Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 30 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • O zona de control pazita de militarii Batalionului Mixt a fost atacata de rebeli

Generalul de brigada Sten Edholm din Danemarca a vizitat unitatea militara din CetateMilitarii aradeni si-au prezentat experienta si armamentul in fata unui general danez
Explozii, impuscaturi si foc in Cetate
Ieri, in Cetatea Aradului, un grup numeros de protestatari au incercat sa treaca de o zona de control pazita de militari UN.
A urmat un schimb de focuri, explozia unei grenade si o parte din manifestanti au fost arestati.
Nu este o scena reala, nici macar una desprinsa din filme, ci scenariul unui exercitiu pregatit de militarii Batalionului 191 infanterie "Colonel Radu Golescu" din Cetate, cu ocazia vizitei generalului de brigada Sten Edholm, comandantul brigadei multinationale Shirbrig. 
Pe tot parcursul vizitei la Arad, acesta a fost insotit de comandantul Batalionului Mixt de mentinere a Pacii, col. Avram Catanici, de gen. Mihai Gales - Corpul IV armata teritorial Cluj si de Eugen Ghiorghioiu, comandantul Brigazii 18 Timisoara.
Militarii aradeni respecta standardele NATO
Generalul danez s-a aflat in Arad pentru a inspecta si evalua structurile batalionului alocate brigadei multinationale, baza materiala si de instructie a Batalionului 191 Infanterie.
Militarii aradeni sunt la inaltime si in cadrul trupelor UN Generalul Sten Edholm a vizitat Cetatea, muzeul militar si a prezentat conceptul "Shirbrig", dupa care a participat la doua exercitii demonstrative.
Primul dintre ele a vizat controlarea pasagerilor unei masini care doreau sa treaca de un punct de control pazit, iar cel de-al doilea a urmarit demonstrarea calitatilor si abilitatilor militarilor aradeni.
Generalul danez a urmarit respectarea regulamentului militar prevazut pentru asemenea situatii si a constatat ca soldatii romani sunt pregatiti pentru a face fata exigentelor NATO. 
Armamentul face fata cerintelor de mentinere a pacii
Surprinzator, acelasi lucru l-a spus si dupa evaluarea tehnicii militare, desi multe dintre masini erau vizibil "imbatranite".
Generalului i-au fost prezentate camioane, transportoare blindate, echipament de comunicatie, aruncatoare de rachete, pistoale, chat si celebrul Kalashnikov, arme adaptate standardelor, folosite de militarii romani in diferite misiuni de mentinere a pacii in zonele de conflict al lumii. 
"Am vazut un echipament robust si nivel de antrename ridicat. 
Comunicatiile sunt interoperabile cu sistemul NATO iar ofiterii si subofiterii vorbesc bine limba engleza"
- a apreciat generalul de brigada Sten Edholm

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Premierul Nastase e deranjat de intarzierea fuziunii CET-ARTERM

Recent CET-ul a primit o finantare de zece miliarde leiPrefectul Dan Ungureanu a declarat aseara pentru Observator aradean, ca Termoelectrica a virat, ieri, zece miliarde de lei CET-ului.
In acelasi timp, domnul prefect a precizat ca premierul Adrian Nastase "este foarte suparat pentru intarzierea fuziunii CET-ARTERM. As fi putut reveni asupra subiectului in teleconferinta, dar nu am vrut sa il detaliez in fata tarii intregi".
Dan Ungureanu a subliniat inca o data ca este adeptul modelului de incalzire dupa sistemul german si ca in opinia sa capitolul deficitar al incalzirii municipiului nu il reprezinta nici debransarile-bransarile la gaz, nici punctele termice reconditionate ci "stam prost la capitolul retele"
Acestea, spune el, ar fi bine sa fie reabilitate de comunitate.

Observator

  • Credinciosii sarbi, in straie de sarbatoare. Hramul Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Bezdin

Manastirea sarbeasca "Bezdin" dainuieste din secolul XV - Virtual Arad News (c)2003Manastirea Bezdin, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", este una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbesti din Romania care se mai pastreaza.
Ea dateaza din 1539 - fiind ctitorita de Ioan Iaksici, locuitor ai comunei Nadlac si mosier al satului Munar care in secolul ai XV- lea a apartinut manastirii - si a fost declarata monument istoric si de arhitectura.
Vechiul lacas de sfanta traditie crestina a luat numele paraului Bezdin, care formeaza mlastini si stufaris imprejur.
Pe vremuri, manastirea era ascunsa in padurea deasa care o inconjura ca un gard viu, insa astazi se poate vedea de la mare departare si cu cat te apropii mai mult de ea te patrunde un aer de liniste si pace.
Cu toate ca manastirea a avut o istorie zbuciumata, fiind incendiata si distrusa in intregime in timpul ocupatiei turcesti, nu a fost niciodata parasita de calugarii sarbi care au si ridicat o biserica din lemn de care sa-u folosit pana la construirea celei de acum.
Pentru ca in acea vreme nu existau scoli sarbesti, Manastirea Bezdin a fost locul in care s-a adunat intregul neam sarbesc din imprejurimi.
Lacasul i-a ocrotit pe credinciosi de dusmani, insuflandu- le credinta si imbarbatandu-i pentru a nu ceda in fata vicisitudinilor vietii.
An de an, la data de 28 august, sute de credinciosi sarbi si romani sarbatoresc la Bezdin hramul Sfintei Maria.
Sarbii sarbatoaresc in fiecare an la Bezdin "Adormirea Maicii Domnului" Batrani si tineri deopotriva se aduna in curtea manastirii pentru a se bucura impreuna de slujba si de mancarurile bogate stropite, inainte si dupa, cu tuica respectiv cu vin.
Chiar daca pelerinajul traditional ocazionat de hramul bisericesc si-a mai pierdut din culoare, iar credinciosii nu mai vin in numar la fel de mare ca altadata, nu se poate spune ca sarbatoarea s-a "estompat" in totalitate.
Anul acesta, peste 300 de credinciosi, majoriatea sarbi, au participat la sarbatorirea hramului manastirii Bezdin.
Un sobor de preoti din judetele Arad si Timis, in frunte cu P.S. Luchian si parintele protopop Ognean Plavsici, au oficiat slujba Adormirii Maicii Domnului, in limba sarba, rostind cuvinte de binecuvantare si in limbile: romana, greaca si maghiara. La sarbatoare au mai fost prezenti parintii de la Gelu si Munar, iar la vecernia din 27 august au venit si calugarii de la manastirea Bodrog.
"In fiecare an, la 28 august manastirea Bezdin sarbatoreste Hramul Adormiri Maicii Domnului. Credinciosii, mai ales cei sarbi, vin in numar mare pentru a lua parte la slujba oficiata de Prea Sfintitul Luchian din Timisoara. Nu a lipsit in nici un an, iar pentru noi este o adevarata onoare sa-l primim. Iar eu, multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa ajung aici!", ne-a marturisit maicuta Anghelina, care in ziua sarbatoririi hramiiliii a implinit 10 ani de cand a fost sfintita la manastirea Bezdin.
Dupa slujba care a durat mai mult de doua ore, P.S. Luchian a trecut la taierea cozonacului si colivei - o veche traditie incarcata de semnificatii.

Leila Butiu - Adevarul

  • Gaura de 10 miliarde

Au fost descoperite afaceri ilegale cu lemn Garda Financiara si politia economica din Arad au destramat o retea de evazionisti care actionau in domeniul comertului cu masa lemnoasa.
In urma unor cercetari care au inceput in luna august a anului trecut, s-a descoperit o evaziune fiscala de aproximativ 10 miliarde de lei rezultata in urma comercializarii ilegale a peste 2000 metri cubi de lemne pe baza unor documente falsificate.
Unul din principalii pioni ai retelei a fost arestat de Parchetul Curtii de Apel Timisoara.
Furnizorul de facturi false, arestat
Marcel Nicodim din Arad este administratorul firmei Maricami Serv SRL din Stei, judetul Bihor.
El a fost arestat pentru 3 zile de Parchetul Curtii de Apel Timisoara pe baza dovezilor furnizate de comisarii Garzii financiare si politistii aradeni care au stabilit ca el a actionat, in proportie de 90 la suta din volumul activitatilor firmei sale, ca furnizor de facturi pe numele unor firme fantoma.
Mecanismul afacerii este extrem, de simplu: pentru a acoperi o tranzactie, se foloseau facturile unor firme fantoma, apoi lemnul era revandut mai departe unor comercianti, in mod legal, mare parte din esentele scumpe luand ulterior drumul exportului. 
In suveica actelor lui Marcel Nicodim au aparut numele firmelor AF Tranzit, Duras SRL, Roberto Italiano SRL,, Ric-com SRL, Ornella SRL, toate din judetul Arad, Nila Trade SRL, ERA Decor SRL, Agat Exim SRL, Mondovica SRL, toate din Bihor, Laguna SRL din Cluj, Afromex SRL din Mehedinti, Mihalina Import-Export SRL, Do & Di Grup SRL din Timis si Chimica SRL din Mures.
Practic, dupa cum a rezultat in urma cercetarilor, aceste firme erau incluse in categoria firmelor fantoma.
Spre exemplu, facturile firmei Nila Trade SRL, firma radiata la ora tranzactiilor, au fost ridicate de Viorel Condre, un fost politist care face afaceri cu lemn si este de fapt administratorul firmei AF Tranzit.
Stampila firmei Agat Exim SRL a aparut pe facturi ridicate de la Finante de firma Elles Exim SRL.
Afaceri cu morti
Controalele Garzii financiare si politiei aradene au vizat in special activitatea de pe raza ocoalelor silvice Sebis-Moneasa si Gurahont, de unde se considera ca provine tot lemnul tranzactionat cu documente false. 
Mecanismul furtului de lemn si acoperirea acestuia este de asemenea simplu. La exploatarea unei parcele, in documente era trecuta o masa lemnoasa mai mica decat cea taiata in realitate. 
Diferenta lua drumul comertului ilegal, pe baza facturilor emise in numele firmelor fantoma, pentru a ajunge la ultima veriga a exportatorilor. 
Pe o singura parcela, unde conform unui document din februarie, s-au recoltat 96 metri cubi de lemn, un inventar ulterior efectuat sub supravegherea anchetatorilor a stabilit ca s-au recoltat in realitate 150 metri cubi de masa lemnoasa. 
Desi la inceputul controlului conducerea Directiei Silvice Arad a fost reticenta fata de descoperirile comisarilor Garzii si politistilor, continuarea acestuia si dovezile adunate au facut ca optica sa fie schimbata. 
Pana acum, 6 padurari, 2 sefi de ocoale si un sef de district au fost destituiti. 
Comisarii garzii au stabilit ca inclusiv in documentele privind comercializarea de lemn catre persoane fizice se ascund mari nereguli. 
La Ocolul Silvic Sebis-Moneasa exista 1326 bonuri emise catre persoane fizice pentru achizitionarea a 4172 metri cubi material lemnos. 
Insa listele de nume cuprind si decedati, peste 80 la suta din pozitii acoperind tranzactii fictive.
Prejudicii de 10 miliarde de lei
Prejudiciul adus statului in urma acestui gen de tranzactii ating dimensiuni impresionante. In afara furtului de lemne ascuns in spatele facturilor fictive, este usor de stabilit ce sume nu s-au platit catre buget, reprezentind impozitul, TVA si penalitatile si majorarile de intirziere. 
Pentru ca facturile false au acoperit tranzactii ireale, ele nu pot fi socotite deductibile. 
Similar li s-a aplicat si cota de TVA si majorarile de intarziere. In prima faza a controlului, prejudiciul atinge 3,7 miliarde lei pentru impozit de profit neplatit, plus 456 milioane lei dobinzi si 126 milioane lei penalitati, iar la TVA prejudiciul este de 2,829 miliarde lei, plus 410 milioane dobanzi si 111 milioane penalitati, pentru afacerile derulate prin facturile vehiculate de Marcel Nicodim. 
Alte nereguli privesc firma AF Morena, care a facut operatiuni fictive de 2,169 miliarde lei si firma AF Tranzit a lui Viorel Condre, unde au fost descoperite facturi fictive in valoare de 2,351 miliarde lei, unde prejudiciul adus bugetului este estimat la peste 1,1 miliarde lei. 
In total, se ajunge la suma de 10 miliarde lei, iar controalele sint departe de a fi terminate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un singur aradean si-a platit taxele locale prin Internet

Aradenii nu se inghesuie sa isi plateasca impozitele prin InternetO singura persoana din municipiul Arad a folosit sistemul electronic de plata a taxelor si impozitelor locale, pus in functiune de Primarie in urma cu sase luni. 
De la inaugurarea sistemului de plata prin Internet, la Directia Fiscala a Primariei au fost inregistrate numai 20 de solicitari pentru deschiderea unor conturi pe pagina web unde pot fi facute platile, insa doar o persoana a folosit sistemul. 
"Probabil ca nu este convenabil pentru populatie pentru ca presupune unele cheltuieli suplimentare, respectiv un abonament de Internet-banking la o banca, de cativa dolari pe luna", a declarat seful Directiei Fiscale, Pavel Neamtiu. 
Pentru a putea sa-si plateasca impozitele si taxele locale prin Internet, oamenii trebuie sa depuna la Directia Fiscala o solicitare pentru deschiderea unui cont personal pe site-ul Primariei. 
Totodata, persoana respectiva trebuie sa detina un card bancar si un abonament pentru servicii de Internet-banking.

Romania Libera

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 29 august - 4 septembrie Terminator 3 - (SUA)
Muresul - 29 august - 4 septembrie  Cum sa scapi de un tip in 10 zile - (SUA)
Arta - 29 august - 4 septembrie - Sala A  Ucide-ma cu tandrete - (SUA)
Arta - 29 august - 4 septembrie - Sala B  Nunta a la grec - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]