Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Pentru a asculta un buchet de colinde romanesti faceti click aici

Joi, 25 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Mesajul magilor: Din pastorala la Nasterea Domnului

Episcopul Timotei rostind Pastorala la Nasterea MantuitoruluiCraciunul 2003 reaminteste inceputul celui de al treilea mileniu crestin si, desigur, al veacului XXI, in ordinea sa multiplu perfect al unor numere sfinte, impunandu-se cel treimic. 
Praznicul insusi nu este singur, ci urmat indata de cel al Taierii imprejur al Pruncului sfant, apoi al Botezului Domnului. 
De altfel, in antichitatea crestina se sarbatoreau laolalta sub numele de Teofania sau Epifania, insemnand adica aratarea lui Dumnezeu in trup si descoperirea Sfintei Treimi la Iordan prin glasul Tatalui marturisind despre Fiul Cel ce se boteza, avand adeverirea Sfantului Duh in chip de porumbel.
Intr-o sacra paralela cu evenimentele mantuitoare stau cele legate de sfintii pomeniti in acest rastimp spre pilduire si ajutor pe calea binelui, mai ales la sfarsit si inceput de an, cum sunt Ioan Botezatorul, Arhidiaconul Stefan, intaiul mucenic crestin si marele Ierarh Vasile, fiecare cu virtutile proprii practicate cu jertfelnicie. 
In acest ansamblu se aseaza in plina lumina Familia Sfanta, adica Pruncul dumnezeiesc, cu Prea Curata Sa Maica si ocrotitorul Iosif. 
Ingerii sunt mereu de fata, impartiti, dupa cum invata Biserica, in trei triade. 
Cei mai apropiati sunt pastorii Betleemului, mostenitori ai vechilor indeletniciri umane. Dupa traditie, sunt trei la numar, punand la indemana celor primiti in gazduire staulul putinelor necuvantatoare aflate in grija lor. 
Oprindu-ne doar la cel dintai si cel mai mare praznic, observam cum din acest cadru nu lipsesc cei trei magi, presupunand tot atatia insotitori, purtand trei feluri de daruri: aur, smirna si tamaie. 
Numarul lor, rezultat mai mult din cel al darurilor aduse, ca si numele, sunt semnificative. Ei sunt simbolul raselor, neamurilor sau popoarelor celor trei continente cunoscute in acea vreme.
Obisnuit se face legatura cu cei trei fii ai lui Noe, Sem, Ham si Iafet, din care s-au ramificat semintiile pamantului, cu precadere cele din aria asiro-babiloniana si egipteana. 
Notiunea de mag, ca si altele din vechime, este destul de larga, designand persoane instruite in stiinte religioase, filosofice si teurgice sau magie alba, cunoscatori de astronomie si alte multe. 
Acestia traiau pe langa stapanitori, insisi fiind adesea regi, preoti sau folositi ca soli la inaltele curti domnesti. 
Numele Crailor de la Rasarit: Gaspar, Baltazar si Melhior, evoca tinuturile Marii Caspice, ale celor din preajma cetatii Babilonului, ca si ale multora de care face pomenire istoria biblica. 
In toate bisericile aradene a fost citita Pastorala de Craciun - Virtual Arad News (c)2003N-ar fi de prisos a adauga aici si cele trei nume pastrate in evlavia credinciosilor, Mos Ajun si Mos Craciun cu Moasa Craciunoaia, pe langa cele doua din traditie ale moaselor Zelemi si Solomea. 
De asemenea si aceea, ca, pe langa fiinte, martore ale minunii intruparii Fiului lui Dumnezeu stau si lucrurile, ca ieslea, pestera si steaua. 
Toate laolalta marturisesc intregii lumi la marele eveniment, aducand intreita cantare si preamarire Sfintei Treimi pentru salasluirea armoniei ceresti intru cele pamantesti, spre unitate si pace.
Iconografia crestina, prin peneluri si reputatie universala, consacra inchinarii magilor si pastorilor la locul aratat de steaua Betleemului, unde era Pruncul, o stradanie deosebita spre a face sa se intrevada pe fetele lor lumina tainica de care s-au invrednicit, aceasta patrunzand chiar inlauntrul privitorului lucrarii. In imnografia slujbelor de praznic regasim parte din exprimarile cu care ne-am familiarizat nu doar acum, ci din vremi. 
Astfel sunt stihurile: "Taina minunata si neobisnuita vad, cer fiind pestera, scaun de heruvimi Fecioara, ieslea salasluire, intru care S-a culcat Cel neincaput, Hristos Dumnezeu..." sau altele ce intregesc imaginea ca: "Domnul Iisus nascandu-se din curata Fecioara, toate s-au luminat; ca pastorii cantand din fluiere, iar magii inchinandu-se si ingerii cantand, Irod s-a tulburat. Ca Dumnezeu in trup s-a aratat". 
Colindele si cantecele de stea, la randul lor, preiau mostenirea teologica spre a adapta priceperii generale, fara a intrelasa aspectele esentiale.
Trebuie reamintit faptul ca Vicleimul sau vechea drama populara crestina reprezentand Nasterea Domnului si interpretata de copii si tineri costumati de epoca, in prag de Craciun, da in plus personajelor aratate un rol activ si care le caracterizeaza. Darurile magilor sunt semnificative pentru ceea ce inseamna implinirea intreitei misiuni a Fiului lui Dumnezeu in lume: de profet sau invatator, de mare preot si de imparat, caci aurul reprezinta tot ceea ce este ceresc si spre implinirea binelui, smirna abnegatia pana la jertfa pentru folosul general, tamaia, rugaciunea si virtutea ce inalta spre Dumnezeu. Mantuitorul insusi a pecetluit invatatura cu jertfa Sa, biruind rautatea si intemeind Imparatia lui Dumnezeu.
Intr-una din marile Catedrale din mijlocul continentului european, Domnul Sfantul Petru din Köln - Colonia, in Germania, troneaza relicvele celor trei magi. 
In maretia lor, si azi, in cel de-al treilea mileniu, ca odinioara din vremuri si locuri biblice, transmit un mesaj catre omenirea intreaga doritoare de bine, de a le urma calea adevarata de inchinare lui Dumnezeu in Treime Sfanta, Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Amin.

Timotei, episcop al Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]