Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 29 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ieri, la Arad, trenurile au circulat conform orarului

Ieri la Arad trenurile au circulat normalIeri dimineata, intre orele 7 si 9, angajatii căilor ferate romane au oprit activitatea, greva fiind anuntata acum doua zile. Liderii de sindicat au hotarat sa inceapa protestele impotriva deciziei Ministerului Transporturilor de a disponibiliza circa 17.000 de persoane din sistem. 
Daca in cele mai multe localitati din tara trenurile au fost, oprite in gari, iar oamenii nu au muncit pret de doua ore, la Arad, lucrurile au stat diferit. Pentru statia CFR Arad a fost, practic, o zi normală. Trenurile au plecat normal (au fost intarzieri ale unor trenuri, dar acestea pot fi incluse in "graficul obisnuit")
Casieriile din gara au fost deschise. Mecanicii de locomotiva nu au oprit lucrul, de altfel, din spusele liderului de sindicat al acestora, Emil Radu, "Aradul e singurul depou din tara care a spus «nu» la grevă. 
Noi nu am adunat semnaturi suficiente pentru declansarea grevei. Asteptam informatii de la Bucuresti, să vedem cum vor decurge lucrurile, ce se va intampla mai departe"

Din cei 350 de ceferisti aradeni afectati de disponibilizări, nici unul nu e din randul mecanicilor de locomotiva, ci din alte sectoare (centralizare, centrul de electrificare, linii).
Liderul sindicatului Miscare Comercial Arad, Matei Florin, a declarat presei ca "incetarea activitătii este voluntară, iar oamenii se tem pentru locurile lor de munca, mai ales dupa presiunile venite asupra lor din partea administratiei".
Mai mult ca sigur ca lipsa de solidaritate a ceferistilor aradeni i-a dezamagit pe liderii de la Bucuresti. 
Ramane de vazut care vor fi urmatoarele actiuni pe care le vor intreprinde angajatii CFR.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Medintu - eliberat, dar totusi in arest

George Medintu, desi eliberat, se afla totusi in arestApararea fostului vicepresedinte al PSD Arad, Gheorghe Medintu, a facut apel impotriva mentinerii masurii arestarii preventiva. 
Curtea de Apel din Timisoara, instanta chemata sa solutioneze plangerea, a admis contestarea si a casat sentinta initiala, omul de afaceri devenind, cel putin teoretic, liber. 
In ciuda acestei decizii, George Medintu va ramane in arest pana in data de 13 septembrie, cand va avea loc termenul de judecata in fata instantei aradene. 
Daca aceasta nu va mai prelungi mandatul de arestare, exista sansa ca omul de afaceri aradean sa fie judecat in continuare, in libertate.

Elena Danila - Romania Libera

  • Familia Cherar s-a mutat in fata Primariei. Drama femeii feliatoare de paine

Pentru a obtine o locuinta familia Cherar protesteaza in fata PrimarieiIeri dimineata, familia Cherar s-a mutat din Vlaicu, dintr-un apartament pe care platea 80 de euro chirie, in fata Palatului Administrativ. Sotul, sotia si cele doua fiice ale lor si-au adus in noua locatie doar doua valize si doua paturi pe care au stat de-a lungul zilei. 
Beatrice Cherar ne-a declarat ca s-a mutat aici pentru ca vrea sa primeasca locuinta de la primar si ca nu va parasi locul pana nu va avea un acoperis deasupra capului. 
Cele doua fete, Beatrice Petronela (15 ani) si Maria Magdalena (14 ani), sunt decise sa stea in fata primariei pana vor avea casa.
Locuinte doar pe bani?!
Beatrice sustine ca a facut o serie de solicitari pentru locuinta  inca din 1994, fara rezultat, ca in  anul 2000 a fost a doua pe lista de prioritati, iar apoi a ajuns … a 48-a. 
"Am batut la fiecare usa: la primar, la viceprimar. Acum o luna a venit la noi un angajat mai carunt de la serviciul social si, dupa ce ne-a luat datele, a vorbit extrem de urat cu mine. M-a intrebat de ce am venit din Iasi aici si de ce nu am stat acolo si mi-a zis ca aici nu voi primi niciodata locuinta, daca nu dau bani. As da, dar de unde? Nu mai avem bani sa platim chiria si intretinerea. 
Ne-am mutat aici ca poate nu ne cere nimeni chirie si asa pot sa-mi tin fetele la scoala. Viceprimarul mi-a zis ca are 10 mii de cereri si sa astept"
, ne-a declarat Beatrice Cherar,  de 35 de ani, feliatoare paine, in concediu pentru a-si rezolva problemele cu locuinta.
Legea nu permite?!
Cezar Janca, sef serviciu social, sustine ca ii este foarte greu de crezut ca angajatul institutiei s-a exprimat asa. 
Janca afirma ca ancheta intreprinsa de ei a fost trimisa la serviciul locativ dar ca, din punct de vedere social, familia nu poate fi ajutata (nu poate primi ajutor social)  pentru ca femeia castiga 2 milioane, iar barbatul 3. 
Pe lista de prioritati la repartizarea de locuinte, familia ocupa locul 48.
Pana dupa-masa, nici un angajat al primariei nu a fost sa vorbeasca cu noii locatari de pe platoul din fata palatului. Cu toate aceste, viceprimarul Levente Bognar i-a chemat in birou pe cei de la biroul de spatiu locativ pentru a analiza problema.
Cei de acolo afirma insa ca este greu de crezut ca vor fi identificate spatii pentru astfel de cazuri si ca locuintele se impart dupa lege, dupa listele de prioritati.
Recons nu are de unde da
Consiliul local a decis ieri alocarea a cinci locuinte. Toate au fost primite de familii ale caror venit este mult sub salariul minim pe economie, iar conditiile de viata le sunt ingreunate de cresterea a sapte-opt copii. Responsabilii Recons, societatea care se ocupa cu administrarea fondului locativ, spun ca nu mai sunt locuinte disponibile, iar noile repartitii se dau numai cand un vechi chirias moare sau este evacuat din imobil pentru neplata. Lista de prioritati potrivit careia s-au alocat pana acum locuintele de stat va fi refacuta, pentru ca au fost acordate foarte multe apartamente in regim de urgenta.

Adriana Barbu - Observator

  • Razie la Caramidarie

Razie in zona Caramidariei din cartierul AlfaPolitia municipiului Arad, alaturi de directia de asistenta comunitara din Primarie, Directia Generala pentru Preotectia Drepturilor Copilului Arad, SC Electrica SA, biroul de disciplina in constructii, Corpul Gardienilor Publici si Jandarmeria din Arad, au participat ieri dimineata la o razie de proportii. Au fost vizate mai multe persoane care se stia ca locuiesc fara forme legale in zona Caramidariei din cartierul Alfa.
Razia i-a luat prin susprindere pe locuitorii din zona, marea majoritate rromi.
Au fost identificate in total 69 persoane, dintre care 8 copii cu varste pana la 10 ani si 11, cu virste cuprinse intre 10-18 ani, care nu-si justificau prezenta in zona.
Doar 23 din cei gasiti proveneau din judetul Arad, restul fiind veniti din alte parti ale tarii.
Nimeni nu a putut prezenta vreun document pentru a justifica legalitatea construirii maghernitelor in care locuiau, drept pentru care au fost emise 24 sanctiuni contraventionale.
Un numar de 17 copii au fost predati centrului de primire pentru minori din Arad, urmand ca acolo unde se impune sa fie efecuate anchetele sociale pentru instituirea tutelei.
Dintre acestia, 8 copii apartin unui cuplu care i-a folosit din greu la cersit prin Arad.
Toate persoanele identificate in zona au fost aduse la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, unde au fost luate in evidenta, iar cei care provin din alte judete au fost indrumati spre localitatile de domiciliu.
Razia a condus la prinderea a trei hoti cautati de mult timp de politisti si a altor cinci persoane care se ocupau cu comercializarea ilegala a tigarilor netimbrate, care au fost predate pentru cercetari Garzii Financiare.
Angajatii SC Electrica au depistat mai multi hoti de curent.

Sorin Trocan- Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Rezervatia de nuferi de la Bezdin - paradis in destramare

Nuferii de la Bezdin sunt in pericol de disparitieSeceta a semnat condamnarea la moarte a sute de nuferi
Vechi de peste 100 de ani, nuferii din rezervatia naturala de la Bezdin ar putea sa dispara.
Arsita a secat lacul iar nuferii albi si galbeni, o raritate in zona, sunt inecati in namol.
Seceta din ultimii ani a semnat practic condamnarea la o moarte lenta a acestor specii protejate de lege.
Oamenii s-au hotarat in ultimul moment sa ia masuri entru salvarea nuferilor. Lacul va fi umplut artificial cu apa.
Investitie necesara
Rezervatia naturala de la Bezdin, administrata de Directia Silvica Arad, se intinde pe aproximativ 40 de hectare.
Aici cresc sute de nuferi in mod natural. In ultimii ani, apa lacului a inceput sa scada iar in aceasta vara, specialistii au avertizat: nuferii de la Bezdin ar putea si dispara definitiv din cauza secetei.
"Balta Bezdin a avut in trecut o populatie abundenta de nuferi galbeni si albi. Din pacate, din cauza secetei, foarte multi au disparut. Am dori sa investim acum pentru a nu provoca disparitia totala a acestor plante rare si sa aducem apa in balta" spune Mihai Pascu, biolog la Directia Silvica Arad.
Nostalgia localnicilor
Protejat oarecum de padurea de la Bezdin, lacul cu nuferi nu a fost pana acum deschis pentru turisti.
"O sa facem anumite investitii in acest an pentru promovarea turismului in zona. De asemenea, pentru turisti vor fi trasee deschise pentru ca acestia sa aiba acces mai usor in zona. In plus, panouri. informative despre speciile existente in balta de la Bezidin" spune ing. Ovidiu Parv, Directia Silvica Arad
Toti localnicii au auzit de balta de la Bezdin. Ei isi aduc aminte cu placere ce frumos era in urma cu doi, trei ani. "Erau multi pesti in balta si multa apa. Autoritatile au interzis pescuitul pentru a nu se distruge nuferii"
ne-a marturisit Victoria Geza.
Aproximativ 3 milioane de euro vor fi investiti in unnatorii ani pentru conservarea florei din zona.
Banii alocati de Directia Silvica Arad si Comunitatea Europeana ar trebui sa dea o sansa nuferilor de la Bezdin.
Vor fi aduse aici doua pompe portabile, iar lacul va fi irigat cu apa din Mures. Investitia ar trebui finalizata pana in 2005.
Specialistii Directiei Silvice spera ca lacul cu nuferi de la Bezdin sa atraga in Arad sute de turisti.

Claudiu Oprean - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]