Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 28 aprilie 2003

Puteti urmari un amplu repotaj din
noaptea de Inviere de la Catedrala Ortodoxa din Arad.
Pentru aceasta face-ti click aici.

  • Semn al Sfintei Invieri - Din Pastorala la Invierea Domnului

Invierea DomnuluiAcestei afirmari a realitatii Invierii prin salutarea pascala, ea insasi o adevarata marturisire de credinta, se adauga adesea precizarea ca taina s-a implinit, potrivit consemnarilor Sfintei Scripturi, a treia zi de la moartea pe cruce a Mantuitorului.
De fapt, simbolul credintei noastre, rostit cu convingere, aminteste cuvintele Sfantului Apostol Pavel ca: "v-am dat, intai de toate, ceea ce si eu am primit, ca Hristos a murit pentru pacatele noastre dupa Scripturi, si ca a fost ingropat, si ca a Inviat a treia zi, dupa Scripturi."
Amanuntul ajuta incercarii de cuprindere cat mai pe masura a maretiei faptului, spre o edificare personala sau comuna de nezdruncinat.
Este potrivit a ne opri la aceasta, mai ales acum, la Sfintele Pasti ale celui de-al treilea an al mileniului al treilea, asupra intelegerii cuvintelor mentionate, intrucat si psalmistul arata in rugaciune: "ca o mie de ani inaintea ochilor Tai (Doamne) sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca straja noptii."
Cu alte cuvinte, dar in acelasi context, daca pentru Dumnezeu o mie de ani reprezinta o zi sau o parte din zi, iata, am ajuns mileniul al treilea ca o a treia zi de implinire a evenimentului fundamental al crestinismului, dupa cuvantul aceluiasi apostol ca: "daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta noastra, sunteti inca in pacatele voastre; si atunci si cei ce au adormit in Hristos au pierit. Iar daca nadajduim in Hristos numai in viata aceasta, suntem mai de plans decat toti oamenii. Dar acum Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti."
Viata crestina a trei milenii atesta cu prisosinta veracitatea celor scrise despre Cel ce este viu in vecii vecilor, dincolo de ceea ce inseamna framantare sau infruntare...
Evlavia cunoasterii vietii Mantuitorului de catre crestini a inscris o culme, in ceea ce priveste desfasurarea ultimelor zile ale acestuia, dupa cum rezulta, pe de o parte, din relatarile Sfintilor Evanghelisti, pe de alta, din talcuirile corespunzatoare. Din acest cadru se desprinde si urmatoarea explicatie necesara asupra celor trei zile de ingropare, si anume; "Joi seara si vineri ziua fac o zi (asa socoteau evreii intinderea unei zile), apoi vineri noaptea si sambata intreaga fac alta zi - iata, deci, a doua zi. Alta zi o face noaptea de sambata si o parte din ziua de duminica (fiindca dupa o parte a inceputului se intelege intregul), deci, alta intindere de o zi.
Iata, dar, si ziua a treia. Sau altfel: Hristos s-a rastignit vineri la ceasul al treilea; de la ceasul al saselea si pana la ceasul al noualea s-a facut intuneric, aceea intelegeti-o o noapte, deci, iata o intindere de o zi de la ceasul al treilea pana la al noualea.
Apoi, dupa intuneric, iata ziua si noaptea de vineri; deci, a doua intindere de zi.
In sfarsit, ziua sambetei si noaptea ei fac, iata, a treia intindere de zi. Caci, desi Mantuitorul a fagaduit sa ne faca bine in trei zile, totusi binefacerea a plinit-o EL intr-un rastimp mai scurt.
In cel putin trei randuri, Mantuitorul, vestindu-si patimile si rastignirea, i-a incurajat pe ucenicii intristati de cele spuse cu certitudinea Invierii celei de a treia zi.
Schimbarea Sa la fata inaintea doar a trei dintre ucenicii Sai, care au fost si opriti a spune cele vazut pana la Inviere, a insemnat doar chezasia pentru contemplarea slavei divine privind posibilitatile fiecaruia.
In sirul prefigurarilor privind personalitatea Mantuitorului sau evenimentele legate de ea, semnul lui Iona isi pastreaza permanent unicitatea.
De altfel, cei si cele perindate inaintea ochilor sufletesti, ca proorocul si cetatea spre care a fost trimis, marea si uscatul, corabia cu toti corabierii ei, cetatea si templul, toate reprezinta simboluri ale Mantuitorului si Bisericii intemeiate de El, precum si ale celor carora li s-a adresat chemarea Sa de a irnplini un plan maret al lui Dumnezeu intr-un spatiu si timp sacru, pe dimensiunile nesfarsitului.
Un cuvant al Sfantului Vasile cel Mare, fara referire anume la aceasta, constata urmatoarele: "Pentru ca lumina a venit in lume, ca cel ce merge in ea sa nu se impiedice, de aceea ajutorul lui Dumnezeu trebuie primit dimineata."
Sau poate, pentru ca Invierea a fost la "manecare adanca", va ajuta cetatea "dis-de-dimineata"
Cel Care a biruit moartea in dimineata celei de a treia zi a Invierii.
Dupa cuvantul Sfantului Pavel, fiecare crestin este un templu al Duhului Sfant. In consecinta, conlucrarea lui trebuie sa fie desavarsita. Vremea noastra cere in mod deosebit inaltare de biserici in cetatea lui Dumnezeu, atat in sens spiritual, prin tot ce este ziditor pentru obstea crestina, cat si in sens material, prin edificarea de institutii bisericesti sau implicate in viata lumii.
Sta mereu inaintea noastra ridicarea viitoarei Catedrale eparhiale, ca si de noi asezaminte de asistenta medicala si sociala sau ale lucrari de folos.
Sfintele sarbatori constituie si un indemn la lucrarea spre acest scop.
Desi praznicul continua pe durata cunoscuta, trei zile de Sfinte Pasti au tinere deosebita, amintind si prin aceasta pe cele care le-au precedat.
Ele poarta o mare incarcatura duhovniceasca, asa cum s-a aratat pana acum.
De aceea si dorind unii altora toate cele spre propasire, odata cu intampinarea pascala "Hristos a inviat!" sa pastram cu scumpatate in adancul cugetului intelesul adanc al cuvintelor prin care incheiem slujbele luminatei sarbatori: "Si ne-a daruit noua viata vesnica. Inchinamu-ne Sfintei Invieri Lui celei de a treia zi." Amin.

Timotei - Episcop al Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]