Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 29 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Festival stropit cu vin
Loredana Groza a fost indelung aplaudata de aradeniTimp de trei zile, la Arad a avut loc prima editie a festivalului vinului, denumita sugestiv Vin Fest 2003.
Aradenii au avut de partea lor vremea frumoasa, care i-a imbiat sa vina pe strandul Neptun pentru o petrecere maraton care sa le tina de cald cat pentru o toamna si o iarna in care vor fi privati de astfel de evenimente in aer liber.
Daca in seara de vineri nu s-au inghesuit decat vreo 2.000 de aradeni in perimetrul rezervat concertelor, ziua urmatoare a cunoscut o afluenta a publicului de trei ori mai mare.
Vinuri alese si concerte pentru toti
Inceput in fata Primariei, festivalul a continuat pe strand. Pasionatii de vin au avut de unde alege.
Cele mai multe tarabe au apartinut cramelor Minis si Recas, care au scos la vanzare vinuri si albe, si rosii.
Preturile au fost pentru toate buzunarele: de la 35.000 de lei litrul vinul vandut direct din butoi, la sticlele pentru achizitionarea carora s-a scos din portofele peste o suta de mii de lei.
Reteta muzicala a fost pe masura. Vineri, la orele de varf au cintat Maria Dragomiroiu si Bosquito.
Ultima trupa a sustinut un adevarat recital, pigmentat cu piese apartinand lui Bon Jovi, Tina Turner si Van Halen.
Mai putin receptivi la inceput, aradenii au incheiat seara prin a cere bisuri lui Radu Almasan & co.
Sambata, dupa concursul de vinuri si spectacolul folcloric, au urmat Dan Spataru si Etno.
Decorul muzical a fost schimbat de Leo Iorga si a sa trupa reinfiintata, Pacific, care au cintat si citeva piese de la fosta Compact. A doua seara a distractiilor de langa Mures a fost incheiata de Loredana Groza, acompaniata de taraf.
Cea care s-a intitulat "Lori din Onesti" a aparut pe scena intr-o tinuta care a socat asistenta: corset rosu, jacheta si pantaloni negri, fusta mini in carouri si palarie rosie.
Aluziile publicului nu au fost, in aceste conditii, asteptate prea mult, mai ales cand cea care a revenit, dupa zece ani, in Arad a renuntat la jacheta.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Examene Cambridge in Arad

Liceul Moise Nicoara organizeaza examene Cambridge - Virtual Arad News (c)2003In anul 2002 clasele blingve de la Colegiul National "Moise Nicoara" au intrat intr-un program initiat de Consiliul Britanic, Romania si sprijinit de Ministerul Eaducatiei si Cercetarii, prin care se organizeaza centre de examinare in cadrul scolii pentru obtinerea diplomei de Cambridge la nivel avansat (CAE). 
La program participa si alte scoli din Arad precum Colegiul National "Elena Ghiba Birta", Liceul Economic si Liceul German. 
Astfel in iunie 2002 s-au inscris 47 de participanti, in decembrie 2002, 37 de participanti, iar in iunie 2003, 57 de participanti. 
Procentul de promovare al examenului pana acum este de peste 90%, ceea ce situeaza elevii nostri peste media de promovare a candidatilor din tari cu traditie in predarea limbii engleze precum Danemarca, Belgia. 
Despre aceste examene aflam amanunte de la prof. Desdemona Nagy - Vizitiu, organizator Cambridge la Colegiul National si "M. Nicoara". 
- Care sunt nivelele de examen? 
- Examenele Cambridge au cinci nivele: nivelul cheie (KET), nivelul preliminar (PET), nivelul intermediar (CFE), nivelul avansat (CAE) si nivelul competenta (CPE). 
Aradul sustine in prezent nivelul avansat al CAE prin inscrieri bloc iar restul nivelelor se pot sustine la Timisoara, Bucuresti, Cluj, Brasov, Iasi, orase in care exista centre ale Consiliului Britanic. 
- In ce consta examenul Cambridge nivel avansat propriu-zis? 
- Examenul are cinci probe, fiecare axandu-se pe cele patru deprinderi in invatarea unei limbi straine: 
* Partea 1. Citirea-intelegerea a patru texte de factura diferita (cu un total de 3000 de semne) urmate de diverse tipuri de cerinte, timpul de rezolvare fiind 75 de minute; 
* Partea 2. Compozitie: producerea unor texte functionale de genul scrisoare formala sau informala, pliant, recenzie de carte sau de film, articol sau raport cu un total de 500 de cuvinte candidatii avand la dispozitie 120 minute; 
* Partea 3. Gramatica si vocabularul sunt testate prin diverse exercitii cu o durata de 90 minute; 
* Partea 4. Proba de intelegere dupa auz cu durata de 45 minute are in componenta monologuri, dialoguri ale vorbitorilor nativi si o grila cu cerinte specifice; 
* Partea 5. Interviul - are la baza intrebari si imagini, cu o durata de 15 minute, timp in care se interactioneaza cu un partener. Examemele pentru primele trei probe dureaza aproximativ cinci ore cu pauze intre ele, iar celelalte doua probe sunt programate in zile separate. 
* Care sunt calificativele examenului? 
* Notele de trecere pentru examen sunt: A peste 90%; B 75-80%; C 60-75%. Iar neadmiterea se noteaza cu: D 55-60% E sub 55%. 
De remarcat este faptul ca ponderea celor cinci probe este egala (20%) si nu exista admis/respins pentru fiecare proba, per ansamblu punctajul trebuie sa fie de peste 60%. 
Directorul Liceului "Moise Nicoara" - Vilhelm Porthal este unul din sustinatorii acestui proiect De mentionat ca testete sunt grila cu exceptia probelor de scriere si interviu si sunt corectate la Cambridge in Marea Britanie. 
Interviul se sustine in Arad cu evaluatori ai Consiliului Britanic. 
- La ce foloseste acest examen? 
- Examenele Cambridge au larga recunoastere internationala, ele administrandu-se simultan in 1000 de centre din toata lumea. Spre deosebire de testul TOEFL care are o durata de 2 ani, aceste examene folosesc la recunoasterea abilitatilor de scriere si comunicare in engleza pe viata, fiind utile celor care doresc sa urmeze studii universitare sau post universitare intr-o tara vorbitoare de limba engleza sau doresc sa se angajeze la diverse firme in tara sau strainatate. Examenele capata recunoastere din ce in ce mai larga in Romania, ele fiind echivalate ca probe de examen la Studii europene sau la facultatile cu profil engleza. 
- Cate sesiuni sunt? 
- Exista doua sesiuni de examen in iunie si decembrie iar ca noutate in 2003 se introduce o a treia sesiune ce va avea loc pe data de 13 martie venind in sprijinul celor care din diverse motive nu pot sustine examene in celelalte sesiuni. 
Costul este acelasi ca si la TOEFL, aproximativ 100 de euro, plata facandu-se in lei cu doua luni inainte de sustinerea examenului; rezultatele apar la doua sau trei luni dupa sustinere. 
Diploma finala se elibereaza dupa alte doua luni. 
Examenul este deschis contestatiilor dar din cauza faptului ca examenele sunt grila si se corecteaza pe calculator la Cambridge, posibilitatea de fraudare este aproape exclusa. 
Partea de compozitie este corectata de doi specialisti iar in situatii limita se apeleaza la alti doi evaluatori. 
Pentru sesiunea din decembrie 2003 inscrierile se fac intre 2 si 11 octombrie la Colegiul National "Moise Nicoara" (numai pentru nivelul avansat); examenul scris va avea loc in 10 decembrie 2003 iar proba orala pana in 16 decembrie 2003. Rezultatele se asteapta in martie 2004. Pentru cei interesati trebuie sa adaugam ca exista posibilitatea sustinerii examenelor Cambridge pentru afaceri (BEC), Business English Certificate cu doua nivele, nivelul 1 si 2. 
Ratele de promovare la sesiunea din mai au fost (pentru Romania de 96,5% la nivelul 1 si 87% la nivelul 2. 
Urmatoarea sesiune BEC este programata pentru noiembrie-decembrie iar inscrierile sunt intre 29 septembrie si 4 octombrie. 
Acest examen se poate sustine la Timisoara, Bucuresti, Cluj. 
Informatii la zi se pot obtine pe site-ul www.britishcouncil.ro.
In final as dori sa mentionez ca fara sprijinul directiunii - a domnului director prof. Vilhelm Porthal si a domnului director adjunct prof. Gheorghe Herlo - demersurile noastre nu ar fi fost incununate de succes.

A consemnat V. Filip - Adevarul

  • O armata pentru 10 mii de studenti

Rectorul Aurel Ardelean a anuntat deschiderea anului universitar 2003-2004 - Virtual Arad News (c)2003Universitatea Vasile Goldis a inceput anul cu patru academicieni si trei sute de doctori
Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a deschis oficial anul universitar ieri, la Teatrul de Stat.
Oficialii aradeni, studentii si profesorii au fost bombardati cu proiectele pe care institutia si le-a propus sa le realizeze in acest an, printre care se numara proiectul Clinicii de oncologie (a carei constructie incepe in februarie 2004), Institutul de literatura si lingvistica Ioan Slavici (care se vrea a deveni un centru cultural complex) si Incubatorul de afaceri romano-australian.
Partener in construirea Monumentului Marii Uniri, vicepresedinte al Federatiei Europene a Scolilor Superioare (Strasbourg), cu o biblioteca centrala de peste 850 de mii de titluri, universitatea privata aradeana a pus la dispozitia studentilor din acest an 4 academicieni, 82 de profesori universitari, 167 de conferentiari, 310  doctori si 75 de doctoranzi, iar cadrelor didactice  programe de formare continua. 
Noua facultati, 7 colegii, 42 de specializari, cursuri postuniversitare, burse scolare si o cercetare stiintifica de inalt nivel sunt ofertele anului universitar 2003-2004 a carui porti au fost deschise ieri la Vasile Goldis.

Adriana Barbu - Observator
  • Elicoptere la granita vestica

Purtatorul de cuvant al IJPF Arad - Ioan Mares a anuntat inceperea supravegherii din helicopter a frontiereiPe aici nu se trece fraudulos! Aceasta e noua deviza a Politiei de Frontiera din Arad, care in curand va survola granita vestica a tarii cu elicoptere.
Aparatele, dotate cu tehnica ultramoderna, vor fi folosite pentru a reduce numarul infractiunilor la frontiera.
Tehnica de lucru a IJPF Arad a beneficiat in ultima vreme de imbunatatiri semnificative, cerinta impusa de organismele internationale care doresc combaterea fenomenului migratiei ilegale.
Purtatorul de cuvant al IJPF Arad, Ioan Mares, a declarat ca primul zbor de supraveghere a fost deja realizat in apropierea frontierei bihorene, unde s-au si facut probe de aterizare.
"Elicopterul este foarte bine dotat din punct de vedere al tehnicilor de comunicatie, astfel incat tot ce se intampla in zona frontierei si va fi observat din elicopter se va comnica celor de la sol", a precizat Mares.
Pana la sfarsitul lunii, elicopterul va efectua zboruri de supraveghere pe intreaga lungime a granitei de vest, in judetele Arad, Bihor si Satu Mare.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Aeroclubul "Traian Vuia" din Arad a fost la inaltime

Parasutistii de la Aeroclubul "Traian Vuia" - castigatori ai concursuluiGazdele au castigat locul I la concursul interjudetean de parasutism
La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc concursul interjudetean de parasutism "Cupa Blue Sky", organizata de Aeroclubul "Traian Vuia" din Arad si Asociatia "Paraclub Blue Sky".
La competitie au participat din Arad trei echipe a cate cinci persoane fiecare, o echipa din Deva si una din Oradea. Criteriul de evaluare valorica a sportivilor a constat atat in precizia aterizarii cat si in acrobatie.
Castigatori au fost desemnati cei de la Aeroclubul din Arad, urmati de Aeroclubul din Oradea, Aeroclubul din Deva, iar locurile IV si V au fost ocupate de celelalte doua echipe din Arad.
Organizatorii au oferit castigatorilor cupe, medalii si diplome de participare.
"Acest concurs iriterjudetean de parasutism este, de fapt, premergator fazelor finale care se vor desfasura la nivel national.
Pentru competitia din acest an si-au anuntat participarea 75 de sportivi, din 15 aerocluburi din tara, si se va desfasura in perioada  22 octombrie, care va avea loc in Arad"
, a declarat instructorul de parasutism Laurentiu Petrisor, presedintele Asociatiei Paraclub "Blue Sky", din Arad.
"Pe tot parcursul evenimentului au fost luate cele mai mari sisteme de siguranta, pentru a interveni daca situatia ar fi cerut-o", a tinut sa mai precizeze instructorul de parasutism.

Anca Sumalan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]