Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 26 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Distractie si nervi, in opozitie

Sedinta cosiliului local a creat surprizePornita intr-o atmosfera comoda de vacanta, sedinta de consiliu de ieri a degenerat intr-un exercitiu de lupta intre alesii locali, care, nici de data aceasta nu s-au sfiit sa se alinte cu jigniri. Cele 41 de puncte incluse pe ordinea de zi au trecut de vot foarte usor, printre rasete si pe fondul unei suparatoare galagii facute de consilieri, ca in bancile scolii. Alesii s-au impotmolit, insa, la ultimele doua puncte, pentru ca, daca s-au abtinut pana aproape de final, aici s-au inghesuit cu totii sa-si faca vocea auzita. S-a ajuns, inevitabil, la acuze si cuvinte jignitoare intre opozitie si putere, sau adresate justitiei, societatilor comerciale etc.
Iluminatul public a fost votat in unanimitate
Proiectul privind delegarea gestionarii sistemului de iluminat public unei societati specializate a beneficiat de votul unanim al consilierilor. Desi initial proiectul a fost respins de CLM din cauza unor probleme de orgoliu ale unor consilieri locali, explicate la momentul respectiv, ieri, la propunerea liberalului Doru Puia s-a aprobat chiar realizarea unui studiu de fezabilitate, si s-a stabilit ca banii necesari vor fi alocati la urmatoarea sedinta, printr-o rectificare bugetara.
CET - intre americani, nemti, Guvern si Consiliu
Proiectul privind rezilierea contractului cu Centurymarc nu a avut succes decat in randul opozitiei. Mircea Roman a declarat ca Guvernul a prelungit perioada de transfer al Centralei catre municipalitate cu trei luni. "Avem datoria morala de a taia firul. Contractul, din punct de vedere juridic nu mai are relevanta", a contrat Popescu. Ovidiu Marian a precizat ca trebuie sa se lase loc si pentru ceilalti investitori interesati, facand referire la firma germana prezentata de prefect. Moment in care primarul Dorel Popa a declarat ca "e complet fals ca un grup german a fost, pentru CET Arad, la Ministerul Administratiei Publice. E limpede ca n-a primit CLM nici o oferta, nici Executivul n-a primit". Primarul a subliniat, insa, pentru prima oara, ca "americanii n-au contribuit cu nimic, cu nici un cent sau cu strangerea vreunui surub", si ca toate termenele sunt depasite. Directorul Barniciu a fost "chemat la bara", pentru a da explicatii privind situatia CET: pe scurt, investitia in Grupul II va fi reluata din cele 150 de miliarde alocate din bugetul de stat, iar… "daca apare alta sursa de finantare, renuntam la banii de la buget". Cat despre Centurymarc si Guvern, inca se asteapta o "miscare". De aceasta data, termenul este de 15 mai.
Gheara este ilegala. Dar…
"Va rad si scaunele goale din public!", a ajuns Valentin Neamt sa spuna Executivului, dupa lungi discutii despre legalitatea aplicarii dispozitivului de blocare a rotilor. Gavril Popescu a pus pe masa consilierilor documentul prin care Tribunalul hotaraste ca ilegala aplicarea ghearei, alaturi de alte prevederi ale Regulamentului de parcare. "Nu stim cum s-a lasat impresionata o doamna judecator care a facut aceasta investire. Este jenant ca se intampla aceste lucruri", a declarat Rodica Borza, cerand primarului sa intervina pentru solutionarea problemei. "Justitia este independenta. Nu face domnul primar si PSD ordine in Tribunal", a rabufnit Chiscan, moment in care Dorel Popa a dat dreptate taranistului, mentionand insa ca va solicita Tribunalului lamuriri privind diferentele din actele primite de primarie. Ca o concluzie, desi CLM a aprobat eliminarea ghearei, Hotararea nu se aplica inca. Emanoil Voicu a declarat ca saptamana viitoare se va prezenta o solutie optima pentru punerea in aplicare a respectivului act.

Simona Mazare - Observator

  • "Orizont aviatic" o revista care se incapataneaza sa existe

La conferinta de presa de la Prefectura a participat si scriitorul Cornel MarandiucIn conferinta de presa a prefecturii a fost prezent, si, Cornel Marandiuc, membru al Uniunii Scriitorilor filiala Arad si autor a numeroase carti dedicate aviatiei si aeronauticii.
Acesta a facut o scurta prezentare a revistei pe care o editeaza impreuna cu Petre Tamasdan - "Orizont aviatic" si care este dedicata fostilor si actualilor piloti sau aviatori.
Marandiuc a contribuit, dupa '89, la editarea unor reviste dedicate aeronauticii, publicatii care, din pacate, nu au avut o viata prea lunga. Revista este distribuita gratuit in toata tara, cateva tari din Europa, dar si peste ocean.
Cu toate acestea, Marandiuc recunoaste ca in domeniu are o concurenta acerba, in special prin prisma sponsorilor care sprijina anumite publicatii gen Top Gun sau Aero magazin. Chiar daca Aradul s-a evidentiat inca de la inceput (prima si cea mai moderna aerogara precum si prima fabrica de avioane din Romania au fost la Arad n.r.), aradenii nu stiu sa-i pretuiasca pe cei care s-au dedicat acestui domeniu. "Nu am reusit sa punem o placuta cu Aurel Vlaicu prin care sa-i recunoastem meritele. Austriecii au putut..." - spune, usor trist, Cornel Marandiuc.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Crima conjugala, cu cutitul de bucatarie

Pentru ca a fost sicanat Radu Bejan si a ucis sotiaRadu Bejan, din Arad, si-a ucis sotia, pentru ca a aruncat in el cu o oala cu untura
Cei doi soti nu se mai intelegeau de ani de zile
Bejan, care a fost internat de mai multe ori pentru probleme psihice, sustine ca era batut frecvent de consoarta lui
"Daca sotia mea a murit, ce se intampla, i se desface cartea de munca?" 
Spre orele serii, in data de 24 martie, serviciul Salvare a fost anuntat de urgenta de la un post telefonic de pe strada Crisan nr.10 din Arad. Veniti la fata locului, lucratorii de la Ambulanta au fost pusi in situatia de a sparge mai intai usa de la camera in care se afla victima, timp in care a sosit si politia. O femeie zacea pe covor, cu hemoragie. Cand a fost intoarsa, s-a vazut locul unde a fost intepata adanc cu cutitul. Sotul victimei a recunoscut imediat fapta si nu a opus rezistenta. A fost urcat in masina politiei si dus la arest. La spital, am citit diagnosticul cu care femeia a fost adusa la spital: plaga injunghiata hemitorace post agresiune. Stop cardio-respirator iresuscitabil. S-au depus eforturi pentru readucerea sa la viata, dar hemoragia interna a fost prea puternica si a invins...
Certuri si probleme financiare
Ioan Vlad, un vecin al familiei Bejan, povesteste: "Se certau mereu. El venea de multe ori si ne cerea cate o cafea sau bani de tigari. " " Nu stiu prea multe, pentru ca stau aici in chirie, dar stiu ca vecinul se plangea ca lua bataie de la nevasta-sa". Usa familiei Bejan este inchisa, putinii vecini, dupa perdea.
Batem de multe ori, dar nu raspunde nimeni, desi mai exista un membru al familiei: Rares Bejan, fiul sotilor Bejan. Plecam spre procuratura. Procurorul George Vlai, care se ocupa de cazul Bejan, ne-a declarat succint: "E clar ca acest individ este bolnav psihic, dar trebuie sa i se faca expertiza. Astazi va fi internat la Spitalul de psihiatrie. Din cate am inteles, omul avea necazuri vechi, certurile dintre soti fiind foarte dese, de natura mai mult financiara. Se pare ca era batut constant. Fiul sau nu parea afectat de ceea ce s-a intamplat. In functie de ce vor spune medicii, legiuitorii vor decide ce se va intampla cu autorul crimei: ori va fi internat intr-un spital cu circuit inchis pana la insanatosire, ori va fi inchis pentru savarsirea infractiunii de omor calificat, care presupune inchisoare de la 15 la 25 de ani".
Radu Alexandru Dan Bejan povesteste
Este un barbat de 54 de ani, de statura potrivita, carunt, slab, usor aplecat, clipind des din pleoape. Are o voce calma, isi alege cuvintele. La inceput s-a impotrivit dialogului: "Am mai dat declaratii si altora, acum si voua? Ajunge! Ce e atata de discutat? Mi-am omorat sotia din imprudenta! Sunt atatea crime si criminali notorii, ocupati-va de ei!". Apoi, incet, si-a inceput povestea cu multe, foarte multe amanunte, ca pe o marturisire-spovedanie de care avea nevoie: "Ne-am casatorit in septembrie 1981. Cand au inceput certurile, dupa cativa ani, mi-a spus ca nu m-a iubit niciodata si s-a casatorit cu mine din interes" Ea era saraca lipita si eu sunt din familie buna si avuta. Am fost asistent laborator clinic si castigam onorabil. Am o casa foarte frumoasa si mare" "M-am imbolnavit serios dupa '92, desi am fost internat de foarte multe ori pana atunci, dar nu era cine stie ce mare lucru: o simpla psihoza, care ulterior s-a agravat in psihastenie severa. Numaram oamenii si masinile care treceau pe strada, ma deranjau hainele, vorbele, totul. Sunt pensionat de boala de 13 ani si am 1.300.000 lei pensie. Certurile cu sotia au pornit demult" "Dupa ce a murit mama, in '98, a inceput sa se poarte cu mine foarte urat, ma lovea si ma batea, atat ea, cat si fiul meu. El zicea ca sa nu-l mai deranjez iar ea imi spunea mereu sa ma spanzur, cand ii ziceam ca ma simt rau". Radu Bejan vorbeste monoton, fara inflexiuni, fara sa ne priveasca. Povesteste mult, cu lux de amanunte.
"Regret fapta, trebuia sa divortez!"
"Stiti ce viata am dus eu? Toti banii mi-i lua, trebuia sa cersesc" "In acea seara, ne-am certat pentru faptul ca trebuia sa vina de la Romtelecom pentru cererea de reinstalare a telefonului. Nu a venit si eu am asteptat-o degeaba. Acasa, cand m-am intors, a sarit cu pumnii pe mine; eu am rugat-o sa se calmeze si sa ma lase sa-mi iau medicamentele. Ea a aruncat cu o oala cu untura pe haine. N-am mai rezistat: am luat cutitul de bucatarie, unul mic de taiat paine, si am lovit-o in spate. Ea s-a incuiat in camera si nu a mai deschis, desi am rugat-o sa deschida, ca am chemat salvarea. Regret ce s-a intamplat, trebuia sa divortez". Astazi, Radu Bejan se afla in arest pentru ca si-a omorat sotia. Am plecat insotiti de ultimele sale cuvinte: "Trebuia sa divortam demult. M-a chinuit ca pe un criminal. Astazi, sunt! As mai vrea sa va pun si eu o intrebare: daca sotia mea a murit, ce se intampla, i se desface cartea de munca?"

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Monumentul de la Paulis ar putea deveni de interes national

Monumentul Eroilor de la Paulis ar putea deveni de interes national - Virtual Arad News (c)2003Asociatia Veteranilor de Razboi a revenit cu o solicitare mai veche, ramasa nesolutionata: includerea Monumentului de la Paulis in patrimoniul national, si odata cu acesta si a unei parti a Cimitirului Radna, in care sunt inmormantati eroii neamului. Cererea asociatiei a fost prezentata in cadrul Comitetului Operativ Consultativ de catre Adrian Simon, presedintele Centrului de Cultura, de pe langa Consiliul Judetean Arad.
Solicitarea dateaza de peste 15 ani de zile, dar inainte de Revolutie a fost respinsa deoarece monumentul nu avea o vechime de cel putin 100 de ani. Asociatia Veteranilor de Razboi considera absolut necesara derularea unei proceduri de urgenta in rezolvarea chestiunii.
Subprefectul Florin Remetan a inaintat inca o propunere de acest gen: "trebuie avute atunci in vedere si cimitirul din Arad, precum si cel evreiesc. De asemenea, cavoul lui Stefan Cicio Pop este un monument de interes national. Pentru ca documentatia necesita discutii premergatoare, trebuie sa mai analizam acest subiect si in zilele care urmeaza."

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Numar mare de cazuri de pneumonie la Arad

Medicii au descoperit multe cazuri de pneumonieIn ultima saptamana, medicii aradeni au inregistrat peste 2.000 de cazuri de pneumonie, reprezentand de cinci ori mai multe imbolnaviri de acest gen, fata de media ultimilor cinci ani. Astfel, in perioadele similare din anii 1999-2002, a fost inregistrata o medie de 431 cazuri de pneumonie, cifra anuntata pentru anul 2003 depasind cu mult cea prevazuta. Medicii sustin ca se asteptau la imbolnaviri in aceasta perioada, ca urmare a prelungirii iernii, dar ca numarul maxim prevazut a fost de 600 cazuri, iar cifra a fost depasita de trei ori. De asemenea, medicii au atras atentia asupra imultirii semnificative a cazurilor de gripa si viroze.

Lidia Lazar - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]