Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 24 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Monumentul Marii Uniri, intre legalitate si lipsa avizelor

Monumentul Marii Uniri va fi amplasat in fata noii Catedrale - Virtual Arad News (c)2003Marele eveniment al acestei saptamani este, cu siguranta, venirea presedintetui Romaniei, Ion Iliescu, la Arad. 
Anuntata inca de acum cateva saptamani, vizita va ocaziona punerea pietrei de temelie, a primului cancioc de beton, pentru Monumentul Marii Uniri. 
Dupa indelungi dispute legate de oportunitatea amplasamentului acestui obiectiv (in final a fost aleasa Piata Podgoria, in fata noii catedrale ortodoxe - n.r.), altele sunt pe cale sa apara. 
Este vorba de lipsa, cu o saptamana inainte, a actelor si a formelor legale necesare. 
Lipsa a fost semnalata, la sfarsitul saptamanii trecute, de consilierul local UDMR, Ioan Darida, care s-a adresat plenului CLM si Executivului, precizand ca "nici un monument sau alt amplasament, nu poate exista fara a fi indeplinite formele legale", in speta fiind vorba de autorizatia de construire si de studiul de amplasament. 
Consilierul UDMR a cerut ca in cele cateva zile care au mai ramas "cei care trebuie sa-si faca treaba sa si-o faca"
Primarul Dorel Popa a dat asigurari, insa, ca la momentul venirii presedintelui Romaniei la Arad toate formele legale vor fi indeplinite si punerea "pietrei de temelie" se va face cu respectarea cerintelor legale.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Nicu Cojocaru – tentat de Primaria Aradului

Interviu cu deputatul PUR - Nicu CojocaruDialog cu deputatul umanist aradean din partea PUR
- In ultima vreme, nu prea ati fost de gasit. Ma refer la faptul ca ati fost, mai tot timpul, plecat din Arad, nefiind aici nici macar la sfirsitul saptamanii, atunci cand aveti liber de la Parlament. Care este cauza?
- Ma doare faptul ca in ziarul "Adevarul", in ultimul timp, am doar cateva aparitii. Totul mi se datoreaza deoarece in cea mai mare parte a timpului am fost la Bucuresti. Daca stau si socotesc bine, activitatea parlamentara este in proportie de 80% la Bucuresti, in Camera Deputatilor. Pe linie de partid am avut saptamanal intalniri, la Bucuresti sau in alte localitati, cu membrii Partidului Umanist. In acest sens, si la sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa particip, la Alba Iulia, la sedinta Biroului Permanent al PUR, urmand ca acolo sa prezint programul Departamentului de Identitate Nationala, pe care eu il conduc.
- Sa revenim la Arad. Este sau nu un succes bugetul pe 2004?
- Pentru aradeni, da! Este pentru prima data cand judetul Arad primeste sume importante, duble chiar fata de 2003, sume care vor rezolva unele probleme sociale si de dezvoltare economica. 
- Ati avut si dumneavoastra contributie in aceasta privinta... 
- Da. Mi-am asumat o raspundere mare fata de aradeni atunci cand am hotarat sa sustin mai multe obiective de realizat (sau continuarea unor investitii): construirea Vamii de interior si a Regionalei Vamale Arad, inceperea lucrarilor la Statuia Marii Uniri, lucrari in agricultura si, nu in ultimul rand, alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru Catedrala Ortodoxa. 
- Cate amendamente ati depus in Parlament? 
- Am avut sapte amendamente si am castigat sase. Tot ceea ce am enumerat mai sus se regaseste in buget, adica obiectivele respective beneficiaza de mai multe miliarde de lei pentru inceperea sau continuarea investitiilor. 
- Ati cerut zece miliarde pentru Catedrala Ortodoxa si ati primit trei. De ce? 
- In strategia mea am dorit sa cer mai mult ca sa pot sa accept mai putin. Daca in comisiile reunite (Drepturile Omului din Camera Deputatilor si comisia de Cultura a Senatului) s-a convenit suma de 10 miliarde de lei, am sperat si am avut increderea ca parlamentarii aradeni din comisia de Buget-Finante ma vor sustine. Speranta s-a transformat intr-o deziluzie totala. Amendamentul a fost respins. Totul a ramas la nivelul plenului. 
- Si? 
- In plen, amendamentul cu investitia de la Catedrala Ortodoxa a fost discutat in jurul orei 19,30, atunci cand in sala mai erau doar doi parlamentari aradeni. Unul a disparut, celalalt n-a auzit si n-a facut nimic. Am prezentat motivele pentru care doream acesti bani, iar domnul Nicolae Vacaroiu a cerut respingerea propunerii mele. Am ramas surprins ca masina de vot pesedista a functionat ireprosabil: "Nu, domnule deputat!" - a fost rezultatul votului. Am crezut ca innebunesc. Am mers din nou la microfon si am insistat, e adevarat ca putin cam necivilizat!, cu voce tare pentru a fi luat in considerare. Mai in gluma, mai in serios, cei prezenti nu au mai avut ce face. Presedintele comisiei de Buget-Finante, pentru ca lucrarile plenului sa poata continua si sa scape de mine, a propus suma de 3 miliarde de lei - restul pana la zece urmand a se regasi in alte surse. Asa incat, de aceasta data, plenul a hotarat: suma de trei miliarde de lei pentru Catedrala Ortodoxa din Arad! 
- E clar un castig. 
- Nu stiu ce sa zic. Dar daca fiecare parlamentar aradean ar fi fost prezent la acea sedinta, rezultatul ar fi fost poate altul. Mi-as fi dorit sa-l am pe deputatul Titus Gheorghiof, dar... 
- Acesta este singurul nominalizat. Ati mai vorbit si de altii... 
- Pe aceia ii voi nominaliza cu o alta ocazie. 
- Sa vorbim putin despre ceea ce se intampla in Arad. Pe cine vedeti primar al Aradului in 2004, dupa alegeri? 
- Partidul Umanist - filiala aradeana are trei propuneri pentru aceasta functie: Dan Ivan, Sorin Neamtu si, mai nou, profesorul Cristian Moisescu. Daca ar fi sa-l prezint pe fiecare, as spune: Dan Ivan - experienta, sarm politic, cinstit, profunzime in luarea unor decizii, a fost in doua randuri presedinte al Consiliului Judetean Arad; Sorin Neamtu - tanar, experienta in actul conducerii (a fost viceprimar al municipiului Arad), cinstit, putere de munca; Cristian Moisescu - vine din postura intelectualilor de elita, a fost primar intr-o perioada grea si a reusit sa obtina rezultate de exceptie in administratia locala, cinstit (a venit si a plecat, din Primaria Aradului, pe bicicleta), nu este implicat in afaceri, este un excelent profesor. Daca ar fi sa aleg unul dintre ei mi-ar fi foarte greu. Totul se va rezolva la Bucuresti, dar si luand in seama decizia Biroului Executiv Judetean al PUR. 
- Dumneavoastra nu v-ati gandit sa candidati? 
- M-am gandit. Mi-as dori sa fiu primar al Aradului. Ce n-as face! Sa fii primar trebuie sa fii alaturi de aradeni. In prezent, primaria este rupta de electorat. Este, daca vreti, un adevarat SRL! Daca n-ar fi presa, eu cred ca Primaria Arad ar face si mai multe greseli. Daca sondajele ma tin in fruntea topului celor care ar putea fi primari, voi candida. Nu sunt lipsit de modestie dar va pot spune ca ma aflu in fata multor politicieni aradeni care deja sunt desemnati sa candideze de catre partidele lor. Mai e ceva. Daca Biroul Permanent al PUR, la Bucuresti, va hotari ceva in acest sens, eu ma voi supune hotararii! Doar muncind zi si noapte, in beneficiul aradenilor, poti avea satisfactii!

Alin Olteanu - Adevarul

  • Ministerul Culturii cauta solutii. Doua monumente in Piata Pompierilor!

Presedintele UDMR Arad - Kiraly Andras crede in solutionarea problemei Monumentului LibertatiiUdemeristii raman pe pozitii in privinta relatiilor de colaborare cu partidul de guvernamant la Arad. 
Presedintele Uniunii aradene, Király András, spune ca protocolul ramane in continuare suspendat si sunt foarte slabe sanse ca parteneriatul sa fie reluat pana la sfarsitul anului. 
Principala doleanta a maghiarilor, reamplasarea Monumentului Libertatii in Piata Pompierilor, nu pare sa-si gaseasca rezolvarea. 
Totusi, seful maghiarilor aradeni sustine ca la nivel central discutiile pentru reamplasarea grupului statuar au fost reluate si s-au dezbatut mai multe proiecte care sa multumeasca pe toata lumea.
"Am auzit ca la nivel de Bucuresti se discuta despre amplasarea tot in zona din apropierea Pietei Pompierilor a inca unui monument care se reprezinte jertfa romanilor in Revolutia din 1848 si asa am inteles ca ar fi agreata si amplasarea Monumentului Libertatii tot acolo.", declara  Király András.
"Noi ramanem in continuare pe pozitii si nu avem de gand sa renuntam la pretentiile noastre. Este totusi un semnal pozitiv faptul ca discutiile la Bucuresti au fost reluate si poate in cele din urma problema va fi solutionata." a declarat Kiraly Andras - Presedintele UDMR Arad

Bogdana Popescu - Observator

  • Inaintea romanilor, cainii aradeni se integreaza in Uniunea Europeana  

Cainii de rasa vor fi marcati cu microcipuriGheorghe Schill, presedintele Asociatiei Chinologice Romane Arad, vrea ca toti cainii de rasa din municipiu sa aiba cipuri de identificare. 
Tehnica este folosita de mult timp, cu succes, in afara tarii si impiedica pierderea patrupedelor. 
Microcipurile vor fi implantate sub piele si vor costa proprietarul circa 450.000 de lei. 
In felul acesta, animalele domestice nu vor mai fi supuse altor interventii dureroase, folosite mai demult pentru marcarea vietuitoarelor. 
In Arad, exista aproape 1000 de caini de rasa, iar reprezentantii locali ai asociatiei au primit deja cateva cipuri pentru implantare. 
Presedintele Schill a declarat ca tehnica se aplica la Arad pentru prima oara pe scara larga, iar exemplul va fi urmat la scurt timp de asociatiile similare din Bucuresti si Timisoara. 
"Ne vom alinia si noi la standardele europene, in materie canina, prin aceste cipuri", a afirmat Gheorghe Schill.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Si barbatii sunt solicitati la munca de spanioli

Muncitorii romani sunt solicitati si de spanioliOficiul pentru Migratia Fortei de Munca va organiza la data de 28 noiembrie o preselectie pentru ocuparea a 13 locuri de munca in industria spaniola pentru o perioada de minim un an. 
Spaniolii au nevoie de 13 romani pentru meseriile de ajustor echipamente electronice, sudor, cazangiu, operator de masini unelte, conducator auto pentru camioane. 
Preselectia se va desfasura la sediul OMFM din str. Valter Maracineanu nr. 1-3, sector 1, Bucuresti. 
Candidatii trebuie sa se prezinte cu urmatoarele documente: copie dupa buletinul de identitate, copie pasaport, copie legalizata dupa cartea de munca, copie legalizata dupa diploma de studii, cazier judiciar, adeverinta de la medicul de familie si 2 poze tip pasaport. 
Selectia finala se va desfasura in luna decembrie, iar decizia de acordare a contractelor de munca va apartine in exclusivitate angajatorilor spanioli.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]