Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 27 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Investitie de 22 de milioane de euro. Noua clinica oncologica va fi construita intr-un an
Parteneriat romano-italian pentru construirea noii clinici oncologiceUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" a semnat ieri protocolul de colaborare si infiintare a societatii Villa Iolanda SA, in urma discutiilor purtate cu partenerii italieni in proiectul de constructie a Clinicii Oncologice si de Cercetare in cartierul Alfa.
A fost ales, totodata, Consiliul de Administratie al noii societati, din care, din partea romana, fac parte rectorul UVVG, Aurel Ardelean, vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea si presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman. S-a stabilit ca data inceperii constructiei la Clinica Oncologica este inceputul acestui an, lucrarile urmand sa fie definitivate intr-un an. In prezent se lucreaza la intocmirea documentatiei necesare demararii lucrarilor. Costul constructiei este 20 de milioane de euro, iar cel al aparaturii este de sapte milioane de euro. Investitia universitatii se ridica la doua milioane de euro, conform spuselor rectorului Ardelean. In ceea ce priveste implicarea CJA, Claudiu Cristea a subliniat ca nu este vorba de un interes patrimonial: "interesul este de natura administrativa, giram aceasta investitie. Este vorba de prestigiul adus de autoritatea publica unui parteneriat".
Personalul va fi format din 50 de medici, infirmieri, specialisti, 50 de biologi, fizicieni si chimisti si personal administrativ. Conform spuselor rectorului Ardelean, personalul va fi selectat din randul absolventilor Facultatii de Medicinaa UVVG. Clinica, gandita altfel decat sub forma unui spital traditional, va fi o institutie de interes european, urmand a deservi pacienti si din Estul Ungariei, din Iugoslavia si Serbia.
Dr. Székely Csaba, medic primar oncolog, ne-a informat ca "judetul Arad, cu unul din standardele socio-economice cele mai ridicate din tara, isi rezerva un loc fruntas in morbiditatea si mortalitatea prin boli neoplazice, indicatorii epidemiologici amintiti depasind mult media pe tara, apropiindu-se de cei din tarile Europei centrale".

Simona Mazare - Observator

  • Cu porcul la frontiera
Crescatorii de porci au vrut sa blocheze Vama NadlacCrescatorii de porci din Nadlac au organizat ieri o actiune de protest care, initial, ar fi trebuit sa conduca la blocara vamilor. Cateva zeci de persoane, proprietari si crescatori de animale au adus in Piata din Nadlac si trei remorci incarcate cu porci, au participat la actiunea care a trezit mari emotii fortelor de ordine, care s-au mobilizat exemplar pentru a nu scapa situatia de sub control. Protestul a fost o reactie la intentia Guvernului de a nu proteja productia autohtona de carne si de a micsora taxele la importuri. Porcarii aradeni au cerut Guvernului sa majoreze taxele vamale la importul de carne de porc la cel putin 60 procente.
Statul distruge afacerile porcarilor
La Nadlac, cresterea animalelor, a porcilor si vacilor, este principala sursa de venit pentru populatie. Numarul porcilor cuprinsi la ultima actiune de vaccinare a fost de aproape zece mii de capete. Oamenii au reusit sa traiasca ani buni din aceasta ocupatie traditionala insa in ultimul timp, ei au mari greutati. Stefan Soika, care are 20 de porci dintre care sapte sunt la greutatea optima, spune ca pretul carnii de porc in viu, pentru un animal de 100 kg, este de doar 25-26.000 lei kilogramul. Pentru a creste porcul respectiv insa, crescatorul consuma porumb, tarate, la care se adauga concentratele. Totalul costurilor depaseste usor 3,5-4 milioane lei pentru fiecare animal. Crescatorul este deci in pierdere majora. Ideea a fost intarita si de alti crescatori prezenti la miting, Petru Ciaian, care are 30 de animale sau Stefan Gubany, proprietarul a 45 de porci. "Cu un an si jumatate in urma, pretul porcului viu era de 40-42.000 lei kilogramul. Daca luam in vedere inflatia, va dati seama ca noi pierdem. De lucru altceva nu gasim aici. Noi din asta traim", a spus protestatarul.
Exces de carne pe piata romaneasca
Alexandru Mihut, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci din Arad, a fost prezent la actiune. El insusi proprietar a 90 de animale, Alexandru Mihut a conturat mult mai bine situatia. "Daca in Romania, timp de un an de zile, nu va mai fi importat nici un kilogram de carne de porc si daca nici un crescator nu va mai creste porci un an, pe piata tot va fi destula carne pentru a satisface nevoile populatiei", a apreciat Alexandru Mihut. El a contrazis astfel opinia autoritatilor care justifica taxele vamale mici la importul de carne de porc prin faptul ca piata ar duce lipsa de carne de porc din productia interna. In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, crede presedintele crescatorilor de porci din Arad, statul roman nu sprijina producatorii care ar putea beneficia de un contigent substantial de carne de porc in Uniune. In schimb toate tarile vecine practica mai multe nivele de subventii, la producatorul agricol, la crescatorul de animale si la importator, favorizandu-si producatorii proprii care inunda cu produsele lor piata romaneasca neprotejata.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Arad si Pecs pot deveni orase infratite

Orasele Arad si Pecs pot deveni orase infratiteO delegatie maghiara, formata din reprezentanti ai administratiei locale din Pecs, a vizitat ieri Aradul, purtand discutii cu primarul Dorel Popa, viceprimarul Levente Bognar si prefectul Dan Ungureanu. Delegatia a fost formata din viceprimarul orasului, Kunszt Maria, Pavlovics Attila - consilier principal si referent cultural in cadrul primariei, Ujvari Jen› - directorul societatii de patrimoniu SOPIANAE, precum si Varga Ferenc - directorul institutiei maghiare cu aceleasi activitati ca ale Palatului Copiilor. Discutiile au vizat consolidarea relatiilor de prietenie dintre cele doua orase, prin semnarea, intr-un viitor apropiat, a unui acord de parteneriat, in vederea extinderii colaborarii in ce priveste dezvoltarea urbana, gospodarirea comunala, invatamantul liceal si universitar, utilizarea fondurilor Uniunii Europene. Vizita delegatiei maghiare vine chiar la o zi dupa ce consilierul municipal Ioan Darida a solicitat executivului local sa permita aprofundarea colaborarii cu partenerii de peste granita.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Pancota, un centru european

La Pancota a fost deschis un nou punct de informare europeanaDeschiderea celui de-al doilea Punct de Informare Europeana din judet, care face parte din proiectul "Retea de Centre de Informare Europeana din regiunea Arad", a avut loc ieri, in orasul Pancota. Situat in incinta Primariei localitatii, biroul de informare sta la dispozitia publicului cu relatii despre integrare, tematica si politica europeana, fiind un punct de legatura intre centrul multietnic si multicultural care este orasul Pancota si marile centre europene. 
Obiectivele noului centru sunt aducerea mai aproape de nevoile si interesele publicului a informatiilor legate de Uniunea Europeana si dobandirea de cunostinte in domeniul integrarii europene si intelegerea procesului de aderare. Oficierea a avut loc intr-un cadru festiv la care au participat personalitati locale, reprezentanti ai Consiliului Judetean, primarul localitatii Pancota, Ioan Retterr, care a declarat "este un eveniment deosebit pentru Pancota, cetatenii orasului vor cunoaste obiectivele prioritare pentru integrare, mai ales ca acest proces trebuie sa porneasca de la orase si comune". In ansamblu, la nivel judetean vor exista cinci asemenea centre, urmatorul se va deschide in Lipova, urmand ca in luna mai sa se inaugureze Centrul de Informare Europeana din Municipiul Arad. 

Fira Razman - Agenda zilei

  • Ieri s-a inaugurat la Lipova prima sectie de jandarmi din judet

La Lipova a fost infiintata prima sectie de jandarmi din judetIeri a fost inaugurata sectia de Jandarmi Lipova - prima din judetul Arad - eveniment la care au luat parte autoritati locale si, judetene. Sectia va fi condusa de un ofiter - lt. Pana Aurel - care va avea in subordine 15 jandarmi angajati pe baza de contract. Lt. col. Tulbure Ioan, seful Statului Major al UM 0803 Timisoara, ne-a declarat ca la nivelul judetului Timis sunt 12 astfel de sectii. Si in Arad urmeaza sa fie infiintate mai multe locatii de acest gen ale Jandarmeriei. Localitatile cu mai putin de 20.000 de locuitori sunt direct vizate in acest proiect. Cpt. Slev Nicolae, ofiter in Statul Major al UM 0803, spune ca un mare merit in realizarea acestei prime sectii il are primarul Lipovei, Petru Gherman, care a pus la dispozitie spatiul necesar. "Noi vom fi complementari postului de Politie urmand sa colaboram cu ei si sa ii sprijinim pentru a asigura un climat de ordine si siguranta publica - in folosul cetatenilor", a precizat cpt. Slev. Jandarmii vor avea la Lipova un sediu impunator, in fosta Trezorerie cladire renovata modern. La eveniment a participat si comisarul-sef al I.P.J. Nicolae Gudiu. El s-a aratat incantat de acest pas inainte al Jandarmeriei care va aduce un plus de siguranta si va constitui un partener important pentru I.P.J. In doar cateva zile de la infiintarea Sectiei, patrulele mobile au aplanat mai multe scandaluri aplicand amenzi in valoare de 11 milioane de lei. Potrivit lt. col. Tulbure Ioan, in timp, numarul angajatilor Sectiei de Jandarmi din Lipova va creste. In acest caz si aria de competenta se va extinde in mai multe localitati de pe Valea Muresului.

Olimpiu Bulzan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]