Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 25 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Demonstratii cu castraveti

De ziua lor, politistii de frontiera au facut demonstratii de arte martialeZiua Politiei de Frontiera a fost minutios pregatita la Arad. Comanda Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad a pregatit un program demonstrativ extrem de spectaculos, pentru a demonstra ca propriii angajati sunt pe deplin pregatiti sa actioneze la granita de vest a Romaniei.
O echipa de politisti de frontiera, specializati in practica artelor martiale, a demonstrat cum se poate actiona cu vigoare si forta pentru distrugerea unor obstacole.
In uralele asistentei, un specialist al politiei de frontiera a reusit sa sectioneze un castravete plasat pe gatul unui barbat, fara a afecta persoana celui care s-a oferit sa asigure asistenta pentru acest numar de senzatie.
Politistii de frontiera au spart bolovani de rau cu mainile goale si au distrus tigle cu lovituri de pumn. O echipa a detasamentului de interventie rapida a efectuat un exercitiu de interventie cu focuri de intimidare.
In final, politistii aradeni au demonstrat cum se poate lucra cu noile dispozitive cu infrarosii pentru depistarea infractorilor pe timp de vizibilitate redusa.
Seful IJPF Arad, Viorel Nemes, a fost recompensat cu ridicarea in gradul de comisar-sef, datorita meritelor deosebite de cand se afla la comanda politistilor de frontiera aradeni.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aproape 200 de disponibilizari in sistemul sanitar din Arad

Seful DSP - doctorul Dorin Lazar anunta listele cu disponibilizatiPrimele liste cu persoanele care vor fi disponibilizate in spitalele aradene au fost finalizate, intr-o prima faza 195 de angajati urmand sa isi piarda locurile de munca, dupa cum a anuntat, ieri, seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad, Dorin Lazar. 
Potrivit sursei citate, cadrele sanitare si personalul auxiliar vizat de disponibilizari vor pleca din unitatile medicale, in urmatoarele saptamani, in functie de data la care fiecare director de spital va semna noile state de functii, aprobate si de DSP. 
"O parte dintre oameni vor pleca in pensie anticipata sau de limita de varsta, o parte vor fi reincadrati in unitati medico-sociale ce urmeaza a fi infiintate, iar 64 de angajati vor trece in somaj", a declarat Dorin Lazar.
Autoritatile sanitare au mai anuntat ca restructurarile din spitale vor continua, iar un nou val de disponibilizari, care vizeaza alte 200 de persoane, va avea loc la spitalele din Ineu, Lipova si Gurahont, unde autoritatile nu au luat inca o decizie, existand posibilitatea ca acestea sa fie transformate in unitati medico-sociale. 
"Aceste unitati fac obiectul unor cercetari mai atente si nu ne putem exprima in acest moment, dar nu se pune problema inchiderii lor. Aici, activitatea de spital ar putea fi transformata in activitate de ambulatoriu, pe specializari", a declarat Lazar.
Pe de alta parte, sindicalistii "Sanitas" au anuntat ca vor picheta, astazi, sediul Prefecturii, nemultumiti de starea de incertitudine in care se afla unele spitale ale caror fonduri au fost epuizate deja pe tot anul.
"La Ineu, oamenii nu vor mai putea fi platiti, pentru ca banii pe salarii au fost cheltuiti deja, iar alte fonduri nu se aloca", a declarat liderul "Sanitas" Arad, Delia Bonca.
Cei 170 de angajati ai spitalului din Ineu au protestat, luni si marti, in curtea unitatii, incercand sa opreasca autoritatile sanitare judetene sa disponibilizeze o parte din personal.
La actiune au participat si zeci de pacienti internati in spital, care se tem ca nu vor mai avea medici si ca vor trebui sa-si faca tratamentele la alte spitale din judet, aflate la distante mari. 
Din cele 12 spitale existente in judetul Arad, noua vor opera reduceri de personal in urma programului de restructurare a sistemului sanitar.

Romania Libera

  • Raid nocturn al politiei si jandarmeriei in gara CFR

In timpul raziei din gara au fost controlate sute de persoanePeste o suta de persoane dubioase, cercetate in doar cateva minute
Rosanu Octavian, subcomisar la Politia de Frontiera Salonta, aflat in evidenta stare de ebrietate in zona Garii CFR, a fost incatusat de echipa care efectua un raid in zona. Pentru ca nu avea acte asupra sa si avea o tinuta mai neglijenta, a fost incatusat de cei care au refuzat sa creada ca sunt colegii sai. In cele din urma, s-a dovedit ca omul avea dreptate… 
In cadrul Programului "Strazi linistite – Oras sigur" serviciul Transporturi al politiei, impreuna cu Biroul Arme, efective ale Jandarmeriei si Departamentului de Interventie au efectuat un control minutios al persoanelor aflate in gara si in imprejurimi. "Recolta" a fost substantiala, peste o suta de persoane fiind legitimate, alte cateva zeci fiind conduse la sediul politiei, luate in evidenta si amprentate.
La ora 23.00 si cateva minute…
Efectivele politiei si jandarmeriei au "invadat" gara CFR. Casele de bilete erau inca inchise, calatorii stransi – mai mult pe peron – in jurul bagajelor. O batrana uitata de vreme sta asezata pe un "scaun-ladita" si priveste, cumva in ceata, "miscarea de trupe"
Politistii au inceput "dialogul", scurt si la obiect cu diferite personaje dubioase, cel putin la prima privire. 
Au fost cerute spre prezentare actele de identitate, motivul prezentei in gara, directia de plecare, biletele etc. 
Rezultatul a fost, pentru noi (care nu avem finetea nasului de copoi) uluitor: peste doua sute de persoane au fost duse la punctul TF al garii. 
Persoanele dubioase au fost amprentate Peisajul oferit de suvoiul viu de oameni a fost pe masura: copii ai strazii, boschetari, tineri dubiosi, oameni maturi fara capatai luati din birturi, femei imbracate ilar a caror menire se putea citi clar "din prima". 
Un card imens de oameni, ingradit de fortele de ordine, asteapta sa intre, grupuri-grupuri, la legitimare, explicatii, amprentare si…redistribuire, in functie de problemele depistate.
Grup color-horror- dolor
Intram si iesim pe usa pe care scrie Punct TF; la rand stau vreo 15-20 de persoane; intru in vorba cu un barbat ciudat, cu caciula pe cap: " Io mis Bacrau si is din Romania. Am fost prin  multe locuri, da' parca Aradul imi place cel mai mult! E fain, e bine si mi-am gasit ortaci ca lumea! Nu vedeti ce grup unit suntem? Stiti cum ne cheama? Asociatia Grup Color Horror Dolor! (Are un ras usor alienat) Stiti ce inseamna "dolor"? Inseamna pe spaniola "durere". Se potriveste, se potriveste, nu? colorati, murdari, plini de durere… Astia suntem noi! Vi-i scarba sa va uitati la noi, nu? Se potriveste, se potriveste…".
Copii murdari, cu par valvoi, pleoape pe jumatate lasate, trasnind a aurolac, ne privesc o clipa, dupa care coboara privirea spre o tinta pe care nu o vom ghici niciodata. 
Fetele nu par nici copii, nici femei, ci un fel de amestec ciudat de fruct putrezit inainte de vreme: murdare, imbracate in haine nepotrivite, parul incalcit, privirea pierduta, de o blandete care tine mai mult de nepasare in fata sortii si mortii. 
Juta, o fata mica cu o ie frumos tesuta se apropie de noi, zambind: "Ni-s oameni pierduti, batuti de soarta… Am avut parinti rai care ne-or dat afara sau ne-or batut pana ne-or rupt picioarele si ne-or pus sa cersim…Nu  ne pasa ce se intampla…Traim de azi pe maine…" (in timp ce povesteste, un tanar taiat peste tot cu lama, o asculta cateva clipe, dupa care o loveste peste gura). 
In urma raziei au fost depistate si prostituate Fata incaseaza palma, fara sa cracneasca. Chiar reuseste sa zambeasca ingaduitor. Cativa dintre tineri au copii, o fata blonda asteapta sa nasca dintr-o zi in alta, desi traieste in comunitatea color-horror-dolor: "Is buni baietii cu mine: Imi aduc de toate, ca li-e mila ca sunt gravida. Am plecat cu iubitul meu de la parinti. Is rai si nu ne-or lasat sa ne iubim…".
Fete si femei obscene provoaca din priviri jandarmii, politistii. Rand pe rand, trec prin fata biroului care le descopera identitatea. Unii sunt amprentati, altii luati la intrebari. Un amalgam sinistru de dureri si tragedii asteapta ca politia sa-si spuna ultimul cuvant: care unde se duce.
Un personaj ciudat este dus cu catusele. Spune ca este subcomisar al politiei de frontiera Salonta si se numeste Rosanu Octavian.. E beat, violent si nu are acte de identitate. Omul s-a luat la cearta minute bune cu oamenii legii. Omul a fost supus la cateva intrebari-test despre conducatorii politiei de frontiera pe care l-a trecut, dar tot nu a fost crezut si era cat pe ce sa se aleaga si cu o corectie fizica din partea jandarmilor pentru modul in care intelegea sa se exprime. 
In cele din urma, s-a aflat, dupa cateva telefoane, ca a spus adevarul! Dornici sa repare gafa, politistii au inchis usa in nasul presei pentru a nu asista la incident.
O noapte fara umbre
Asa e considerata gara CFR, fara aceste suflete in zdrente. Politistii, jandarmii ii privesc oarecum cu ingaduinta, stiind ca nimeni si nimic nu va repara ceea ce o data s-a rupt in sufletul acestor "oameni", pentru care viata nu inseamna decat mizerie, foame, frig, boala si moarte.
O zi, o vreme din viata lor s-a inchis in aceste cifre seci, comunicate din partea politiei: "Au fost legitimate 122 de persoane, un numar de 83 de persoane au fost conduse la sediul politiei si luate in evidenta, dintre care 23 au fost amprentate; un numar de 10 minori au fost trimisi la Centrul de primire minori. Au fost aplicate mai multe sanctiuni la Legea 61, Legea 12, Legea 105,  in valoare de mai multe milioane de lei".

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Femeia cu casa distrusa de tir - despagubita cu 329 de milioane de lei

Societatea de asigurari a despagubit proprietara casei demolate de un TIRIn urma cu aproximativ opt luni de zile, ziarul nostru scria despre o intamplare nefericita: o familie din Arad si-a vazut casa distrusa de un tir. Doar cu ajutorul unor rude apropiate, capul familiei - Rozalia Matyus - a inceput sa-si reconstruiasca locuinta din temelii. 
Caramida cu caramida, pas cu pas. Acum, la opt luni de la incident, peretii casei au fost ridicati, iar locuinta pare mai solida ca niciodata. Mai are nevoie doar de acoperis. Pe care, familia Matyus spera ca, cu ajutorul lui Dumnezeu, il vor construi inainte de iarna. Recent, Matyus Rozalia, a castigat, din fericire, procesul cu firma de asigurari, obtinand despagubiri de 300 de milioane de lei pentru casa si 29 de milioane de lei pentru bunurile distruse din casa. 
Suma totala nu acopera insa decat o parte din banii cheltuiti de femeie pentru reconstructia casei. Este insa o prima si importanta victorie pe care Matyus Rozalia a obtinut-o cu ajutorul doamnei avocat Viorica Popescu. 
In paranteza fie spus, doamna Popescu a aparat-o pe femeia necajita contra unui onorariu simbolic, sprijinind-o permanent pe parcursul celor opt luni. Doamna Matyus, increzatoare in dreptatea sa, spune ca intentioneaza sa mai deschida un proces contra firmei de asigurari, pentru obtinerea unor daune morale. 
"Acesti bani pe care i-am obtinut in urma procesului nu-mi acopera decat o parte din cheltuielile pe care le am cu casa. Poate cineva isi imagineaza ca sunt bani multi, dar specialistii stiu ce scumpe sunt toate materialele si mesterii. Eu si acum stau in conditii inumane: intr-un jaf de cocioaba din curte, de opt metri patrati, fara curent. Va dati seama ce greu se descurca si fata mea care este si... depresiva. Nu as dori la nimeni sa duca viata de cosmar pe care o am eu. Si, dupa toate aceste chinuri si necazuri, sa nu cer despagubiri morale?", se intreaba doamna Rozalia Matyus. Ea ar trebui sprijinita insa si de autoritati in acest demers, prin scutirea de la plata taxei de timbru, necesara intr-un astfel de proces.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Aradul risca sa ramana fara tabere scolare

Si pentru a revitaliza tabara Casoaia sunt necesare sume importante - Virtual Arad News (c)2003Aradul risca sa ramana fara Agentia Judeteana a Taberelor si Turismului Scolar, daca nu reuseste sa pastreze cel putin trei tabere functionale. In momentul de fata, patru sunt revendicate de fostii proprietari. 
Pentru spatiile de cazare din Savarsin, Dezna, Ilteu si Paulis s-au depus deja cereri de retrocedare. 
ATTS Arad ramane cu tabara de la Moneasa, mandria reprezentantilor locali, si cu cele de la Casoaia si Odvos. 
Ultimele doua au nevoie, insa, de amenajari suplimentare, pentru a putea fi exploatate fara restrictii. 
O situatie aparte se intalneste la Savarsin, unde, desi au fost facute investitii serioase pentru modernizare, familia regala vrea sa redobandeasca fosta proprietate, fara sa acorde despagubiri. 
Directorul Agentiei Judetene a Taberelor si Turismului Scolar Arad, prof. Spiridon Stanciu, a declarat ca, recent, s-a deplasat la tabara din Savarsin, cu o comisie guvernamentala, pentru a analiza situatia. 
"Majestatile lor au spus ca vor sa intregeasca domeniul regal si ca pe ei, oricum, nu ii intereseaza amenajarile facute de noi in incaperi. Noi am compartimentat, faiantat, am introdus apa in interior. Raspunsul lor a fost sa ni le luam ca, oricum, ei nu le doresc", a relatat directorul Stanciu. 
Spatiul care adaposteste tabara era destinat, pe vremea domniei regelui, personalului auxiliar. 
De aproximativ 30 de ani, el se afla in administrarea taberelor aradene. Pentru a revitaliza complexele turistice din Casoaia si Odvos, Spiridon Stanciu se bazeaza pe sprijinul autoritatii nationale. 
Numai pentru tabara din Casoaia, ar fi nevoie de peste 2 miliarde de lei. Banii sunt aprobati pe hartie, dar, ca sa ajunga la ATTS Arad, e nevoie si de girul Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. 
Si pentru Moneasa, s-au solicitat sume ce depasesc 2 miliarde. Din acesti bani, ar urma sa se mareasca spatiile de cazare, insuficiente la momentul actual, in raport cu cererea. 
Directorul Stanciu exclude posibilitatea construirii unor tabere noi in urmatorii ani.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]