Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 30 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ziua Armatei Romaniei - sarbatorita la Budapesta

In acest an pe 28 octombrie militarii cazuti la Budapesta au fost omagiatiOficialitatile maghiare au dovedit mult respect si consideratie fata de eroii martiri ai Romaniei
25 Octombrie, Ziua Armatei Romaniei este marcata an de an de manifestari si comemorari dedicate ostasilor romani care s-au jertfit cu multa dragoste pentru culorile drapelului national si pentru idealurile natiei. 
Intotdeauna, in aceasta zi, gandurile romanilor se indreapta spre inaintasii lor, cei care au vegheat cu arma in mana pentru ca noi sa avem in primul rand o patrie. Si nu o data au facut-o chiar dincolo de granitele tarii. 
In aceasta idee, ziua Armatei Romaniei este sarbatorita, an de an, si in capitala Ungariei, acolo unde trupele armatei romane au dus lupte grele la sfarsitul anului 1944 impotriva fascismului pentru eliberarea Budapestei.
In acest an Ziua Armatei Romaniei a fost sarbatorita la Budapesta pe 28 octombrie, deoarece pana in 27, oficialitatile romane si cele maghiare au avut un program de lucru extrem de incarcat. 
Tocmai pentru a nu stirbi din prestigiul acestei comemorari s-a dorit ca toata lumea sa poata a-si prezenta onorurile.
Placile comemorative si monumentul inchinat eroilor romani cazuti la Budapesta se gasesc in imensul cimitir din periferia Budapestei. 
Vegheati de o troita de lemn ridicata de Mitropolia Ortodoxa a Banatului, se odihnesc aici aproape 200 de romani, din care peste o suta au la cap placuta sumbra, intalnita in mai toate cimitirele istorice - "erou necunoscut". 
Cele doua datorii de onoare ale urmasilor fata de cei care s-au jertfit pentru o viata mai buna sunt de a le ingriji mormintele si de a le pastra vie amintirea si idealurile. 
Si militarii maghiari au adus un omagiu ostasilor romani cazuti pe campul de lupta Tocmai de aceea, aici au inceput si s-au desfasurat manifestarile dedicate Armatei Romaniei.
Un pluton de militari romani din cadrul Batalionului mixt romano-maghiar de mentinere a pacii, incartiruit in Cetatea Aradului, a fost prezent la Budapesta. 
Condusi cu maiestrie de maiorul Iancu si locotenentul Ivut, militarii romani au realizat alaturi de regimentul de garda si parada al Garnizoanei Budapesta un ceremonial militar de inalta tinuta. 
In ritmurile fanfarei, garda de onoare a prezentat onorul la drapel, incheind cu o defilare ce a starnit admiratia celor prezenti.
S-au rostit discursuri, iar preotul Parohiei Ortodoxe din Budapesta, Marius Maghiar a oficiat o slujba religioasa, inchinata ostasilor romani. 
Au urmat depunerile de coroane. Au onorat aceasta ceremonial: Calin Florian, ambasadorul Romaniei la Budapesta, Gheorghe Matache, Secretar de Stat in Ministerul Apararii Nationale, Ioszef Borza din partea Ministerului Apararii Patriei din Ungaria, Biroul Atasatului Apararii si Comandamentul Garnizoanei Budapesta. 
Au fost prezenti la manifestari numerosi ambasadori si consuli aflati in capitala Ungariei, care au tinut sa fie alaturi de Armata Romaniei, una dintre cele mai tinere membre ale Aliantei Nord-Atlantice. 
Ceremoriile s-au incheiat cu un dineu oferit de oficialitatile maghiare la Muzeul de Istorie Militara din Budapesta.
Am cules si cateva scurte opinii a celor prezenti, cu referire la momentul solemn la care au luat parte.
"Aceasta sarbatoare are o dubla semnificatie. O cinstire a tarii pe care o reprezentam in Ungaria si mai ales o cinstire a Armatei Romaniei care a participat activ la terminarea mai rapida a celui de-al doilea Razboi Mondial" - Calin Florian.
"Aceasta zi se inscrie in mod deosebit in lantul manifestarilor de comemorare a tuturor ostasilor romani. Sunt fericit ca putem cinsti si eroii cazuti in afara granitelor tarii noastre, in tarile vecine si prietene" - Gheorghe Matache.
"Atat militarii romani cat si cei maghiari au obligatia de a onora astfel de evenimente chiar si in alte parti decat pe teritoriul national. Tocmai in acest sens, i-am primit pe romani cu bratele deschise" - Ioszef Borza.
Dorim sa incheiem acest material cu mesajul ce sta scris pe troita inaltata in cinstea eroilor neamului romanesc, inmormantati la Budapesta: "OAMENI BUNI, SPUNETI GENERATIILOR VIITOARE CA NOI, OSTASII ROMANI, AM FACUT SUPREMA JERTFA PE CAMPURILE DE BATALIE ALE UNGARIEI, IN LUPTA IMPOTRIVA FASCISMULUI EUROPEAN, PENTRU PACEA SI BUNA INTELEGERE DINTRE POPOARELE NOASTRE".

Dacian Toduta - Adevarul

  • La Arad, au aparut profesorii "paharnici", pentru incercarea laptelui  

Laptele si cornul elevilor vor fi verificate de cadrele didacticeLaptele si cornul elevilor de fiecare zi nemultumeste conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad. 
Pentru ca in municipiu au fost semnalate cazuri in care laptele ajungea stricat la micutii consumatori, Zoea Rotaru este hotarata sa instituie functia de paharnic. 
"Voi cere ca in fiecare scoala sa existe un cadru didactic sau nedidactic care sa guste in fiecare zi laptele si daca nu e bun sa returneze marfa. Nu putem sa ne jucam cu sanatatea copiilor", a declarat inspectorul scolar general Zoea Rotaru. 
Aceasta a povestit ca unii dintre colegii sai de la catedra au incercat sa se opuna masurii, ridicand problema copilului care va ramane fara lapte. "Hai sa fim seriosi, a spus Rotaru, in fiecare zi lipseste de la scoala un elev si raman mai multe alimente neimpartite". 
Conducerea ISJ Arad vorbeste in acelasi timp despre copii imbuibati, care arunca laptele fiindca nu vor sa il consume si apoi se plang ca e stricat. "Sunt unii, la care si daca le dai sunca, tot nu sunt multumiti", a completat Zoea Rotaru. 
Mai marii ISJ recunosc ca mai este mult pana la a afirma ca actiunea "laptele si cornul" este fara cusur si admit ca probleme apar mai ales la distributie. 
"Am aflat despre distribuitori care lasa laptele pe coridoare, fara sa spuna la nimeni nimic. Asa ceva nu e posibil. Apoi mai cred ca biscuitii dati copiilor ar putea fi schimbati. Nu mereu acelasi sortiment", spune Zoea Rotaru. 
In opinia sa, pentru ca lucrurile sa se indrepte ar fi nevoie si de interventia prefecturii.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Caminele primesc 300 de milioane de euro

Liderul studentilor aradeni - Irinel Ciocioc a participat la negocieriProtestele studentilor au fost sistate
Ministerul Educatiei a decis sa ofere caminelor studentesti 300 de milioane de euro pentru reabilitarea caminelor studentesti din tara. 
Oferta a fost facuta in cadrul negocierilor de la Bucuresti cu Liga Nationala a Studentilor si a schimbat cursul protestelor. 
Protocolul cu ministerul a fost semnat, iar manifestarile studentilor au fost sistate pana la o noua runda de negocieri (programata in perioada 3-9 noiembrie). 
Atunci se asteapta ca la masa discutiilor sa fie prezenti si ministrii Educatiei, Finantelor si Transporturilor, absenti pana acum de la intalniri. 
"Stiu ca am fost criticat de unii ca am batut palma cu ministerul si ca i-am tradat. Insa lucrurile nu stau asa: protestele pot continua pe mai departe, caci nu am decis decat sa le sistam pe o perioada. Ceea ce e important e ca pentru prima data din 1989 ni s-au dat bani pentru camine si nu e vorba de orice suma, ci de cateva sute de milioane de euro. A fost un lucru vital in negociere si niste bani oe care nu-i puteam refuza. Mi s-a parut de bun simt sa ii accept, caci astfel revendicarile legate de camine ar putea fi partial rezolvate ", ne-a declarat Irinel Ciocioc, liderul studentilor. 
In ceea ce priveste banii cati ar putea reveni Aradului si studentilor din aceste sume, totul depinde de universitate. 
Banii vor lua drumul judetelor in functie de proiectele depuse si de aprobarea BEI. 
Iar, la cum ii stim deja pe aradeni, ele vor fi elaborate. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Inghesuiala pentru banii de caldura

O parte dintre aradeni au solicitat ajutoare pentru incalzireCele cinci centre pentru acordarea ajutoarelor de incalzire au fost luate ieri cu asalt de catre aradeni, in special de varsta a treia. 
Pentru a face fata solicitarilor, personalul acestora va lucra pe doua schimburi timp de trei saptamani, cat dureaza preluarea solicitarilor de la cetateni.
"Am iesit din timp la pensie si am ramas cu o pensie slaba; asta ma aduce aici. Daca as avea bani, nu as fi fost aici" – a declarat Vasile Iova, din cartierul Gai, cotidianului Observator aradean. 
Elena Dima, din Micalaca, ne-a spus ca beneficiaza de mai multi ani de sprijinul financiar al statului, fara care nu s-ar putea descurca in perioada iernii.
Sunt insa si cazuri in care se abuzeaza cu ajutoarele de incalzire. Persoane care detin autoturisme de lux, mai multe apartamente sau obtin venituri suplimentare nedeclarate beneficiaza de subventie la fel ca nevoiasii. 
Din aceasta cauza, in unele asociatii de locatari au fost deja discutii si in iarna trecuta. 
Se pare ca situatia nu se poate curma decat prin sesizari precise, indicand adresa si numele celui care incearca sa profite pe nedrept de ajutorul social.
Se estimeaza ca peste 50 000 de aradeni vor beneficia de ajutoare in aceasta iarna. 
Inscrierea dureaza trei saptamani, pana la 15 noiembrie. 
Formularele se iau de la sediile Arterm si Distrigaz. Pe langa cerere se anexeaza copia buletinului titularului. 
In cazul asociatiilor de locatari, cererile trebuie sa fie vizate de administrator si depuse de reprezentantul asociatiei. 
Consiliul are nevoie de sapte miliarde de lei pentru a acoperi suma necesara ajutoarelor. 
Banii se vor distribui prin serviciul social al primariei.
Anul acesta cuantumul subventiilor a crescut simtitor, ajungand intre 240.000 – 1,6 milioane de lei pentru energia termica.

Andrei Ando - Observator

  • Consiliere juridica pentru detinuti

Aradul este al doilea oras din tara unde se face resocializarea detinutilorDetinutii cu pedepse usoare si care au stat inchisi perioade scurte de timp vor beneficia de serviciile unui centru de resocializare, inaugurat, marti, la Arad, care ii va ajuta pe fostii infractori sa-si gaseasca un loc de munca sau sa ia contact cu autoritatile, transmite Mediafax. 
Centrul, care a fost deschis de Penitenciarul Arad si de Serviciul de Reintegrare Sociala si Supraveghere, este al doilea din tara, iar in cadrul organizatiei fostii detinuti vor primi sprijin de la psihologi, asistenti sociali si juristi. 
"Serviciul se adreseaza in primul rind minorilor si tinerilor de pana la 25 de ani, care au comis infractiuni usoare si au condamnari de pana la trei ani. Aceste categorii de tineri au ajuns infractori sub influenta mediului familial si social din care provin, iar cu toate eforturile de reeducare din penitenciar ei raman foarte vulnerabili dupa eliberare", a declarat Iulian Alexandru, comandantul Penitenciarului Arad. 
Primul grup de 59 de detinuti, din care opt minori, au intrat deja intr-un program de preeliberare si invata cum sa-si intocmeasca o cerere de angajare, un curriculum vitae sau care sunt institutiile la care se pot adresa pentru diverse probleme.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]