Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 30 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Final de an politic aradean

Echipa PSD ureaza prosperitate aradenilorA mai trecut un an peste Aradul in care ne facem veacul. Un an destul de activ din punct de vedere politic, plin de surprize si de rasturnari de situatie.
Fiind an pre-electoral, partidele s-au inghesuit, mai ales in ultima perioada, sa-si faca o imagine cat mai buna in fata electoratului. 
PSD da raportul 
Filiala locala a PSD a intocmit chiar un raport de activitate pentru anul 2003, raport care a fost inaintat organismelor centrale de partid. 
Conform acestui document, semnat de presedintele PSD Arad, Dorel Popa, realizarile ar fi: largirea echipei PSD, ocuparea primului loc in sondajele de opinie, vizita prezidentiala la Arad, proiectele politice, culturale si sociale demarate de PSD Arad, vizitele de rang inalt. 
De asemenea, PSD se mandreste si cu unele rezultate de ordin administrativ, cum ar fi reducerea somajului, cresterea considerabila a volumului de investitii in municipiu, pietruirea strazilor, iluminatul public, deponeul ecologic, modernizarea unor strazi, acordarea unor terenuri pentru tinerele familii, amenajarea cimitirelor, modernizarea spitalelor, acordarea a sute de apartamente pentru tineri, terminalul Cargo, dezvoltarea retelei de apa, modernizarea institutiilor de invatamant etc. 
D.A. multumeste pentru existenta 
Principalii oponenti ai PSD, adica alianta PNL-PD, prin vocea presedintilor Titus Gheorghiof (PNL) si Gheorghe Seculici (PD), considera ca, pe plan politic, realizarile importante tin de crearea aliantei intre cele doua formatiuni, absorbtia PNL Campeanu si fuziunea cu PPC. 
Liberalii aradeni se mai lauda si cu cresterea numarului de membri si cu faptul ca nici un primar, membru al acestei formatiuni, nu a dezertat in favoarea altui partid. 
Alianta PD-PNL face urari pentru aradeni Democratii sunt mandri de faptul ca, la capitolul incredere, unul dintre membri lor ocupa primul loc intr-un sondaj solicitat de PNL si PD, la nivel national, dar efectuat si pe un esantion local. 
PRM se lauda cu statuia 
PRM Arad, un partid care a fost tot timpul situat in sondaj e pe primele locuri, considera ca a realizat unul dintre cele mai importante lucruri politice in Arad. 
Mai precis, PRM Arad a crescut in ochii conducerii centrale prin declansarea discutiei publice legate de amplasarea Statuii Libertatii in Piata Pompierilor. 
De asemenea, conducerea organizatiei locale este mandra si de participarea unei delegatii peremiste la o "excursie" in Franta, "excursie" care se va materializa anul viitor printr-un transport umanitar de medicamente destinat spitalelor din Arad. 
Multumiri, dar mai mici 
Nici celelalte partide, chiar daca mai mici ca dimensiune politica, dar si mai nou aparute pe esichierul politic, nu au de ce se plange. 
Partidul Umanist, asa cum declara presedintele organizatiei locale, Lia Ardelean, a avut parte de unele realizari destul de importante. 
Formatiunea s-a implicat mai ales in actiuni caritabile, dar deputatul care ii reprezinta interesele, Nicu Cojocaru, a reusit sa aduca doua miliarde de lei pentru Catedrala Ortodoxa aflata in constructie. 
La randul sau, Mihai Lelik, ex-presedintele PSM, are motive de intristare, dar si de bucurie. 
In primul rand, acesta este necajit de disparitia PSM-ului ca partid, prin fuziunea cu PSD, dar este fericit ca a reusit sa puna la cale formarea unui nou partid. 
PAS (Partidul Alianta Socialista) a ajuns, sub forma de dosar, pe masa Tribunalului Bucuresti, urmand ca in primele zile ale anului viitor acesta sa intre in legalitate. 

Cristian Titca - Agenda zilei

  • "Cat de iubite sunt locasurile Tale, Doamne!"

Catedrala veche a fost supusa unor lucrari de reparatii - Virtual Arad News (c)2003Reparatii de peste 350 milioane de lei la Catedrala Ortodoxa 
De aproape o jumatate de an la Catedrala Ortodoxa a Aradului - biserica etalon pentru ca aici slujesc episcopii locului - sunt in curs o serie de reparatii, de mare amploare. 
Despre anvergura acestora am stat de vorba cu parohul bisericii, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu". 
Vechea catedrala Ortodoxa a Aradului, in acelasi timp si biserica a Parohiei Ortodoxe Romane Arad-Centru - n-a mai cunoscut din anii 1978-80 o interventie in ceea ce priveste renovarea, restaurarea ei. 
Acest fapt a determinat consiliul parohial de a lua in discutie modalitatea de a implini aceasta necesitate. 
De la sfarsitul lunii iulie pana prin noiembrie s-a lucrat in mod foarte sustinut pentru renovarea, restaurarea exteriorului catedralei. 
Lucrarile au fost executate de firma de constructii CONAR, prin dl. presedinte Dimitrie Cinah, care ne-au facut o oferta accesibila posibilitatilor noastre financiare, astfel ca suma pentru care s-au executat aceste lucrari la exteriorul catedralei a fost de 222 milioane lei. 
Apoi a fost nevoie de o extindere de lucrari, aprobata de consiliul parohial si anume aceea de a renova, revopsi si repara tabla de pe turlele bisericii precum si acoperisul, vopsit si el pentru suma de 122 de milioane de lei. 
Totalul lucrarilor, respectiv fatadele, acoperisul, turlele ridicandu-se la aproape 350 milioane de lei.
- Dar mai sunt si alte lucrari care le-au premers pe acelea enumerate de dv. Va rog sa concretizati.
- De curand a fost restaurat iconostasul catedralei, s-a curatat de praf, de fum pictura. Apoi locul unde s-au aprins lumanarile a fost repictat de d-na preoteasa Ana Marcu, lucrari pentru care parohia noastra a achitat suma de 57 milioane de lei. 
Lucrari la acoperisul si tavanul bisericii, restaurarea picturii sunt lucrari executate si la biserica de pe str. Eminescu nr. 57, apartinatoare parohiei Arad centru.
- Sa revenim la Catedrala...
- In prima zi de Craciun, 25 decembrie, Prea Sfintitul Parinte Episcop Timotei a facut bucuria preotilor si credinciosilor prezenti la sfanta slujba de a binecuvanta lucrarile de la acoperisul si exteriorul acestei biserici. 
Parintele Tulcan e multumit de generozitatea enoriasilor- De unde au venit banii pentru toate aceste lucrari?
- In exclusivitate de la credinciosii bisericii. Explicand credinciosilor necesitatea intreprinderii unor asemenea lucrari, oamenii s-au dovedit extrem de generosi, luni de zile au contribuit fiecare, astfel a fost posibil sa acoperim cheltuielile. Apoi au mai fost diferite donatii si sume din contributiile de cult. Este impresionant cum s-a reusit realizarea acestor lucrari fara a dispune de la inceput de suma necesara asa cum ar fi procedat altii.
- Cati credinciosi are aceasta parohie?
- Parohia Ortodoxa Romana Arad-Centru este structurata pe sase sectoare, avand sase preoti slujitori cu aproximativ 12 000 de familii si peste 36 000 credinciosi, ea se intinde de la podul catre Aradul Nou pana la Podgoria, str. Padurii, cimitirul "Pomenirea".
- Ce-ar mai fi de facut de acum inainte?
- Daca va hotari consiliul parohial urmeaza repararea exteriorului de la birourile parohiei, interiorul fiind de curand renovat, dupa cum se poate observa. Intentionam si infrumusetarea curtii. Dar aceasta este doar o latura a activitatii unei biserici, a unei parohii. Mult mai profunda este raportarea fiecarui credincios in parte si a fiecarui preot la ceea ce inseamna apartenenta ecleziala, la o unitate bisericeasca, la o parohie, si aceasta adancire a constiintei bisericesti este un proces care nu se termina niciodata. 
Si cred ca aici avem deosebit de mult de lucru. Credinciosii parohiei noastre am putea spune ca sunt mai ravnitori, mai dornici si poate mai maturi in ce priveste credinta, viata lor spirituala. 
Dar, fara indoiala, ca pe scara binelui totdeauna este loc de mai mult.

Dana Todor - Adevarul

  • Masuri sporite de securitate de sarbatori

Si in zilele de sarbatoare politistii vor fi la datoriePolitia de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Arad informeaza cetatenii ca pentru perioada Sarbatorilor de Iarna au fost luate masurile necesare de asigurare a climatului de ordine si siguranta publica pe raza municipiului si in judet fiind prezenti la datorie un numar mare de politisti. 
Agentii de ordine publica, impreuna cu celelalte forte incluse in sistemul integrat de ordine si siguranta publica, vor actiona in principalele locuri de interes operativ, zone comerciale, locuri de distractie, zone cu risc criminogen, pentru prevenirea savarsirii de infractiuni stradale si a actelor de tulburare a ordinii publice. 
In mediul rural este asigurata permanenta politistilor la sediile centrelor zonale, birourilor si posturilor comunale de politie, actionandu-se pentru asigurarea ordinii publice, prevenirea infractiunilor, interventia la solicitarile cetatenilor, asigurarea fluentei traficului rutier si deblocarea cailor de circulatie in cazul unor caderi masive de zapada. 
O atentie deosebita va fi acordata pazei si securitatii bunurilor si valorilor monetare, sens in care, impreuna cu jandarmeria, gardienii publici si societatile private de paza au fost luate masuri speciale pentru preintampinarea unor evenimente la obiectivele de importanta deosebita, functionarea in conditii corespunzatoare a sistemelor de paza, asigurarea securitatii valorilor monetare pe timpul manipularii, depozitarii si transportului, functionare la parametrii optimi a dispeceratelor de monitorizare a alarmelor contra efractiei si asigurarea interventiei operative la evenimentele sesizate. 
Ca in fiecare an, in aceasta perioada se va actiona pentru asigurarea respectarii regimului materialelor explozive. 
Comercializarea de produse pe baza de amestecuri pirotehnice din catcgoria a II -a este permisa numai in intervalul 27-31 decernbrie, iar folosirea lor numai in zilele de 31 decembrie si 1 ianuarie. Politistii atrag atentia, in special tinerilor, asupra riscului folosirii acestor obiecte in locuri aglomerate, spatii inchise ori cu nerespectarea instructiunilor de folosire elaborate de producator, care pot atrage dupa sine vatamari corporale grave sau chiar decesul celor care le folosesc sau altor persoane.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • Indragostit de Romania

Belgianul Jean-Louis Claes s-a indragostit de meleagurile aradeneCastigatorul concursului "Craciun in Romania" ar dori sa lucreze la ambasada tarii sale la Bucuresti. 
Belgianul Jean-Louis Claes a castigat, la inceputul lunii decembrie, un premiu constand intr-o vizita pentru doua persoane in judetul Arad. 
"Lucrez in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Belgiei si, in viitorul apropiat, ma voi interesa in ce masura as putea ocupa un post la ambasada tarii mele la Bucuresti", a spus Jean-Louis Claes, la incheierea saptamanii petrecute in judetul Arad impreuna cu varul sau, Jean-Luc Solvay. 
Cei doi belgieni s-au aflat in judetul Arad in perioada 22-28 decembrie, timp in care au avut posibilitatea de a cunoaste judetul-gazda in atmosfera sarbatorilor de iarna. 
Au vizitat manastiri si biserici, obiective istorice si turistice, s-au infruptat din mancarurile romanesti, au degustat vinuri, s-au plimbat cu trenul electric numit ''Sageata Verde'', au cunoscut obiceiuri de iarna specifice judetului Arad. 
Belgienii au marturisit ca cel mai mult le-a placut orasul Lipova, unde au gasit un "amestec de Romanie profunda si deschidere catre Europa", dar ar locui cu placere in oricare dintre celelalte localitati aradene vizitate. 
Concursul "Craciun in Romania", organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune in colaborare cu Prefectura Judetului Arad si Consiliul Judetean Arad, s-a desfasurat in cea de-a doua jumatate a acestui an, la el participind ascultatori din toata lumea ai postului Radio Romania International.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Europenii nu vor astepta mai mult de 15 secunde in vama!

De la inceputul anului viitor pasapoartele cetatenilor UE nu vor mai fi stampilate la vamaConducerea Politiei de Frontiera Arad ne-a declarat ca acum, in preajma Anului Nou, traficul din vamile din vestul tarii este aproape de zero. 
Pana acum cateva zile, in vamile Nadlac, Varsand si Turnu s-au inregistrat, cu ocazia Craciunului, cele mai mari valori de trafic de persoane de pana acum. 
La Nadlac, unde in mod normal trec granita in jur de 8 – 10.000 de persoane in 24 de ore, in zilele din preajma Craciunului traficul a atins cote de peste 20.000 de persoane in 24 de ore. 
Un astfel de trafic a mai fost inregistrat doar la inceputul si la sfarsitul lunii august, in perioada concediilor. 
Pentru reducerea timpilor de asteptare, Politia de Frontiera a infiintat asa numitele "benzi UE", destinate cetatenilor din spatiul Schengen, masura necesara in conditiile in care pasapoartele cetatenilor din UE nu vor mai fi stampilate de la 1 ianuarie 2004. 
Timpii de asteptare pe aceste benzi sunt de numai 10-15 secunde pentru turist.

Diana Rotar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]