Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 26 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sarbatoarea Sfintelor Pasti pe Valea Muresului

In satele de pe Valea Muresului toaca cheama credinciosii la biserica Praznicul Invierii Domnului aduce intotdeauna in sufletele crestinilor o exuberanta specifica acestei Sfinte Sarbatori. Speranta devine atotcuprinzatoare si gandurile bune inunda benefic constiinta oamenilor. Miracolul Invierii lui Isus Hristos alunga orice amaraciune, durere sau rautate.
Credinciosii ortodocsi din satele de pe Valea Muresului pastreaza vie traditia bisericii lor stramosesti, participand cu evlavie la toate momentele care implinesc aceasta Mare Sarbatoare.
Pentru Sarbatoarea Sfintelor Pasti pregatirile sunt cu totul deosebite. Cel mai important loc il ocupa postul si rugaciunea, milostenia si bunatatea, renuntarea la orice dusmanie sau rautate. 
Chiar daca prin sat oamenii se mai supara unii cu altii, ei au grija ca in Postul Pastelui sa se impace, pentru a se putea spovedi si cumineca dupa randuiala.
Curatenia si pregatirea bisericii pentru sarbatoare se face cu mare atentie, satenii ingrijindu-se totodata ca si propriile case, precum si imbracamintea ce o poarta sa arate cat mai bine la Sfintele Pasti.
In miercurea din Saptamana Mare se aduna la casa unui satean, care s-a oferit sa doneze cele trebuincioase slujbelor religioase prilejuite de Invierea Domnului, mai multe femei batrane ce s-au spovedit si cuminicat in Duminica Floriilor.
Aceste femei, impreuna cu "Prescurarita" satului, pregatesc un aluat special din faina de grau din care prepara apoi sapte "prescuri", sapte "paini", sapte "cruci" si sapte "florii", ce sunt insemnate fiecare cu "prestolnicul", colacei si un prinos frumos impletit.
Din ceara curata ele confectioneaza apoi o lumanare lunga pe care o rotesc pe langa un ciubar de brad, impodobit cu "iedera si fontiu", cu doi colaci infipti in "torzile" sale, in care urmeaza, la biserica, sa fie puse "pastile", obtinute prin taierea marunta a painilor, prescurilor, crucilor si floriilor si amestecul lor cu vin rosu.
In aceasta zi femeile tin post negru si doar seara mananca impreuna bucate de post.
A doua zi, joia, preotul vine impreuna cu copii imbracati in straie bisericesti, ducand prapuri, la casa celui care face "pastile".
Aici se savarseste o slujba de Sfestanie, sfintindu-se casa si facandu-se rugaciuni speciale pentru cei vii din acea familie. La slujba participa toti credinciosii din sat, care formeaza apoi un cortegiu si pornesc impreuna spre biserica.
In fruntea cortegiului merge o fecioara care duce o lumanare galbena, frumos impodobita, ce va fi folosita in noaptea de inviere "pentru a da lumina".
"Pastile" sunt transportate astfel de la casa omului spre biserica, asezate in cosuri noi, duse de batranele care le-au preparat. Dupa intrarea cu "pastile" in biserica, preotul slujeste Utrenia si Liturghia iar la iesire credinciosii primesc colacei. Seara credinciosii participa la Slujba Celor 12 Evanghelii, ocazie cu care copiii se intrec in a bate toaca. Joia este si ziua in care se rosesc ouale, spre bucuria tuturor copiilor.
Vineri este o zi cu totul speciala, satenii participand la mai multe slujbe religioase. Astfel, dimineata are loc Slujba Ceasurilor, dupa-masa la ora 16 se savarseste Vecernia Punerii in Mormant iar seara, la ora 20, Prohodul Domnului.
Sambata noaptea, la ora 24, cu mic cu mare, toata lumea participa la Slujba de Inviere. Acesta este momentul cel mai asteptat, care aduce cea mai mare bucurie.
In duminica Pastelui, imbracati cu haine noi, avand fetele luminate de fericire, satenii merg la biserica, praznuind Invierea Domnului si spunandu-si voiosi unii altora "Hristos a inviat!". Copiii ciocnesc oua rosii, cel al caruia se sparge trebuind sa il cedeze, ca pe un trofeu, celui care i l-a spart. Asa ca au mare cautare printre copii ouale rosite de pirchita, care sunt cele mai rezistente.
A doua zi de Pasti, lunea, dupa slujba de la biserica, in unele sate se obisnuieste sa se mearga in cimitir, unde se fac rugaciuni pentru cei morti si se dau copiilor colacei, cani din portelan, lumanari, oua rosii si dulciuri pentru pomana raposatilor.
Cu ocazia Pastelui se intregesc si toate familiile, copiii sau nepotii plecati pe la oras intorcandu-se in satul natal pentru a sarbatori impreuna cu cei ramasi acolo, bucuria fiind astfel deplina.

Lazar Faur - Observator

  • Si la cei sarmani vine iepurasul

Asistatii Cantinei Sociale au primit de Pasti bucate aleseDe Sfintele Pasti, asistatii Cantinei sociale s-au bucurat de bucate alese
Cantina Sociala a Municipiului Arad asigura hrana zilnica pentru 340 de persoane defavorizate.
Sarbatorile Pascale vor fi simtite din plin de aceste persoane care nu au prea des parte de mangaiere.
Administratorul cantinei, Valeriu Maris le-a pregatit o supriza in cursul zilei de ieri, cand acestia au putut sa manance preparate din carne de miel, specifice sarbatorilor care bat la usa.
"Cei 340 de asistati pe care ii avem in evidenta au mancat ciorba de miel, tocanita de miel si cozonac"- ne-a declarat Valeriu Maris, administratorul Cantinei Municipale Arad.
De altfel, cantina s-a inchis de ieri pentru patru zile, iar abonatii au primit pentru aceasta perioada mancare rece, de la oua rosii, jambon, salam, pana la conserve din carne de porc.
Cantina se va deschide saptamana viitoare, marti, iar ziua urmatoare, adica in 30 aprilie, toti abonatii vor primi pentru acasa mancare rece pentru zilele de 1, 2, 3, 4 mai, timp in care cantina va fi inchisa din nou.
Pe langa bucatele alese persoanele favorizate au primit si un cadou care le-a readus zambetul pe buze. "Ca in fiecare an, asistatii nostri primesc cate o punga cu dulciuri"- ne-a mai declarat Valeriu Maris.
Din totalul celor 340 de abonati ai cantinei, peste 100 sunt copii.

Simona Valan - Agenda zilei

  • La Penitenciarul Arad

Si detinutii din Penitenciarul Arad au pregatit programe de PastiProgram special si invoiri la domiciliu cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, la Penitenciarul Arad s-au desfasurat in aceste zile mai multe manifestari cultural-artistice cu specific religios."Programul va continua si in zilele următoare, detinutii putand sa se apropie, prin activitatile desfasurate, mai mult de latura crestina a sarbatorii pascale", precizează col. Iulian Alexandru, comandantul Penitenciarului Arad.
In noaptea de Inviere ei vor putea urmari, in direct, slujba transmisa din Piata Catedralei, oficiata de catre Patriarhul Teoctist.
In prima zi de Paste, detinutii vor primi o masa festiva si li se va acorda posibilitatea de a primi, in aceasta perioada, mai multe vizite din partea familiilor si pachete cu alimente. De asemenea, detinutii vor avea dreptul de a da telefoane rudelor, pentru a transmite felicitari cu ocazia sarbatorilor de Pasti.
Ca eveniment deosebit, patru detinuti vor fi invoiti sa-si petreaca Pastele, impreuna cu familiile lor.

Dan Roman- Adevarul

  • Obiceiuri de Pasti pe valea Crisului Alb

La Almas obiceiul impestritarii oualor este transmis si celor tineri In Joia Mare, crestinii ortodocsi vopsesc ouale. Oamenii spun ca vopseaua prinde mai bine, iar ouale inrosite in aceasta zi nu se strica niciodata. Pe valea Crisului Alb, la Almas, toata suflarea comunei se aduna in curtea bisericii. Femeile si fetele din localitate se gatesc in straie de sarbatoare, si vin in curtea bisericii unde vopsesc si "impistritesc" (incondeiaza) oua.
Ouale trebuie sa fie cu coaja alba pentru ca desenul sa fie cat mai bine evidentiat. La Almas, modelul desenului este reprezentat cu puncte si crengute de brad, linie intrerupta sau frunza de stejar. Aceste modele sunt mentinute din mosi stramosi si sunt executate cu "tisita" - o unealta special construita in acest sens, si cu ceara de albine. Barbatii aduc butuci, fac un foc imens, pe care il intretin toata noaptea si bat toaca. Pe langa acest foc se aduna batranii satului, impreuna cu tinerii, batranii povestind celor tineri cele petrecute in viata. Aici s-a incetatenit ca, in jurul lor, femeile batrane sa invete fetele tinere procedeele de incondeiere a oualor de Paste, care vor fi pictate cu un decor specific romanesc, cu modele copiate de pe stergare specifice locului.
La mai putin de 20 de kilometri, la Chisindia, in Joia Mare, cele mai instarite familii doneaza credinciosilor oua incondeiate, in cadrul unor ceremonii care au loc la biserica. Modelul de incondeiere, specific locului, il reprezinta florile si se scrie "Hristos a Inviat". 
Joia Mare este ultima zi din post in care se mai pot trage clopotele si se pomenesc mortii.
In ziua cand a fost rastignit si a patimit Iisus, cei mai multi credinciosi tin "post negru" pentru ca Dumnezeu sa-i fereasca de boli si necazuri. Credinta spune ca pe cel care posteste in Vinerea Mare nu-l va durea niciodata capul si va afla cu trei zile inainte cand va muri. 

Corina Olariu - Observator

  • "Batem cu 2-0!"
Gheorghe Boruga crede in victoria echipei UTACand Steaua a venit in toamna la Arad, directorul tehnic Gheorghe Boruga a uimit pe toata lumea. "Cine e Steaua? Castigam cu 3-0 si tragem la UEFA", a afirmat el, iar lumea radea si lua in gluma afirmatiile sale, mai mult decat optimiste. Acum, inainte de partida cu Dinamo, Boruga se lanseaza din nou in pronosticuri de cota 10 la casele de pariuri. "Nu e un meci chiar asa greu pentru noi. Dinamo e o echipa slaba si vom castiga cu 2-0", spune, sigur pe el, Gheorghe Boruga.
"Ciinii" la "Central"
Dinamovistii au sosit ieri seara in Arad si s-au stabilit la Hotel Central. Claudiu Dragan, ex-utistul care a avut o contributie serioasa cand UTA a ajuns la barajul pentru promovare din '99, cu Rocar, va fi in premiera adversar pentru UTA. "Nu il vom lovi pe <Mielu’>, dar nici nu-l vom lasa sa inscrie", au spus cativa din fostii colegi ai lui Dragan de la UTA.
Bani pentru liniste
Starea de spirit a utistilor trebuie sa fie cea mai buna astazi, la ora 17. Din acest motiv, jucatorii au primit cite 200 de euro pentru egalul de la Craiova si inca 100, prima pentru Paste. Sunt promisiuni din partea conducerii ca, cel tarziu in aceasta dimineata, fotbalistii vor incasa salariile restante pe luna martie.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 26 aprilie - 3 mai 2003  Camerista - (SUA)
Muresul - 26 aprilie - 3 mai 2003  Callas Forever - (ITA- FRA-SPA- GB- RO)
Arta - 26 aprilie - 3 mai 2003 - Sala A Lumina cade pe fata ta - (HU)
Arta - 26 aprilie - 3 mai 2003 - Sala B  Planeta maimutelor - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]