Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 29 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Pretul integrarii

Reprezentantii aradenilor la ora bilantuluiInainte de a arde calendarul cu anul care se incheie, fiecare gospodar incearca sa incropeasca un bilant. 
Aduna bunele cu relele, le pune in balanta si trage o concluzie peste tot anul care s-a scurs. 
Daca ar fi sa ne luam dupa sondajele de opinie publicate in luna decembrie, trei sferturi dintre romani incheie anul "pe zero". 
Altfel spus, cei intervievati declara ca nu s-au imbogatit in anul 2003 si nici n-au sperante ca vor trai mai bine in anul 2004. 
Banii obtinuti din pensii si din salarii abia au acoperit cheltuielile lunare de intretinere, nevoile de hrana si un minimum de imbracaminte. 
In rest, cate un aparat electro-casnic, luat cu avans zero si fara girant, procedeu aflat la indemana fiecarui salariat, dar care se pare ca a ruinat balanta economica a tarii si nu se va mai practica incepand cu anul viitor.
Pe plan extern, Romania a inregistrat cateva succese atat pe relatia NATO, unde vom fi primiti cu drepturi depline peste cateva luni, cat si in ceea ce priveste Uniunea Europeana, care si-a manifestat interesul de a ne accepta pe parcursul anului 2007. 
Mai mult, Elvetia si Marea Britanie au anuntat ca vor ridica vizele pentru turistii romani, astfel ca romascanii de pe la noi vor putea sa admire lebedele de pe lacurile Genevei sau sa se plimbe cu palma intinsa pe malurile Tamisei. 
Pretul integrarii euro-atlantice il vom plati insa noi toti, cat se poate de repede si nu in rate, ci cu banii jos. 
Pentru ca ne-au primit in NATO si ne asigura securitatea nationala, americanii au primit deja o "pleasca" de cinci miliarde de dolari. 
Autostrada Bors-Oradea -Cluj-Targu Mures - Bucuresti va fi construita de o firma americana, iar banii vor fi imprumutati prin garantie guvernamentala romaneasca. 
Pentru ca s-au angajat sa ne primeasca in Uniune in anul 2007, europenii vor primi cu siguranta perla economiei romanesti, adica PETROM-ul. 
Pentru ca ne-au lasat sa ne dam cu capitalistii, rusii se pare case vor multumi doar cu DISTRIGAZ-ul romanesc si cu dreptul de a dispune in politica de la Chisinau. 
Daca la toate costurile de mai sus mai adaugam si retrocedarile pe care am fost obligati sale infaptuim pana acum (in bani si in natura) basca privatizarile mai maruntele si legiferarea dreptului strainilor de a cumpara pamant in Romania, atunci fiecare dintre noi poate sa puna in balanta costurile si beneficiile integrarii si sa traga o concluzie in ceea ce-l priveste. 
Daca integrarea in Uniunea Europeana va produce si o crestere a nivelului de trai pentru marea masa a romanilor, atunci costurile platite nu mai au nici o relevanta. 
Deocamdata, din nefericire, n-am fost capabili sa cheltuim cinci sute de milioane de euro, pe care i-am primit ca ajutor pentru dezvoltarea agriculturii romanesti din partea UE, deoarece politicienii bastinasi n-au reusit sa puna la punct un sistem eficient si credibil pentru accesarea acestora. 
In consecinta, agricultura sufera, la fel ca si ministrul acesteia, care a reusit performanta sa se impuste la vanatoare tocmai de sarbatoarea Sf. Stefan. 
Si daca sufera agricultura, sufera si satul romanesc, dupa cum sufera si jumatate din populatia tarii. Ca sa nu ne mai imbatam cu apa rece, in incheiere am sa redau o intamplare autentica, petrecuta de curand in judetul nostru. 
Zilele trecute, am vorbit cu un birtas dintr-un catun aradean, care ne-a marturisit caa inceput sa dea bautura pe datorie. 
Motivul? Unul cat se poate de banal: satenii isi primisera pensia in bancnote de un milion de lei, iar dupa ce-a dat restul la cateva masuri de monopol si-a terminat maruntisul. 
Lucrurile nu s-au oprit aici, deoarece in ziua de dupa pensie a umblat prin sat si epitropul ca sa stranga taxa de cult. 
Evident, tot fara succes ... 
Pana la urma satenii au pus mana la mana si l-au trimis pe unul dintre ei pana la oras ca sale schimbe banii si sa deblocheze astfel gestiunea satului...
Ca o concluzie, de la catunul despre care vorbim si pana la catunul-orasel din fundul Scotiei, in care satenii au oricand acces la un bancomat, este o cale atat de lunga, incat nu stiu daca este prea bine sa ne platim costurile integrarii in avans. 
Dar, o facuram si pe asta. N-ar fi rau sa fie bine...

Doru Sinaci - Adevarul

  • Zona Libera "Curtici – Arad", profit maxim

Veniturile Zonei Libere "Curtici-Arad" sunt in continua crestereTotalul veniturilor realizate de Zona Libera "Curtici-Arad" in anul 2003 se ridica la 33.500 miliarde de lei, reprezentand o crestere de 44 la suta fata de anul precedent. 
Din total, 32.750 miliarde de lei reprezinta veniturile realizate din exploatare, realizate cu preponderenta din redevente, chirii, licente, permise de acces, precum si din organizarea de licitatii, a declarat directorul general al Administratiei Zonei Libere "Curtici-Arad", Mircea Pavel. 
Pana in prezent au fost organizate 39 de licitatii, din care zece in anul 2003, fiind adjudecata o suprafata totala de 217.427 mp, reprezentind un grad de ocupare al terenului de circa 32 la suta. 
In urma investitiilor realizate aici au fost infiintate 2.000 noi locuri de munca, alte circa 1.000 noi locuri de munca urmand a fi create in anul 2004. Infiintata in iunie 1999, prin HG 449/1999, Zona Libera "Curtici Arad" este singura zona libera din vestul Romaniei, amplasata pe unul dintre cele mai importante coridoare europene de transit si aflata in apropierea a patru puncte vamale, putand fi accesata atat rutier, cat si feroviar sau pe calea aerului. 
Are o suprafata totala de 90 ha, impartita in doua platforme, una la Curtici de 75 ha, iar cealalta in Arad, in imediata apropiere a aeroportului, cu investitii private de peste 45 de milioane de euro, la care se adauga alte cinci milioane de euro investitii in infrastructura. 
Zona Libera "Curtici-Arad" este una dintre cele mai importante realizari economice din judetul Arad, fiind in acelasi timp cea mai profitabila zona libera din Romania.  

Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Nu accepta nici un compromis. Ungurii nu vor sa mute soclul din Piata Pompierilor

UDMR Arad nu doreste stramutarea soclului din Piata PompierilorIn preajma Craciunului problema reamplasarii Monumentului Libertatii a fost aprig discutata de Adrian Nastase si Markó Béla. 
Cei doi lideri au convenit in privinta realizarii Parcului Reconcilierii care va cuprinde Statuia Libertatii si un arc de triumf, cu principalele insemne ale istoriei nationale a Romaniei. 
Totusi, locul unde ar urma sa fie realizat Parcul Reconcilierii ramane inca in ceata. 
Pentru lamurirea acestui aspect la inceputul lunii ianuarie o comisie mixta, formata din reprezentanti ai PSD si ai UDMR, va fi prezenta la Arad. Nastase a mai spus ca pe Arcul de Triumf ar putea fi personalitati ale istoriei romanilor, un exemplu oferit de premier fiind Avram Iancu.
Rezultatele intalnirii la nivel inalt nu ii multumesc deloc pe ungurii aradeni, care tin cu dintii ca grupul statuar sa fi amplasat in Piata Pompierilor, in timp ce reprezentantii Ministerului Culturii sustin ca acest spatiu este mult prea mic pentru un parc care sa includa doua monumente.
Király András:
“Sa fie extinsa Piata Pompierilor”
Liderul Uniunii aradene, Király András, propune ca zona unde in prezent se afla doar soclul sa fie extinsa, varianta Cetatii Aradului nefiind agreata. "Pana nu stim exact ce se doreste nu putem fi de acord cu mutarea soclului. Am investit in el foarte multi bani (n.n. aproximativ 15.000 euro) si am discutat cu specialistii care au spus ca nu prea ar mai rezista sa fie mutat in alt loc. In plus, nici nu agream ideea unui parc la marginea orasului, vrem o zona centrala si insistam pe Piata Pompierilor", spune seful maghiarilor aradeni.
Costurile pentru reamplasarea Monumentului Libertatii au fost evaluate initial la 300.000 euro, dar in prezent se estimeaza o suma mult mai mica, aproximativ 150.000 euro.

Bogdana Popescu - Observator

  • O zona din centru va purta numele lui Milos Cristea

Zona din fata Hotelului Continental va primi numele arhitectului Cristea - Virtual Arad News (c)2003Din cauza divergentelor aparute in ultima sedinta de Consiliu Local Municipal edilii Aradului au optat pentru amanarea proiectului de hotarare referitor la schimbarea denumirii unora dintre strazi. 
Pe cand consilierul Ioan Darida a propus ca de pe lista de nume sa se scoata numele fostilor prefecti aradeni, Adrian Muresan s-a exprimat pentru pastrarea acestora, spunand ca o serie de strazi din municipiu poarta numele unor persoane de nationalitate maghiara odinioara considerate ostile statului Roman. 
Chiar daca cei doi nu s-au putut intelege in aceasta privinta, propunerea conform careia culoarul din fata Hotelului Continental sa poarte numele lui Milos Cristea a fost agreata in unanimitate de catre consilieri. 
Propunerea va fi supusa votului consilierilor intr-o viitoare sedinta.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Un autoturism a luat foc in timp ce se afla in trafic

O masina austriaca a luat foc in fata GariiIeri dimineata, in jurul orei 9.40, locuitorii din zona Statiei CFR au fost martorii unui incendiu izbucnit la un autoturism care se afla in trafic.
Daniel Smallberger, cetatean roman, domiciliat in Austria, conducea autoturismul marca Audi 80, cu numarul de inmatriculare LL 857 BR, cand a zarit flacari iesind de sub capota.
Imediat a tras pe dreapta autovehiculul si a chemat pompierii. Acestia s-au deplasat la locul incidentului si au reusit sa stinga focul in aproximativ zece minute.
Pagubele se ridica la aproximativ 50 de milioane de lei. Motivul producerii acestui incendiu a fost efectul termic si scurgeri de combustibil lichid.
Un furtun prin care curgea benzina s-a spart, iar combustibilul a ajuns pe motor, provocand incendiul.
Tot ce se afla sub capota masinii a fost mistuit de flacari, insa incendiul nu s-a propagat si la partea posterioara, reusind, astfel, sa fie salvata mai bine de jumatate de masina.

F. Puha - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]