Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 27 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Pentru un eventual razboi cu Irakul - soldatii americani vor tranzita Aradul ?!

Se pare ca americanii vor tranzita si AradulFortele NATO ar putea sa tranziteze tara noastra folosind reteaua de cai ferate care trece prin judetul Arad. Concret, se pare ca, in scurt timp, prin Curtici vor tranzita trupele "Alinatei". Garniturile de tren vor duce, de asemenea si tehnica militara (armament greu si usor). Trenurile ar urma sa intre in tara din Ungaria, traseul cuprinzand apoi Bulgaria si destinatia finala - Turcia. 
Curticiul a mai fost teatrul unor operatiuni militare ale aliantei nord-atlantice, cand trupele SFOR s-au deplasat spre Kosovo. Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad nu a dezvaluit nici o informatie cu privire la intrarea "americanilor" in Romania prin Vama Curtici. Un lucrator al Politiei de Frontiera ne-a declarat; "noi nu avem nici o informatie in acest sens. Nu exista asa ceva. Nu se poate, pentru ca nimic din ceea ce inseamna armament, munitie sau alte lucruri legate de acestea nu au voie sa treaca prin vama fara ca noi sa fim anuntati....". Acum ori functionarul era prea "mic" ca sa detina aceasta informatie, ori nu dorea sa o ofere presei. Mai ales ca tot ce tine de planurile armatei americane intra in "zona crepusculara" a informatiilor clasificate (secrete). Un lucru este dat ca cert peste 62 de mii de soldati americani vor ajunge pe pamant turcesc, in cazul unei ofensive asupra Irakului. O parte din trupele americane sunt cazate la Constanta. La un moment dat existau presupuneri in presa centrala cu privire la lansarea unui atac direct asupra Irakului de la baza aeriana "Mihail Kogalniceanu". Aeroportul aradean a fost vizitat recent de membri ai Autoritatii Aeronautice Civile Romane. Desi la acea data conducerea aeroportului aradean spunea ca e un control de rutina, nu se exclude posibilitatea ca specialistii de la Bucuresti sa fi fost interesati si de alte detalii tehnice... Cert este ca Aeroportul Arad ar avea capacitatea de a permite decolarea sau aterizarea aeronavelor americane.

Nadia Bodran & Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • "Panorama Arad - Gyula" - un program care vine in ajutorul turismului aradean

Reprezentantii primariilor din Arad si Gyula vor turism transfrontalierPrimaria Arad va cheltui in acest sens peste 1,8 miliarde de lei din fonduri europene
Primaria Municipiului Arad a demarat, impreuna cu primaria din Gyula, un proiect de colaborare trasfrontaliera cu finantare Phare CBC. Intitulat "Panorama Arad Gyula", proiectul este menit sa intareasca colaborarea dintre cele doua orase si sa contribuie la dezvoltarea turismului transfrontalier. Mai exact, aradenii vor impartasi experienta orasului maghiar in ceea ce priveste pregatirea ghizilor (existand o componenta de training) si atragerea turistilor. De pregatire se va ocupa ONG-ul Condor Club, care va organiza o tabara la Moneasa unde vor participa cate zece reprezentanti din cele doua tari. Programul are si o componenta culturala, pregatindu-se participari reciproce la zilele oraselor. In acest sens, viceprimarul Levente Bognar a precizat ca la Zilele Gyulei vor participa si ansambluri culturale din Romania. Cu aceasta ocazie, in data de 4 aprilie, vor fi invitati ambasadorii din Ungaria ai tarilor din UE, inclusiv ambasadorul Romaniei la Budapesta. Primarul din Gyula a declarat ca se doreste colaborarea si in domeniul economic sustinand infiintarea, unei fundatii de dezvoltare euroregionala, in cadrul careia firmele din Ungaria sa ofere sprijin Romaniei in vederea aderarii la UE. De altfel, se doreste si sprijinirea copiilor abuzati, insa pentru aceasta se asteapta participarea societatii civile din Arad. Programul este in valoare de peste 1,8 miliarde si se va derula pe o perioada de noua luni. Viceprimarul Levente Bognar a apreciat ca, in conditiile unui buget sarac cum este cel al Aradului, este necesara atragerea unor surse de finantare externe. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Petrom evita sa dea explicatii in scandalul cecurilor
Timp de un an, SNP Petrom Arad nu mai are voie sa emita cecuriIn timp ce Societatea Nationala a Petrolului se afla, de cateva zile, intr-un scandal de proportii, riscand sanctiuni fara precedent, noul manager general al companiei, Gheorghe Constantinescu, iese la rampa pentru a-si prezenta activitatea profesionala dinaintea numirii in functie. Intimplator sau nu, prima iesire oficiala a noului manager general al Petrom a coincis cu publicarea de catre "Evenimentul zilei" a articolului "Bomba Petrom loveste noua banci". In material, Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancare din BNR, a avertizat in legatura cu o tentativa de discreditare a sistemul de plati din Romania, Petrom fiind prinsa la mijloc.
Avertismentul vine la cateva zile dupa ce Parchetul National Anticoruptie a dispus arestarea preventiva a lui Gheorghe Medintu, baron PSD de Arad. Prin firma sa, Expo Market Jackson Ltd, Medintu a intocmit mai multe facturi prin care se atesta ca ar fi vandut catre SNP Petrom - Agentia Comerciala Arad cantitatea de 5.000 de tone de motorina. In schimbul carburantului, Petrom a emis mai multe file cec, pe baza carora Medintu a obtinut de la banci 89 de miliarde de lei. Dupa izbucnirea scandalului s-a aflat ca directorul Agentiei Comerciale Arad a SNP, Gabriel Boric, nu avea drept de semnatura, in consecinta, bancile au refuzat sa onoreze cecurile. 
Luni, surse din sectorul bancar au declarat pentru "Evenimentul zilei" ca bancile comerciale nu mai primesc cecuri emise de Petrom, de teama unor incidente ca cel de la Arad.
Aceleasi surse au adaugat ca Centrala Incidentelor de Plati din BNR a decis ca sucursala din Arad a Petrom nu mai are voie sa emita cecuri timp de un an, conform procedurilor bancare.
Raspunsuri evazive
In aceste conditii, interesul pentru  conferinta anuntata de Petrom a fost maxim. Din pacate, noul manager a invocat termenul prea scurt de la numirea in functie pentru a raspunde tuturor intrebarilor, rezumandu-se la a-si prezenta activitatea profesionala dinaintea numirii in functie si la cateva raspunsuri evazive. Despre cazul Arad, managerul Gheorghe Constantinescu a spus ca inca "nu are date concludente". "In momentul de fata nu este nimic confirmat. O comisie complexa cerceteaza cazul si, daca vor fi descoperite fraude, vor fi sesizate Parchetul si politia. Se poate aprecia ca la nivelul Agentiei Arad, un grup de persoane au incalcat disciplina financiara", a spus Constantinescu. 
Din CV-ul prezentat, mass-media au aflat ca Gheorghe Constantinescu nu este doar proaspat director al SNP, ci si proaspat membru al PSD. Noul director general nu a raspuns cum s-a ajuns ca o sucursala a Petrom, care produce in rafinariile proprii motorina, sa cumpere 5.000 de tone de astfel de carburant de la un SRL. Gheorghe Constantinescu a adaugat ca nu are cunostinta despre existenta unor situatii similare celei de la Agentia Comerciala Arad, in vreo alta sucursala Petrom din tara.

Mihaela Balea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

Comunicat Petrom
Referitor la situatia creata in Agentia Comerciala Arad, Petrom apreciaza ca aceasta nu va afecta in mod semnificativ activitatea societatii. Petrom asigura sistemul bancar, cu care are relatii de lunga durata, ca isi vor onora obligatiile legale corespunzator pozitiei pe care o detine. In cazul Arad, cercetarea este in curs, iar cazul va fi deferit justitiei. Societatea Petrom are o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de euro, iar cazul reprezinta aproximativ 0,03% din aceasta.

  • A luat foc gunoiul aradenilor

Pe rampa de gunoi sunt multe materiale care intretin incendiulSalubritatea, amendata cu 75 de milioane de lei  
Groapa de gunoi a Aradului este cuprinsa de flacari, incepand de sambata noaptea. Locuitorii din cartierul Aurel Vlaicu sunt foarte afectati de poluare, cu atat mai mult cu cat vantul directioneaza catre oras fumul si mirosul extrem de neplacut.
Societatea de salubrizare este depasita de situatie, orice incercare de stingere a focului a esuat. "Focul este greu de controlat. Daca reusim sa stingem un focar, flacarile izbucnesc in alta parte", ne-a declarat directorul Iosif Clodnitchi. 
Problema a devenit cu atat mai grava cu cat pompierii au refuzat, in prima faza, sa intervina. Motivand ca nu este un incendiu in care sa fie distruse bunuri materiale, pompierii au "strambat din nas" cand li s-a cerut prezenta la groapa. Pana la urma, solicitati sa intervina chiar de seful Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, pompierii s-au prezentat cu cinci autospeciale de interventie.
Boschetarii sunt de vina?  
Inspectoratul de Protectia Mediului Arad a dat, ieri, o amenda de 75 de milioane de lei societatii Salubritate SA, pentru ca, in repetate randuri, a ignorat sfaturile inspectorilor de mediu, favorizand declansarea unor asemenea incendii. "Incendii au mai fost, dar nu de o asemenea intensitate. Tot timpul, la groapa de gunoi, focul arde mocnit. Pentru ca nu s-au luat masurile care se impuneau - stropirea cu apa, periodic, a gropii de gunoi, acoperirea unor suprafete cu pamant etc. -, dar si pentru ca aceste nereguli au mai fost constatate si in alte randuri (in septembrie, SC Salubritate SA a mai fost amendata cu 45 de milioane de lei), am luat decizia amendarii societatii in cauza", a declarat Dorin Sarbu, comisarul- sef al Garzii de Mediu Arad.
Toate utilajele Salubritatii care pot transporta zapada sunt folosite in incercarea de stingere a focului. "Avem si noi o vina", a declarat Clodnitchi, subliniind insa ca vechea rampa de gunoi a fost realizata in urma cu cinci ani, cu titlu de provizorat pentru 12 luni. Pe viitor, se va incerca un control mai mare al accesului in rampa, boschetarii aciuati aici fiind banuiti de declansarea incendiului. Cert este ca locuitorii din Vlaicu vor mai avea de suferit cateva zile, pana cand focul va fi controlat.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  •  La Seitin - "Consilierii sunt invatati doar sa ia banii, fara sa faca nimic"

Primarul Seitinului - Remus Pacurar vorbeste despre realizariInterviu cu primarul comunei Seitin, Remus Pacurar
- Domnule primar, v-ati indeplinit promisiunile facute in perioada electorala?
- Eu am realizat, in mare, din ceea ce am promis oamenilor. Dar nu stiu ce vor scrie domnii consilieri intr-un raport de activitate de la alegeri pana in prezent. Avem 11 consilieri, care sunt invatati doar sa ia banii, fara sa faca nimic. Acum, am facut multe lucruri bune.
- Enumerati-mi cateva dintre realizarile dumneavoastra.
- Am facut un atelier mecanic, care este foarte necesar pentru Seitin. Localnicii trebuiau sa mearga ori la Semlac, ori la Nadlac pentru reparatii, deoarece avem 100 de tractoare in comuna. Am adus televiziune prin cablu in comuna, printr-o firma din Timisoara. Cele din Arad n-au vrut sa vina pentru cei 200 de abonati. De cand sunt primar, s-au racordat la reteaua de apa 120 de cetateni. Acum avem peste 250 de abonati. Vara este problema mai mare, deoarece apa are presiune mica din cauza ca localnicii uda in gradina desi nu ar avea voie. Daca nu voi avea intelegere de la cetateni, voi sigila aparatele si fac o hotarare de consiliu – daca se depaseste un numar de metri cubi stabilit pe familie, il debransez. Am tras apa si pe pasunea comunala, care are o suprafata de 160 de hectare. Satul are peste 300 de vaci. Recent, am dus conducta pana la pasune. Animalele beau apa curata rece. Acum, am o pepiniera de peste 200 de plopi pentru a reface umbrarul, deoarece cel vechi s-a distrus. Acum refacem baza sportiva pe care am facut-o in 1980.
- Care sunt posibilitatile de munca ale localnicilor?
- Am adus doi investitori straini, care au creat peste 60 locuri de munca.  Una dintre firme produce diferite piese pentru transport titei, iar cealalta este fabrica de confectii. M-am zbatut si am reusit sa am PUG-ul, pentru ca fara acesta nu puteam sa dau autorizatie de constructie la nimic. Localnicii se ocupa si cu agricultura, cultiva in general grau, porumb, orz, ovaz. In comuna sunt peste 5.000 de porci, 3.000 oi, 400 de vaci. De cand sunt primar, am incasat vreo 70 de milioane lei, taxa de pasunat.
- Am inteles ca doriti introducerea gazului metan in localitate. Cum decurg lucrarile in acest sens?
- Proiectul de introducere a gazului a inceput. Avem peste cinci kilometri de conducte. Lucrarile au inceput, vin foarte multi localnici la lucru, primesc 30.000 lei/metru liniar. Pana acum am sapat doi kilometri din 18. Daca merg lucrarile asa, in luna iulie avem gaz. Sunt localnici care deja s-au inscris, racordul costa intre 9 si 12 milioane. In prima faza vor fi intre 100 si 150 de abonati. E un progres.
- Ce planuri de viitor aveti?
- Recent, am finalizat amenajarea salii de sedinte, am tinut sa fac aceasta sala, deoarece eram de rasul lumii. Podelele erau rupte, iesea pamantul, zugraveala era din 1957. Acum totul arata bine. Avem gresie, e zugravit in lavabil; acolo facem sedintele de consiliu si oficiem cununii. Avem internet la scoala si la primarie. Vreau sa amenajez si Caminul Cultural. Ma voi descurca si cu amenajarea acestuia cum voi putea, deoarece banii de la buget nu-mi ajung decat pentru salarii. Vreau sa fac o traditie de Sfanta Maria, o petrecere cu mici si bere, aducem formatie de muzica populara, din zona noastra. Vreau sa ma ocup in continuare, de drumuri si canalizare. Avem groapa autorizata de gunoi cu put sec. Exista fose septice la dispensar si la scoala noua si la bloc
- Cum stati cu asistenta medicala?
- Avem un cabinet medical, dotat de PHARE, cu tot necesarul. Dar medicii nu stau in localitate, fac naveta. Daca se intampla sa-i fie cuiva rau noaptea, poate sa moara pentru ca nu este medic, care sa asigure permanenta.
- Cu ce probleme vin oamenii la primarie?
- Multi oameni se plang ca impozitele sunt prea mari. Impozitul intravilan este 500 lei mp. Noi incercam sa-i lamurim si sa-i ajutam pe fiecare, in parte. Pe cei care sunt intr-adevar cu probleme, incercam sa-i scutim de impozit. Avem serviciu de paza comunala asigurata de doua patrule. Am mai facut si o parcare la biserica ortodoxa.

Corina Olariu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]