Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 26 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Presedintele este asteptat sa-si dea avizul. Cetatea Aradului ar putea fi eliberata!

Italienii vor sa colaboreze pentru transformarea Cetatii Aradului intr-un centru turisticIn cadrul vizitei pe care o va efectua in judetul Arad, presedintele Ion Iliescu le-a comunicat autoritatilor locale faptul ca doreste sa discute cu prioritate doua subiecte. 
Primul, legat de Cetatea Aradului, iar celalalt, cu referire directa la demersurile de repatriere a osemintelor lui Ioan Slavici din localitatea Panciu la Siria.
Primarul Dorel Popa a precizat, in premiera ca, in momentul de fata, exista posibilitatea semnarii unui contract cu o firma italiana, pentru transformarea Cetatii in obiectiv turistic. 
"Avem in vedere o asociere intre Consiliul Local si acest investitor, pentru restaurarea bisericii, a fostului sistem de aparare, pentru dezvoltarea unui centru de lucrari si renovarea celor doua corpuri de cladire". 
Dorel Popa a subliniat ca, pentru mutarea armatei din Cetate s-au solicitat aproximativ 180 de miliarde de lei, dar spera ca, in discutiile sale cu Ion Iliescu, acesta in calitate de presedinte al CSAT va fi de acord cu reducerea sumei.

Mihaela Iancu - Observator

  • La Universitatea "A. Vlaicu" si la lansarea cartii sale Virgil Magureanu a vorbit despre fenomenul puterii

Lansarea cartii lui Virgil Magureanu sa facut la UAVVirgil Magureanu s-a aflat ieri in mijlocul studentilor si profesorilor aradeni, la invitatia Universitatii "Aurel Vlaicu", institutie care si-a propus o serie de conferinte cu personalitati de prima marime din tara. 
Cea care l-a prezentat pe oaspete a fost rectorul Universitatii "A. Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut - "un intelectual profund, format de profesori temeinici", o "personalitate fulminanta" insotita de o "aura de mister", doctor in politologie si profesor de sociologia puterii la Universitatea Bucuresti, o intruchipare rara a "liantului intre concept si practica".
In prelegerea care a urmat, Virgil Magureanu a captat in totalitate atentia celor prezenti in amfiteatrul de la Facultatea de Stiinte Economice, iesind la iveala vocatia sa de profesor-orator. Virgil Magureanu a vorbit despre fenomenul puterii, sub diverse aspecte ale sale, ilustrand briliant teoriile cu exemple. S-a referit astfel la cele trei tipuri ideale de autoritate (dupa Max Weber), oprindu-se la personajul charismatic - cel care lasa in urma lui un tel indeplinit, in sensul progresului. 
Domnia-sa a facut distinctia intre charismaticii autentici si cei falsi (care numai "dau bine", fara a se baza pe un proiect national sau supranational)
"azi avem prea putine asemenea personaje charismatice", a afirmat Virgil Magureanu. 
Profesorul a mai vorbit si despre un subiect de acuta actualitate, terorismul, precizand, printre altele, ca "spirala terorismului nu se va opri daca nu se cauta cauzele adevarate"
Au fost abordate si alte subiecte legate de putere, majoritatea regasindu-se in cartea sa, "Declinul sau apoteoza puterii?", aparuta la Editura RAO. 
La finalul intalnirii, s-a lansat un incitant dialog intre invitat si profesori ai universitatii aradene.
***
Intalnirii cu studentii si profesorii i-a urmat lansarea cartii profesorului Virgil Magureanu, desfasurata la Consiliul Judetean. La acest eveniment au luat parte si reprezentanti au autoritatilor locale si judetene - prefectul Dan Ungureanu, primarul Dorel Popa. 
Gazda a fost tot rectorul Lizica Mihut, care a punctat o calitate a oaspetelui, si anume aceea de "a spune enorm in planul ideilor, fara a dezvalui fapte senzationale". 
Prefectul Ungureanu a apreciat "fermitatea si acuratetea ideilor" lui V. Magureanu, iar primarul Popa a subliniat "experienta sa incontestabila"
La lansare a vorbit publicului si Ilies Campeanu, directorul executiv al Editurii RAO, editura care aniverseaza 10 ani de existenta. 
"Cartea se adreseaza atat specialistilor cat si publicului larg interesat de fenomenul puterii. Se citeste cu sufletul la gura.", a spus prof. univ. dr. Ioan Biris in prezentarea volumului "Declinul sau apoteoza puterii?". 
"Sunt rari acei oameni care, dincolo de planul intelectual, reusesc sa faca si istorie. Asemenea oameni lasa urme", a
adaugat profesorul Biris despre autor, prezentand apoi cartea, temeinic, pe capitole. 
Chestiunea stilului a abordat-o si autorul, marturisind ca tinde spre stilul "idei mari exprimate limpede". 
Si aici, ca si la intalnirea universitara, Virgil Magureanu a incantat fara doar si poate publicul, vorbind despre incitantul subiect al puterii. 
La final, autorul a acordat autografe cititorilor.

Catalina Latu - Adevarul

  • Privatizarea SC UTA se afla pe ultimii metri

Privatizarea fabricii UTA la un pas de realizareDocumentatia a fost reactualizata la nivelul lunii septembrie 2003
"Mai bine mai tarziu decat niciodata", spune un vechi proverb romanesc. 
In aceasta situatie se afla SC UTA SA care, in opinia directorului APAPS Arad Pavel Cristea, se afla la "un pas de privatizare"
Sedinta consiliului de administratie a cuprins pe ordinea de zi, printre altele, un punct distinct referitor la stadiul privatizarii societatii, UTA aflandu-se in administrare speciala de la inceputul anului 2003. 
Este o masura exceptionala care a acordat unele facilitati pentru ca activitatea firmei sa poata continua. 
Astfel, ea a fost scoasa de sub sechestru, au fost reesalonate datoriile fata de furnizorii de servicii si, nu in ultimul rand, s-a uzat de bunele relatii existente intre unii membri ai consiliului de administratie si creditori. 
Procesul de privatizare a fost mult incetinit si din cauza unor nereguli descoperite de catre cei in drept. 
In 2002 casarea utilajelor s-a facut defectuos, din 571 utilaje un numar de 127 neavand carte tehnica. 
Analiza economico-financiara a reliefat existenta unor facturi neincasate si contracte ale caror clauze nu au fost respectate, societatea fiind pagubita.
Pentru recuperarea prejudiciilor exista pe rol doua cazuri penale.
"Administratorul special nu face privatizarea, aceasta sarcina revenind APAPS Bucuresti"- a precizat Pavel Cristea. 
Documentatia a fost reactualizata la nivelul lunii septembrie 2003. 
In conformitate cu programul de guvernare APAPS trebuie sa-si inceteze activitatea la sfarsitul lunii decembrie astfel ca UTA are mari sanse sa fie privatizata. 
"Din informatiile pe care le avem exista persoane juridice, romane si straine, dornice sa cumpere societatea"- a concluzionat administratorul social, Pavel Cristea. 

Viorel Bot - Agenda zilei

  • "Demisionarii din PNTCD si-au incalcat promisiunile", a declarat presedintele interimar al taranistilor aradeni, Ovidiu Marian  

Ovidiu Marian crede ca demisionarii din PNTCD nu si-au respectat promisiuneaPresedintele interimar al PNTCD Arad, Ovidiu Marian, a declarat deunazi ca demisionarii crestin- democrati, inscrisi acum in URR, si-au incalcat promisiunile facute la plecarea din partid. 
"Cei care l-au urmat pe fostul coleg Claudiu Cristea mi-au spus ca nu vor incerca sa racoleze membrii din filialele noastre. Ceea ce nu s-a intamplat.Au demarat un astfel de proces, insa n-au avut succes. Spre exemplu, la Lipova, au purtat munca de convingere pentru a lua oameni in URR, dar membrii nostri nu au cedat", a spus Ovidiu Marian. 
Acesta afirma ca, in urma parasirii corabiei de gruparea Cristea, "nu s-au inregistrat fisuri in organizatia aradeana", lucru salutat de Victor Ciorbea. 
Marian a mai declarat, pe un ton destins, ca demisionarii PNTCD au incheiat toate socotelile cu filiala aradeana inainte de migratia spre URR, prin plata cotizatiilor la zi. 
Actualul lider al PNTCD nu a vrut sa mentioneze daca fostii exponenti ai crestin- democratiei aradene aveau datorii la capitolul cotizatii, dar a confirmat declaratiile ex-presedintelui Claudiu Cristea, care afirmase ca nu a plecat cu nici un bun de valoare din sediul PNTCD. 
Noua conducere a taranistilor aradeni a reamenajat complet sala de conferinte, schimband mesele si scaunele, dezlipind afisul ce trona dedesubtul pozei lui Corneliu Coposu, care amintea, mereu, ca "Noua ne pasa". 
Sloganul PNTCD, titlu al unui program asumat de crestin-democrati, va fi folosit in continuare de echipa formata in jurul lui Ovidiu Marian, desi paternitatea lui este revendicata de gruparea Cristea, actualmente inscrisa in Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR). 
Ovidiu Marian a mai facut inca o data dovada spontaneitatii, declarand ca va adauga sloganului inca un cuvant: "Noua chiar ne pasa!". 
El a afirmat ca nu intrevede nici un viitor pentru partidele mici, intre care a nominalizat PUR, URR, AP, PPC, despre care a spus ca sunt in cautarea "unui culoar european"
Ovidiu Marian crede ca Partidul Popular European (PPE) nu recunoaste decat PNTCD-ul ca formatiune crestin-democrata si ca toate celelalte candidate la blazonul european se lupta degeaba.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Zona Libera Curtici, sub o noua palarie

Zona Libera Curtici-Arad se pregateste sa treaca de sub tutela Ministerului Transporturilor in cea a Consiliului Judetean. 
Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, ne-a declarat ca aceasta masura va ajuta investitiile viitoare in zona libera. 
Zona Libera Curtici-Arad a luat fiinta oficial in anul 1999 si este amplasata in doua locatii: 75 hectare in apropierea orasului Curtici si alte 15 hectare in zona Aeroportului International Arad. 
La aeroport functioneaza si un terminal Cargo, aflat, ca si aeroportul, sub subordonarea Consiliului Judetean. 
Transferul zonei libere sub aceeasi subordonare ar facilita adoptarea de decizii menite sa duca la cresterea interesului investitorilor pentru acest spatiu.
Consilierii judeteni vor decide, prin vot, asupra transferului in aceasta saptamana. 
Dupa votul consilierilor, documentatiile vor fi inaintate Ministerului Transporturilor, care va promova o hotarare de guvern privind transferul zonei libere spre administratia judeteana.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]