Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 26 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Demonstratii de olarit si impletit in centrul Aradului

La Targul Mestesugarilor si impletiturile din nuiele au avut cautare - Virtual Arad News (c)2003Peste 30 de mesteri populari s-au adunat, sambata si duminica, in centrul Aradului, unde si-au expus lucrari de arta traditionala si au facut demonstratii de olarit sau impletit nuieli.
Mestesugarii s-au adunat in oras cu ocazia Targului Mesterilor Populari si a Festivalului de Arta Culinara, manifestari organizate de autoritatile judetene.
Targul a adunat olari, impletitori de nuiele, franghieri, fierari, curelari, tesatoare, pictori, dogari, furcasi, palarieri si lingurari din centre de traditie din toata tara, dar mai ales din localitatile aradene Barsa, Buteni, Ineu, Pancota, Sicula, Tarnavita si Varfurile.
Sutele de aradeni curiosi s-au inghesuit mai ales sa guste din produsele bucatariei traditionale.
"Oamenii au vrut sa manance in special galuste tautesti, intorsuri si s-au inghesuit sa guste din salamul de Nadlac", a declarat Maria Stan, una dintre participantele la targ.
Pe parcursul celor doua zile, cateva mii de persoane au vizitat targul organizat in aer liber, iar obiectele de olarit au avut cea mai mare cautare printre vizitatori.

Adevarul

  • "Tineretul sudeaza", intre pasiune, entuziasm, ambitie si ...scantei

Tinerii au participat in numar mare la concursul de sudura"Probabil si aripile ingerilor sunt prinse tot prin tehnologie ultramoderna de sudare"
Incepand cu anul 1996, Asociatia de Sudura din Romania organizeaza anual concursul profesional "Tineretul sudeaza", la care pot participa tinerii sudori cu varsta de pana la 35 de ani. Competitia se desfasoara an de an cu speranta cu aceasta meserie, grea dar frumoasa, nu va muri, cu toate ca sunt tot mai putini tineri care aleg s-o practice. Faza judeteana organizata sambata la Arad a atras insa mai multi participanti decat in urma cu trei ani, cand orasul de pe Mures a fost gazda finalei.
A opta editie
Laboratorul de sudare al societatii comerciale Astra Vagoane T.R.G. Arad s-a dovedit, sambata, neincapator pentru cei peste 30 de tineri care s-au intrecut in cadrul fazei judetene a celei de-a opta editii a concursului "Tineretul Sudeaza"
Organizarea desavarsita a fost asigurata de Asociatia de Sudura din Romania (ASR), filiala Arad si de Inspectoratul Teritorial de Munca Arad (ITM), cu sprijinul sponsorului principal, SC Crisan Group SRL, prin directorul general Marin Crisan si directorul executiv Sorin Farcas,  logistica fiind asigurata de Astra Vagoane T.R.G. Arad. 
Tinerii s-au inghesuit sa participe 
Datorita mediatizarii evenimentului, la concurs s-au inscris 40 de persoane, dar numai 35 au participat efectiv. Chiar si asa, au fost cu mult mai multi decat in anul 2000, cand Aradul a organizat faza finala, si decat numarul de participanti care concureaza in general. 
Se poate spune ca la Arad, meseria de sudor nu numai ca nu a murit, dar este chiar apreciata. 
Ca si curiozitati, cel mai tanar participant avea 17 ani, iar cel mai batran, 63 de ani.
 Se poate spune si ca au participat persoane care practica sudura doar ca hobby. Este vorba de Sebastian Bic, de profesie politist. 
Chiar daca pare ciudat, nu a fost o competitie exclusiv masculina, printre sudori aflandu-se si o femeie, 

Daniela Stuparu, care practica aceasta meserie de peste 17 ani.
Si tot la capitolul curiozitati trebuie remarcate si afisele pe care erau reprezentate sloganele competitiei: "Ca si-n viata si-n natura nu-i nimic fara sudura" sau "nu se naste nici un plod fara electrod!" 
Premii asigurate de SC Crisan Group SRL 
Tinerii s-au intrecut pentru premiile puse in joc, dar si pentru participarea la marea finala care va avea loc in luna iulie la Bucuresti. Premiile, asigurate de SC Crisan Group SRL, au constat in bani (locul I cinci milioane de lei, locul II - trei milioane de lei, locul III 1,8 milioane de lei) si obiecte. 
Fiecare participant a primit cate o diploma, din partea ITM-ului fiind asigurat un premiu special pentru concurentul care respecta cel mai bine normele de protectie a muncii. 
Potrivit regulamentului ASR, concursul se desfasoara pe doua categorii, juniori (sub 25 de ani) si seniori (intre 25 si 35 de ani) dar, pentru ca s-au prezentat mai multi concurenti decat se asteptau organizatorii, sponsorul SC Group Crisan a hotarat, pentru a li se da o sansa, infiintarea altor doua grupe, in afara concursului, juniori I (practicanti cu varsta sub 18 ani) si old boys (peste 35 de ani). 
Juriul a urmarit cu atentie desfasurarea concursului de suduraTrei probe "cu scantei" 
Inca de dimineata, concurentii au fost supusi instructajului de protectie a muncii, realizat chiar de inspectorul ITM Arad, Ioan Gligor. 
A urmat apoi o proba teoretica si o proba practica. 
La aceasta din urma, fiecare a ales cate un procedeu din cele trei permise de regulament: cu electrod invelit SE (procedeu foarte folosit in urma cu 20 - 30 de ani, mai putin raspandit in prezent, se foloseste pentru orice fel de constructii metalice n.r.), in mediu de gaz protector MIG/MAG (folosit din ce in ce mai des datorita productivitatii ridicate si costurilor reduse n.r.) sau cu electrod de wolfram WIG (folosit pentru constructii metalice pretentioase, pentru imbinarea tevilor sub presiune - n.r.). 
Indiferent de procedeul ales, fiecare a trebuit sa realizeze o imbinare cap la cap si una de colt. 
Castigatorii merg la Bucuresti 
Juriul a fost compus din cadre didactice ale Universitatii "Aurel Vlaicu", ingineri de specialitate si reprezentanti ai sponsorului SC Crisan Group SRL.
Baza s-a pus pe dimensiunea si aspectul sudurii, defectele find depunctate. 
In urma deliberarii si stabilirii punctajului, la Bucuresti, la faza pe tara vor merge urmatorii tineri sudori: Florin Lupu (juniori, categoria MIG/MAG), Gabi Chitescu (seniori, categoria MIG/MAG), Florinel Oiaga (seniori, categoria WIG) si Valerica Cimpoi (seniori, categoria SE.). Asadar, orasul de pe Mures va avea in finala din iulie de la Bucuresti patru reprezentanti. 
Nu a fost uitata nici singura prezenta feminina, Daniela Stuparu, femeia pentru care "sudura reprezinta o adevarata arta"
Dragoste si ambitie 
"Am organizat acest concurs din dragoste pentru meseria de sudor dar si pentru a incuraja tinerii s-o practice, pentru ca este frumoasa dar bine remunerata, de perspectiva.
Am gandit-o la Institutul Roman de Sudare care ne-a criticat, spunand ca Aradul nu face nimic. 
Practic este si o ambitie, sa demonstram ca meseria de sudor nu numai ca nu a murit la  Arad dar este practicata de specialisti. 
"Este vorba de reinodarea unei traditii profesionale"
a declarat directorul general al  SC Crisan Group SRL, Marin Crisan. 
Atentie si entuziasm 
"Este ceva deosebit. Primele editii au fost organizate fara entuziasm pentru ca au participat putini concurenti, dar anul acesta multumita mediatizarii SC Crisan Group SRL, au participat reprezentanti ai unor firme mari din Arad, dar si someri sau firme particulare" a precizat Francisc Tusz, presedintele filialei locale a ASR. 
Asa cum am spus, unul din premii cel pentru respectarea normelor de protectie a muncii a fost asigurat de ITM. 
"Am urmarit pe tot timpul desfasurarii concursului modul de folosire a echipamentului, modul in care au respectat norrnele de protectie si organizarea locului de munca. Am observat ca exista o mare preocupare, atat din partea organizatorilor cat si a concurentilor, pentru siguranta proprie dar si a colegilor de munca, ceea ce este foarte bine" a spus, la final, Ioan Gligor, inspector ITM. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La Dorobanti se va infiinta o asociatie de legumicultori

La Dorobanti va fi practicata legumicultura ecologica - Virtual Arad News (c)2003Zona Curticiului este renumita (si) datorita solurilor foarte bune pentru culturile legumicole. 
Cu toate ca aceasta este ocupatia de baza a localnicilor, in momentul in care au inceput sa frecventeze cursuri de specialitate, au aflat ca informatiile (legate de cultivarea legumelor) pe care le aveau nu sunt suficiente.
Dorobanti – Am stat de vorba cu unul dintre agricultorii din Dorobanti, Gheorghe Bodonea, care este si unul dintre elevii cursului organizat de Consultanta Agricola. "Urmez si cursul acesta de fermieri de la Curtici, pentru a face totul cum scrie la carte. Vrem sa infiintam la Dorobanti o zona ecologica. Chimizam numai cand e musai, in cazuri de forta majora. Si in rest mergem pe tratamente naturale. 
In strainatate, produsele ecologice se vand un pret de trei ori mai mare. La noi, trebuie sa fim multumiti cu un pret egal cu cel al produselor similare, dar care nu sunt ecologice"
  
Dupa absolvirea cursului, care are o durata de 6 luni, invataceii doresc infiintarea unei asociatii profesioniste, alcatuita din cei 50 de cursanti din Curtici, Dorobanti, Macea si stabilirea unor relatii directe cu comerciantii din Apus, fara intermediari pentru a comercializa legumele ecologice si produse. 
"Noi nu mai avem nevoie de cei de dincolo de Carpati. Mergem pe drumul Apusului, fara ei. Dupa absolvirea cursului, vom avea certificate de fermieri, facem asociatia. 
Cursul m-a ajutat enorm. Sunt multe lucruri legate de legumicultura, vechi, dar bune, pe care nu le stiam. Hai ca stiu eu despre o planta doua, dar sunt multe despre care nu am avut habar. 
Aflam multe noutati, suntem cu informatiile la zi. Suntem multi care am avut pretentii, ca ne pricepem si asa mai departe, dar acum am aflat ca eram departe de realitate". 
Omul doreste sa puna si in practica cele invatate. Va infiinta culturi de ardei, rosii, varza, un anumit soi, care se pastreaza toata iarna verde, dovlecel – Opal F1. 
Si pentru ca totul sa fie ca la carte, cursantii au dorit sa afle mai multe informatii despre dovlecel. Dar, "noi, in Romania, nu avem nici o lucrare despre dovlecel. Si nu este o leguma rara. Toate tipurile de sol din tara sunt propice culturii de dovlecel. Culturile se fac dupa ureche, efectiv nu stie nimeni, concret, ce trebuie sa faca. Lucrez dupa niste brosuri din Ungaria, ma ghidez dupa literatura lor de specialitate".

Roxana Naiman - Observator

  • Zeci de monumente profanate la Arad

Au fost profanate mai multe monumente funerare evreiestiPolitia Municipiului Arad a fost anuntata de catre conducerea comunitatii evreiesti din oras ca mai multe monumente funerare din Cimitirul "Eternitatea" au fost profanate.
Politistii au demarat cercetarile si au constatat ca 39 de monumente funerare cu inscriptii ebraice au fost profanate. Au fost gasite urme de pantofi pe monumente.
Pe langa cele 39 de monumente evreiesti au fost profanate si 4 monumente romanesti din acelasi cimitir.
A fost format cercul de suspecti. A fost folosit cainele din dotarea politiei, care a luat urma profanatorilor. Cainele a condus politistii exact acasa la unul dintre suspecti.
Acesta se numeste Florin Vasile Dumitrean, are 29 de ani si locuieste in apropierea cimitirului. Angajatii cimitirului spun ca Dumitrean era mereu vazut prin zona, fiind un tanar extrem de violent.
Politistii l-au amendat de cateva ori la Legea 61, Dumitrean fiind un scandalagiu renumit. Cei din zona il stiau drept un "baiat de cartier" si se fereau din calea lui.
Ajungand acasa la Dumitrean, politistii au inceput sa-l caute, insa nimeni din casa nu l-a vazut. Pentru ca parea extrem de dubioasa toata situatia, cautarile au continuat.
Politistii l-au gasit pe Florin Dumitrean spanzurat in baia comuna a imobilului unde locuia. Nu se cunosc motivele sinuciderii sale, insa se pare ca acesta avea probleme psihice.
Au existat si doi martori care l-au vazut pe Dumitrean impreuna cu inca o persoana distrugand monumentele funerare.
Autorul profanarii este Dumitrean, toate indiciile conducand spre el: urmele pantofilor, martorii precum si cainele politist care i-a condus pe politisti acasa la autor.
Florin Dumitrean a mai avut un complice. Acesta este cautat de catre politistii aradeni, fiind foarte posibila prinderea sa in cateva ore. Cercetarile continua.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Poli (probabil) la baraj, UTA in B

Echipa UTA paraseste Divizia APenultima etapa a campionatului nu a adus nici o surpriza in zona fierbinte a clasamentului, poate cu exceptia partidei FCM Bacau - Otelul Galati 0-1. La Bucuresti, Poli a cazut in "Groapa", desi a avut numeroase ocazii de a inscrie si a condus ostilitatile mai bine de jumatate din meci.
Dinamo a invins cu 2- 1 (goluri Danciulescu '12, Fl. Petre '18, respectiv Ir. Voicu '84), profitand de erorile din apararea, respectiv poarta alb-violetilor, unde Bogdan n-a izbutit sa-l faca uitat pe unul dintre cei mai slabi portari din istoria lui Poli, sarbul Sarici.
La 0-2, timisorenii au atacat, dar imprecizia si lipsa de concentrare (doua atribute care dau greutate valorii unui jucator, daca acesta o are, fireste) si-au spus cuvantul, iar la 1-2, in ultimele minute, a fost prea tarziu.
Misiunea UTA-ei a fost si mai ingrata, in fief-ul giulestenilor. Rapid si-a sarbatorit al treilea titlu de campioana cu o victorie in afara oricarei indoieli, 3-0, trimitand-o pe "Batrana Doamna" in divizia B (marcatori Bratu '29, Badoi '60 si Perja '89).
Cu o etapa inaintea finalului, Poli ocupa locul 14, cu 32 de puncte si are locul la baraj asigurat.

O.F. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]