Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Emisiunea "Pulsul Zilei" din data de 25 iulie nu poate fi difuzata din cauza unor probleme tehnice aparute la Radio Arad in urma furtunii din 24 iulie.

Miercuri, 25 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Furtuna de un sfert de ora a provocat pagube de sute de milioane de lei

In fata magazinului Ziridava furtuna a prabusit arbori peste masini Mai multe autoturisme au fost avariate, curentul electric s-a intrerupt in cateva zone ale orasului, o bucata din acoperisul magazinului Aradul s-a desprins si a cazut pe trotuar, pomi au fost smulsi din radacina.
Aseara, viceprimarul Levente Bognar a convocat Comisia de aparare impotriva dezastrelor. 
O femeie din Micalaca a suferit un atac de cord, s-a produs un accident rutier. 
Acesta este bilantul trist al unui sfert de ora de vant puternic, in municipiul Arad.
Furtuna neasteptata de aseara a produs pagube de sute de milioane de lei in numai un sfert de ora.
In toate cartierele municipiului au fost smulsi copaci, avariate autoturisme, panouri publicitare au fost facute ferferita.
In mai multe zone ale orasului firele de joasa tensiune au fost avariate, ceea ce a cauzat intreruperea curentului electric.
Jumatate din strada Stefan Augustin Doinas, o parte a pietei Fortuna si a zonei UTA au ramas in bezna zeci de minute, pana cand echipele de interventie ale Electrica au remediat defectiunile.
Furtuna a mutat acoperisul magazinului Aradul pe gheretele din apropiere O bucata a acoperisului magazinului Aradul a fost smulsa de vant si proiectata pe trotuare. Ghereta Alfa & Omega, care vinde obiecte religioase, s-a ales cu geamurile sparte si cu marfa imprastiata. Din fericire, vanzatoarea care la ora respectiva se afla in chiosc a scapat ca prin urechile acului: daca tabla de cateva tone cadea cu jumatate de metru mai incolo, femeia nu ar mai fi fost in viata.
O bucata de lemn din acoperis a cazut peste statia de tramvai.
Furtuna a durat foarte putin, pana la ora opt si un sfert.
O echipa a ziarului Observator aradean a iesit imediat pe teren, pentru evaluarea situatiei. La cantina saracilor un pom a fost smuls din radacini si bloca jumatate de trotuar si de sosea. In cadere, a smuls cu el firele instalatiei de aer conditionat de la un magazin si o reclama.
La magazinul Leonardo a cazut firma luminoasa, iar perimetrul a fost izolat, pentru prevenirea accidentelor.
De pe agentia Tarom au cazut bucati de tigla – din fericire nimeni nu a fost ranit. La statia de tramvai de la Dacia un pom rupt bloca pietonalul, iar langa policlinica altul, rupt in doua, cazuse peste un camion al firmei Frutti Fresh.
Un Mercedes cu numar de Germania si o Dacia au fost efectiv ingropate de un arbore prabusit peste ele, langa Ziridava.
Peste drum, un panou publicitar flutura in vant, sifonat si ilizibil… 
Acelasi peisaj, pana la Podgoria.
In parc furtuna a scos arbori din radacini In cartierul Vlaicu pagubele au fost mai mici; totusi, la Fortuna un autoturism a fost avariat de crengi.
O femeie din Micalaca a ajuns in stare grava la spital, dupa ce s-a enervat ca un pom i-a distrus o parte din acoperis. Se pare ca  doamna este cardiaca si a prezentat simptome de infarct. 
Parcul Eminescu si strandul Neptun nu au fost nici ele ocolit de furtuna. Peste tot frunze, crengi, copaci rupti. Cateva terase au fost efectiv desfiintate, umbrelele luate pe sus. 
Vantul a maturat sticle, farfurii, scrumiere de pe mese.
Viceprimarul Levente Bognar si vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea au fost primii edili care s-au deplasat personal in zonele critice. Bognar a convocat aseara, la ora 21, Comisia de lupta impotriva dezastrelor.
Viceprimarul ne-a declarat: "Pana in prezent nu au fost raportate victime. Am primit 21 de sesizari, va trebui sa intervenim pentru a evalua exact pagubele", a declarat Bognar pentru Observator aradean.
La Ambulanta medicala a spitalului judetean am aflat ca un accident rutier s-a produs din cauza vantului. "Nu avem cazuri speciale", a precizat laconic interlocutoarea de la celalalt capat al firului.
La ora 21.45 viceprimarul ne-a furnizat primele estimari:
3 autoturisme au fost avariate,
s-a intrerupt curentul electric in zona industriala, cablul TV a cazut in mai multe zone.
In doua ore firma Polaris a curatat arterele principale ale Aradului

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • Nesocotind dorinta primarului Dorel Popa: Consilierii municipali au iertat ARIS-ul de datorii

Consilierul Doru Sever Puia a pledat in favoarea Aris-uluiProverbul "cand pisica nu-i acasa"... se potriveste ca o manusa "extraordinarei" CLM de ieri. 
Sa ne explicam. Inainte de a pleca in Portugalia la un seminar international pe probleme de administratie, primarul Dorel Popa (PSD) a initiat un proiect de hotarare privind "respingerea cererii de inlesniri la plata obligatiilor fata de bugetul local pentru S.C. ARIS S.A."
Dupa ce face apel la tot felul de legi si proceduri, primarul concluzioneaza ca nici nu poate fi vorba ca societatea comerciala ARIS sa fie iertata de cele trei miliarde de lei, reprezentand penalitati, dobanzi si debite fata de CLM Arad.
Evident, consilierii Opozitiei n-au fost de acord cu punctul de vedere al primarului.
Pana aici am fi inteles. Ce s-a intamplat mai departe insa, ne-a facut sa ne minunam peste masura! Nu numai ca n-au executat "ordinul" lasat de Dorel Popa inainte de a pleca in Portugalia, dar consilierii PSD au inceput chiar sa pledeze pentru ACORDAREA de inlesniri ARIS-ului.
Prea mult n-au stat pe ganduri nici cei doi viceprimari, dupa ce au vazut cum sta treaba. Atat Emanoil Voicu (PSD) cat si Levente Bognar (UDMR) au intors de urgenta placa si s-au transformat in cei mai buni avocati ai apararii pentru ARIS.
Daca ar fi participat la dezbateri macar Rodica Borza (PSD), altfel ar fi stat lucrurile. Dar, cum fruntasa pesedista e si ea plecata in Grecia, unde-si petrece concediul, dezbaterile au luat o turnura absolut surprinzatoare.
Pledoarii pentru ARIS

Primul consilier care a vorbit in favoarea ARIS-ului a fost Doru Sever Puia (PNL). Dupa ce a prezentat un scurt istoric al privatizarii prestigioasei firme aradene, privatizare care a durat opt ani de zile, liberalul a insistat pe faptul ca la ARIS lucrurile incep sa se miste: firma s-a retehnologizat, s-a restructurat in trei sectii si a inceput sa produca, existand sanse mari sa incheie cateva contracte cu puternice concerne din lume. "Mai mult decat atat, in contractul de privatizare se arata clar ca ARIS trebuie sa beneficieze de scutiri si reesalonari ale datoriilor fata de diverse bugete. Acum, vine Executivul Primariei Arad si ne spune ca nu se mai pot acorda inlesnirile la plata pentru ca nu stiu ce functionar de la APAPS (fostul FPS) a uitat sa faca o cerere in acest sens! Adica, in loc sa ajutam firma ARIS, care a adus atata faima Aradului, care a creat sute de locuri de munca si va mai crea, Primaria vrea sa execute silit ARIS", si-a incheiat pledoaria Doru Sever Puia.
Petre Blajovici (PSD) nu s-a lasat nici el mai prejos. Dupa ce si-a amintit ca si el a lucrat la "Strungul", a spus: "Rog pe d-na Doina Paul, secretarul Primariei Arad, sa ne spuna care este modalitatea legala prin care putem ajuta ARIS-ul"
Gheorghe Hutiu (PD) a tinut isonul antevorbitorilor, in acelasi ton cu Mariana Faur, colega sa de partid.
Cu argumentul cel mai tare a venit insa pesedistul Ion Iliescu. Acesta le-a explicat consilierilor ca ARIS-ul este pe punctul de a incheia parteneriate cu concernele SIEMENS si THOMSON, asa ca CLM Arad are o datorie morala pentru a ajuta ARIS-ul sa se dezvolte.
Consilierii locali doresc sa sprijine ARIS-ulViceprimarii intorc placa
Vicele Emanoil Voicu a tinut si el partea ARIS-ului, spunand ca e mai bine sa ajuti o firma decat sa o executi pentru niste datorii de moment. Celalalt vice, Levente Bognar, a recunoscut ca a semnat proiectul de hotarare privind respingerea inlesnirilor pentru ARIS, dar a facut acest lucru ca asa prevede legea, nu pentru ca ar fi convingerea sa!
In momentul in care alesii locali se pregateau sa voteze acordarea de inlesniri pentru ARIS, Petru Tamas a avut o interventie care i-a facut pe consilieri sa-l priveasca piezis: "Eu nu-mi pun viza de control preventiv pe proiectul privind acordarea de inlesniri pentru ARIS. Si eu am lucrat 17 ani la ARIS, dar legea e lege. Procedurile de stergere a datoriilor trebuia facute mai demult. Daca dumneavoastra aprobati inlesnirile, eu voi sesiza Controlul Financiar de Stat si Curtea de Conturi. Sa vina ei sa decida cine are dreptate: noi, serviciul economic, sau dumneavoastra". La o asemenea pozitie, toti consilierii au ripostat, asa ca, la votul final, s-a hotarat ca ARIS va beneficia de "scutirea penalitatilor, majorarilor de intarziere si a debitelor restante pana la data de 31 decembrie 2001". 
Sanevit a beneficiat de clementa
In aceeasi idee, alesii locali au aprobat si esalonarea unor datorii pe care SANEVIT SA le are fata de bugetul local. 
Mircea Roman (PSD) i-a linistit pe colegii sai ca, firma condusa de el vreme de cativa ani, poate sa plateasca datoriile de 1,1 miliarde de lei. "SANEVIT are de recuperat 17 miliarde de lei de la spitalele din tara, pentru materialele sanitare livrate. Asa ca nu este nici o temere ca nu-si va achita datoriile" a conchis Mircea Roman. 
Criteriile ANL trebuie imbunatatite

Consilierii au reluat discutiile pe marginea repartizarii locuintelor ANL, de data aceasta cu ocazia apobarii listelor de prioritati. La primul "concurs" pentru ocuparea celor 96 de apartamente cu una si doua camere, s-au depus 50 de contestatii. 
Amalia Aslau (PSD), membru in comisia de solutionare a contestatiilor, a precizat ca s-a analizat fiecare dosar in parte, fara a se face nici un fel de concesii.
Ca un fapt inedit, multe dintre contestatii au fost, de fapt, reclamatii la adresa "vecinilor", care, in opinia reclamantilor,"nu aveau dreptul la un punctaj atat de mare."
"Acum discutam deja despre modul de repartizare efectiva a locuintelor. Ne-am gandit ca pentru un etaj sau altul ar fi corect sa opteze primii clasati, dupa care ceilalti sa traga la sorti. 
Ca sa nu avem discutii, operatiunea va fi cat se poate de transparenta si se va desfasura de fata cu presa. 
Metoda extragerii biletelor dintr-o palarie mi se pare cea mai buna. Nu vom fi acuzati ca am favorizat intr-un fel sau altul impartirea pe etaje sau pe apartamente",
a precizat d-na Aslau.
Viceprimarul Emanoil Voicu a reamintit ca in Arad se vor mai construi inca 258 de astfel de apartamente, dar avand in vedere prima experienta, se impune o schimbare a criteriilor. "Am intampinat doua feluri de situatii: unii si-au schimbat actele in ultima clipa, iar altii ne-au mintit pur si simplu. Acestia nu mai au dreptul sa participe la repartizarea viitoare. Oricum, criteriile vor fi modificate sensibil, ca sa nu mai avem parte de tot felul de situatii ciudate, care sa ne puna in dificultate." 
* * *

Cu amanunte despre celelalte puncte dezbatute ieri, cum ar fi inchirierea unui spatiu Asociatiei detinatorilor de pasari cantatoare de decor, aprobarea organigramei Primariei Arad si vanzarea la licitatie a unor terenuri, vom reveni.

Nicolae Oprean & Sorina Ambrus - Adevarul

  • Amenda pentru ploaia de cenusa

CET-ul a fost amendat pentru poluare cu cenusaGarda de Mediu din Arad a acordat o amenda de 50 de milioane de lei pentru CET Arad.
In 21 iunie, vantul puternic a antrenat nori de cenusa si zgura de pe halda CET.
Praful a fost purtat spre localitatile Livada si Sanleani din apropiere, unde a creat probleme localnicilor.
Garda de Mediu a intervenit si a aplicat amenda de 50 de milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 462/2001, privind regimul deseurilor. S-a considerat ca cenusa nu a fost depozitata corepsunzator, halda nefiind udata permanent.
Inspectoratul pentru Protectia Mediului Arad a atentionat asupra faptului ca CET Arad este considerata unitate supusa prevederilor OG 34/2002, privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, unitatea avand obligatia sa adopte tehnologii de fabricatie care sa-i permita incadrarea in normele europene privind poluarea pana la 1 ianuarie 2007.
CET Arad a primit autorizatia de mediu din partea I.P.M. Arad pe baza unui program de conformare care contine si masuri de stabilizare a haldei de cenusa si impiedicarea poluarii.
Cu toate acestea, incidentul din 21 iunie nu este singular, locuitorii din asezarile apropiate avand parte aproape la fiecare furtuna uscata cu vant puternic de nori de cenusa care acopera satele si reduc mult vizibilitatea pe centura Aradului si soseaua ce leaga Aradul de Oradea.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Kilogramul de carne de porc a scazut sub pretul cartofilor

In ultima perioada a scazut pretul la porciPretul carnii de porc a scazut drastic la piata de animale de la Arad. Un purcel de 12 kilograme se vinde cu 100.000 de lei, ceea ce i-a bulversat pe comercianti, dar i-a indemnat pe cumparatori sa faca achizitii in cantitati mari.
Producatorii sunt ingroziti de faptul ca un kilogram de carne de porc a ajuns mai ieftin decat unul de cartofi si acuza politica de importuri a statului.
Un porc de 100-120 de kilograme se vindea cu 19-20.000 lei/kg, in timp ce pentru o pereche de gaini se cereau 350.000 de lei!
Cel mai bine se vand taurinele, cumparate en-gros de italieni, dispusi sa dea 42.000-45.000 lei/kg.
Oferta depaseste cu mult cererea; vanzatorii spun insa ca la actualele preturi, decat sa le vanda, mai bine isi sacrifica animalele si tin carnea la congelator.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Silvicultorii francezi au ramas uimiti de padurile aradene

Silvicultorii francezi au fost impresionati de padurea de la Runcu GrosiOaspetii au admirat cu nesat grandoarea gorunilor din rezervatia "Runcu - Grosi"
O delegatie de silvicultori francezi, compusa din ingineri silvici, biologi, ingineri de mediu si tehnicieni, condusa de profesorul universitar Marc Ethienne Wilhelm, de la facultatea de silvicultura din Nancy, viziteaza zilele acestea judetul Arad.
In conditiile in care francezii s-au aratat a fi foarte interesati de silvoturism, Adam Crhciunescu, directorul Directiei Silvice Arad, si Maria Trausan, seful Ocolului Silvic Barzava, i-au condus pe oaspeti la rezervatia naturala forestiera "Runcu-Grosi".
Ajunsi acolo, membrii delegatiei s-au aratat a fi deosebit de impresionati de grandoarea gorunilor din rezervatie, admirand forma cilindrica aproape perfecta a unor tulpini, inaltimea si grosimea mare a acestora.
Trebuie spus ca este vorba despre o padure cvasivirgina, deoarece arboretele au fost excluse de multe decenii de la exploatarea de masa lemnoasa, fiind vorba despre un areal protejat.
Ideea conservarii vestigiilor codrilor seculari a aparut cu ocazia amenajarii padurilor din 1965, cand s-a constituit un nucleu de 27,7 hectare exclus de la taieri, iar ulterior, la reamenajarea din 1975 rezervatia s-a extins la suprafata existenta astazi, respectiv 246,2 hectare.
Varsta medie a arborilor este de peste 140 de ani, astfel incat, in padure exista trei etaje de vegetatie: etajul I, cuprinzand arbori de peste180 de ani, etajul II, cuprinzand arbori cu varsta de peste 140 de ani, si etaj III, cu arbori de peste 90 de ani.
Dupa Revolutie, rezervatia a fost vizitata de o serie de delegatii straine, cum ar fi cele din cadrul Sindicatului Inginerilor Forestieri din Franta; Institutului de Biologie din Toulouse (n.r. Franta), Agentiei de Protectie a Mediului Szarvas (n.r. Ungaria), Asociatiei de Lucru pentru Gospodarirea Padurilor pe baze ecologice-grupa Landului Bavaria, a Landului Nordheim-Westfalen si a Landului Baden-Wurtenberg, silvicultori si biologi din Austria si de cercetatori de la Academia Regala din Stockolm (n.r. Suedia).
In 1999 s-a facut propunerea ca aceste arborete sa fie incluse intr-un viitor parc natural "Droncea", alaturi de altele, la fel de valoroase din cadrul ocoalelor silvice Savarsin, Gurahont si Buteni.
Inainte de a parasi rezervatia, organizatorii le-au oferit musafirilor o cina campeneasca, silvicultorii f'rancezi apreciind in mod deosebit tocanita si mamaliguta, dar mai ales ospitalitatea localnicilor.

Lucian Serban - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]