Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 30 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Aradeanul de onoare!

Arhitectul Milos Cristea a devenit "Cetatean de onoare al Aradului" Consilierii locali au votat in unanimitate decernarea distinctiei.  
De numele lui Milos Cristea se leaga cele mai importante obiective realizate in ultimele decenii in municipiu  
Arhitectul pensionar a fost succint si a multumit cu voce tremurata pentru aceasta onoare 
Douazeci de persoane l-au insotit pe Cristea la ceremonie 
Politicienii locali nu au ratat nici aceasta ocazie pentru a-si critica adversarii
Arhitectul Milos Cristea a fost numit ieri, in plenul Consiliului Local, cetatean de onoare al municipiului. De numele sau se leaga cateva dintre cele mai importante si impunatoare imobile construite in Arad in ultimele trei decenii. 
Ceremonia de decernare a distinctiei a fost scurta, dar emotionanta; familia domnului Cristea a fost prezenta in sala, pentru a-l incuraja, alaturi de alti douazeci de prieteni, apropiati, discipoli. 
Consilierii au decis in unanimitate acordarea distinctiei de onoare. 
Liberalul Dekany a criticat absenta unor oficialitati locale (nu a fost prezent nici presedintele Consiliului Judetean, nici prefectul, desi acesta din urma a trimis un mesaj de salut).
Primarul Popa l-a aplaudat in picioare pe cel de al carui nume se leaga importante obiective aradene, in vreme ce unul dintre adversarii sai politici nu a scapat ocazia sa remarce ca e pacat ca de ideile lui Milos Cristea nu se mai tine cont.
Trecand peste vorbele acide care nu ar fi trebuit rostite intr-o astfel de imprejurare, trebuie sa remarcam faptul ca dupa multi ani domnul Cristea este prima personalitate care intr-adevar merita acest titlu, aducandu-si chiar si fizic aportul la dezvoltarea orasului nostru, timp de cativa zeci de ani.
Ii multumim si noi, ii dorim sanatate multa si batranete linistita, sa aiba puterea sa ne impartaseasca din experienta sa de viata.

Andrei Ando - Observator

  • Aradenii nu au venit in fata Primariei sa cante Imnul National

Si la Arad s-a sarbatorit Ziua Imnului NationalPersonalitati ale vietii politice aradene, conducatori de institutii, militari, cativa veterani, putini curiosi: acestei sunt ingredientele unei manifestari dedicate Imnului National al Romaniei, o manifestare care a avut loc ieri dimineata pe platoul din fata Palatului Administrativ si la care aradeanul de rand nu s-a prea inghesuit sa participe.
De ce? Poate din cauza ploii marunte, poate din cauza ca autoritatile au omis sa mediatizeze evenimentul, anuntandu-l in ultima clipa, poate din cauza ca romanul s-a saturat de festivisme si manifestari la care era obligat sa participe in urma cu cativa ani sau poate din cauza ca si-a cam pierdut simtul patriotic.
Manifestarea a fost organizata de Prefectura, Primarie, Consiliul Judetean, Episcopia Ortodoxa si Garnizoana Arad, care au pregatit un program divers, punctat de o scurta ruga pentru poporul roman, de discursul autoritatilor, de fanfara si ceremonialul militar si chiar de putina muzica populara.
"Este Ziua Imnului National, zi care se sarbatoreste din 1998, cand s-au implinit 150 de ani de la Revolutia din 1848.
Versurile lui Andrei Muresanu au fost aduse la rangul de imn dupa ce, ani buni in timpul comunismului, nu a fost voie sa fie pronuntate. Este o dovada ca ne intoarcem la valorile incontestabile ale natiunii romane. Versurile transmit un mesaj care coaguleaza interesele comune ale poporului roman, lasand la o parte micile interese personale"
a precizat in discursul sau primarul municipiului Arad, Dorel Popa.
Referitor la faptul ca aradenii nu prea s-au inghesuit sa cante imnul national, primarul a precizat ca ar trebui urmat exemplul american, unde steagul este arborat chiar si in biserica fara ca acest gest sa fie considerat un sacrilegiu.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • 2,5 milioane euro pentru un nou supermarket in Arad: Primaria asteapta inca un magazin pentru zona Micalaca 300

In curand Aradul va avea un nou supermarketMunicipiul Arad sta destul de slab la capitolul supermarket-uri.
Daca e sa facem o comparatie cu alte orase, sa zicem Timisoara, noi suntem net inferiori fata de cei de pe Bega, unde se afla magazin, langa supermagazin.
Ca sa nu mai vorbim de orase (de nivelul Aradului) din occident, unde astfel de investitii intalnesti la tot pasul.
In ultima perioada, Primaria a incercat sa atraga noi firme interesate de acest gen de investitii, in special in zona 300, pe terenul plin de balarii din apropierea magazinului BILLA.
"Din pacate, unora nu le-a prea placut concurenta, totusi, avem discutii si eu cred ca vor veni firme, pentru ca acel teren il pastram numai pentru astfel de activitati", sustine viceprimarul Emanoil Voicu.
Pana sa vina o firma interesata de acel teren, iepurele a sarit din alta parte, mai precis din zona industriala Micalaca Est.
Aici se va deschide, curand, un supermarket, conform spuselor lui Emanoil Voicu, care va fi total altceva decat oferta existenta, la aceasta ora, in municipiul Arad.
"Avem un investitor italian care va face acest supermarket. Va fi cu totul altceva, un magazin unde se vor gasi de toate, nu numai produse alimentare", spune Voicu. Firma italiana a beneficiat de tot sprijinul din partea Primariei, avand intreaga infrastructura pusa la dispozitie. Investitia se va ridica la circa 2,5 milioane de euro, una dintre cele mai substantiale din zona industriala Micalaca Est. Singura nemultumire a viceprimarului Voicu este faptul ca, Cartierul Alfa a ramas in continuare fara un supermarket, din pricina unor intamplari nefericite.
"Sper ca acel supermarket inceput acolo va fi, in cele din urma finalizat. Din pacate noi nu avem nici un control acolo. Tot se spune ca va fi vandut, dar nu stiu ce se intampla", sustine Voicu.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • La Arad,  salina intr-o camera de gradinita

Copiii de la gradinita "Juventute" se simt bine in atmosfera de salinaO inventie extraordinara, unica in Romania, foloseste multor copii si adulti cu probleme de sanatate. Aradul detine o salina artificiala intr-o camera de gradinita. 
In interiorul unei incaperi nu prea mari, prevazuta cu mese si scaune, mai multi copii care sufera de astm bronsic, bronsita, rinita sau sinuzita si alte afectiuni pulmonare isi petrec timpul jucandu-se, inconjurati de aerosoli ce ii ajuta sa devina mai rezistenti. 
In special pentru adulti, conducerea fundatiei Juventute, cea care a implementat programul in Arad, a instalat si un televizor. "Nu prea e recomandat, fiindca exista sanse mari ca aparatul sa se strice. Insa noi am decis sa il sacrificam", spune Julia Kondor, presedintele fundatiei Juventute. Salina poarta numele solutiei fara de care nu poate fi creat efectul similar celui de la Praid. 
Solutia Somadrin reprezinta o inventie maghiara de la sfarsitul anilor '80, brevetata abia in 1996. Ea a fost descoperita, dupa sapte ani de cercetari, de un pictor din tara vecina, care, in toata activitatea sa artistica, a prezentat suferinta oamenilor ca izvor al unei vieti mai fericite. 
In anul 1996, ingenioasa solutie a fost premiata la o expozitie internationala a inventatorilor, insa promovarea ei a fost oprita de moartea pictorului descoperitor.
Spre surprinderea noastra, care ne imaginam o incapere captusita cu pereti de sare, camera transformata in salina cuprinde cateva vase de plastic, in care se gaseste solutia Somadrin, si mai multe blocuri de sare, asemanatoare cu niste caramizi. Prin evaporarea solutiei, se realizeaza microclimatul prezent intr-o salina naturala. 
Julia Kondor constata, cu o oarecare ironie, ca si bucatile de sare trebuie importate din Ungaria. 
Conditiile impuse de administrarea salinei sunt stricte. "Temperatura camerei se mentine constant la 20 de grade Celsius. Nimeni nu are voie sa mature inauntru, ci doar sa stearga cu carpa umeda", declara Julia Kondor. 
Circa 90 de copii frecventeaza salina. "Avem in circuit deschis 48 de abonati, din care 26 de copii, iar restul adulti. Bolnavii stau zilnic cate o ora, in cure de 20 de zile, si de cele mai multe ori se observa imbunatatiri", spune Kondor. 
Fundatia Juventute administreaza prima gradinita privata din judet care are activitati speciale pentru copiii cu deficiente de auz si vorbire. 
In perioada urmatoare, Julia Kondor vrea sa deschida o tabara la Socodor, unde va implementa o noua salina, si se gandeste deja serios la posibilitatea extinderii proiectului in Timisoara.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Cimitirul misterios
Santierul arheologic de la Taut mai acunde inca multe mistere... O echipa de arheologi de la Muzeul Judetean Arad a efectuat, in perioada 2-28 iulie, sapaturi pe raza satului aradean Taut, in zona cunoscuta sub numele de "Cetatea Turceasca"
Echipa a fost condusa de directorul muzeului, Pascu Hurezan, si de Peter Hugel, ajutati de dr. Adrian A. Rusu de la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj. 
Arheologii au fost ajutati de numerosi elevi si studenti din Arad, Timisoara, Cluj Napoca si Alba Iulia. 
Finantatorul santierului arheologic a fost Consiliul Judetean Arad.
Macel in anii 1600
Cu ocazia campaniei de sapaturi arhologic au fost descoperite mai multe fragmente ceramice din epoca pietrei si prima varsta a fierului, dar si un cimitir cu mai multe morminte datand din secolele XII-XIII. 
Arheologii au scos la iveala doua biserici suprapuse, din epoci diferite: o biserica romanica din secolul al XIII-lea, precum si nava si turnul clopotnita ale unei biserici gotice. 
Specialistii s-au aratat incantati mai ales de descoperirea a noua cavouri din secolul al XV-lea, amenajate sub nava bisericii. In aceste cavouri au fost gasite 140 de bucati de schelete. Se banuieste ca in zona a avut loc un adevarat macel, ale carui cauze nu sunt cunoscute din alte izvoare istorice.
Arheologii au mai gasit si sapte locuinte datand din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. 
Materialul arheologic descoperit cu ocazia recentelor sapaturi a fost catalogat drept extrem de bogat de catre echipa de arheologi. 
El include fragmente arhitectonice sculptate, inventar ceramic uzual, unelte, arme, accesorii vestimentare, bijuterii si monede. Datele acumulate in urma lucrarilor de la Taut aduc elemente importante privind istoria meleagurilor aradene, cu date despre edificii ale epocii romanice, amploarea celor gotice si primul impact al cuceririi turcesti, dupa cum a apreciat arheologul Petru Hugel.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]