Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 26 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Week-end bahic la Arad.  In vin este adevarul si distractia

Organizatorii VINFEST discuta ultimele masuri inainte de incepereStrandul aradean isi traieste ultimele sale momente de glorie din acest an. Incepand de astazi, pana la sfarsitul saptamanii, la Arad, se va desfasura prima editie a unui festival dedicat vinurilor.
VINFEST si-a propus sa adune in orasul de pe Mures puzderie de vedete, actiunea incercand sa imite sarbatoarea Zilele Aradului.
Organizatorii i-au convins pe cei de la Bosquito, Etno, Pacific, O-zone, Zdob si Zdub sa cante live pe scena din incinta strandului.
Alaturi de ei se vor afla si Maria Dragomiroiu, Loredana cu taraful, Dan Spataru, Ducu Bertzi, care, indiferent de vreme si vremuri, vor incerca sa ii bine dispuna pe bautorii de vin.
La actiune ar fi trebuit sa participe si cantaretul Gil Dobrica, insa, ieri, directorul Gospodaririi Comunale, Edeleni Coloman, a anuntat cu regret ca vedeta nu mai poate veni, fiindca "a intrat in coma".
Concertele artistilor nu sunt singura atractie de la Vinfest. Pe bulevardul central, in locul masinilor, vor aparea standuri ale producatorilor agricoli si ale mesterilor populari.
Din program nu lipsesc nici paradele de trasuri, concursurile de sarmale si competitiile canine. Dupa modelul deja consacrat, aradenii sunt ademeniti cu premii importante pentru a participa la tombola Vinfest.
Un DVD, o termoteca, o masina de spalat si cosuri cu sticle de vin pot ajunge in posesia unuia dintre miile de vizitatori asteptati de organizatori, la acest sfarsit de saptamana, pe strandul aradean.
Liberalii aradeni au atacat ieri din nou politicienii PSD, acuzandu-i de festivism ieftin. Mihai Calimente a declarat ca pe strand mai lipseste doar o maternitate pentru ca tabloul sa fie complet.
"Tot ce face acum administratia locala denota populism. S-au pus sa repare fantanile arteziene in prag de iarna si au cheltuit pentru acest lucru miliarde de lei. Au plantat, cheltuind sume astronomice, arbusti pe Calea Timisoarei, de care s-a ales praful si pulberea, iar acum fac un festival al vinurilor. Pur si simplu, nu sunt in stare sa stabileasca prioritatile", a spus Calimente.
Directorul Edeleni Coloman, principalul promotor al Vinfest, a preferat sa nu raspunda cu aceeasi moneda: "Nu vreau sa il contrazic pe Calimente. As adauga doar ca mie imi este rusine sa arat lucrurile pe care le-a realizat Calimente. Cu asta am spus totul".
Directorul Gospodaririi Comunale Arad a dezvaluit si suma cheltuita cu organizarea manifestarii: 20.000 de euro.
Tot el a promis un joc de artificii reusit la final de festival. Printre altele, Edeleni Coloman a dezvaluit si cine se va ocupa de vinuri.
Persoana desemnata este chiar directorul Casei de Cultura a Municipiului Arad, Ovidiu Balint. Semn ca bautura si cultura fac casa buna uneori...

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Prin infiintarea ANC: Agentii economici - controlati o data si bine

Inspector general Mariana Basuc in dialog cu presa aradeanaConvorbire cu d-na Mariana Basuc, inspector general de stat la Inspectia Muncii Bucuresti
Ieri, doamna Mariana Basuc, inspector general de stat in cadrul Inspectiei Muncii Bucuresti, a facut o escala in orasul nostru, prilejuita de declansarea campaniei impotriva muncii la negru in domeniul forestier. Pe aceasta tema, Mariana Basuc a sustinut o conferinta de presa la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Arad, iar intre doua controale a acordat un interviu, in exclusivitate, ziarului nostru.
- Doamna Mariana Basuc, ati sosit in orasul nostru odata cu demararea campaniei nationale de controale in domeniul exploatatiilor forestiere. In primul rand, va intreb de ce vizati acest domeniu?
- In urma analizelor periodice pe care le efectuam la nivelul Inspectiei Muncii, atat in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca cat si sub aspectul relatiilor de munca, ajungem sa vedem foarte clar care sunt sectoarele cu probleme.
Cum domeniul forestier, de exemplu, ocupa locul 3 din punct de vedere al accidentelor de munca, al imbolnavirilor profesionale si al muncii fara forme legale, am considerat ca este un sector care trebuie verificat periodic si concertat.
Astfel, in afara de controalele pe care oricum noi le facem zilnic, este nevoie si de unele actiuni focalizate pe anumite domenii.
- Din cate am inteles, o sa mergeti chiar dvs., personal, intr-un control la o firma din domeniul forestier din judetul nostru. Ne puteti spune despre ce este vorba?
- Da, o sa ma duc personal intr-un astfel de control, la o firma din Arad, dar nu e vorba despre ceva iesit din comun. De altfel, in acest moment nici nu stiu unde o sa mergem.
- De ce aceste actiuni ale Inspectiei Muncii sunt intitulate "campanii nationale"?
- Le numim astfel deoarece este vorba de actiuni concertate, focalizate pe anumite domenii si problematici bine definite.
Campania generala impotriva muncii la negru, de exemplu, se deruleaza pe parcursul a patru ani, intre 2000 si 2004. Dar, la fel de bine, pot exista si campanii pe termen scurt, de cateva saptamani sau chiar mai scurt, pe o zi, doua, daca doriti. De asemenea, aceste campanii pot fi nationale, cand se desfasoara simultan, in toata tara, sau regionale.
- De curand, Inspectia Muncii a trecut in coordonarea recent infiintatei Autoritati Nationale de Control (ANC). Ce inseamna acest lucru? Se vor schimba prioritatile inspectorilor de munca sau statutul lor?
- Autoritatea Nationala de Control (ANC) a fost gandita tocmai in ideea eficientizarii si uniformizarii tuturor unitatilor de control, avand drept scop lupta impotriva oricaror forme de evaziune fiscala.
Desi fiecare organ de control va actiona separat, pe segmentul lui, se doreste ca prin monitorizarea tuturor sa se creeze o imagine cat mai reala a ceea ce numim evaziune fiscala. Eludari fiscale inseamna incepand de la neplata impozitelor... pana la munca fara forme legale. Noi am salutat aceasta initiativa - infiintarea ANC - care nu e specifica Romaniei. Chiar saptamana trecuta, de exemplu, ne-am intalnit cu o delegatie din Franta, mai exact cu doua persoane care fac parte dintr-o entitate similara ANC. 
Mariana Basuc la analiza periodica la ITM Si la ei, aceste unitati functioneaza pe aceleasi principii, avand drept obiectiv reducerea evaziunii fiscale.
- Agentii economici vad in aceasta Autoritate Nationala de Control (ANC) cresterea numarului de controale. Iar cei care au comis evaziuni fiscale, probabil ca vor comite in continuare...
- De fapt, unul dintre scopurile pentru care a fost creata ANC a avut in vedere si acest lucru. Si anume, tocmai faptul ca agentul economic sa nu mai fie agasat de tot felul de controale. Sunt zile in care o firma este controlata si de doua unitati de control. De aceea, prin intermediul ANC, noi incercam o programare a controalelor, in asa fel incat agentul economic sa nu fie tulburat in activitatea sa, realizand, in plus, o eficientizare a actului de control. Precizez ca in cadrul ANC, la nivelul Colegiului de coordonare si indrumare, din care fac si eu parte, discutam periodic despre toate aceste probleme. Mai mult decat atat, daca noi, de exemplu, intalnim intr-un control ceva de competenta Garzii Financiare, ii anuntam automat. La fel procedeaza si ceilalti.
- Doamna inspector general, in controalele pe care le efectueaza, inspectorii de munca aplica amenzi mari si foarte mari, mergand pana la 100 de milioane de lei. In acelasi timp insa, se stie ca salariile acestor functionari sunt relativ mici, fapt care poate duce la aparitia unor cazuri de coruptie. Aveti cunostinta despre asa ceva?
- Asa este in privinta salariilor si pot sa spun ca in Legea 108/1999 exista prevederi referitoare la un nou sistem de salarizare a inspectorilor de munca. De fapt, aceasta este si una din provocarile mandatului meu si ne bucuram in acest sens de sprijinul ministerului. 
Astfel, se intentioneaza initierea unei asemenea reglementari, care sa cuprinda tot ceea ce se cheama controlori. 
In privinta coruptiei, in Arad in randul inspectorilor de munca nu a fost semnalat pana acum nici un caz de coruptie. Insa pentru a putea fi eficace in aceasta privinta, solicitam si sprijinul celor controlati, sa nu se lase ademeniti si sa nu subscrie la astfel de practici. 
Astfel, daca unei persoane din Arad i se impune asa ceva, ea poate sa-mi comunice direct, in scris, despre acest lucru, pe adresa mea din Bucuresti, str. Nicolae Balcescu. 
Sau pot sa-mi scrie pe Internet, pe adresa mea. Eu ii pot asigura, in schimb, pe toti, ca voi pastra confidentialitatea informatiilor, nu voi face uz de declaratiile lor si nu-i voi chema prin tribunale. 
Cine ma cunoaste mai bine, stie ca nu tolerez astfel de lucruri. Pe de alta parte, cei care s-au angajat la Inspectia Muncii au fost de acord sa lucreze in aceste conditii, cu acest salariu si nu au nici o scuza.
- Doamna Basuc, ultima intrebare: cum vi se pare - din semnalele primite - ca este noul Cod al Muncii?
- Eu zic ca este prematur sa ne pronuntam. Dar, ca orice lucru, si acesta este inca perfectibil.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Universitatile aradene au locuri in camine pentru toti studentii

Caminele UAV isi asteapta studentiiDeschiderea noului an universitar se apropie cu pasi repezi, astfel ca si pregatirile caminelor studentesti pentru a-si primi chiriasii sunt aproape finalizate. 
Cele doua universitati din Arad, Universitatea "Aurel Vlaicu" si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" ofera peste 600 de locuri de cazare studentilor care invata in orasul nostru. 
Caminele de la UVVG acopera cererile studentilor 
Caminele studentesti ale Universitatiide Vest "Vasile Goldis (UVVG), situate strada Cocorilor pun la dispozitia studentilor 300 de locuri cazare in 78 de cazare. 
"Avem 78 de camere cu doua si patru paturi, dotate cu baie proprie si cablu TV. Caminele sunt pregatite pentru a-si primi chiriasii, pana in prezent fiind realizate o serie de lucrari" spune Teodor Ailiesei, administratorul caminelor studentesti de la UVVG. 
Pana in prezent, toti studentii care au dorit sa se cazeze la camin au reusit sa obtina un loc. 
"Am avut 210 cereri de cazare, astfel ca am reusit sa le gasim un loc pentru toti" a mai spus Ailiesei. Studentii care vor fi cazati la caminele de la UVVG vor plati in medie 750.000 de lei pe luna in camerele cu patru paturi si 1,5 milioane lei pe luna pentru o camera cu doua paturi. 
"In pretul de cazare nu este inclusa masa. Pentru a manca trei mese calde pe zi la cantina universitatii, studentii platesc in medie 100.000 lei/zi" a spus administratorul caminelor studentesti. 
Universitatea Aurel Vlaicu a investit un miliard de lei in camine 
Si caminele UVVG sunt pregatite pentru inceperea anului universitarIn acest an, Universitatea "Aurel Vlaicu" (UAV) ofera mai multe locuri de cazare fata de anii precedenti. 
"Este prima data cand am reusit sa asiguram locuri de cazare in proportie de 95%, datorita faptului ca UAV beneficiaza de un nou spatiu de cazare. Incepand cu anul universitar 2003/2004 avem inca 120 de locuri de cazare pe strada Labirint" spune Ioan Falcan, director general administrativ al UAV. 
Caminul de pe strada Labirint a fost modernizat si dotat cu mobilier nou, valoarea investifiei facuta de UAV din fondurile proprii se ridica la aproximativ 1 miliard de lei. 
"Caminul studentesc de pe strada Ursului ofera 330 de locuri de cazare in camere cu cinci paturi. Si aici au fost realizate lucrari de reparatii, iar pana in data de 30 octombrie vor fi finalizate finisajele exterioare. Referitor la regia de camin, studentii platesc contravaloarea in lei a 25 de euro. In acest pret sunt incluse zece mese de pranz pe luna la cantina universitatii" a mai spus Falcan. 
In total, in acest an, UAV, pune la dispozitia studentilor 450 de locuri de cazare. 
"Pe langa cele 450 de locuri de cazare, mai avem 13 camere a cate doua paturi care sunt destinate studentilor straini care vin la universitatea noastra" a adaugat Falcan. 
Chiar daca alte universitati din tara se confrunta cu lipsa locurilor de cazare pentru studenti, Aradul nu are astfel de probleme. 
Asta pentru ca ambele universitati au reusit sa acopere numarul cererilor de cazare a studentilor in camine. 

Maria Mot - Agenda zilei

  • Cu exceptia cladirilor din caramida. Impozitele se majoreaza doar cu 300 de lei!

Impozitele pe cladiri raman cam la aceleasi valoriConform calculelor Directiei Fiscale, impozitul pe cladiri platit de aradeni se majoreaza anul viitor cu… cateva sute de lei! La apartamentele cu una, doua sau mai multe camere, care au pereti sau cadre de beton armat, se va plati, efectiv, mai putin decat in acest an, pentru ca municipalitatea nu a aplicat o majorare echivalenta cu rata inflatiei.
Calculele sunt facute pentru cazuri exacte, la o suprafata utila data, fiind luate in considerare standardele obisnuite de suprafata ale unui apartament. 
In cazul unui apartament cu o camera cu suprafata de 30 de metri patrati, situat in zona centrala, impozitul a fost stabilit la 545 de mii de lei, cu 200 de lei mai mult decat acum. 
In cazul unui apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de circa 60 de metri patrati, situat in aceeasi zona, impozitul este de 1,090 milioane de lei, cu 215 lei mai mult decat in acest an. 
La apartamentele cu trei camere, insa, cu suprafata de 60 de metri patrati, impozitul anual este de 1,6 milioane de lei, cu 320 de lei mai mult ca in prezent.
Impozitul la cladirile din caramida a fost adus la nivelul celui aplicat cladirilor de beton; majorarea este de 29% fata de cat s-a platit in acest an.
O alta modificare legislativa a facut ca ultima rata a impozitului pe cladiri din acest an sa fie scadenta la 15 noiembrie, cu o luna mai devreme decat in anii precedenti.

Simona Mazare - Observator

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Pilu

La Pilu o data cu instalarea noii centrale telefonice s a inlocuit si reteaua de distributie - Virtual Arad News (c)2003In data de 08.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Pilu cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 180 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 126 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Intrucat din data de 01.10.2003, Oficiul Comercial al D.Tc. Arad din Pilu se va desfiinta, abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica la Oficiul Postal din Pilu, deci incepand cu factura octombrie 2003.
Numerotatia abonatilor din Pilu este: 353700-353875.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]