. 
Totusi el a mentionat ca s-a discutat mult cu reprezentantii UDMR problema statuii, iar dezbaterile vor continua astfel incat sa fie gasita o solutie convenabila cu privire la Parcul Reconcilierii pina la sfarsitul lunii decembrie. 
Initial, Nastase a incercat sa se refere numai in treacat la chestiunea statuii, si sa accentueze in schimb importanta semnarii impreuna cu Peter Medgyessy a Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei cu privire la aplicarea Legii statutului maghiarilor din statele vecine Ungariei. Premierul Medgyessy a insistat insa pe tema statuii de la Arad.
"O promisiune trebuie respectata"
"Nu asteptam mai mult de la partenerii romani decat realizarea protocolului cu UDMR. A fost exprimata o promisiune (n.r. -  in ce priveste reamplasarea statuii) si consideram ca trebuie respectata"
, a spus transant  Medgyessy.
In replica, Nastase a explicat ca mentiunea referitoare la reamplasarea Statuii Libertatii figureaza doar in protocolul incheiat de PSD cu UDMR in 2001 si nu se regaseste in protocoalele din 2002 si 2003. 
El a afirmat ca nu a fost de acord cu prevederea si de aceea s-a stabilit la vremea respectiva continuarea discutiilor.
"Am irosi o perspectiva si o posibilitate istorica daca nu am reusi sa rezolvam chestiunea statuii", a atras atentia Medgyessy.
"Reconcilierea nu se realizeaza printr-un parc, doua parcuri sau trei parcuri. (...) Atentia mare acordata statuii creeaza sentimentul ca are o alta semnificatie decat cea efectiva", a inceput Nastase sa dea semne de iritare.
El s-a plans ca agenda temelor de discutie bilaterale "pare" ca este fixata de guvernarea anterioara din Ungaria, care a adus in discutie legea pentru maghiarii din afara granitelor, apoi problema statuii si, in cele din urma, problema dublei cetatenii pe criterii etnice. 
Intrebat de reprezentantul unui ziar de limba maghiara din Cluj care este parerea sa despre dubla cetatenie pentru maghiarii din afara granitelor Ungariei, ceruta de maghiarii din Voivodina si Ucraina, Nastase a raspuns ca dubla cetatenie pe criterii etnice nu are fundament in dreptul international.
El a adaugat ca reprezentantii minoritatii maghiare din Voivodina si Ucraina au nevoie de cetatenia ungara pentru a circula in spatiul european, dar pentru cetatenii maghiari din Romania aceasta problema este rezolvata deja.
In timp ce premierul roman facea acest comentariu, Peter Medgyessy a dat negativ din cap, apoi a cerut ca intalnirea sa ia sfarsit.

Alina Voaides - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fundatia lui Roman are adepti si la Arad

Fundatia lui Petre Roman are simpatizanti si la AradLansarea Societatii Romane pentru Democratie, al carei principal membru fondator este senatorul Partidului Democrat, Petre Roman, a pus pe jar membrii acestei formatiuni. Pozitia dizidenta adoptata de fostul premier al Romaniei dupa ce a pierdut presedintia PD s-a concretizat, la inceputul saptamanii, cu constituirea acestei fundatii, declansand astfel supozitii privind o eventuala scindare a PD.
Organizatia aradeana, recunoscuta ca fiind una in care Petre Roman se bucura de o mare apreciere, nu a ramas insensibila.
"Trebuia sa se exprime in partid"
In absenta liderului Gheorghe Seculici, presedintele interimar Iustin Cionca ne-a declarat ca nu poate formula un punct de vedere al organizatiei, ci doar sa-si prezinte propria parere. 
"Manifestul este corect, sunt de acord cu ceea ce contine,  dar el se putea face in cadrul partidului, nu trebuia sa apara ca si cum nu si-ar fi putut gasi locul in partid. Sau poate este o autocritica", a opinat Cionca.
Acesta ne-a declarat ca Petre Roman a avut de nenumarate ori ocazia sa propuna si sa faca demersuri pentru aplicarea unor asemenea idei, prin prisma pozitiei pe care a avut-o si o are in PD.
"Propunerile sale nu au fost preluate"
Consilierul municipal Mariana Faur a fost insa de acord cu nou infiintata societate, precizand ca, in functie de modul in care se va forma, ar putea adera la structura de constructie. Acesta nu isi face probleme privind o eventuala scindare a PD, subliniind ca demersurile lui Petre Roman nu au fost facute de pe picior de razboi. 
"Intre niste oameni de caracter nu trebuie sa existe dispute. Petre Roman a prezentat aceste idei in urma cu patru luni, in cadrul Conferintei Nationale si atunci a fost aplaudat minute in sir. Totusi, nu s-a intamplat nimic, propunerile nu au fost preluate de parlamentarii PD. Eu sper ca adunand mai multi oameni va reusi, poate anul acesta, sa le materializeze", a declarat Mariana Faur.

Mihaela Iancu - Observator

  • Proxenet pentru concubina

Proxenetul Rostas a fost retinut de politieUn barbat care a obligat doua tinere de 18 respectiv 20 de ani sa practice prostitutia
Un barbat a fost retinut de polilistii aradeni dupa ce si-a obligat concubina si prietena acesteia sa intretina relatii sexuale cu diferite persoane contra unor sume de bani.
Cand nu au mai venit cu suficienti bani acasa, fetele au fost batute atat de rau de proxenet incat s-au hotarat sa-l reclame la Politie.
Lazar Rostas are 28 de ani si este domiciliat in judetul Salaj.
La inceputul acestui an, barbatul s-a mutat in Arad impreuna cu concubina.
Pentru a face rost de bani, Rostas si-a dus concubina de numai 20 de ani la marginea orasului unde a obligat-o sa se prostitueze impreuna cu o alta prietena care locuia cu ei.
Fata ducea zilnic acasa peste 1 milion de lei.
In zilele cand producea mai putin, era batuta. Cand nu a mai suportat tratamentul la care era supusa, tanara si-a reclamat concubinul la Politie. Barbatul nu recunoaste insa ca ar fi batut-o.
Lazar Rostas a fost prezentat astazi Parchetului de pe langa Tribunalul Arad.
El risca pana la 10 ani de puscarie pentru proxenetism.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Tanarul acuzat de un dublu asasinat la Arad, condamnat la detentie pe viata

Florin Anghelus a fost condamnat la detentie pe viataTanarul acuzat de uciderea a doua femei la Arad si cunoscut ca practicant al magiei negre a fost condamnat la inchisoare pe viata de o instanta a Tribunalului din municipiu, pentru omor deosebit de grav, in prezent fiind intr-o sectie de maxima securitate a Penitenciarului aradean.
In 22 iunie 2002, doua femei, Ana Erdei (32 de ani) si Ildiko Morar (40 de ani), au fost gasite carbonizate intr-un autoturism care a luat foc pe un drum mai putin circulat, in apropiere de localitatea aradeana Beliu.
Initial, anchetatorii au presupus ca a fost un accident rutier, iar masina s-a aprins din cauza unei defectiuni la instalatia electrica.
La cateva sute de metri de locul unde a ars masina, a fost facuta insa o descoperire socanta. Pete de sange, lumanari si pene de gaina neagra, urme ale unui ritual ocult.
Criminalistii au stabilit ca, inainte de a muri, victimele au participat la o sedinta de magie neagra in timpul careia au fost legate si chiar agresate, iar moartea lor nu a fost un accident.
"Avand in vedere pericolul social, modalitatea de comitere a faptei, tinand cont si de personalitatea inculpatului Florin Anghelus - din profilul psihologic rezultand un criminal inrait, cu tendinta de comitere a unor fapte similare in continuare -, am apreciat ca detentia pe viata se impunea in aceasta cauza", a afirmat judecatorul Ioan Lazar, din cadrul Tribunalului Arad.
Potrivit sefului IPJ Arad, Nicolae Gudiu, cele doua femei ar fi avut probleme familiale si ar fi venit la Anghelus pentru vraji.
"Initial, comportarea lui a fost normala, dar n-a rezistat mult, ci s-a comportat din ce in ce mai pervers, cu un fel de paranoia care noua ne-a creat convingerea ca el este autorul. Femeile au murit ca urmare a ritualului, un ritual cu luna plina, cu sange de gaina, cu sange de miel si cu lumanari. Le-a urcat in masina, a dus masina pe sosea, i-a dat drumul in canal, iar apoi i-a dat foc", a explicat seful IPJ Arad.
Potrivit acestuia, rezolvarea cazului a fost foarte complicata, din cauza ca nu au existat martori, iar cadavrele celor doua victime au fost carbonizate complet.
Florin Anghelus poate ataca cu recurs hotararea instantei de condamnare la inchisoare pe viata.
Familia lui Anghelus sustine ca acesta este nevinovat si ca n-are nici o legatura cu moartea celor doua femei.

Romania Libera

  • Tricotaje Ineu - povestea unui succes de 30 de ani

Produsele Fabricii de Tricotaje din Ineu sunt apreciate in multe tari - Virtual Arad News (c)2003Ieri, in prezenta a 25 de directori ai unor societati importante din Europa si Statele Unite ale Americii, a oficialitatilor locale si judetene si a angajatilor, intreprinderea Tricotaje Ineu a sarbatorit trei decenii de activitate.
Povestea parteneriatului romano-francez de la Ineu dureaza de exact 30 de ani. Este, o spun chiar francezii, o poveste de succes.
O idee, un vis, care s-a transformat intr-un proiect reusit. Indiferent de greutatile intampinate s-a mers inainte ajungandu-se ca acum, Tricotaje Ineu sa devina un producator de succes pentru piata occidentala.
Fie ca a fost vorba de ciorapi, lenjerie intima, tricouri sau treninguri, firma aradeana a onorat cu succes pretentiile cerute de partenerii din Italia, Anglia, Austria, Belgia sau Franta. 
Stau marturie contractele cu firme prestigioase ca Lotto, Belfe, Elesse, Delta, Mark & Spencer etc.
Ultima ambitie a intreprinderii aradene este sa produca o linie de confectionat echipament sportiv sub denumirea proprie a societatii. 
Actualmente, societatea Tricotaje Ineu are un numar de 1.400 de angajati.
In ultimii 13 ani in fruntea societatii din Ineu a stat un manager desavarsit, care i-a multumit pe deplin pe partenerii sai francezi. 
Este vorba de directorul general Pavel Fluieras. El a fost felicitat ieri personal de catre presedintele grupului DIM - Francis Jagodowicz: "Sunt fericit ca primul drum care il fac cand vin in Romania este la Ineu. Dintr-o cladire modesta s-a ajuns ca acum sa avem o fabrica moderna care produce renumitele produse ale firmei DIM. S-a reusit sa se treaca peste toate dificultatile si, indiferent de vitregiile regimului politic, proiectul a continuat. In domnul Fluieras am avut un om de nadejde care a reusit sa stranga in jurul lui o echipa manageriala priceputa". 
La randul sau, Daniel Marie - directorul pentru Europa a principalului partener al Tricotajelor - Sara Lee, i-a facut doua cadouri simbolice domnului Fluieras: o placheta omagiala din cristal si tricoul original al celui mai valoros fotbalist din nationala Frantei: Zinedine Zidane.
"Am facut acest al doilea cadou pentru ca stiu despre pasiunea domnului Fluieras pentru fotbal si performanta. La fel ca si in fotbal spunem ca echipa castigatoare nu se schimba. Trebuie sa ne adaptam mediului de afaceri care se schimba foarte rapid. Pietele se schimba, clientii se schimba, gusturile clientilor se schimba. Noi dorim sa le oferim confort, calitate si modern. Ne vom extinde facilitatile la Curtici si dorim sa intarim reteaua de colaboratori din toata tara. Indiferent de toate acestea, Tricotaje Ineu va ramane jucatorul principal pentru noi", a punctat Daniel Marie starnind aplauzele furtunoase ale angajatilor fabricii.
Si-au mai exprimat felicitarile pentru succesul firmei aradene subprefectul Florin Remetan, primarul Ineului - Nicolae Mehelean si fostul primar al localitatii - Ioan Tot (cel care a contribuit serios la punerea bazelor societatii).
In incheiere, directorul general al societatii Tricotaje Ineu, Pavel Fluieras, si-a exprimat intentia dezvoltarii parteneriatelor externe dar si cea a producerii unei colectii proprii si a intrarii pe piata interna.
Un lucru este limpede insa: la Ineu exista toate premisele ca frumoasa poveste a succesului in afaceri sa continue...

Olimpiu Bulzan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]