Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 29 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  •  Zilele Aradului – trei seri de spectacole. Al Bano a cerut 24 000 de euro

Organizatorii Zilelor Aradului si-au dat intalnire cu PresaZilele Aradului, manifestare aflata la a doua editie va fi, potrivit organizatorilor, cel mai complex eveniment organizat vreodata in municipiu. 
Edeleni Coloman, directorul GCA, a sustinut ieri o conferinta de presa pentru a prezenta ultimele noutati legate de eveniment. 
Astfel, vedeta de talie internationala care va concerta in data de 10 august este Al Bano, acesta fiind insotit de o echipa formata din sapte persoane, pentru care se plateste 24.000 de euro, aproape jumatate din bugetul total al manifestarii, 60.000 euro.
Pe parcursul Zilelor Aradului, de vineri de la ora 13 pana duminica la ora 20, circulatia autovehiculelor pe Bulevardul Revolutiei, sensul de mers Teatru – Primarie, va fi oprita. Pe acest traseu agenti economici vor oferi diverse produse, iar sase   dealeri de automobile ale diferitelor firme vor expune cateva exemplare.  Totodata s-a solicitat oprirea circulatiei si pe segmentul cuprins intre podul Decebal si podul de la Micalaca. 
Cinci mii de persoane, pensionari, aradeni cu situatii dificile, vor beneficia de o masa in aer liber, invitatiile fiind distribuite mai multor asociatii si institutii pentru a fi inmanate.
Avand ca loc de desfasurare locatii diferite, Piata Avram Iancu, Piata Palatului Administrativ, Parcul Eminescu, Subcetatea, Teatrul Vechi si Teatrul de Stat si Strandul Neptun.
Zilele A
radului vor angrena pe langa artisti aradeni si o serie de formatii straine.
Vor fi instalate patru scene, pe care se vor produce in prima jumatate a zilei tineri interpreti si dansatori, acompaniati de orchestra Rapsozii Zarandului. Programul va dura pana in noapte; in deschiderea fiecarei seri populare va evolua ansamblul folcloric Zarandul, al Casei de Cultura a Municipiului. Pe toata perioada desfasurarii Zilelor Aradului, in Piata Avram Iancu va avea loc si Targul Mestesugarilor.
In fata primariei se vor prezenta grupuri de dans ale unor licee  si ale Palatului Copiilor, va fi sustinut un concert Bambi, @-mix, iar duminica Amicii.
Directorul GCA anunta multitudinea de surprize la Zilele Aradului Pe scena din parcul Eminescu este programat programul formatiilor artistice ale diferitelor etnii de pe raza judetului. Aici vor sustine concerte taraful Lica Samadau, formatia Albatros, grupul vocal Ardelenele sau Transilvania, ansamblul sarbesc Sf. Sava (Timisoara), un ansamblu din Hunedoara.
Vineri, 8 august, la ora 19, la sala mare de spectacole a Teatrului de Stat amatorii de jazz vor putea urmari reprezentatia formatiei Marius Popp Group.
In cele trei zile de spectacole, la strand vor canta Traffique, Hora, Andra, Class si 3 Sud Est (vineri), Stage Line (Ungaria), Hazard, Hara, Body&Soul, Simplu+Marius Moga, Bere Gratis (sambata), Oxigen, Andreea Balan, Romania, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Akcent, Paula Seling si Al Bano (duminica). 
Vineri, va fi prezentata echipa de baschet West Petrom, iar sambata echipa de fotbal UTA.
De subliniat faptul ca nu se percepe o taxa suplimentara pentru spectacole, cei care au abonamente sau permise vor putea intra cu acestea, ceilalti urmand a cumpara biletul de strand, care costa 15.000 lei.
Marele premiu al concursului care se va desfasura cu aceasta ocazie este un autoturism Volkswagen Polo, ce poate fi admirat incepand de vineri deasupra raului Mures, premiul I un mobilier de bucatarie, premiul II un televizor cu ecran plat, premiul III un calculator. 
De asemenea, organizatorii promit alte zeci de premii surpriza. 
Biletul de concurs costa cinci mii de lei si pentru a participa la extragere trebuie sa raspundeti corect la intrebarea: "Unde se afla cel mai mare strand din Romania?", raspunsul fiind, evident, Arad.
Pentru promovare s-a apelat la CTP care pune la dispozitie doua tramvaie, masinile decapotabile si motocicletele fiind alte mijloace de transport care vor face lobby pentru eveniment, pe strazile orasului, iar de astazi vor fi distribuiti fluturasi cu ajutorul unui elicopter. 
In ziua inaugurarii, 10 parasutisti vor ateriza in fata scenei, vor fi lansate baloane, confeti. 
Luni, 11 august, Al Bano se va intalni cu tinerii aradeni, tema discutiei este  drogul, artistul italian fiind implicat in lupta antidrog.

Marinela Barla - Observator

  • Salile de operatie din Spitalul Judetean Arad, la standarde europene
Vicepresedintele CJA - Gheorghe Falca se implica total in actiunea de ajutare a Spitalului Judetean Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, a fost operat de trei ori in mai putin de un an, toate interventiile chirurgicale avand loc la Spitalul Judetean Arad. 
Falca a simtit pe propria piele ce inseamna sa fii operat vara, pe caldura. 
In loc sa plece sa se trateze la Timisoara sau in Ungaria, vicepresedintele Consiliului Judetean a decis sa ajute spitalul. 
Astfel, prin proiectul "Ajuta, ca spitalul sa poata ajuta", cele zece sali de operatie vor fi refacute pe banii oamenilor de afaceri aradeni.
Renovarea dureaza doua saptamani
In urma cu doua saptamani, la demararea proiectului, aradenii erau sceptici. 
Multi se intrebau ce patroni se vor implica cu bani in renovarea celei mai mari unitati sanitare din judetul Arad, devenita de curand spital de urgenta. S-au trimis scrisori directorilor primelor 200 de firme din judet, oamenii au citit, au venit la spital si s-au convins ca, intr-adevar, situatia este "albastra". 
Astfel, cele zece sali de operatii din cadrul spitalului vor fi renovate pe banii sponsorilor. 
Majoritatea au declarat ca s-au gandit sa ajute spitalul pentru ca ei, familiile lor, prietenii sau angajatii pot ajunge oricind pacienti si ar vrea sa aiba parte de conditii normale de spitalizare. 
Unii oameni de afaceri au declarat ca nu vor publicitate si ca au ajutat spitalul doar din spirit de solidaritate, pentru ca este inuman sa se opereze la temperaturi de peste 40 de grade, iar doctorii sa arate dupa o operatie in astfel de conditii ca la concursurile de tricouri ude. 
Gheorghe Falca a declarat ca acum, dupa gasirea celor zece sponsori pentru salile de operatii, perioada de renovare va fi de doua saptamani. 
Dupa acest interval de timp, salile de operatie din Spitalul Judetean Arad vor avea aer conditionat si geamuri termopan, fara chiuvete care sa picure non-stop si bucati de faianta cazute. 
Programul "Ajuta, ca spitalul sa poata ajuta" va continua insa. 
Urmeaza modernizarea saloanelor sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, pentru ca, pe timp de vara, bolnavii sa nu mai fie tinuti in curent si cu prosoape umede pe corp, pentru a le scadea febra.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Tabara Moneasa se afla printre primele din tara

Conditiile din Tabara Moneasa sunt apreciate de autoritati si eleviConducerea Agentiei Nationale a taberelor a ramas placut surprinsa de conditiile oferite in judetul nostru
Directorul Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar (ANTTS), Riana Nicolae, s-a aflat vineri in vizita de lucru, in judetele Arad si Alba.
Ea a fost insotita de Mihai Scarlat, sef Serviciu Programe si Relatii Internationale, si de Georgiana Nedelcu, sef Serviciu Resurse Umane.
Vizita a avut ca scop verificarea conditiilor pe care taberele aflate in subordinea ANTTS din cele doua judete le pun la dispozitie copiilor care le trec pragul.
Spre deosebire de judetul Alba, Aradul s-a prezentat foarte bine la capitolul conditii, oaspetii de la Bucuresti ramanand placut surprinsi de ce au vazut in taberele Moneasa si Dezna. 
De asemenea, au fost apreciate investitiile facute in ultimii doi ani la tabara din Moneasa, care au inclus lucrari de reparatii, intretinere si modernizare, efectuate la cantina, grupurile sociale si spatiile de cazare ale taberei, precum si amenajarea trotuarului si a spatiilor verzi.
Conducerea ANTTS a vizitat si fabrica SC Astra Bus, in vederea achizitionarii unui lot de cinci microbuze, in prima faza, dintre care unul va intra in folosinta Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad (ATTTS).
Riana Nicolae a aprobat doua dintre proiectele ATTTS Arad, si anume construirea unui nou spatiu de cazare la Moneasa, care va fi realizat prin includerea sa intr-un proiect PHARE, investitie care se ridica la aproximativ 350 de mii de euro.
Cel de-al doilea proiect aprobat se refera la efectuarea documentatiei pentru inceperea lucrarilor de reparatii capitale si modernizarea pavilionului central de la tabara din Casoaia, proiect a carui valoare se ridica la 70.000 de euro.
"Cu toate ca a fost o vizita foarte scurta, am reusit sa trecem pe la taberele din Dezna si Moneasa. Am ramas placut surprins de calitatea serviciilor oferite. Din punct de vedere al curateniei, tabara Moneasa poate fi data ca exemplu pentru toate taberele din tara", ne-a declarat Mihai Scarlat, sef Serviciu Programe si Relatii Internationale.
Tot la capitolul realizari, ATTTS Arad isi poate trece si contractul incheiat cu Hotelul Ardealul, pentru cazarea a 500 de elevi care participa la tabere in strainatate si care se vor afla in tranzit prin judetul nostru.

Raluca Petcu - Agenda zilei

  • Scoala de vara de la Macea, la editia a II-a

In august incepe la Macea editia a doua a Scolii de varaCentrul de cercetare "Fundamentele modernitatii europene" al Universitatii Bucuresti si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" aduc si anul acesta la Arad profesori si cercetatori de la cele mai cunoscute universitati din lume in ceea ce a devenit deja o institutie: Scoala de vara de la Macea. Manifestarea reuneste unele dintre cele mai mari nume din domeniul istoriei ideilor: Daniel Gerber, de la Princeton University, unul dintre cei mai reputati specialisti in materie de filozofie moderna, Roger Ariew, de la Virginia State University, o autoritate in studiul Revolutiei Stiintifice, Vincent Carraud, de la Caen (Franta), Katherine Brading de la Oxford University, Catalin Avramescu de la Institutul de istorie de la Viena (autor a carui carte recent premiata si aparuta la Humanitas se mai gaseste inca in librarii). Sau colegii din Romania: Ioan Panzaru, prorectorul Universitatii Bucuresti, Vlad Alexandrescu de la Universitatea Bucuresti (si directorul Centrului "Fundamentele Modernitatii Europene"), Horia Roman Patapievici. Si altii.
Castelul de la Macea va deveni, in luna august, pentru doua saptamani, un centru de cercetare international.

Dr. Dana Jalobeanu - Universitatea de Vest "Vasile Goldis", Arad

  • Siria, intre istorie si sporturi extreme

Cetatea Siriei atrage atat pasionatii de istorie cat si pe cei ai sporturilor extreme - Virtual Arad News (c)2003Siria, situata in Podgoria Aradului, este comuna natala a marelui scriitor Ioan Slavici. Dar localitatea nu este marcata doar de umbra marelui scriitor. Ruinele cetatii ce strajuieste si astazi comuna amintesc de un trecut bogat si plin de evenimente, iar viile ce o inconjoara completeaza oferta Podgoriei. Siria este si locul de desfasurare a unor importante momente din perioada 1848-1849, aici fiind consemnata capitularea armatelor revolutionare maghiare in fata trupelor tariste, venite sa ajute la inabusirea Revolutiei.
Cetatea Siriei a aparut mentionata documentar in 1331, cand Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a donat cetatea, impreuna cu alte sate, printre care si Siria, lui Desideriu Szechy. Dar actul de nastere al cetatii este situat de istorici cu aproape un veac inainte, dupa invazia tatara de la 1241. Cea mai importanta faza de dezvoltare a cetatii a fost semnalata in timpul lui Iancu de Hunedoara, regent al Ungariei, care a transformat Cetatea Siria intr-un important bastion militar. 
Sub Matei Corvin, Siria a devenit un puternic centru de pregatire militara pentru trupele trimise sa lupte impotriva trupelor otomane. Cetatea a ajuns, apoi, in stapanirea familiei Bathory, de unde a fost scoasa, pentru scurt timp, de oastea rasculata a taranilor lui Gheorghe Doja. 
In 1566, Cetatea Siriei a fost cucerita de turci, care au stapanit-o pana in 1693. De mai multe ori, cetatea a fost teatrul unor lupte grele intre turci si haiduci.
In 1693, dupa infrangerea turcilor in fata Vienei, Siria a fost cucerita de trupele austriece. Pentru scurt timp, cetatea a devenit garnizoana unei unitati de cavalerie austriaca, apoi, dupa 1700, a fost abandonata, nemaifacand fata cerintelor militare ale vremii. La 1784, in timpul rascoalei conduse de Horia, Closca si Crisan, cetatea, ajunsa loc de refugiu pentru taranii rasculati, a fost bombardata cu artileria grea de armata austriaca.
Castelul Bohus din Siria gazduieste in prezent Muzeul Ioan Slavici - Virtual Arad News (c)2003 Tunurile aduse din Arad au contribuit la distrugerea cetatii. Un moment important este legat de anul 1849, cand trupele revolutionare maghiare s-au predat la Siria, in 13 august, armatei tariste comandate de generalul conte Paskiewitsch. 
In 1919, cetatea Siriei a fost bombardata de un tren blindat al armatei comuniste maghiare, care credea ca in cetate s-ar ascunde unitati ale armatei romane. Bombardamentul a cauzat pagube mari cetatii.
La Siria se afla castelul Bohus, ce gazduieste astazi Muzeul Ioan Slavici. Marele scriitor si-a legat numele de Siria, unde amintirea sa este pastrata cu sfintenie si astazi. 
Castelul Bohus este locul unde, in 1849, a fost semnata capitularea armatei revolutionarilor maghiari. Viile Siriei completeaza oferta "turului vinului" in Podgoria Aradului.
Insa Siria nu ofera posibilitati de distractie numai pentru cei pasionati de istorie. Pe dealurile Siriei, in apropierea cetatii, la fiecare sfarsit de saptamana, zeci de tineri isi instaleaza corturile. 
Ei sunt mari amatori ai sporturilor extreme, cei mai multi fiind practicanti ai zborului cu parapanta. In urma cu un an, a avut loc chiar un tragic accident, in urma caruia si-a pierdut viata un instructor de zbor.

Liliana Brad - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]