Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 28 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Prefectul de Arad, soldat PSD fara carnet

Prefectul Dan Ungureanu leaga realizarile personale de numele PSD-uluiDan Ungureanu, prefectul judetului Arad, nu pierde nici o ocazie de a lega realizarile ca reprezentant al guvernului in teritoriu de numele PSD-ului, desi el nu este membru de partid.
Fostul judecator Ungureanu a preluat prefectura aradeana in primavara anului trecut, ca independent si a incercat sa reduca deficitul acordarii titlurilor de proprietate ramas de la vechiul prefect.
Ca sa poata face fata solicitarilor din fiecare localitate, prefectul aradean a parcurs cu masina, in numai 10 luni, peste 40.000 de kilometri. "Eu caut sa-mi fac datoria si cu sufletul, dar este meritul PSD si nu al meu personal. Intr-adevar ne-am zbatut foarte mult pentru punerea in posesie a proprietarilor de pamant din judetul Arad si am reusit sa aducem aceasta operatiune la aproape 95% din total. Am realizat pana la urma si informatizarea prefecturii de pe Mures care lucreaza acum intr-o retea structurata de calculatoare. Trebuie sa va mai spun ca nici o structura descentralizata din teritoriu n-a ramas "necalcata", ca de altfel toate comisiile locale de aplicare a Legii fondului funciar" ne-a declarat soldatul PSD fara carnet.
Prefectul de Arad a cerut structurilor din teritoriu o evidenta clara a parcelelor de teren, iar comisiile locale au fost puse sa lucreze acum pentru scoaterea la lumina a "petelor negre" care rezida din modul in care s-a realizat improprietarirea cu pamant in unele localitati din judet.

Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Principele Radu de Hohenzollern-Veringen - senator academic al Universitatii "Aurel Vlaicu"

Principele Radu de Hohenzollern - Veringen a primit titlul de Senator Onorific al UAVSala de festivitati a Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" a fost ieri mult prea neincapatoare pentru toti aradenii (studenti, profesori, pasionati de istorie) care au dorit sa participe la un eveniment deosebit - decernarea titlului universitar de Senator Academic al Universitatii "Aurel Vlaicu" Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, pentru stradaniile depuse in scopul promovarii imaginii si intereselor Romaniei in Europa si in lume.
Alaturi de universitate in aceste momente s-au aflat reprezentanti ai Societatii "Amicii Regelui Mihai". Cuvantul de bun venit adresat Altetei Sale a fost rostit de prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", care a subliniat activitatea dinamica a Principelui Radu si a Casei Regale in rescrierea istoriei Romaniei in momentul de fata. Rectorul Lizica Mihut a anuntat cu acest prilej ca in 11 aprilie i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu" Majestatii Sale Regele Mihai I.
Laudatio a fost sustinut de pr. conf. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa. Iata cateva repere din biografia impresionanta a celui mai recent Senator Academic al UAV. A absolvit Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica unde, timp de patru ani, a fost si asistent universitar. A sustinut o bogata cariera artistica in teatru, film si televiziune in Romania dar si in Franta, Belgia, Luxemburg, Elvetia, SUA s.a. 
Este absolvent al Colegiului National de Aparare. In 1996 devine sotul A.S.R. Principesa Margareta a Romaniei, iar in 1999 devine Principe de Hohenzollern-Veringen. In prezent este Reprezentant Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, consilier al M.S. Regele Mihai I. In aceste calitati, Principele Radu a sustinut cauza Romaniei in directia integrarii in NATO si promoveaza constant interesele Romaniei in lume, pe diverse planuri (economic, cultural, educational). In dizertatia sa, Principele Radu a vorbit plin de incredere si speranta despre "miracolul pe care romanul il poate aduce in istorie", afirmand cu tarie ca Romania traieste acum vremuri in care aceste miracole sunt posibile. "Acum Romania are sansa de a-si modela istoria. Este un moment crucial pentru tara noastra.", a spus Principele Radu. Intr-un discurs coerent ideatic si excelent argumentat Alteta Sa a amintit de alte momentele din istoria Romaniei cand astfel de miracole ne-au ridicat deasupra vremurilor. Totodata, Alteta Sa a subliniat faptul ca romanii nu isi vor pierde identitatea intr-o Europa unita, ci vor aduce specificul lor de neinlaturat, la fel cum vor face toate natiunile. 

C. L. - Adevarul

  • Scandalul Boric-Medintu desfiinteaza Agentia Comerciala PETROM

In zona vamii Turnu, Petrom a deschis mai multe benzinarii - Virtual Arad News (c)2003Dupa arestarea omului de afaceri George Medintu si, ulterior, a directorului Agentiei Comerciale PETROM Arad, Dan Gabriel Boric, de catre PNA, o comisie interna a inceput cercetarile la sucursala PETROM. Desi Agentia Comerciala PETROM Arad nu putea sa-si deschida conturi la diverse banci, operatiunile trebuind sa se deruleze prin conturile PETROM, totusi acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, pentru deschiderea unor conturi bancare pentru agentia comerciala, bancile respective aveau nevoie de acte suplimentare pe care agentia nu le avea, deci nu le-a furnizat.
Prin intermediul unor banci, Agentia Comerciala PETROM Arad a derulat afaceri pentru a-l credita pe vicepresedintele PSD George Medintu cu sume intre 1.500-2.000 de miliarde de lei.
Cu toate ca a fost decapitata conducerea PETROM Arad si ca Agentia Comerciala PETROM Arad a fost desfiintata, nimeni nu comunica prejudiciul creat. De asemenea, nu se stie de ce a fost necesara o agentie comerciala a PETROM in Arad, pentru ca numai in Bucuresti mai functioneaza o asemenea agentie. Zvonurile care circula prin Arad, cum ca fostul director al Agentiei Comerciale PETROM Arad, Dan Gabriel Boric, a fost coleg de facultate cu fostul director PETROM, par a fi credibile, avandu-se in vedere infiintarea unei asemenea agentii in Arad si operatiunile derulate fara ca vreun control intern PETROM sa fi sesizat de-a lungul timpului nereguli.
De asemenea, in judetul Arad politica PETROM a fost foarte ciudata. A cumparat benzinarii de la toti privatii, ajungand ca pe cateva sute de metri sa existe mai multe benzinarii ale aceleiasi firme - PETROM. Astfel, de exemplu la Vama Turnu, vama deschisa doar pentru autoturisme, marfa pana la 3,5 tone si autocare, pe cateva sute de metri exista 3 benzinarii PETROM.
La fel se poate spune si despre cele de la Hanul de la Rascruce: desi exista o benzinarie PETROM, a fost cumparata la cateva sute de metri departare benzinaria in constructie a omului de afaceri George Medintu.

Liana Brad - Romania Libera

  • Trenul "Sageata Albastra" franeaza la Arad

Aradul va fi legat de Timisoara si Cluj prin trenuri IntercitySocietatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori vine cu o veste buna pentru publicul calator. Incepand cu data de 30 martie vor fi introduse in circulatie doua trenuri de Intercity "Sageata Albastra". Potrivit Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori "CFR CALATORI" SA, din data de data de 30 martie 2003, pe relatia Cluj Napoca - Oradea Arad - Timisoara Nord si retur vor fi introduse in circulatie doua perechi de trenuri Intercity "Sageata albastra", formate din Automotoare DESIRO. Incepand cu aceeasi data, circulatia unor trenuri de calatori prevazute in actualul mers de tren, de pe sectiile 300, 310, 313, 316 si 919 va fi modificata. Cei interesati sa calatoreasca cu "Sageata Albastra" se pot adresa la casele de bilete ale statiilor si agentiilor de voaj sau la birourile de informatii ce vor oferi gratuit pliante continand modificarile la mersul de tren. Mai mult, calatorii sunt rugati ca, inainte de efectuarea calatoriei, sa solicite de la statiile si agentiile de voiaj CFR informatii cu privire la orele de plecare si sosire a trenurilor.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Revolutie in spitale. Spitalele Sebis, Chisineu Cris, Lipova – subclasate pentru ca nu au… un anestezist
Comisia guvernamentala a analizat restructurarea sistemului sanitarRezultatele comisiei guvernamentale sosite la Arad pentru a analiza si a da verdictul restructurarii sistemului sanitar au fost prezentate, cu greu, ieri (dupa o ora de asteptate si dupa alte doua ore de scandal) de  Sorin Simion - secretar de stat in cadrul MSF- si Cristian Celea - director general CAS.
Aradul a pierdut, in cele din urma, 947 de paturi de spital (fata de cele 800 cuprinse in varianta locala), sase locatii spitalicesti au fost puse la dispozitia autoritatilor locale pentru transformarea lor in unitati medico-sociale, Spitalul de la Sebis, cel de la Chisineu Cris si cel din Lipova au fost transformate in spitale de cronici (deci au pierdut sectii precum ginecologia, pediatria, chirurgia…), in timp ce Spitalul din Ineu a primit un ultimatum: in urmatoarele 6 luni (pentru care a primit aviz de functionare) va trebui sa isi rezolve problemele (referitoare la conditiile oferite), altfel va fi inchis. Sectia externa Pancota va fi eliberata de cadre medicale, aparatura si bolnavi, iar cea de la Ghioroc va fi transformata.
Toti directorii de spitale vor da concurs pe post
Sorin Simion a anuntat faptul ca restructurarea sistemului sanitar va trebui sa aiba loc pana la 15 aprilie, ca unitatile medico-sociale vor primi normele de functionare, ca spitalele revendicate  si "locatiile proaste" vor fi eliberate, iar serviciile conexe  (de curatenie, de alimentatie, de intretinere) vor fi externalizate. Totodata, directorul CAS a anuntat faptul ca ministerul nu va mai investi in aparatura si imagistica, asa ca spitalele vor trebui sa se descurce cu ce au. Privatizarea sectiilor a fost o varianta mult vehiculata de bucuresteni, orice nemultumire a primarilor, care s-au vazut cu spitalele decimate, fiind tratata cu "daca se doreste neaparat sa se mentina o sectie, o unitate,  atunci sa o preluati dvs. cu tot cu cheltuieli, sa o privatizati sau sa faceti ce vreti cu ea".
 Nici directorii nu au scapat de actul reorganizarii: "Toate posturile de directori  de spital vor fi scoase la concurs", a anuntat secretarul de stat. Universitatea privata aradeana a primit si ea directive de la reprezentantii ministerului: acolo unde pe cladirile statului (spitale) apare sigla universitatii, ea va trebui insotita si de o sigla a Ministerului Sanatatii.
Singurul judet care isi poate plati integral datoriile
Directorul CAS a subliniat ca Aradul este singurul judet care nu are probleme la nivel de plata a datoriilor,  CAS Arad putandu-le achita integral.  A fost laudata, ca atare, disciplina in executia bugetara. Marsand pe aceasta informatie, directorul Spitalului Municipal a cerut bucurestenilor sa intervina la minister pentru aparatura pe care unitatea ar fi trebuit sa o primeasca, mentionand ca a fost asigurata de un director din minister de sosirea acesteia. Sorin Simion a punctat: "Nu cred ca veti mai primi aparatura. Poate ca ea s-a dat in alta parte, poate e tot la frontiera. Directorul din minister v-a aburit, cum ma abureste si pe mine".
Falca si Lambing s-au luptat… cu morile de vant
Demonstrand ca au curaj si in fata reprezentantilor Guvernului, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca si primarul din Sebis, Marius Lambing, s-au luptat pana la capat. Mai intai ca sa afle ce masuri au luat bucurestenii, dat fiind faptul ca, la o prima intalnire, la prefect, nu au avut loc decat cativa reprezentanti aradeni, iar – ulterior -  bucurestenii au facut o prezentare a modului de privatizare nu si a deciziilor luate la Arad. Dupa aflarea masurilor, Falca a marsat pe incorectitudinile aplicate judetului si a amintit oaspetilor ca ministrul a declarat in videoconferinta ca la analize vor participa toti (primarii, reprezentanti de CJA…), fapt care desigur nu a fost respectat. Lambing a subliniat faptul ca, in formula prezentata de minister, la Sebis vor fi mari probleme sanitare. Discutiile au degenerat in acuze de genul "s-ar putea sa nu fiti cu adevarat medic (secretarul de stat)", sau politizari aradene ale realitatii sanitare  (directorul CAS Arad) care nu-si avea locul. Nici dupa o ora de lupta cu morile de vant, Lambing nu s-a impacat cu dictatul dat spitalului sau. A plecat din sedinta punctand ca lucrurile nu vor ramane asa si ca e inadmisibil sa clasifici inferior un spital doar pentru ca nu are un anestezist.
Chisineu Cris a optat pentru privatizare
Nici lupta primarilor din Ineu, Lipova si Chisineu Cris  nu a inregistrat rezultate mai bune.  Sorin Simion a indicat faptul ca banii alocati de MSF spitalului nou din Ineu (5 miliarde) s-ar putea sa nu mai vina, ca la anul unitatea nu va primi nici acesti bani, a promis ca luni va afla daca se va primi ceva si a acuzat ca un astfel de spital a fost construit prin pilele pe care Ineul le are la minister.
Primarul din Chisineu Cris a inmanat oaspetilor o adresa prin care medicii  s-au decis sa opteze pentru privatizarea spitalului.
S-a mai putut afla de la aceasta sedinta, printre acuze directe sau voalate, a caror protagonisti au fost secretarul de stat, directorul Domsa, primarul din Sebis, vicepresedintele CJA si prefectul, ca "CAS nu o sa plateasca nici un sfert din serviciile pe care spitalele le vor presta" (directorul Domsa), pentru ca nu sunt reale, ca "restructurarea nu o facem cu cei care sunt pe plan local" (secretarul de stat din MSF), ca unii din medicii de la centrele de permanenta nu-si vor primi banii si ca … oricum nu vor mai fi fonduri pentru sistemul sanitar.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]