Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 29 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Miron Mitrea vine la Arad cu Sageata albastra

Ministrul Miron Mitrea soseste in Arad cu "Sageata Albastra"Va fi prezentat noul proiect al statiei CFR
Ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea, se va afla astazi in Arad intr-o vizita de lucru. Miron Mitrea va sosi in gara Arad cu renul Intercity Sageata Albastra, la ora 3.08, unde i se va prezenta noul proiect al statiei CFR. Dupa discutiile pe aceasta tema cu autoritatile din Arad, ministrul Mitrea va pleca la Timisoara. "In Arad si Timisoara vreau sa vad doua lucruri: proiectele pentru garile din aceste orase si stadiul lucrarilor la constructiile ANL. Vom incepe programul de modernizare a garilor importante pentru a le aduce a standardele europene si trebuie sa analizam cu atentie proiectele pentru statiile CFR astfel incat sa adoptam cele mai bune solutii. Am ales o modalitate practica si rapida de deplasare - Sageata Albastra, cu atat mai mult cu cat din data de 30 martie vom introduce doua perechi de trenuri Intercity pe relatia Cluj-Napoca-Oradea-Arad-Timisoara Nord si retur", a declarat Miron Mitrea, Ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Incepand din 30 martie, distanta pe ruta Cluj-Oradea-Arad-Timisoara va fi parcursa in patru ore si jumatate de noua Sageata Albastra. Costul unei calatorii in conditii deosebite de confort pe aceasta relatie va fi de numai 290.000 lei.
La aflarea vestii ca Miron Mitrea vine la noi in urbe, in gara CFR Arad a fost forfota mare. Personalul responsabil cu curatenia a fost pus la treaba pentru a pune totul in ordine, iar boschetarii care isi duc veacul pe aici au fost alungati. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Gusa despre prefect: "Trebuie sa invete spiritul unei organizatii democratice"

Cosmin Gusa raspunde la intrebarile ziaristilor"Am analizat unele declaratii pe care prefectul Dan Ungureanu le-a facut in iesirile sale publice. Au fost si incorecte, si de natura sa nu ii creasca prestigiul in cadrul organizatiei" – a declarat dupa Delegatia Permanenta de ieri a PSD Arad Cozmin Gusa, secretarul general al partidului. "Daca face ceea ce ii cere organizatia, inseamna ca este disciplinat. Daca a fost pana acum disciplinat? Nefiind membru de partid, cred ca nu asa se pune problema. In general, nu cred ca a gresit cu intentie; pentru mine, este foarte important ca un om care greseste sa nu greseasca de doua ori la fel… Cred ca domnul Ungureanu are un potential destul de bun, cu conditia sa invete spiritul unei organizatii democratice, unde deciziile se iau cu 51%, dar trebuie executate si cu restul de 49% care nu sunt de acord".
Secretarul general al PSD a subliniat ca la ora actuala Romania este guvernata politic, iar prefectul trebuie sa tina cont de deciziile politice. Gusa a explicat "greselile" lui Ungureanu prin lipsa sa de experienta politica si a spus ca poate ar fi fost mai buna numirea unui om politic in functia de reprezentant al guvernului in teritoriu. "Stiti insa ce situatie era la vremea respectiva, ce framantari erau in organizatie"…
Pe de alta parte, Gusa a apreciat activitatea presedintelui organizatiei, Dorel Popa: "Cred ca si-a facut datoria, si si-a facut-o cu prisosinta".
Cazul Medintu, cu toate efectele sale, a fost discutat in Delegatia Permanenta. Gusa a atras atentia asupra nocivitatii cazului si a remarcat ca propunerile pentru functiile politice trebuie tratate cu mare atentie.
Cotidianul Observator a dorit sa afle de ce numai secretarul general ii trage la raspundere pe cei de la Arad, in conditiile in care PSD-ul local poate pierde teren din cauza masurile nepopulare luate de Guvern, la Bucuresti. Judetul nostru este vitregit de cei care conduc Romania, este pe primele locuri la sumele varsate bugetului de stat si pe ultimele pozitii la alocarea bugetului; din Capitala ni se impune scaderea numarului paturilor de spital cu mai mult de 150 fata de norma stabilita la Arad; suntem somati ca numai 25% din serviciile medicale vor fi decontate de Casa de Asigurari, desi aradenii sunt buni-platnici. "Nu le-am dat explicatii celor din organizatia locala. Stim bine limitele bugetului, cunoastem urgentele Guvernului. Construirea bugetului se face pe baza proiectelor si prioritatilor Guvernului. Sistemul sanitar sufera inca dinainte de 1989, din cauza modului in care  fost construit. Restul deciziilor guvernamentale tin cont de oportunitatile pe care Guvernul le are. Din pacate, performantele Romaniei, din punct de vedere economic, sunt scazute".

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • In coma dupa ce i-au fost extrasi 14 dinti

Tanarul Ioan Budulean a fost adus in coma de la stomatologUn tanar din Arad a ajuns in coma la spital dupa ce un medic stomatolog i-a extras 14 dinti deodata. Joi, Ioan Budulean (20 de ani) s-a dus la un cabinet stomatologic din localitatea aradeana Gurahont pentru mai multe extractii. El ne-a spus ca stomatologul i-a recomandat sa-i scoata toti dintii cariati intr-o singura interventie. "Mi-a facut analize si mi-a zis sa nu fac atatea anestezii pentru ca se poate sa-mi scoata toti dintii cariati odata. Medicul a sustinut ca, daca voi avea hemoragie, imi da o injectie si se rezolva", ne-a povestit Ioan Budulean. Imediat dupa extractie, tanarul a suferit o hemoragie puternica, iar stomatologul nu a mai reusit sa-o opreasca.
Budulean a fost transportat in coma la Spitalul Judetean Arad. "A suferit multiple extractii pe ambele arcade, iar pacientul suferea, in plus, si de anemie. Am mai avut pacienti adusi dupa extractii multiple, dar atat de multe nu am mai intalnit", a declarat dr. Virgil Vasca, de la Sectia de Chirurgie Buco-Maxilo-Faciala. Medicul care a realizat interventia spune ca nu a stiut ca tanarul are anemie. "Am fost convins ca sub medicatia specifica nu vor fi complicatii. In plus, interventia a avut loc in cadrul spitalului din localitate, tocmai pentru a se putea interveni prompt la nevoie", a declarat medicul stomatolog Tiberiu Oancea.
Tanarul si-a revenit din coma in cursul zilei de ieri, dar va ramane internat cateva zile si nu va putea sa manance normal pana cand nu i se vindeca maxilarele.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Holograf, " Pur si simplu"

Holograf din nou la AradMembrii trupei HOLOGRAF au sustinut miercuri, in Clubul Laser, o conferinta de presa, cu cateva ore inainte de concertul de la Casa de Cultura a Sindicatelor. Cu nou album, "Pur si simplu" trupa in plina ascensiune adauga un plus de maturitate in cantecele lor. Albumul va fi promovat in cadrul unui impresionant turneu prin tara, desfasurat in trei etape prima tocmai a fost inceputa si cuprinde 20 de orase (Aradul fiind al doilea), a doua va avea loc in aceasta vara, in 10 orase, iar a treia - in toamna acestui an, prin 20 de orase. Productia albumului si turneul national este sprijinit de partenerul HOLOGRAF, compania Alexandrion Grup Romania.
La conferinta de presa, membrii HOLOGRAF Dan Bittman, Edy Petrosel, Mugurel Vrabete, Tino Furtuna si Romeo Dediu - s-au intretinut cu reprezentanti ai mass-media, intr-o atmosfera relaxata, povestind despre ei, despre noul album, despre muzica lor si a altora, acum, in Romania. Iata cateva crampeie din povestile celor de la HOLOGRAF:
* Ne-am trezit oameni maturi, cu experiente si sentimente acumulate, si o data la un an sau doi, reusim sa scoatem un album care sa reflecte aceste evolutii.
* Fara sponsori, in muzica romaneasca, e greu sa faci turnee nationale, sa iti promovezi muzica, sa canti live pe scena. In mod normal, un bilet la un concert ar trebui sa coste 500 000. lei.
* Sursa noastra de inspiratie: viata si oamenii cu care intram in legatura.
* Showbiz-ul traieste si din eschibitionism si din valva care se face in jurul artistilor. Dar daca e sa ne gandim la esenta unor probleme, cum ar fi drogurile, o spun clar: drogurile nu sunt o treaba buna.
* Daca, in calitate de producatori, o sa promovam o trupa, o sa pornim de la respectul pentru artist. Din pacate, multi producatori nu cred in artistii pe care ii promoveaza.
* Noi de ani de zile facem doar albume. Nu single- uri. Pentru ca un album este o lume. De aceea, muzica noastra trebuie ascultata si reascultata, descoperita si redescoperita.
* Dupa piesa "N-am iubit pe nimeni asa cum te-am iubit pe tine", difuzata in prezent la radio si televiziune, urmatoarea piesa promovata va fi "Dragostea mea va fi doar a ta".
Ieri seara, la Casa de Cultura a Sindicatelor, trupa HOLOGRAF a sustinut un excelent concert care a cuprins atat piese de pe cel mai recent album, cat si succese mai vechi ale trupei, de pe albume ca "Holografica", "Undeva departe".
 Intr-adevar, dupa cum remarca Dan Bittman la conferinta de presa, trupa a reusit sa stranga noi si noi fani, de la copii pana la parinti.

C. L - Adevarul

  • SOARTA ARTISTULUI SI A OPEREI SALE

Nicolae Chirilovici in ultimii ani ai vietii Daca in faurirea operei artistul este principalul responsabil, care trebuie sa o construiasca cu tenacitate, invingand toate adversitatile, cautandu-si un limbaj propriu, creionand un mesaj real, pentru a-si duce la capat menirea sa demiurgica, rezultatul trebuie preluat si promovat de factorii responsabili ai societatii, in folosul acesteia.
Asternem aceste randuri in prejma comemorarii unui deceniu de la trecerea in randurile celor drepti a celui care a fost pictorul Nicolae Chirilovici, pentru a-l pastra in memoria celor care l-au cunoscut si pentru a-l prezenta celor ce nu au avut prilejul de a lua contact cu creatia sa. Referitor la aceasta, Viorica Guy Marica remarca in 1957 : "(Chirilovici)....a ajuns la o maturitate in interpretarea culorii, ce ii ingaduie sa realizeze simfonizari profunde. Cromatica sa a devenit atat de complexa si de subtila, incat adesea ne uimeste ochiul", iar mai tarziu, istoricul de arta Horia Medeleanu l-a categorisit drept "unul dintre cei mai mari pictori ai vestului tarii". Lucrari semnate Chirilovici se afla in colectii de stat si particulare din tara si colectii private din Italia, Germania, Ungaria, Elvetia, Austria, Olanda, Anglia, Israel, Canada, SUA.
Artistul s-a nascut la Ujgorod (azi in Ucraina) in 8 iulie 1910. Si-a inceput studiile cu pictorul academic Frederich Balla si Marcel Olinescu la Arad, continuandu-le in cadrul Scolii de Arte Frumoase de la Baia-Mare (1930 – 1932). A debutat la Arad, in 1932, intr-o expozitie organizata in comun cu Petru Feier, dupa care a participat la toate expozitiile aradene de grup. Dupa 1945 a fost prezent in expozitiile  colective aradene, dar si la cele de la Timisoara, Bucuresti, Oradea, Baia-Mare, Odobesti, Petrosani, Alba-Iulia sau in Ungaria la Bekescsaba (1971) si Szarvas (1972), in Iugoslavia, la Subotica, Zrenianin (1974) si Ecka (1979).
Expozitii personale au avut loc in 1937, 1961, 1967, 1972, 1978, 1985 la Arad, in 1961 la Timisoara si retrospective in 1996 si 2000 la Arad, in 2001 la Oradea si Baia-Mare.
Pentru ca ne-am oprit la Baia-Mare, folosim ocazia de a consemna cateva constatari si luari de atitudine ale unor oameni de cultura baimareni din domeniul plasticii, cu prilejul retrospectivei Nicolae Chirilovici din celebrul centru artistic in care s-a format. Aceasta pentru a ilustra ideile legate de soarta creatiilor artistice.
Ghizela - fiica artistului la expozitia omagiala Dupa ce Adriana Pantazi – istoric de arta la Muzeul aradean – a prezentat documentat viata si activitatea lui Chirilovici, numindu-l "cel mai baimarean dintre aradeni", Ioan Igna, directorul de atunci al Muzeului de Arta local, desemnandu-l "baimarean autentic", spunea intre altele ca atunci cand e vorba de achizitii de opere de arta, "este dezolant sa afli cat de putini bani sunt rezervati culturii."
Tiberiu Alexa – muzeograf, critic si istoric de arta – categorisind expozitia drept "eveniment al anului", s-a referit si la lipsa unei sinteze a fenomenului plastic romanesc, la lipsa monografiilor, a unei ierarhizari a valorilor, lucruri pe care altii le-au realizat. Spunea tot dl.T.Alexa ca intr-o publicatie prestigioasa din Franta, de acum vreo sase ani, artei romanesti din secolele XIX-XX ii reveneau 12 pagini, in timp ce arta maghiara beneficia de 60 de pagini, din care 13 pentru bibliografie. "Vina e in noi", afirma scurt si concis criticul baimarean. Tot el zicea ca noi "publicam putin in limbi de circulatie, iar ce publicam in romana este mai mult sau mai putin amendabil... am ramas la discursul suparat al anilor 50, cand unul dintre marii artisti – dascali precum George Demetrescu Mirea era etichetat "dusman de clasa", pictor al burgheziei. In anul Brancusi, nu s-a facut nimic semnificativ pentru fenomenul Brancusi (singurul roman care a inventat un sistem), doar pentru elita politica si cea financiara din zona Coca-Cola".
La randul lui, Ioan Igna, facea o comparatie: "Daca Muzeul baimarean va fi doar coparticipant cu 11 lucrari din Scoala de la Baia-Mare la Nürnberg, la manifestarea din noembrie (2001) "Colonii de artisti din Europa" cu titlul "Sub semnul campiei si a cerului", Centrul Cultural Maghiar din Berlin va organiza in tomna ( a aceluiasi an 2001) o mare expozitie de pictura baimareana".
Pe baza unei solide documentatii, Tiberiu Alexa a afirmat necesitatea realizarii unei piramide a valorilor in arta romaneasca, incheind cu: "E remarcabil efortul pe care il facem sa intram in Europa. Va veni oare si momentul integrarii in Romania ?"

Hugo Hauptmann - Occident

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 29 martie - 5 aprilie 2003 Prinde-ma, daca poti! - (SUA)
Muresul - 29 martie - 5 aprilie 2003 Solaris - (SUA)
Arta - 29 martie - 5 aprilie 2003 - Sala A Ce lume vesela - (SUA)
Arta- 29 martie - 5 aprilie 2003 - Sala B Cum sa cuceresti barbatii - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]