Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 30 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Alarma de gradul "Zero" la pompieri

Un subofiter de pompieri din Timis s-a impuscat la AradUn subofiter de la Grupul de Pompieri "Banat" al judetului Timis a fugit la Arad cu arma si munitia din dotare.
* El s-a sinucis cu un foc de arma, sub ochii concubinei sale, in apartamentul asediat de fortele speciale.

Politistii si pompierii din vestul tarii au intrat in stare de alerta de gradul "Zero", ieri dimineata, cand a fost semnalata disparitia unui subofiter inarmat. Plutonierul major Ovidiu Viziteu, in varsta de 34 de ani, a intrat in panica in momentul in care a aflat ca femeia cu care traia in concubinaj intentioneaza sa-l paraseasca. Pompierul a efectuat serviciul de garda, iar la ora 6.30 a schimbat ultimele posturi. Dupa numai o ora, soldatii au inceput sa-l caute prin unitate, intrucat comandantul garzii lipsea cu desavarsire. La ora 8.00, la Detasamentul II pompieri militari s-a dat alarma, intrucat conducerea Grupului de Pompieri "Banat" al judetului Timis a stabilit cu certitudine ca subofiterul a parasit Garnizoana Timisoara, ieri dimineata, avand asupra sa un pistol Carpati, de calibru 7,65, si munitia aferenta, aflata in doua incarcatoare. "Desi avea masina personala, s-a deplasat la Arad cu un alt mijloc de transport. Autoturismul sau a ramas parcat in fata unitatii, pe bulevardul 16 Decembrie din Timisoara. El a gonit spre Arad, unde a ajuns intr-un timp relativ scurt. In timp ce urca scarile blocului X 34-2, Scara A, el s-a intalnit cu Eugenia Chisalita, de 25 de ani, concubina sa, pe care a sechestrat-o in apartament. Ovidiu Viziteu era foarte gelos si a recurs la acest ultim gest dupa ce femeia, coplesita de insistentele cu care venea pe la ea, i-ar fi zis ca relatia nu mai functioneaza", a declarat un ofiter din cadrul Grupului de Pompieri Militari Arad.
Primele impuscaturi au pus pe jar fortele speciale din Arad
Pentru a fi si mai convingator in fata concubinei, barbatul a tras in total cinci focuri de arma (trei pe holul blocului si doua in apartament), lucru care a atras atentia vecinilor. "Am auzit trei focuri de arma, in jurul orelor 7.30-7.45. Nu-l cunosc prea bine pe barbat, dar nu pot sa zic ca ne-a creat probleme", a declarat Carmen Mitu, locatara a blocului X 34. Mai multi vecini care au auzit acele impuscaturi au crezut initial ca era vorba de petarde. In scurt timp, la fata locului au aparut politia, pompierii, salvarea, trupele speciale de interventie rapida si reprezentanti ai Parchetului Arad si ai celui Militar din Timisoara. Martori oculari au afirmat ca plutonierul major ar fi avut, pe langa problemele sentimentale, si anumite neajunsuri financiare si ca tot scandalul a fost declansat din pricina banilor. La ora 10.30, lucrurile nu pareau nici pe departe rezolvate. Comisarul-sef Gheorghe Tica, sef al Politiei Municipiului Arad, a declarat ca, in urma primelor negocieri, barbatul a fost convins sa renunte la arma, urmand ca, in prezenta procurorului militar, sa se treaca la spargerea usii apartamentului cu numarul 16. La etajul cinci, se purtau in continuare tratative. "Mascatii", pozitionati la intrarea in bloc, nu au permis accesul in imobil nici unei persoane neautorizate.
Concubina pompierului sinucigas nu vrea sa-si aminteasca scenele de cosmarBufnitura fatala
Negocierile au fost purtate de catre colonelul Mihai Benga, comandantul Grupului de Pompieri "Banat" al judetului Timis. In timpul discutiilor care au avut loc intre negociatori si plutonierul major, femeia a profitat de neatentia acestuia din urma si a reusit sa iasa din apartament. Ovidiu Viziteu a intrat in panica si, fara sa stea prea mult pe ganduri, si-a dus arma la tampla si a apasat pe tragaci. La un moment dat, cu putin timp inainte de ora 11,00, s-a auzit o bufnitura puternica. Eugenia Chisalita a iesit pe balcon si a strigat ca subofiterul este mort. Un politist in civil a iesit repede din bloc, precipitat, solicitand apropierea salvarii. Ovidiu Viziteu se zbatea intre viata si moarte. Doi brancardieri au coborat cu barbatul in stare de soc. Militarul era acoperit in intregime cu o patura. In nici doua minute, masina salvarii se afla in drum spre spital. Cateva minute mai tarziu, politistii au comunicat ca viata plutonierului major Ovidiu Viziteu nu a mai putut fi salvata, chiar daca acordarea primului ajutor a fost prompta.
Sinucigasul nu a avut probleme de serviciu
Ovidiu Viziteu a intrat in randurile pompierilor militari din Timisoara inca din anul 1992. De atunci si pana in prezent, el nu a avut abateri semnificative. De aproximativ doi ani, el a intrat la serviciul de urgenta "Zero" al Statiei de Interventie si Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare (SIAMUD) a pompierilor militari. Comandantul Detasamentului II, maiorul Gheorghe Campeanu, a afirmat ca nimic din comportamentului subofiterului nu a lasat sa se inteleaga tragedia care a urmat. Ovidiu Viziteu a lasat in urma un fiu de 11 ani, dintr-o casatorie anterioara, baiatul fiind lasat in grija sa. Intrucat era divortat, de aproximativ trei ani, se vedea cu Eugenia Chisalita, din Timisoara, care s-a mutat cu ceva timp in urma la Arad. Din cauza distantei, au aparut si problemele sentimentale intre cei doi. O comisie a Parchetului Militar Timisoara a declansat o ancheta legata de acest caz, in paralel fiind efectuate investigatii si de o comisie de la Grupul de Pompieri "Banat" al judetului Timis.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Camere de comert schioape

CCIA a pierdut o parte din patrimoniu - Virtual Arad News (c)2003In timp ce de la Bucuresti, Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca a declarat Camerele de Comert, dusmanii Romaniei, la Timisoara, presedintii institutiilor in cauza au cerut ajutor si consiliere sistemului cameral din Ungaria. Ieri la Timisoara, noua presedinti de Camere de Comert din Iugoslavia, Ungaria si din vestul tarii s-au intalnit la Forumul DKMT, euroregiunea care, de aproape opt ani de cand s-a infiintat nu a adus nimic concret in relatiile dintre cele trei regiuni vecine. Singura satisfactie a celor care au girat aceasta euroregiune a fost rotatia cadrelor, sub forma presedintiilor anuale, pe care, cate un sef de la judet, ori un presedinte de Camera si l-a mai adaugat la panoplia de titluri. Cu toate acestea, romanii care reprezinta mediul de afaceri din sistemul cameral si-au amintit ca sunt de trei luni in impas si au testat hora unirii euroregionale, jelind pe umerii omologilor maghiari, pierderea registrelor si a birourilor unice.
"M-am saturat de romantism si politeturi"
Dupa ce au ramas vaduvi de venituri, birouri unice si investitii, presedintii celor patru Camere de Comert din Vestul tarii s-au asociat si au incercat, dupa minte, putere ori interese sa conteste Guvernul care le-a confiscat o parte din patrimoniu. La Forumul DKMT de ieri de la Timisoara presedintele CCIA Arad, Nicolae Bacanu, cel care conduce si asociatia regionala a camerelor de comert a pus degetul pe rana. El a amintit de patania camerelor de comert romanesti frante in bucati de ordonantele Guvernului PSD. Vecinii unguri au trecut si ei printr-o experienta similara. Dupa venirea la putere a Guvernului Orban, Camerelor de comert din Ungaria le-a fost eliminata o facilitate importanta, obligativitatea tuturor firmelor de a fi membri ai sistemului cameral. "A fost si in acest caz, un dezechilibru generat de o decizie politica, numai ca ei s-au repliat imediat si au reusit sa-si recroiasca intreaga activitate", a spus Bacanu. Tot el a explicat musafirilor si care-i miscarea in euroregiunea formelor fara rost, asa cum se vede ea de pe malul romanesc. "Mai e mult de facut ca cele noua camere de comert sa-si indeplineasca rolul in euroregiune. Perioada romantica a intalnirilor protocolare ar trebui sa se incheie. S-ar putea sa avem nevoie de o conducere executiva, pentru ca actualul mod de organizare nu permite o activitate concreta. Daca nu se poate face mai mult, propun ca astfel de intalniri de politete sa se intample mult mai rar", a spus Bacanu.
Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu isi exprima nemultumirea"Nu ma trageti de limba"
La nivelul Camerelor de Comert, euroregiunea a fost condusa pana ieri de Nikola Stoisici, presedinte al institutiei economice din Voivodina. Cand a tras omul linie la capitolul bilant a constatat ca cel mai bine au colaborat politiile euroregionale, in timp ce la sectiunea afaceri DKMT e corigenta. "Trebuie sa ajungem in situatia in care firmele exportatoare din regiunile pe care le reprezentam sa cunoasca facilitatile, sa aiba informatii unele despre altele, ori acest lucru, deocamdata, nu exista", a spus presedintele Asociatiei camerelor din vestul tarii. 
La Timisoara, situatia e vazuta diferit. Daca unii se rastesc de de trei luni la Guvern si se lupta cu aberatiile ordonantelor PSD, presedintele CCIAT, Emil Mateescu face plecaciuni adanci in fata sefilor de la judet, ba chiar multumeste cu evlavie si supusenie "structurilor Guvernului".
Nenorocirea face, ca tot de ieri, ruleta rotirii presedintiei sa fi ajuns la Timisoara, iar Mateescu a devenit seful celor opt Camere de Comert ale DKMT. Asociatia camerelor din vest pare sa aiba si ea trei picioare moarte si o mana dreapta si atunci am incercat sa vedem cum colaboreaza Bacanu de la Arad, singur in lupta cu ordonantele, cu omologii din vest. "Va rog, nu ma trageti de limba", a spus, zambind presedintele CCIA Arad.
Bacanu nu se sperie de Cozmanca
Chiar daca presedintii de Camere se pupa la Timisoara, din capitala vine-o veste trista, via Cozminca. Suparat ca Mihai Vlasov de la Camera de Comert Iasi l-a dat in judecata, seful prefectilor a dispus executia guralivilor de la camerele din tara, prin controale si sanctiuni. Ministrul si-a spus ca baietii de la camere si-au facut palate de sticla de pe banii pe care i-au tot papat din cotizatiile de la registre si birouri unice. "Sa trimita cate controale vor. Prefectul de Arad a luat-o inaintea ministrului Cozmanca. M-au verificat o luna si jumatate. Nu a iesit nimic din ce a vrut prefectul, adica deplasari in strainatate, salarii mari, luxuri, abuzuri. Ne-au aplicat totusi o amenda de 600 de milioane pe care am contestat-o. Au gasit ca nu am dat bine scutiri de impozit pe profit pentru o investitie. In loc sa ne laudam impreuna cu ea, nu mai stiu cum sa ne saboteze. Nu ma mai sperie nimic", a conchis Bacanu.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Hotel in caminul studentesc

In caminul studentesc al UAV s-a inaugurat un tronson hotelierUniversitatea "Aurel Vlaicu" a inaugurat, ieri dimineata, la parterul caminului studentesc, un tronson organizat in regim hotelier. Acesta are 18 camere a cate doua locuri, si un apartament, toate cu cate o baie proprie, si beneficiaza de intreg confortul adecvat serviciilor de cazare de acest tip. "Aceasta noua utilitate realizata, impreuna cu tronsonul destinat studentilor straini, vine sa intregeasca patrimoniul Universitatii "Aurel Vlaicu" si face parte din strategia de dezvoltare de servicii si utilitati in perioada 2000-2004", a precizat rectorul Lizica Mihut.
Doamna rector a precizat ca universitatea de stat a primit deja 24 000 de Euro pentru schimburile de studenti, prin proiectul Socrate. In plus, se pare ca viitorul rezerva o surpriza pe cat de mare pe atat de plapcuta institutiei de invatamant superior, prof. univ. dr. Lizica Mihut nu a dorit insa sa dezvaluie in ce consta aceasta surpriza: "Politica noastra este sa discutam despre proiecte numai dupa ce se materializeaza. Cred ca in scurt timp vom putea face o dezvaluire placuta".In prima faza, hotelul va gazdui profesori si studenti straini, dupa care va fi probabil deschis si celor romani. Costul cazarii pentru o noapte este de 150 000 de lei.

Observator

  • A murit carbonizat in propria casa

Incendiul a fost generat de o tigara aprinsa aruncata la intamplareIncendiul a izbucnit de la o tigara aruncata la intamplare
In ultimele doua zile, la Arad, trei persoane au ars de vii in propriile locuinte. In aceasta dimineata, un aradean a murit carbonizat in urma unui incendiu provocat de o tigara aprinsa aruncata la intamplare. Sotia si fetita barbatului au plecat de acasa cu doar cateva minute inainte de producerea tragediei. scapand astfel cu viata.
Ele au ramas acum pe drumuri si fara nici un ban, dupa ce economiile de 85 de milioane ale familiei s-au transformat in cenusa. Cristian Iacob avea 38 de ani si locuia fara forme legale in comuna aradeana Vladimirescu impreuna cu familia.
Noaptea trecuta, a izbucnit o cearta intre Cristian si sotia acestuia, in urma careia femeia si-a luat fetita si a plecat de acasa. Barbatul si-a aprins o tigara si a aruncat-o langa soba fara sa o stinga, dupa care a adormit. Atunci a izbucnit incendiul. "Ardea aici tot si erau toti cu lopeti, toti de aici luau zapada si cu galeti au udat sa stinga focul. Nevasta a fost plecata, nu stiu unde, la CAP si el a ramas singur aici, acasa.", ne-a marturisit un vecin. Cand s-a intors acasa, sotia lui Iacob Cristian si-a gasit barbatul transformat in cenusa. La fel s-a intamplat si cu cele 85 de milioane de lei care erau in casa. Cu doar cateva zile in urma, alte doua persoane au murit dupa ce au ars de vii in propria casa. De aceasta data focul s-a produs din cauza unui burlan de fum neprotejat termic. Casa a fost distrusa in totalitate, pompierii reusind sa stinga incendiul inainte ca focul sa cuprinda si celelalte imobile din jur. Pompierii avertizeaza oamenii sa fie mai atenti la instalatiile de incalzire si sa nu le lase nesupravegheate, tocmai pentru a evita astfel de tragedii.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Apa tamaduitoare de la Talagiu

In Talagiu s-a descoperit un izvor cu apa tamaduitoare - Virtual Arad News (c)2003Comuna Plescuta numara sapte sate. Printre ele si Talagiu, un sat care in trecut s-a dezvoltat in special datorita carierelor de piatra care functionau in zona. Astazi, din respectivele cariere au rămas doar amintirile. Satul a intrat intr-un con de umbra. Tinerii pleaca in alte zone unde isi pot face mai usor un rost in viata iar varstnicii - singurii care au mai ramas prin sat - se ocupă in principal cu cresterea animalelor pe langa casa. Iata insa ca in ultima vreme despre localitatea Talagiu a inceput să se vorbeasca din nou, datorită unui... izvor tamaduitor. La sapte kilometri de sat izvoraste o apa despre care localnicii - si nu numai ei - cred ca are efect tamaduitor. Apa are culoare rosiatica, din cauza continutului de fier probabil, si este folosită in principal pentru eliminarea transpiratiei picioarelor. Cei care o folosesc spun că dupa cateva bai la picioare, boala dispare, iar la izvor pot fi văzute tot mai multe masini cu numere de Arad dar si de Timis, Brasov, Bihor sau Cluj. Ramane ca specialistii sa investigheze stiintific compozitia apei si să dea un verdict asupra calitatilor curative ale apei de la Talagiu.

Alexandru Herlau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]