Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 28 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Liderii filialei judetene, convocati la Delegatia Permanenta de la Bucuresti. Gusa a venit sa asculte pesedisti necenzurati
Secretarul general - Cosmin Guse s-a intalnit cu activul PSD AradActivul organizatiei judetene a PSD Arad s-a aflat ieri, de la mic la mare, alaturi de secretarul general al PSD, participand la o intalnire de lucru in cadrul filialei din Lipova. Sala de sedinte a Consiliului Local s-a dovedit neincapatoare pentru multimea celor prezenti la locul faptei, incepand cu ora doua a dupa-amiezii. Presa, convocata pentru a asista la un eveniment democratic, transparent, si-a ocupat locurile, pregatindu-si instrumentele de scris. Dar, de la vorbe la fapte, este, asa cum bine a zis cineva, o cale foarte lunga, fapt dovedit, din plin, prin cele intamplate
Explozie de… apa minerala
O scurta privire prin sala de sedinta reliefa prezenta multor nume cunoscute ale partidului. Pregatirile pentru lucrari au inceput prin ocuparea, la prezidiu, a locurilor rezervate membrilor conducerii.  Pe rand, Petre Toma, viceprimarul Lipovei si doctorul Tiberiu Rancu s-au confruntat cu aceeasi problema, la deschiderea sticlelor de apa minerala. Gazul din buteliile de apa minerala a tasnit, imprastiind picaturi asupra celor aflati in apropiere, moment care a rupt sobrietatea discursului secretarului general.
Transparenta, strict interna
"Echipa primeaza, trebuie sa avem grija de ea, sa comunicam corect, sa discutam in interior, nu dupa exemplul altor colegi, in public, in presa. Discutiile, parerile, propunerile trebuie facute in organizatie, ordinea de zi a sedintelor trebuie sa fie foarte scrupuloasa",  a spus Cozmin Gusa, preconizand cele ce aveau sa aiba loc.
In discursul de deschidere, a facut o radiografie a programului de guvernare, a proiectelor de aliante politice pre sau post electorale, a adresat mesaje mobilizatoare, totul finalizandu-se cu un ropot zdravan de aplauze din partea membrilor aflati in sala. In momentul in care ne pregateam sa luam parte cu interes la evolutia discursurilor, secretarul executiv Rodica Borza a invitat reprezentantii mass-media sa paraseasca sala, privandu-ne de continuarea lucrarilor.
Nimic nou… pe frontul oficial al PSD
Dupa mai bine de doua ore, activul PSD ne-a stat la dispozitie, pentru a oferi lamuriri. "Eu am putut sa vorbesc linistit si in prezenta voastra, insa lumea din partid nu discuta liber, se cenzureaza, asa ca le-am dat posibilitatea sa vorbeasca necenzurat", ne-a explicat Cozmin Gusa motivul indepartarii noastre. Ceea ce ne-a mai spus distinsul pesedist nu a reprezentat nici o noutate. "Am discutat de organizarea partidului, de coordonarea actiunilor administrative cu cel politice, de probleme personale. Zvonurile privitoare la existenta unor grupari in PSD sunt rau-voitoare, venite din partea celor exclusi. Prefectul nu va fi schimbat, pentru ca nu sunt motive, iar in cazul Liviu Gargari colegii vor relua discutia despre respectiva functie."
**
Ceea ce s-a intamplat, departe de ochii presei, va fi analizat in Delegatia Permanenta de la Bucuresti, care va avea loc in luna februarie. Probabil, hotararile luate acum vor avea rasunet, lasandu-se cu decizii spectaculoase, legate de nume grele ale organizatiei judetene.

Mihaela Iancu - Observator

  • La Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine: facilitatile unor duble specializari

Interviu cu decanul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine - Alexandru RozInterviu cu prof. univ. dr. Alexandru Roz, decanul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine
- Domnule decan, ce considerati ca trebuie sa cunoasca un viitor absolvent de liceu, care vrea sa urmeze cursurile facultatii pe care o conduceti?
- In primul rand, ii asiguram pe viitorii nostri studenti ca Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine este consecinta intalnirii determinarilor istorice cu actualitatea. Este intemeiata pe traditia istorica, Aradul fiind centrul Marii Uniri. Istoricii si umanistii de seama, unii membrii ai Academiei Romane, dar si publicatiile si editurile de prestigiu ale Aradului ii confera legitimitate stiintifica facultatii noastre. In al doilea rand, este important sa se stie ca datorita calitatii actului educational, a unui corp academic valoros si a bazei didactico-materiala proprie ce echivaleaza cu standardele internationale, avem statutul de facultate acreditata prin lege.
- Care sunt, in noile conditii, sansele profesionale ale studentului si specializarile Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine?
- Studentii nostri au aceleasi sanse cu cei ai facultatilor de stat. In conditiile legii, facultatea organizeaza examene proprii de licenta, iar absolventii vor putea opta si pentru forme de pregatire post universitara, masterate, doctorate. In ce priveste specializarile: Istorie-Limba engleza; Istorie-Jurnalism; Jurnalism - Limba engleza; Limbi moderne aplicate, acestea fac parte integral din structura organizatorica a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, si sunt acreditate, cum spuneam (primele) sau autorizate (restul specializarilor) prin Hotarare de Guvern.
- In completarea celor enumerate, am inteles ca pentru anul universitar 2003-2004 aveti noutati…
- Da, este vorba de o noua specializare: Limba si literatura romana - Limba si literatura engleza, dar si infiintarea (functionarea) nu numai la Sebis, ci si in Arad a Colegiului Universitar de Asistenta Sociala. Consideram ca, toate specializarile facultatii noastre reprezinta o oferta atragatoare pentru tinerii chemati sa dea un continut actual identitatii culturale, traditiilor si valorilor cu-noasterii, mai ales ca beneficiaza de facilitatile unor duble specializari. Apreciez ca studiul limbilor straine completeaza fericit oferta facultatii, limba engleza, cu deosebire, oferind forma de comunicare si accesul la valorile consacrate astazi de fenomenul globalizarii.
- Si toate acestea datorita unei prestatii didactice elevate…
Sediul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine - Virtual Arad News (c)2003
- Evident, studentilor li se asigura o astfel de prestatie didactica de catre un corp academic ce numara 30% profesori si conferentiari universitari, personalitati recunoscute in domeniu, celelalte cadre fiind atestate toate pentru invatamantul superior. Programele de studiu se desfasoara la toate specializarile, in sistemul de credite transferabile, ce asigura studentilor mobilitatea si accesul pe piata universitara.
- Pentru cei interesati sa urmeze cursurile Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine specificati, va rog, domnule decan, ce titluri pot sa obtina dupa absolvire.
- Absolventii facultatii noastre beneficiaza, dupa cum am mai spus, de facilitatile unor duble specializari. Ei obtin titlul de profesor si jurnalist, sau profesor si translator, dar si asistent social comunitar. Trebuie sa remarc faptul ca, cele patru promotii de absolventi pregatite la Facultatea noastra, urmare a calitatii actului academic, s-au impus in spatiul cultural aradean, cu prioritate in invatamantul preuniversitar dar si in peisajul jurnalistic. Unii predau istoria, limba engleza sau franceza, in scolile din municipiu si judet, pe cand altii sunt redactori in presa scrisa si audio-vizuala locala si regionala.
- Ce mai trebuie sa stie un absolvent de liceu ca sa opteze pentru specializare la Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine?
- Ca avem sa-i punem la dispozitie o baza materiala (100% in proprietate) ce cuprinde pe langa sali de curs sau seminar si laboratoare de informatica, radio, TV, foto, multimedia si limbi moderne. O Biblioteca a facultatii ce dispune de peste 180.000 de volume pentru toate spcializarile si 100 de locuri in sala de lectura, iar la Biblioteca Centrala Universitara li se ofera peste 400.000 de volume din toate specializarile universitatii si 300 de locuri de studiu in sali de lectura. La cerere, studentii beneficiaza de cazare si masa in caminul propriu. In ceea ce priveste oferta recreativa aceasta cuprinde Clubul Studentesc, terenurile de sport, Complexul Universitar Macea, Cabana Izoi … Dar pentru alte detalii privind concursul de admitere, organizarea facultatii, cadrele didactice, structura anului universitar, oferta de studii si nu numai, cei interesati ne pot contacta la sediul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine, strada Unirii nr. 3 Arad (langa Banca Transilvania), telefon 0257-282324.

A consemnat Maria-Gabriela G.

  • Finantele aradene au rambursat aproape 800 de miliarde de lei

Finantele aradene doresc sa fluidizeze activitatile de rambursare a TVARambursarile de TVA au reprezentat, de-a lungul anului trecut, una din problemele cu care s-a confruntat Directia Generala a Finantelor Publice Arad. Din cauza numarul mare de cereri depuse, in medie 175 pe luna, si a termenului scurt de solutionare a solicitarilor, 30 de zile, perioada in care trebuia efectuate verificarile de rigoare, mai tot timpul au existat nemultumiri din partea agentilor economici. Pentru a fluidiza activitatea de solutionare a cererilor de rambursare, firmele beneficiaza, de cateva luni, de o facilitate, si anume rambursarea TVA cu control anterior, situatie in care agentii economici primesc sumele solicitate in termen de 15 zile de la data depunerii cererii si a documentatiei prevazute de lege. Daca agentii economici solicita rambursarea TVA, acestia vor prezenta cu decontul TVA numai cererea de rambursare, caz in care organul de control compenseaza din oficiu eventualele obligatii neachitate catre bugetul de stat. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al DGFP, suma totala rambursata in anul precedent a fost de 785 miliarde de lei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Numarul talhariilor petrecute in Arad creste ingrijorator

Majoritatea talhariilor sunt comise de autori din alte zoneDe cele mai multe ori, infractorii provin din alte judete
In data de 27.01.2003, Cristian Chiratcu din Arad a sunat la ofiterul de serviciu de la politie, reclamand ca a fost talharit. El a reclamat ca patru persoane necunoscute au intrat la el in locuinta, l-au agresat, dupa care au furat un casetofon, telefonul mobil si o geaca in valoare de 3 milioane de lei. S-au constituit imediat echipele operative formate din politisti de la Serviciul de Ordine Publica si de la Judiciar, i-au prins pe autori, iar prejudiciul a fost recuperat in totalitate. Gheorghe Pruteanu, de 32 de ani, din judetul Suceava, Ilie Mocanu, de 29 de ani, din Iasi, Sorin Neatu, de 27 de ani, din Teleorman, Iosif Litvac, de 19 ani, si Covaci Mariana, de 15 ani, au intrat cu forta in apartamentul barbatului si l-au batut cu pumnii, dar si cu ajutorul unor bate. Primii patru erau in atentia politistilor pentru proxenetism. Infractorii au fost prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventiva pentru talharie si risca intre 7 si 20 de ani.
O alta talharie s-a petrecut in Arad cu doar cateva zile in urma. Trei persoane au intrat in locuinta lui Ioan Burai, de 42 de ani, din Arad, i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii, l-au imobilizat legandu-l de maini si de picioare, dupa care au furat un aparat foto, un telefori mobil, 6 CD-uri, un inel, o bratara, un lant din aur si alte obiecte de valoare. Politistii au reusit sa prinda doar unul dintre infractori, care se numeste Gabriel Fartusnic si este din Bucuresti. Cercetarile continua pentru identificarea celorlalti doi. La inceputul acestui an, politistii aradeni s- au confruntat cu nenumarate cazuri de talharii. In numai doua saptamani au fost retinute 18 persoane care fie au talharit, fie au tulburat linistea publica, folosind arme albe sau bate de baseball. Majoritatea dintre acestia sunt veniti insa din alte tinuturi. Si asta pentru ca Aradul este o zona de frontiera. Multi infractori au incercari nereusite de trecere ilegala a frontierei dupa care se stabilesc in Arad, furand sau talharind. Dupa ce fac rost de bani, de regula, acestia isi incearca din nou norocul la frontiera. Acesta este principalul motiv al numarului mare de talharii care au loc in orasul nostru si, in general, in zona frontierei de vest.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • O treime din populatia Aradului - restantiera la intretinere

Pretul caldurii si apei calde a crescut foarte multIn mod traditional, aradenii sunt cunoscuti drept bun-platnici la intretinere. Acum, aproape o treime din populatia Aradului nu-si va putea achita facturile, care depasesc 2 milioane lei pe luna pentru un apartament standard de 2 camere. In cazul caldurii si apei calde, sumele care trebuie achitate sunt foarte mari. Oamenii spun ca facturile au venit cu intarziere de aproape doua saptamani fata de data emiterii, iar termenul de plata s-a scurtat astfel la jumatate. In multe cartiere din Arad, administratorii unor blocuri se plang ca a fost frig in apartamente, dar dupa sumele inscrise in facturi aradenii ar fi trebuit sa stea cu geamurile deschise. Desi multi si-au debransat o parte din calorifere, totusi nu vor putea face fata intretinerii. Cei mai afectati sunt pensionarii, care nu vor avea de unde plati. Din cauza cheltuielilor foarte mari la intretinere, la Arad a scazut pretul apartamentelor cu 3-4 camere.

Liliana Brad - Romania libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]