Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 25 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradenii au serbat 144 ani de la Unirea Principatelor

Aradenii au sarbatorit 144 ani de la Unirea PrincipatelorContemporanii au numit data de 24 ianuarie 1859 "Ziua cea mare a veacului". Unirea Principatelor Romane Muntenia si Moldova sub un singur sceptru, cel al lui Alexandru Ioan Cuza, a declansat procesul modernizarii societatii romanesti, al racordarii la valorile vremii, Romania integrandu-se in familia  natiunilor independente. La 144 de ani de la Unire, Romania poarta, inca, o batalie, asemanatoare cu cea din anii 1856-1859, o batalie menita sa ne aseze tara acolo unde ii este locul.
Si la Arad, cei 144 de ani care au trecut de la unirea celor doua principate au fost aniversati asa cum se cuvine, peste 200 de persoane adunandu-se in Piata din fata Palatului Administrativ pentru a urmari programul pregatit de autoritatile locale. 
Manifestarile au inceput cu intonarea imnului de stat si discursurile primarului Dorel Popa si a prefectului Dan Ungureanu, care a transmis mesajul premierului catre toti aceia in pieptul carora bate o inima de roman. Festivitatile au continuat cu un spectacol folcloric la care si-au dat concursul Rapsozii Zarandului, Ansamblul "Doina Muresului", precum si interpretele Cornelia Caprariu Roman si Malvina Nagy. La final, cei prezenti s-au prins intr-o hora, Hora Unirii. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Petre Roman, primit la Arad ca in vremurile bune

Petre Roman a semnat in Cartea de onoare a UVVGDesi scopul initial al vizitei senatorului PD Petre Roman, la Arad, era doar lansarea cartii "Marturii provocate", staff-ul PD a avut grija sa-i alcatuiasca un program menit să demonstreze ca oaspetele se bucura de aceeasi consideratie ca si pe vremea cand era "El lider maximo" al partidului. 
Flancat, pe tot parcursul vizitei, de catre doi profesori universitari de marca - Vasile Morar si Daniel Barbu, Petre Roman "a navigat pe apele politicului" doar in masura in care a fost provocat de catre cei prezenti la rundele de discutii.
* Tinerii, autonomia individuala, gradul de competitie
Intalnirile cu cadrele didactice si studentii celor doua universitati aradene i-au dat lui Petre Roman ocazia sa constate ca este in continuare primit cu simpatie. Rectorii Lizica Mihut - Universitatea "Aurel Vlaicu" si Aurel Ardelean - Universitatea "Vasile Goldis" au avut cuvinte de apreciere la adresa distinsului oaspete, "eminenta personalitate academică si politica" (Aurel Ardelean), "personalitate intrata in istoria Romaniei" (Lizica Mihut). 
In semn de apreciere pentru ceea ce Petre Roman, ca prim-ministru, a facut pentru promovarea invatamantului universitar privat in Romania, prof. dr. Aurel Ardelean i-a inmanat Diploma de Excelenta a Universitatii de Vest Vasile Goldis si Medalia Jubiliară Vasile Goldis.
In discutiile cu studentii celor doua universitati, principala problema atinsa a fost reforma invatamantului. Indiferent de cat si cum s-a făcut si mai trebuie facut in acest domeniu, este vital ca sistemul de invatamant sa permita tinerilor sa aduca un suflu nou in societatea romanescă. "Societatea moderna este o reuniune de oameni care inseamna ceva, oameni autonomi, de sine statatori si nu dependenti"
Petre Roman a insistat pe ideea ca nu trebuie să privim cu ochi rai faptul ca foarte multi tineri pleaca in strainatate. Daca sunt in stare să se descurce in societăti cu un grad de concurenta mult mai ridicat decat in Romania, este foarte bine. Problema esentiala este ca sistemul de invatamant sa ofere sanse nu doar "varfurilor" ci tuturor tinerilor care doresc să invete. Pentru aceasta, atat invatamantul de stat cat si cel privat trebuie sprijinit si nu impiedicat sa se dezvolte. Cat priveste "goana după diplome", Roman a precizat că "nu suntem intr-o supraincarcare de tineri cu diplome", ci sub standardele occidentale. 
* Carte despre trecut, pentru viitor
Librăria Ioan Slavici s-a dovedit neincapatoare pentru doritorii de a fi prezenti la lansarea cartii "Marturii provocate" - convorbiri cu Elena Stefoi. 
Au fost prezente oficialităti ale Aradului, in frunte cu prefectul Dan Vasile Ungureanu si primarul Dorel Popa, oameni de cultura, simpatizanti. 
Prozatorul Gheorghe Schwartz a vorbit atat despre protagonistul cartii, cat si despre cea care "a provocat marturiile", Elena Stefoi.
Schwartz l-a felicitat pe Petre Roman pentru faptul ca este unul dintre cei care "au ramas pe ecran si după 22 decembrie 1989", fată de altii care au aparut doar fugitiv, pentru simplul motiv ca s-au inghesuit să fie vazuti. Din pacate, spune Schwartz, Petre Roman, omul care - in ciuda faptului ca a invatat ca trebuie sa te bazezi doar pe tine insuti, a cautat echipa - a cunoscut tradarea ca pe "un proces care, din pacate, incă nu s-a terminat"
La succintul portret al lui Petre Roman, distinsii profesori Daniel Barbu si Vasile Morar au adăugat cateva "tuse": la Petre Roman "politica este un fel de virtute aristotelică", acesta "orientandu-se intuitiv spre ceea ce este esential"
Pe scurt, Petre Roman practica "politica dupa standarde morale".
"Nu am ascuns nimic, nu am adăugat nimic, nu am pervertit nimic", a declarat Petre Roman care, la finalul unui discurs presarat cu reflectii, glume si povestiri, a conchis: "cartea este despre trecut, dar pentru viitor".
Scriitorul Schwartz a prezentat cartea "Marturii provocate"* "Nu m-am văzut nici o clipa in plan secundar"
Afirmatia a fost facuta de Petre Roman la conferinta de presa de la Hotel Continental Astoria, in urma unei intrebari a unui ziarist. A fost, de fapt, un fel de "cireasa pe tort", avand in vedere faptul ca la toate intalnirile anterioare mai multi vorbitori l-au felicitat pe Petre Roman pentru declaratia "nu sunt un invins", facuta cu catava vreme in urma. 
Intrebarile ziaristilor s-au referit la situatia din interiorul PD, reatiile PD cu partidele din opozitie, disputele cu PSD, politica externa etc.l
Roman este de parere ca mutarea disputei PD-PSD din interior in cadrul Internationalei Socialiste "nu este bine privita" de catre nimeni. Chiar daca PD este deja membru al Internationalei Socialiste, este normal ca aceasta sa accepte si PSD-ul, fiind vorba despre un partid care in mod constant s-a declarat social-democrat si este la guvernare. Desigur, spune Petre Roman, PD nu poate sa accepte "inclinatia tentaculara" a PSD. 
Pe langa faptul ca este nedemocratica, este si gresita, pentru ca personalitătile care sunt constranse sa se inscrie in PSD nu pot fi incluse in categoria "militanti"
Plecările din PD "tind sa arate o slabire, o hemoragie" si sunt puse pe seama lipsei dialogului, a libertătii de exprimare. Cu toate acestea, cei care ani de zile s-au batut pentru ideile PD nu ar trebui să plece, ci sa se bată mai departe pentru ideile lor. 
O aliantă PD-PNL ar putea fi benefica daca s-ar face pe programe comune, pe proiecte viabile. Opozitia, in general, trebuie sa colaboreze pe aceste baze. Daca nu este transmis un mesaj comun clar, credibil, electoratul va considera ca aliantele si colaborarile se fac doar in interesul partidelor si nu in interesul cetatenilor, al Romaniei. 
Desi este convins că "lumea ar fi mai buna fara Saddam Husein", ca "exista multă motivatie de partea americană", Roman este de parere ca la ora actuala "există si o altă cale inaintea celei militare".
"Cocoasa de pe spinarea Romaniei"
La dezbaterea pe tema "Promovarea initiativei libere pentru imbunatatirea mediului de afaceri", desfasurata tot la Hotel Continental Astoria, au fost prezenti oameni de afaceri, oameni politici, somitati ale Aradului. Nu au lipsit prefectul Dan Ungureanu, subprefectul Florin Remetan, presedintele Consiliului Judetean - Caius Parpala, primarul Dorel Popa, viceprimarul Emanoil Voicu. 
In preambulul dezbaterii, Petre Roman a adus mai multe argumente in favoarea afirmatiei că "mediul de afaceri din Romania este distorsionat, complicat si artificial", in special pentru faptul ca libera initiativă, in loc să fie incurajata, este descurajata prin legi, ordonante, impozite, taxe, sistemul de reglementari fiscale fiind o adevarata "cocoasa pe spinarea Romaniei", aceasta fiind aratata cu degetul de catre toate organismele europene si mondiale. Sistemul de impozite si taxe functioneaza pe principiul "iau de la cine pot, cat vreau si dau la cine vreau". De aici, coruptia care ii descurajeaza pe investitorii cinstiti, indiferent ca sunt straini sau autohtoni.
Interventiile din sala s-au axat in special pe faptul că legile, normele metodologice si ordonantele se bat cap in cap, creandu-se un hatis legislativ in care nimeni nu se mai poate descurca. Pana si Dan Vasile Ungureanu (s)-a intrebat: "Ce ar trebui sa faca prefectul?"

Simion Todoca - Adevarul

  • Desi a renuntat la pensie si isi facuse deja carti de vizita, Liviu Gargari nu a fost confirmat pe functia de comandant la Gardienii Publici

Liviu Gargari nu a fost confirmat de functie de catre CLMConsilierii judeteni nu l-au confirmat, ieri, pe functia de sef al Corpului Gardienilor Publici pe Liviu Gargari, care, de cateva saptamani, prin dispozitie a presedintelui CJA, a fost imputernicit sa conduca institutia.
Votul secret a avut un rezultat surprinzator pentru Gargari. Surse din interiorul Consiliului Judetean ne-au divulgat ca, Liviu Gargari stia de lipsa de incredere a consilierilor; de aceea, in zilele precedente sedintei a contactat mai multi consilieri, rugandu-i sa voteze pentru el… 
Rezultatul a fost: 14 voturi pentru si 20 impotriva. Toate acestea s-au petrecut dupa ce Gargari a renuntat la pensie (pentru salariul de comandant al gardienilor) si si-a intocmit carti de vizita cu antetul "Corpului Gardienilor Publici".
"Nu comentez nefavorabil. Este decizia consilierilor, este problema lor. Nu consider ca a fost o mascarada. Eu am vrut sa-mi fac treaba. Concursul a fost castigat pe drept. Voi participa si la urmatorul concurs. Consider ca sunt capabil sa indeplinesc aceasta functie", a declarat Gargari, dupa sedinta. Intrebat care poate fi cauza votului negativ, acesta a spus ca "au votat asa pentru ca probabil nu au incredere in ce mi-am propus sa fac".
Cert este ca Liviu Gargari nu vrea sa renunte. Conform spuselor presedintelui CJA, Caius Parpala, de astazi va fi numit, din nou, interimar, Sorin Codos, urmand sa se organizeze un nou concurs pentru ocuparea postului de sef al Corpului Gardienilor Publici.

Simona Mazare- Observator

  • Statuie in protocol

Monumentul Libertatii va fi amplasat in Piata PompierilorAmplasarea Statuii Libertatii intr-o piata centrala din Arad va constitui unul dintre principalele puncte ale viitorului protocol ce ar putea fi semnat intre UDMR si PSD Arad, a declarat, vineri, liderul aradean al Uniunii, Andras Kiraly, citat de Mediafax. 
Proiectul a reprezentat cerinta de baza din partea UDMR si in protocolul precedent semnat cu PSD, insa, potrivit lui Kiraly, de aceasta data se urmareste respectarea datelor prevazute in programul privind amplasarea grupului statuar ridicat in memoria eroilor Revotuliei Maghiare de la 1848 - 1849. "Ne intereseaza ca datele prevazute in program sa fie respectate, iar proiectul sa fie finalizat in acest an", a declarat presedintele organizatiei locale a UDMR. Uniunea va demara negocierile privind viitorul protocol la inceputul lunii martie si va propune aliatilor din PSD sa sprijine si un proiect de reabilitare a Liceului "Csicky Gergely" din Arad. 
Liderul organizatiei municipale a PSD Arad, Coloman Edeleny, a spus ca aceste puncte sunt agreate de partidul pe care il reprezinta. Pentru a face loc Statuii Libertatii, inalta de 12 metri, consilierii municipali au aprobat, la sfarsitul anului trecut, desfintarea unei piete de vechituri, amplasata in centrul vechi al orasului, pe locul careia va fi construit un parc. Costurile proiectului au fost estimate la sase miliarde de lei, suma care va fi cautata la sponsori. Statuia Libertatii a fost amplasata in Arad la 1890 si demontata in 1925, din dispozitia guvernului Romaniei. In 1999, printr-o Hotarare de Guvern, grupul statuar a fost transferat de la Ministerul Apararii la Ordinul Minoritilor, fiind mutat astfel din Cetatea Aradului in cladirea Minoritilor, unde se afla si in prezent.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Arsenal de arme in casele aradenilor

Expozitie inedita, cu arme si obiecte furateComisarul sef  Gheorghe Tica, seful Politiei municipiului Arad, a organizat joi o expozitie cu arsenalul de arme albe si obiecte de provenienta dubioasa aparute in urma perchezitiilor domiciliare facute la cei noua tinerii implicati de curand intr-un adevarat razboi de strada. In total, au fost prezentate 4 sabii tip ninja, 3 bate de base-ball, un pistol cu aer comprimat de cal. 4,5 mm, o crosa metalica de golf, un baston metalic, manusi si echipament de protectie pentru box si arte martiale, precum si 6 casetofoane auto, 2 laptop-uri, un receiver TV satelit, o camera video, doua aparate foto si un obiectiv foto. Comisarul sef Gheorghe Tica a mai declarat ca se primesc telefoane pentru ca politia sa-i trateze cu mai mare indulgenta pe batausi, dar ca, in ceea ce-l priveste, va solicita prelungirea arestarii preventive pentru membrii celor doua bande implicate in luptele de strada, mai ales ca ei au primit, de-a lungul timpului, mai multe amenzi pentru batai.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]