Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 29 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Theodor Stolojan a pendulat intre academie si politica

Theodor Stolojan a tinut primul curs la Facultatea de Stiinte Economice a UAVLa inceputul anului universitar, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu, Lizica Mihut, anunta cooptarea in mijlocul cadrelor universitare a prof. univ. dr. Theodor Stolojan.
"Cand intru intr-o universitate, las politica la usa. Cele doua domenii sunt diferite, nu le amestecam", au fost primele cuvinte pe care le-a spus Theodor Stolojan, refuzand incercarile reprezentantilor mass-media de a devia de la obiectivul vizitei, unul strict academic.
Primul curs din acest an
In Sala Festiva a Facultatii de Stiinte Economice, a avut ieri loc prima intalnire cu studentii a lui Theodor Stolojan, in cadrul Cursului Postuniversitar – "Relatii economice internationale" – desfasurandu-se prelegerea "Integrare  economica europeana"
In sala plina pana la refuz nu doar de tineri discipoli, ci si de oameni politici, in marea lor majoritate liberali, si cadre universitare, Theodor Stolojan a vorbit studentilor despre pasii pe care Romania trebuie sa-i urmeze pe calea integrarii in Uniunea Europeana, despre renuntarea la scutirile de impozite, practica neacceptata de tarile UE, despre formarea pietei unice sau despre metodele de combatere a unui soc economic de lunga durata sau pe termen scurt.
Prezenta surpriza la un curs festiv
Asteptat la ora 13.00 la Biblioteca Centrala Universitara a Universitatii "Aurel Vlaicu" , celebra punctualitate a fostului premier al Romaniei a lasat de dorit. 
Motivul aveam sa-l aflam la sosirea acestuia, cand rectorul Lizica Mihut ne-a vorbit despre surprinzatorul gest al lui Theodor Stolojan, neinclus in program, de a participa la Cursul festiv al facultatii de chimie-protectia mediului, studentii fiind foarte impresionati de celebra prezenta.  
Chiar la intrarea in sediul Bibliotecii, acesta a primit cadou un ceas pe care scria "A sosit timpul liberalilor", gestul fiind extem de apreciat.
Lizica Mihut i-a cedat cuvantul presedintelui PNL, motivand ca "ma pricep la multe, dar la politica fiscala mai putin. Stiu, cei drept, sa cheltui banii, insa stiu sa-i si strang pentru universitate".
Integrare si politica fiscala europeana
Theodor Stolojan a vorbit despre modul cum a luat nastere cartea la lansarea careia participau, din nou, personalitati ale vietii academice, culturale, politice si stiintifice ale Aradului, "Integrare si politica fiscala europeana"; scrisa in colaborare cu Raluca Tatarcan. 
"La cererea unor studenti de la universitatea romano-germana din Sibiu, care doreau sa studieze probleme de politic fiscale, monetare in contextul integrarii in UE, cadrele didactice m-au contactat pentru a elabora un asemenea curs. Dupa stiinta mea, este primul curs din Romania care incearca sa lege problemele de integrare cu cele monetare si fiscale", a explicat Theodor Stolojan.
In final, presedintele PNL s-a folosit de aceasta ocazie pentru a spune cateva cuvinte, "o mica recenzie care s-ar putea transforma intr-o carte" – potrivit rectorului Lizica Mihut despre cea de-a doua aparitie a carei lansare a avut loc ieri,  "Finantele publice ale Romaniei", scrisa de  Gabriela Anghelache si Pavel Belean – acesta din urma fost coleg de facultate cu Theodor Stolojan.

Mihaela Iancu - Observator

  • Pompierii au salvat bunuri de trei miliarde de lei la scoala pentru nevazatori

Incendiul la scoala pentru nevazatori s-a soldat cu pagube minimeDoua icoane au scapat ca prin minune din camera aflata in flacari  
O priza defecta a generat un incendiu cu efecte grave, la Centrul scolar de pe strada Ghica Voda, unde sunt scolarizati copiii nevazatori. 
Marti seara, la ora 21.42, a fost semnalata producerea focului; pompierii au ajuns la fata locului in patru minute, dar n-au putut interveni decat cu intarziere, deoarece, conform spuselor directoarei Florentina Cirin, unitatea de invatamant nu a fost deconectata de catre SC Electrica de la reteaua de curent. 
Maiorul Lucian Campeanu, purtatorul de cuvant al Grupului de Pompieri Vasile Goldis, ne-a spus ca incendiul a fost declansat in urma unui scurt-circuit la o priza, aprinzandu-se toate materialele combustibile din incapere. 
"Ne-a ferit Dumnezeu", au fost cuvintele directoarei, care a crezut, imediat dupa stingerea incendiului, ca pagubele sunt de ordinul miliardelor de lei. De fapt, dupa evaluarea de ieri, a reiesit ca nu a ars decat biblioteca cu carti alb-negru, uzate, evaluate la 1,2 milioane de lei, si usa de la incaperea vecina. Paradoxal, cele doua iconite din incapere au scapat nevatamate, la fel si biblioteca cu carti in alfabetul Braille, care se gaseste in alt corp de cladire.
Reprezentanti ai Consiliului Judetean Arad si ai Directiei pentru Protectia Copilului s-au deplasat ieri la Centrul scolar, aratandu-si deschiderea pentru a oferi sprijinul financiar necesar refacerii incaperilor distruse. 
Zilele urmatoare se va face o evaluare a situatiei, pentru a se afla prejudiciul exact. 
Valoarea bunurilor salvate prin interventia pompierilor se ridica la circa 3 miliarde de lei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • La un pas de tragedie

Accident de circulatie langa comuna VladimirescuO cisterna incarcata cu aproape 40 de tone de combustibil a fost implicata intr-un grav accident rutier
Accidentul s-a petrecut ieri dupa-amiaza pe soseaua Arad-Deva, la iesirea din comuna Vladimirescu.
Soferul unei cisterne apartinand societatii Lukoil care se indrepta spre Deva a franat brusc, autocisterna fiind lovita din spate de catre un TIR incarcat pana la refuz cu saci de cartofi. 
"Am vrut sa dau prioritate pentru ca aveam doua camioane in fata mea. Cisterna era incarcata cu 36 de mii de litri de combustibil, dintre care 7200 benzina. Daca era o scurgere undeva se putea intampla o adevarata tragedie", spune Dumitru Bodea, soferul cisternei. Aurel Bucur, soferul TIR- ului, spune ca nu a mai putut evita impactul din cauza inchrcaturii. "Am franat, dar avand in vedere ca autocamionul avea o incarcatura de 23 de tone, nu am mai putut evita impactul. De fapt greutatea m-a impins in cisterna", spune soferul TIR-ului.
Un microbuz care circula in aceeasi directie de mers nu a putut evita accidentul si a intrat in plin in TIR.
La fata locului au ajuns si pompierii, care au fost pregatiti sa intervina in cazul in care cisterna exploda. "Ni s-a spus ca in acest accident este implicata si o autocisterna cu benzina. Din acest motiv ne-am deplasat la fata locului cu o autospeciala pentru a supraveghea ce se intampla", ne-a marturisit caporal Octavian Pestean, din cadrul Detasamentul de Pompieri Arad.
Doar norocul a facut ca acest accident soldat doar cu doi raniti grav sa nu se transforme intr-o tragedie.
O singura scanteie ar fi fost suficienta pentru ca cisterna incarcata cu 36 mii de litri de combustibil sa sara in aer.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Contrabandist cipriot arestat de Parchetul General

Tigarile cipriotului au fost ridicate de politieLa perchezitia din depozitul inchiriat la Arad de Andreas Haralambus au fost gasite o suta de mii de pachete cu tigari de contrabanda
Cipriotul Andreas Haralambus a fost arestat de Parchetul General, in baza unui mandat emis pentru 30 de zile, sub acuzatiile de contrabanda cu tigari si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Activitatea lui Haralambus, arestat marti seara, a facut obiectul unei urmariri puse la cale de ofiterii SRI, fapt care a facut posibila arestarea sa in conditii inedite, in timp ce se afla intr-un restaurant din Bucuresti.
Haralambus inchiriase un depozit in Arad, aflat pe terenul fostelor sere, intr-un complex abandonat intins pe zeci de hectare de teren. Complexul continea depozite si spatii de productie, din care intrau si ieseau masini de mare tonaj fara o evidenta a transporturilor. 
Transporturile au fost mult timp supravegheate de politisti si de SRI - potrivit comisarului-sef al Politiei Municipiului Arad, Gheorghe Tica.
Tigarile erau destinate pietei interne si au fost obtinute din contrabanda - potrivit comisarului Garzii Financiare aradene, Dan Cancel. 
Proprietarul depozitului a fost audiat de politisti si sustine ca nu cunostea destinatia spatiului pe care l-a inchiriat, el nefacand altceva decat sa-i predea cheile depozitului, saptamana trecuta, noului chirias, "pentru curatenie".
Politia i-a permis acestuia sa asiste la perchezitie. Tigarile erau aduse in vrac si impachetate in depozit, pentru a fi distribuite pe piata interna.

Dora Vulcan - Romania Libera
  • Patronul Formulei 1: Poate da "unda verde" circuitului de la Arad

Circuitul de Formula 1 este posibil sa transforme visul fratilor Muresan in realitateTerenul este cumparat. Proiectele sunt numeroase. Dorinta fratilor Cristi si Calin Muresan e mare. Ceva potentiali sponsori s-au gasit. Guvernul nu ar zice nu.
Dar multa lume se intreaba: se va construi la Arad un circuit de Formula 1?
Chiar daca pasii sunt mici, se inainteaza. Fratii Muresan, impreuna cu ministrul Tineretului si Sportului, dl. Giorgiu Gingaras au reusit sa fixeze o intalnire cu patronul Formulei 1, Bernie Ecclestone, cu ocazia disputarii M.P. al Germaniei de pe circuitul de la Hockenheim.
Daca „boss"-ul F1 isi va da acordul pentru disputarea unei etape de Formula 1 in 2006 sau 2007 pe circuitul de la Arad - iar acest lucru va fi prins in calendarul Formulei 1 - nimeni si nimic nu va mai sta in calea realizarii visului fratilor Muresan.
Imediat, Guvernul ar aloca o importanta suma pentru studiul de fezabilitate si vor fi demarate discutiile cu marii invesitori, lucrarile propriu-zise urmand a incepe in toamna acestui an.

D. Scridon  - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]