Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 29 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Fondurile neutilizate si-au gasit destinatii

In sedinta Consiliului Judetean au fost repartizate fondurile ramaseConsilierii judeteni au preferat o statie de amplificare in locul proiectului privind minoritatile
Absenteism si atmosfera de vacanta sunt cuvintele ce ar caracteriza cel mai bine inceputul sedintei de Consiliu Judetean de ieri.
Programata la ora 12.00, acesta a fost amanata cu aproape douazeci de minute, existand la un moment dat si varianta amanarii pentru lipsa de cvorum. 
Proiectele au fost insa votate ca pe roate, sedinta in sine fiind practic mai scurta decat intarzierea.
Banii, la ordinea zilei
Cu mici exceptii, majoritatea proiectelor de hotarare au vizat diferite probleme legate de bani. 
Astfel, a fost rectificat bugetul propriu de venituri si cheltuieli al Consiliului Judetean pe anul 2003, a fost aprobata lichidarea a trei milioane de lei existente in fondul de tezaur judetean, au fost impartiti banii pentru subventionarea energiei termice, pentru plata salariilor profesorilor si pentru ajutorul persoanelor cu handicap, au fost validate criteriile de pentru repartizarea de la buget a sumelor primite de Consiliul Judetean pentru anul 2004.
Explicatiile au lipsit
Realocarea unor sume necheltuite destinate unor programe, proiecte si evenimente culturale, in valoare de 195 de milioane de lei a trezit din amorteala consilierii. 
Reprezentantii UDMR au cerut precizari in legatura cu motivele pentru care aceste sume nu au fost alocate, desi au fost trecute in proiectul initial. 
Discutiile au vizat si proiectul "Aradul multicultural, culoar spre Europa", intocmit de directorul cotidianului Observator, proiect care a fost refuzat sa fie finantat. 
"Au fost proiecte care s-au desfasurat din alte fonduri in afara celor alocate de la Consiliul Judetean.Cat despre cele carora li s-a refuzat finantarea, ar fi mai bine sa va raspunda presedintele Comisiei de Cultura"
, a spus Directorul Centrului de Cultura, Marius Lazurca.
Achim Alexa, cel aflat in discutie, nu era prezent in sala, astfel incat Marius Salajean, membru al aceleiasi comisii, s-a simtit dator sa intervina. 
"Ii invit pe consilierii PSD sa participe la sedintele de comisie, pentru a vedea cum se lucreaza. Nu este nici un secret".
Si pentru ca discutiile degenerau, Caius Parpala a revenit la proiectul original. 
"Avem 195 de milioane, pe care trebuie sa-i cheltuim. Comisia a propus sa achizitionam o statie de amplificare, pentru ca la orice eveniment, inchirierea ei ne costa 125 de milioane. Cine este pentru?", a intrebat presedintele. 
Cu doar trei impotriviri si doua abtineri, proiectul a fost votat.

Mihaela Iancu - Observator

  • Liceul Teoretic "Vasile Goldis" si-a comemorat patronul spiritual

Sarbatoare la Liceul "Vasie Goldis"La Liceul "Vasile Goldis" a fost ieri mare sarbatoare. 
Cei aproape 700 de elevi care invata aici nu au trebuit sa participe la cursuri deoarece s-au implicat in manifestarea dedicata celor zece ani de patronaj spiritual Vasile Glodis. 
La ora 9.00 a avut loc deschiderea festiva a manifestarii la care au participat, pe langa conducerea liceului, si Zoea Rotaru, inspectorul scolar Judetean Arad, Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", dar si alti reprezentanti ai autoritatilor locale. 
Dupa momentul comemorativ desfasurat in fata liceului, langa bustul lui Vasile Goldis, cei prezenti au vizitat scoala. 
La ora 10.00 a fost programat concursul de istorie "A fost odata 1918"
Cu prilejul zilei aniversare cadrele didactice si elevii au pregatit o serie de activitati, care de care mai interesante. 
Spre exemplu, elevii clasei a V-a au avut ideea de a organiza o expozitie cu specific etnografic. 
Si elevii claselor terminale s-au implicat in activitatile aniversare. 
La nivelul ciclului liceal au fost organizate ore de dirigentie. 
Astfel, clasa a XII-a B a participal la lectia de dirigentie pe tema "Moartea Alba", iar cei din clasa a XII-a C au organizat o expozitie florala.
Liceul "Vasile Goldis" face parte din Festivitatea comemorativa s-a desfasurat langa bustul lui,Vasile Goldis, unitatile cu renume din invatamantul aradean. 
In momentul de fata, peste 200 de elevi frecventeaza cursurile invatamantului gimnazial al acestei scoli. 
Invatamantul liceal al unitatii de invatamant are 17 clase cu peste 450 de elevi.

Simona Valan - Agenda zilei

  • La A.H.N.R. Proiect pentru ajutorarea persoanelor cu handicap si a familiilor lor

Presedinta AHNR - Monica Antoci solicita drepturi pentru persoanele cu handicapAsociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania (A.H.N.R.) - filiala judeteana Arad a derulat, in perioada iunie-noiembrie 2003, proiectul 
"Centrul de documentare, informare, consultanta, si consiliere pentru persoanele cu handicap si familiile lor". 
Desfasurat pentru prima data in Romania, proiectul a fost realizat cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap. 
In judetul Arad, numarul persoanelor cu handicap este de 5943, dintre care 746 sunt copii. 
In marea lor majoritate, acestia nu sunt scolarizati sau educati, iar tinerii si adultii nu au locuri de munca si nici o pregatire profesionala corespunzatoare. 
"Multi dintre ei nu-si cunosc drepturile si obligatiile. Parintii traiesc, alaturi de ei, momente grele, nestiind cum sa comunice sau cum sa-i sprijine", spune Monica Antoci - presedinta A.H.N.R. - filiala Arad. 
Acest proiect a fost conceput pentru a veni in intampinarea lor, pentru a promova si sprijini integrarea in comunitate a persoanelor (copii/adulti) cu diferite handicapuri, prin facilitarea participarii la servicii: educationale, medicale, de recuperare, de consiliere vocationala, de psihoterapie, de protectie speciala si profesionala prin documentare, informare, consiliere si consultanta oferite gratuit, in cadrul centrului, de catre specialistii in aceste domenii. 
"In perioada iunie-noiembrie am avut 80 de beneficiari, dintre care numai 14 au fost membri ai asociatiei noastre", declara Monica Antoci.

Nadia Bodran - Adevarul

  • O colonie fara buletin, apa si canalizare va ramane si fara locuinte

Conditii necorespunzatoare de viata pentru cei care locuiesc in colonia MuresulO comunitate uitata aproape de toata lumea. O colonie de care, timp de doua trei decenii nu s-a interesat nici un reprezentant al autoritatilor locale sau centrale.
Este vorba de colonia de pe langa Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Bovine (fosta IAS Mures), situata in apropierea padurii ceala. In aceasta zona traiesc in jur de 500 de oameni, dintre care o parte au avut ieri posibilitatea sa stea de vorba cu primarul Dorel Popa, cu Rodica Borza si Edeleni Coloman.
Nu au apa potabila 
Vizita edililor a fost, se pare, foarte bine venita, acestia putand sa constate la fata locului o serie de probleme. Despre care pana ieri nu stiau practic nimic. 
Oamenii de aici nu au apa potabila, fiind nevoiti sa bea apa destinata animalelor. 
Canalizarea lipseste, apa menajera fiind deversata, in cel mai bun caz, in santurile sapate in fata blocurilor.
Scoala si gradinita din colonie au fost inchise timp de aproape trei saptamani, deoarece elevii qi gradinarii au fost nevoiti sa stea in conditii de-a dreptul mizerabile, total necorespunzatoare normelor sanitare in vigoare. 
Pe langa toate aceste disconforturi, din cauza unor neintelegeri cu patronatul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine, oamenii risca sa isi piarda si locuintele. 
"Avem apa cate patru ore pe zi, doua dimineata si doua seara. Nu ne fac buletine, pentru ca nu avem contract pe locuinte. De 30 de ani stau aici si ma ploua-n casa. Ne-au spus ca ne demoleaza blocul..." s-a plans Savieta Parvu. 
Viorica Keresztes este nemultumita de faptul ca, dupa cum spune, a fost obligata sa se mute din locuinta veche pentru ca era in conflict cu unul dintre vecini. 
"Pe mine m-au scos din locuinta, dar vecinul a ramas. Au spus ca trebuie sa ne mutam, pentru ca se prabuseste blocul, dar blocul nici pana acum nu s-a prabusit" a spus Keresztes. 
Oamenii acuza conducerea Statiunii pentru toate problemele pe care le au. 
Ei spun ca sunt nevoiti sa lucreze la ferma pe bani marunti pentru a nu-si pierde locuintele... de serviciu. 
Blocurile vor fi demolate 
Lelica Salajan, directorul Statiunii, spune ca doar 135 de oameni din cele 500 de suflete care formeaza colonia, sunt angajati la institut, iar dintre angajati, doar 64 locuiesc in blocurile din zona. 
"Oamenilor care nu sunt angajatii nostri, le-am spus sa predea locuintele, pentru ca stau fara forme legale. Actuala conducere nu le prelungeste contractele. Le-am spus ca astept sa treaca iarna, dar in primavara ii dau in judecata si se va ajunge la evacuare silita. Cei pe care vreau eu sa-i dau afara sunt hoti si persoane cautate de politie. Pe de alta parte, blocurile din proprietatea statiunii sunt casate de mult, li se prabuseste acoperisul. 
Sunt cladiri care trebuie demolate. Eu nu pot sa-mi asum raspunderea pentru tragedii. Vreau sa mut angajatii nogtri in conditii mai bune, in blocul nou si in alte trei blocuri"
a precizat Lelica Salajan. 
La finalul discutiilor, directorul Statiunii a fost rugat de catre primarul Dorel Popa sa coopereze, pentru ca sa nu se ajunga in situatia in care oamenii ramasi fara locuinte sa dea navala asupra Primariei. 
Promisiune 
In ceea ce priveste problemele oamenilor, acestea vor fi puse pe hartie si inaintate autoritatilor locale spre analiza. Colonia isi va desemna doi reprezentanti care vor sustine interesele comunitatii in fata tuturor forurilor implicate. 
"Problemele sunt de competente diferite. De azi intr-o saptamana va rog sa va treceti nemultumirile pe hartie, urmand sa discut despre aceasta situatie cu reprezentantii coloniei" - a conchis primarul Popa

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Accident cu patru victime

Ramasitele autoturismului in care patru tineri din Iratos si-au pierdut viataPatru tineri au murit in urma unui accident rutier petrecut intre Arad si Iratosu. 
Accidentul s-a produs in timpul noptii, cand cei patru, trei baieti si o fata, veneau dinpre Arad spre Iratosu cu un autoturism Alfa Romeo cu numarul BH-04-LEJ. 
Cum nu au existat martori oculari, este greu de reconstituit firul evenimentelor care au precedat accidentul. 
Dupa urmele de pe sosea, se pare ca masina, care rula cu mare viteza, a derapat puternic. 
Autoturismul a lovit in plina viteza un cap de pod, apoi s-a dezintegrat, lovind un copac aflat la cateva zeci de metri distanta, in camp. Piese disparate ale masinii si resturile sfartecate ale ocupantilor au fost imprastiate pe o mare suprafata de teren. 
Se presupune ca tragicul eveniment rutier s-ar fi produs intre orele 1,30 si 2 din noapte. 
Accidentul a fost descoperit abia la 6 dimineata de ocupantii unui autobuz cu muncitori care se indreptau sa intre in schimb la o fabrica de canepa din apropierea locului impactului. 
Soferul autobuzului a anuntat politia aradeana, care a inceput cercetarile

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]