Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 26 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Sindicalistii au pichetat Prefectura:"In loc sa ne salvati, ne eutanasiati!"

Angajatii din spitale au pichetat PrefecturaMai bine de 50 de angajati din spitalele din judet au venit ieri in fata Palatului administrativ sa picheteze Prefectura si sa incerce sa salveze ce mai e de salvat in sistemul sanitar aradean. 
Timp de doua ore, acestia si-au exprimat scris si verbal nemultumirile, dupa care s-au intors acasa… fara nici un rezultat. 
In tot acest timp, in Prefectura, mai marii sanatatii din Romania au hotarat, in cadrul videoconferintei guvernului, sa se exprime mai mult decat ambiguu (daca nu ironic) fata de problema aradeana ("Daca vor sta cei de la Ineu in fata camerelor, vom vedea ce facem cu salariile lor"), dar au decis sa trimita o comisie ministeriala la fata locului.
Eutanasie in sanatate si furt de bani
Angajatii din spitale - membrii ai sindicatului Sanitas – au incercat, pe parcursul pichetarii, sa afle ce se mai poate face pentru salvarea unitatilor si pentru eliminarea disponibilizarilor si si-au spus pasurile pe pancarte ("Nu furati banii sanatatii!", "Nu, genocidului pe care il vreti; in loc sa ne salvati, ne eutanasiati", "Vrem spital la Ineu", "Stopati inchiderea spitalelor"). 
Liderul sindicatului, Delia Bonca ne-a destainuit motivele acestui protest: "Nu exista transparenta; eu am aflat doar azi, din ziare, care e cifra disponibilizatilor - va dati seama; apoi, in spitale, exista o stare de incertitudine; am pus si problema infiintarii acelor unitati medico-sociale, caci in protocolul dintre minister si sindicate s-a specificat clar ca in spitale nu vor fi disponibilizati, ci oamenii vor fi transferati in acest unitatii; la noi, nici un spital nu a semnat cu sindicatul macar faptul ca atunci cand vor fi infiintate unitatile oamenii vor fi rechemati la lucru; nu exista nici o garantie ca acestia vor lucra in sistem"
Cat despre  numarul disponibilizatilor, Bonca sustine ca "aici nu mai avem, cred, ce sa facem; s-au dat deja dispozitiile de concediere. Nu pot spune ca termenul nu a fost respectat, dar notificarile nu s-au facut. Miercuri vom stabili daca, pentru acest fapt,  vom actiona in instanta, insa tocmai asta se urmareste: sa-i actionam in instanta pe directorii de spitale, ca sa-si piarda din credibilitate si sa aiba de suferit"
Liderul sindical a fost total dezamagit de reactia autoritatilor locale si a sustinut ca miercuri  se va decide cum se va actiona pe mai departe.
Ineul sustine ca Domsa minte
Prefectul explicand situatia participantilor la miting
Protestatarii veniti din Ineu la Arad sustin ca directorul CAS  a mintit cand a declarat ca la spital nu s-a mai operat de trei saptamani. "Am lucrat; avem date, care sunt trecute in registru de operatie; s-au spus aberatii. In spital se opereaza, dar pe banii omului: la 12 paturi, am avut 300 de internari pe sectia de chirurgie si 70 de operatii. Cand a fost protestul angajatilor, nu am coborat alaturi de ei, pentru ca tocmai atunci operam.  Ne-au acuzat ca nu avem bolnavi, dar de ce nu ne asigura baza materiala ca sa avem ce sa oferim bolnavilor. Sunt 2700 de internari in acest an, pe tot spitalul. Mai  mult, anul trecut, cei de la CAS ne-au spus ca am avut prea  mult internari (am internat 600 de bolnavi, adica cu 200 mai multi decat au crezut ei). Acum, vor sa ne transformam in ambulatoriu, fara sa se gandeasca ca bolnavii din zona nu pot fi tratati de dimineata pana seara si apoi sa fie trimisi acasa, in conditiile in care in zona noi suntem spital tampon. Traim intr-o totala nestiinta, caci nimeni nu ne-a informat nimic oficial", ne-au declarat asistentele din Ineu. 
Mai bine de 50 de angajati din spitalele din judet au venit ieri in fata Palatului administrativ sa picheteze Prefectura si sa incerce sa salveze ce mai e de salvat in sistemul sanitar aradean. Prefectul a coborat, i-a ascultat, dar n-a putut sa le dea vesti bune.
Gurahont- "Nu stiu cate paturi avem, ca ne restructuram continuu"
Manifestantii din Gurahont sustin ca au venit la Arad  sa protesteze impotriva minciunii si a nesigurantei locului de munca. "Initial am semnat un buget de 16 miliarde; peste 2 saptamani ne-au dat doar 4,5. Isi bat joc de noi; nici nu mai stim cate paturi  avem, ca facem restructurari continuu. Totul e un joc politic. Cu ce suntem noi de vina ca ne-am nascut la tara si ca nu vrea nimeni sa ne bage in seama".
Angajatii spitalului din Santana - obligati cu totii sa plece in concediu
Asistentele din Santana ne-au declarat ca au venit aici pentru ca vor loc de munca pentru  tot personalul din spital, platit la timp si integral, sau macar salarii compensatorii  pentru cei  19 disponibilizati. Acestea sustin ca, in noua formula, daca se imbolnaveste vreun angajat, nu mai are cine sa ii tina locul, ca vinovati pentru ca nu au servicii in spitale sunt tot cei de la directii, pentru ca ei au desfiintat  o parte din serviciile pe care le oferea unitatea. Problemele  spitalului nu se opresc aici, caci de azi directorul sectiei cronici (singura din spital) pleaca in concediu, si, pentru ca in spital nimeni nu are pregatirea profesionala a acestuia, s-a cerut un inlocuitor de la DSP, insa acesta un a gasit pe nimeni. Ca atare, toti angajatii spitalului au fost obligati sa intre in concediu, timp de trei saptamani, atat cat sta directorul. Singura activitatea medicala care se va desfasura in Santana va fi cea de asistenta de urgenta, oferita de medicii de familie.
Liderul sindical Delia Bonca este nemultumita din cauza lipsei de transparenta ...La Sebis se va renunta la linia de garda
Ca urmare a disponibilizarilor petrecute in spital, la Sebis se va renunta la linia de garda! "Vom avea o singura asistenta  care va deservi totul. S-a pus chiar problema sa avem doar o asistenta la patru sectii, care sa lucreze si pe urgente, cand ambulanta e plecata. Ne doare ca nu s-a luptat destul la nivel local", sustin protestatarii din Sebis.
Cei de la Dezna considera ca atmosfera din spital e de iad, ca in actuala formula, fara 20 de oameni, spitalul se va descurca foarte greu, caci va fi in imposibilitatea de a acoperi turele. In plus, spitalul are un deficit de 500 de milioane, pentru ca inainte de restructurare - ca urmare a protocolului national - s-a platit cel de al 13-lea salariu, iar acum, primind bani mai putini, aceasta plata va ruina bugetul.
Vocea nemultumitilor din sistem a fost completata de angajatii din spitalele din municipiu, unitati in care numarul disponibilizatilor este cel mai mare. Singurii care au lipsit de la pichetare au fost cadrele medicale din Lipova. Totusi, acestia au inmanat un protest la Prefectura.
Toate spitalele au semnat cu CAS!
La sfarsitul videoconferintei, prefectul Ungureanu a intervenit si a semnalat falimentul spitalelor din Ineu, Gurahont si Lipova si a cerut ajutor. Ministerul a fost informat ca toate spitalele au semnat contractul cu CAS! Pana si directorul de la Ineu a fost convins sa revina asupra demisie si a semnat contractul cu casa. Bucurestenii au comunicat Aradului ca o comisie interministeriala va veni miercuri in judet sa analizeze situatia celor trei spitale. Ungureanu le-a destainuit  sindicalistilor adunati in fata Prefecturii  mesajul ministerului si le-a precizat ca nu au fost parasiti, dar ca este nemultumit ca fac prin acest miting jocul politic al altcuiva.

Adriana Barbu - Observator

  • Aradenii din BELUKROKO s-au intors acasa  Actiuni de pace contra dolari

La sosire, militarii aradeni au fost distinsi cu diplome de onoareMilitarii plecati in Kosovo, pentru operatiuni de mentinere a pacii, s-au intors in Arad. 
Dupa patru luni de sedere in fosta zona de conflict, batalionul BELUKROKO (denumit asa dupa numele tarilor participante la misiune: Belgia, Luxemburg, Ucraina, Romania si Kosovo), s-a repatriat, fara nici un fel de pierderi. 
La apelul solemn de ieri, o actiune simbolica de verificare a intoarcerii tuturor soldatilor, au raspuns prezent toti cei 89 de membri ai batalionului. 
In Kosovo, militarii romani au executat peste 570 de misiuni, reusind sa castige aprecierile colaboratorilor belgieni, care i-au felicitat la plecare, pentru profesionalism. 
Munca lor a constat in activitati de escorta, control si misiuni umanitare. Fiecare militar detasat in Kosovo a castigat pe durata sederii aproximativ 3.700 USD, dar, spune maiorul Dan Ungureanu, nu toti s-au intors acasa cu suma integrala. 
La revenirea in Romania, componentii detasamentului au fost supusi unor examene medicale si psihologice. 
Selectia inainte de plecarea in Kosovo s-a facut pe baza unor criterii fizice, profesionale, la care s-au adaugat cunostintele de limba engleza, obligatorii pentru obtinerea unui loc in detasament. 
Pe toata durata misiunii, militarii romani au tinut legatura cu familiile aflate in tara, prin statia radio aflata in baza de la Subcetate. 
Zilnic, conform unei programari, 5-6 persoane din tara erau invitate sa discute pe ultrascurte cu rudele aflate in Kosovo. 
Ieri, celor 89 de soldati si ofiteri romani li s-au inmanat diplome de onoare.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" a primit o donatie de software de peste 600 000 Euro

Rectorul UAV - Lizica Mihut se mandreste cu noua dotare...In prezent, toate serviciile din universitate sunt informatizate Universitatea "Aurel Vlaicu" a primit o donatie de echipamente software in valoare de 680.692 Euro.
Donatia a fost făcuta de A&C INTERNATIONAL, distribuitor autorizat al Autodesk in Romania, aceeasi firma care, in urma cu un an, a donat Universitatii "Aurel Vlaicu" soft-uri de 200 000 de Euro, la momentul respectiv fiind prezent la Arad si directorul A&C INTERNATIONAL, dl. Cristian Dumitrescu.
Aceste donatii se inscriu in parteneriatul firmei cu M.E.C. de dotare software a 22 de universitati din Romania, universitatea aradeana numarandu-se printre acestea.
Donatiile se adauga eforturilor universitatii in acest sens, doar in ultimele doua luni UAV achizitionand, din fonduri proprii, soft-uri in valoare de 4 000 Euro, iar in acest an - calculatoare performante in valoare de 3 000 de Euro.
Initiativele din acest domeniu apartin prof. Mariana Frantescu, responsabil proiectare software.
"Cu asemenea dotari ne racordam la marile universităti ale lumii, intram in marea familie a universitatilor", a apreciat prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul U.A.V., in conferinta de presa organizata ieri cu acest prilej.
"Suntem convinsi ca nu se poate realiza un invatamant de calitate daca nu ai programele necesare", a adaugat rectorul U.A.V.
Astfel, in prezent, in universitate toate serviciile sunt informatizate, iar studentii si cadrele didactice de la toate specializarile si de la masterat si postuniversitar vor beneficia de aceste dotari.
De asemenea, toate programele universitătii functioneaza in deplină legalitate.

C.L. - Adevarul

  • Iarba - paravan pentru cenusa de la CET

Cenusa de la Cet va fi acoperita cu iarbaConducerea Centralei va planta iarba in bazinul de zgura pentru a proteja cenusa de rafalele de vant
"CET a fost amendata cu 50 de milioane , de lei de Garda de Mediu", "Mai multe gospodarii din localitatile adiacente Aradului sunt compromise , din cauza cenusii depozitate intr-un bazin al Centralei Electrotermice, care in conditii de vant se imprastie pe zeci de ha de teren".
"Pe fondul unor vanturi puternice care au batut in rafale s-a produs antrenarea unor cantitati de cenusa si zgura apartinand CET Arad, fapt care a dus la producerea unor deranjamente, disconfort, locuitorilor din localitatile Sanleani si Livada". 
De cate ori nu ati citit in presa despre bazinul de cenusa din spatele Centralei Electrotermice din Arad, care a dat bataie de cap atat conducerii CET cat si locuitorilor din localitatile din jurul Aradului? 
Acest bazin este de fapt si unul dintre factorii principali care au facut ca in Arad gradul de poluare sa ajunga la cote alarmante. 
Nu s-au gasit solutii 
Conducerea Centralei Electrotermice din Arad cauta de mult o solutie definitiva pentru a rezolva problema cenusii care polueaza localitatile din imprejurimile Aradului de mai bine de cinci ani. 
La un moment dat se vehicula ideea vanzarii acesteia in stare uscata unei firme. 
S-a montat si un sistem de irigatii. Nici una dintre aceste incercari nu a dat insa rezultatele scontate. 
Iarba plantata in zgura 
Se pare ca, in cele din urma, conducerea CET a gasit o solutie. 
O firma din Timisoara a plantat experimental, pe o suprafata de 1000 de mp, iarba tratata, care creste in conditii speciale. Iarba a si incoltit deja si se pare ca experimentul a reusit. 
Urmeaza sa se planteze iarba pe alte 20-30 ha de zgura. 
"Am incercat nenumarate solutii. Se pare ca aceasta din urma este cea mai fericita. Daca vom planta iarba pe cateva zeci de hectare, aceasta va impiedica praful sa se ridice si sa mai polueze aerul", spune ing. Lucian Barniciu, director CET Arad. 
Bazinul de deseuri al Centralei Electrotermice din Arad se intinde pe o suprafata de 64 hectare, aici fiind depozitate peste 3 milioane de tone de cenusa si zgura. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Njock visiniu

Camerunezul Njock va inlocui tricoul alb-rosu cu cel visiniuApt pentru Liga Campionilor
Supranumit in Arad "uriasul de abanos", Jeremie Njock are, incepand de ieri, o noua echipa, campioana Rapid Bucuresti. 
Jucatorul a ajuns gratis in echipa lui Mircea Rednic si va avea un salariu de 60.000 dolari pe an, dublu fata de cel de la UTA.
Rednic a avut rabdare
Jucatorul nascut la Baffansam, in Camerun, a ajuns in campionatul romanesc in septembrie anul trecut, de la Stuttgarter Kickers la UTA, formatie pentru care a inscris noua goluri. Cu toate acestea, aradenii au retrogradat si, conform unei clauze contractuale, jucatorul a devenit liber de contract. Njock s-a alaturat echipei Rapid in cantonamentul de la Balsthal, din Elvetia, si in primele zile nu a reusit sa-i convinga pe oficialii giulesteni de calitatile sale. 
"Am vorbit cu Rednic si i-am spus sa aiba rabdare cu Jeremie, pentru ca se acomodeaza mai greu si cred ca nu ii va parea rau", a declarat Florian Lazureanu, colaboratorul din Arad al impresarului Constantin Dumitrascu.
"Te astept" "Vin in vizita!"
Directorul executiv Emanoil Gherghel, singurul din conducerea echipei UTA care mai spera in minuni, i-a transmis jucatorului ca il asteapta la club, acesta spunindu-i ca se va intoarce la Arad, insa doar in vizita. 
De altfel, in urma cu o saptamana, intr-o conferinta de presa, antrenorul Gheorghe Boruga spunea ca si-a luat gindul de la atacantul camerunez: "Dupa mine e clar, Njock nu mai vine. Insa nu toti sunt convinsi de acest lucru". 
Rapid s-a grabit sa obtina semnatura lui Jeremie, deoarece peste doar cinci zile va avea loc prima mansa din turul preliminar al Ligii Campionilor, impotriva formatiei Anderlecht Bruxelles.
Cu gindul la Liga
Conform normativelor UEFA, un jucator are dreptul de a juca pentru o echipa in cupele europene doar daca a facut parte din lot la startul competitiei. Un atu al transferului a fost si acela ca Njock a ajuns gratis la Rapid, unde va avea un salariu de 60.000 dolari pe an, dublu fata de cel de la UTA. Jucatorul va avea sprijinul familiei de la distanta, Bettina fiind de acord cu alegerea campioanei Romaniei si va tine legatura cu sotul ei, din München, unde lucreaza pentru firma Mercedes.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 26 iulie - 2 august 2003  Gradinita lui taticu - (SUA)
Muresul - 26 iulie -  2 august 2003  Stapanul inelelor 2 - (SUA)
Arta - 26 iulie -  2 august 2003 - Sala A  Hotul de orhidee - (SUA)
Arta - 26 iulie -  2 august 2003 - Sala B  Vorbeste cu ea - (SPA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]