Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 27 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ungurii se despart de PSD

UDMR a hotarat sa suspende protocolul cu PSD AradAsa cum anuntam in urma cu doua saptamani, maghiarii aradeni si-au luat inima-n dinti si au decis sa suspende protocolul de colaborare cu PSD Arad. 
Decizia a fost luata in Consiliul Reprezentantilor Judeteni, cu o majoritate covarsitoare 25 de voturi "pentru" si doar 5 "impotriva". 
"Un punct al intalnirii l-a constituit evaluarea protocolului cu PSD. Comisia politica a inaintat un proiect de hotarare cu privire la suspendarea protocolului. Incepand de maine (n.r. astazi) relatiile de colaborare sunt suspendate, principalul motiv fiind nerespectarea promisiunilor privind reamplasarea Monumentului Libertatii", ne-a declarat Király András. 
Acesta spune ca pe aspectele importante ale municipiului si judetului colaborarea va continua. De altfel, suspendarea este mai mult un semnal de alarma pentru Bucuresti, in ideea solutionarii reinstalarii grupului statuar.
Presedintele Consiliului Judetean, totodata vicepresedinte al PSD, Caius Parpala, nu a dorit sa comenteze decizia luata de organizatia locala a UDMR. "Este o hotarare interna, despre care nu pot sa-mi dau cu parerea. Totusi, eu cred ca in Consiliul Judetean colaborarea va ramane acceasi, pentru ca sper ca maghiarii vor avea interesul de a ajuta judetul, proiectele votate avand drept scop deservirea tuturor locuitorilor".  
Mai putin informat, presedintele PSD, Dorel Popa, a declarat ca nu stie despre sedinta Consiliului Reprezentantilor Judeteni ai UDMR si despre decizia de suspendare a protocolului. 
"Nu am cunostinta despre asa ceva, nu m-a informat nimeni oficial, asa ca nu va pot spune acum despre consecinte", ne-a declarat Dorel Popa.  

(B.P., M.I.) - Observator

  • Pericol de inundatii

In urma ploilor cazute apele au inceput sa creascaHidrologii avertizeaza ca ploile cazute in ultimele zile ar putea duce la cresterea debitelor unor rauri si la inundatii. 
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) precizeaza ca precipitatiile cazute in ultimele zile ar putea duce chiar la depasiri ale cotelor de aparare pe Crisuri, precum si pe Mures. 
In ultimele zile importante cresteri ale debitului s-au inregistrat pe rauri din bazinele Crisurilor. Avand in Vedere ca prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile indica in continuare ploi, sunt asteptate depasiri ale cotelor de aparare ale raurilor in judetul Arad. 
"Am primit si noi avertizarile INMH. Momentan, nu ni s-a semnalat din judet nici o problema. Daca vom avea semnale de acest gen, vom actiona cu siguranta" spune col. Marcel Lucaciu, seful Protectiei Civile Arad. 
In urma cu mai bine de o luna, Inspectoratul de Protectie Civila Arad a fost dotat cu un sistem meteorologic. 
Noua aparatura furnizeaza informatii meteorologice provenite din satelit. 
Prin intermediul calculatoarelor, Noul Sistem Meteorologic Integrat National (SIMIN) asigura integrarea informatiilor provenite de la mai multe statii RADAR, informatiilor meteorologice provenite din satelit si a statiilor meteorologice automate dispuse pe teritoriul national. 
Inspectoratul de Protectie Civila judetean nu va substitui, prin informatiile asigurate de SIMIN, activitatea Centrului de Prevedere Vremii Timisoara ci dispune de un instrument puternic care ii va asigura accesul, in timp real, la informatiile referitoare la evolutia situatiei hidro-meteorologice.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • Satui sa se tot milogeasca la stat: Medicii de la Dializa si Nefrologie vor sa se privatizeze

Sectia de hemodializa duce lipsa acuta de baniNeajunsurile din sistemul sanitar bat si la "usa" Centrului de Hemodializa si a Sectiei de Nefrologie din cadrul Spitalului Municipal Arad. 
Aparatura este invechita, iar de inlocuirea acesteia nu se intereseaza nimeni. 
De altfel, nici bani pentru intretinerea aparatelor nu s-au primit de peste un an! 
CAS nu mai plateste sectia in functie de serviciile prestate, ci acorda un buget global pentru intregul spital, insuficient in raport cu necesarul... 
Singura solutie pentru iesirea din impas este privatizarea sau... haosul!
Probleme vechi
Centrul de Hemodializa a luat fiinta in anul 1987, iar Nefrologia a fost unul dintre compartimentele lui, pana an anul 2000, cand a devenit o sectie aparte. 
Singura diferenta dintre acestea consta doar in faptul ca in Centru au loc sedintele de hemodializa sau dializa peritoniala, iar Sectia de Nefrologie se ocupa de acordarea asistentei medicale. 
Pe cele zece paturi pe care le are Nefrologia se trateaza afectiunile renale nechirurgicale. 
"Noi ne angrijim de partea medicala a componentelor renale si a aparatului renal. Este un segment al Medicinei foarte important, nu atat din punctul de vedere al gradului morbiditatii, cat al gravitatii cazurilor. Daca boala nu este descoperita sau tratata din timp, se pierde functia renala a pacientului. Iar aceasta nu se mai reface niciodata, cum se intampla an cazul inimii sau al ficatului. Singura solutie este substitutia, fie prin dializa, fie prin transplant", afirma dr. Mircea Tandrau, seful Sectiei de Nefrologie din cadrul Spitalului Municipal Arad. 
La ora actuala, din cei 200 de pacienti tinuti sub observatie la nivelul judetului, viata a aproape 80 depinde de niste aparate. Ei urmeaza saptamanal cate trei sedinte de hemodializa, numai una durand aproximativ patru ore... 
Din fericire, pana in prezent, toate aceste servicii sunt gratuite pentru bolnavi. Pe de alta parte insa, problema apare la cele 11 aparate pentru care, dupa cum aminteam si anterior, nu s-au mai primit bani de peste un an. 
"Mentinerea acestora in functiune se bazeaza in cea mai mare parte pe efortul celor trei medici care activeaza in Centru si la Nefrologie. 
Am incercat din rasputeri sa efectuam reparatiile necesare pentru ca incetarea activitatii la unul dintre ele are implicatii grave pentru pacient. Ce sa mai spunem ca doar trei dintre aparate sunt primite de la minister sau spital. Restul s-au procurat cum s-a putut,"
declara dr. Tandrau. 
Doctorul Mircea Tandrau considera ca privatizarea ar fi o solutie Solutia e privatizarea
Nemultumiti de banii mult prea putini in limitele carora trebuie sa efectueze un act medical de calitate, medicii de la cele doua sectii au decis sa se privatizeze. 
Dr. Tandrau: "Aceasta e cea mai buna solutie. Noi am facut toate demersurile necesare, dar nu pot sa spun o data fixa la care va avea loc privatizarea. Speram ca in cel mai scurt timp posibil. Consiliul Local va inchiria spatiul, iar noul centru privat va functiona tot in baza unui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Doar asa se va putea spori confortul pacientului si, bineinteles, va putea creste calitativ actul medical. In U. E., toate centrele de dializa sunt privatizate. E bine sa copiem aceste modele, pentru ca, an mod sigur, ele nu au fost privatizate pentru a nu fi eficiente." 
Intrebat de posibilitatea efectuarii unor noi disponibilizari, in cazul privatizarii, dr. Tandrau a precizat: "Nici nu se pune problema! La ora actuala suntem un colectiv de 20 cadre medicale, dintre care doar trei medici. Si asa personalul este sub normativ. Prin privatizare noi nu cautam reducerea de personal, inca dimpotriva!" 
Am incercat sa aflam punctul de vedere al domnului doctor si cu privire la aplicarea Reformei Sanitare, fapt ce a generat o serie de probleme la nivelul judetului: "Centrul propriu-zis nu a fost afectat de reforma. Problema noastra consta in subfinantare. In rest, cred ca reforma este buna, doar ca a fost aplicata cu jumatate de masura. Reforma trebuie sa conduca la privatizare. E logic ca asa se va ajunge si la eficientizare. Se poate lua drept exemplu medicina de familie sau ambulatoriile de specialitate. Asa, nici statul nu si-ar pierde definitiv controlul asupra unitatilor, lucru de care se teme atat de mult. Privatizarea este prevazuta in mersul normal al Reformei. Daca am ajuns la jumatatea drumului, ar fi pacat sa ne antoarcem de unde am plecat si sa producem un nou haos."

Madiana Popescu - Adevarul

  • Se cauta 40 de confectioneri

Munca in domeniul confectiilor este cautata de agentii economiciAgentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, ne-a informat cu privire la situatia locurilor de munca vacante. 
In total, in judetul Arad sunt 241 de locuri de munca, dintre care 227 in Municipiu iar restul de 14 m Lipova. 
Cele mai multe sunt oferite confectionerilor 40 de locuri, confectioner textile 26, masinist confectii 20. 
Pentru meseria de ambalator sunt 30 de locuri, tamplar - 11, vanzator - 6 locuri. 
Cate 7 locuri sunt oferite sudorilor si calcatoreselor de lenjerie. Pentru munca de croitor, agent de paza, asistent farmacie, sofer, zidar sunt oferite aradenilor cate 4 locuri. 
Cate 2 locuri pentru functia de director, informatician, functionar- administrativ, maistru, sortator, lacatus mecanic, turnator, vulcanizator. 
Cate un loc pentru tehnician constructor, agent de reclama, administrator, coordonator transport, dulgher, fanaacist, sef de unitate, secretara, montator subansamble, manipulant marfa, mecanic de intretinere, mecanic auto, masinist tiparitor, izolator, femeie de serviciu. 
In Lipova, sunt 6 locuri de zidar si cate 4 pentru munca de instalator sanitar si dulgher. 

Corina Matei - Agenda zilei

  • New York-ul de langa Arad

In loc de nume strazile din Pecica au primit numere - Virtual Arad News (c)2003Pecica, cea mai mare comuna din Romania, a adoptat modelul american. Astfel, strazile comunei nu au primit nume, ci numere.
Localnicii spun ca este mult mai comod ca strazile lor sa poarte numere, oricine putand fi identificat mai usor.
Comuna a fost impartita in patru sectoare, fiecare fiind numerotat cu numere incepand cu 100, 200, 300 si 400. De exemplu, oficiul postal se afla pe strada nr. 2, la numarul 115.
Bun la ei, bun si la noi
Strazile din Pecica nu au avut niciodata nume. Acum, cand comuna s-a extins, a aparut necesitatea "botezului" strazilor.
Pentru a nu exista probleme, s-a recurs la modelul american, cel cu numerotarea strazilor.
"Mie-mi place. E mai bine asa. Nu exista discutii ca o strada poarta un nume mai potrivit decat alta", considera o batrana care venea de la piata.
Chiar si postasii gasesc mai usor adresele la care trebuie sa livreze corespondenta pentru pecicani. "Stiu exact unde se afla fiecare strada. Scrisorile ajung in cel mai scurt timp", a declarat o postarita.
Primarul Iustin Cionca spune ca s-a gandit in primul rand la dezvoltarea comunei. Discutii pe marginea transformarii acesteia in oras se poarta de mai mult timp, asa ca strazile trebuiau sa poarte cate un nume.
Pentru a evita un scandal intre consilierii locali si pecicani pe tema numelor de strazi, primarul a venit cu o solutie simpla: numerotarea.
In Pecica locuiesc multi etnici maghiari, carora numerotarea nu le-a produs nici un fel de nemultumire.
"Domnule draga, esti pe utca harom, uita-te acolo sus, la colt, acolo scrie", ne-a spus o femeie pe care am intrebat-o pe ce strada ne aflam.
Comuna este impartita in patru sectoare, delimitate de drumul national 7, Arad – Nadlac, de centrul administrativ si soseaua care leaga centrul de DN7.
Iustin Cionca intentioneaza sa monteze chiar panouri cu harta comunei si sectorizarea strazilor pe numere. Astfel, oricine cauta un cunoscut la o adresa din Pecica il va putea gasi fara nici un fel de problema.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]