Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 31 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • O firma privata cere inlesniri de la aradeni

Consilierii din opozitie se opun reducerii chiriei la EuroMedic - Virtual Arad News (c)2003Atac la bugetul local
Sistemul medical din Arad este lovit din ce in ce mai tare.
EuroMedic, renumitul centru de referinta in diagnostic imagistic, singurul de acest fel din tara, este acuzat de primari din judet si chiar de unele cadre medicale ca falimenteaza sanatatea aradeana. 
Imaginea EuroMedic a mai suferit, acum doua zile, inca o lovitura, cand mai multi politicieni din opozitie au criticat cererea reprezentantilor centrului, care solicitau reducerea chiriei la cladire. 
Conducatorii EuroMedic au pretins Consiliului Local Arad sa ii scuteasca de 1.316 USD/luna. 
Desi consilierii nu au fost de acord cu aceasta modificare, viceprimarul Emanoil Voicu considera ca "noi nu stateam neaparat in banii astia".
Voicu este de parere ca sumele pierdute din contributia EuroMedic puteau fi usor recuperate din vanzarea unui spatiu comercial, sediu sau cladire veche.
EuroMedic falimenteaza spitalele?
Daca dorinta cuiva este sa distruga acest centru, noi ne disociem de la inceput de o asemenea intentie.
EuroMedic inseamna o investitie de milioane de euro in sanatate. Pana nu demult, romanii, mai ales cei din vestul tarii, mergeau la Szeged pentru investigatii medicale performante.
Acum, li se ofera aceleasi facilitati in Romania. Si asta e mare lucru!
Durerea parca devine mai suportabila cand esti intampinat de personal amabil, cand beneficiezi de conditii umane la asteptare, cand poti privi la televizor, fara sa simti caldura infernala de afara. Dar, ne oprim aici cu laudele, pentru a nu fi suspectati de publicitate mascata. In acest context, acuzatiile venite recent, culmea, mai ales din partea personalului medical, surprind. 
Din localitatile amenintate cu restructurarea spitalelor, s-au auzit voci care sustin ca banii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate merg preponderent spre acest centru, in detrimentul celorlalte unitati, si ca aceasta ar fi cauza lipsei de bani. 
Informatia este contrazisa de Gheorghe Domsa, presedintele CJAS Arad, care spune ca "activitatea centrului este platita din bugetul alocat serviciilor medicale paraclinice. Acest serviciu nu influenteaza serviciile medicale spitalicesti". 
Ba din contra, afirma dr. Domsa, centrul le aduce un mare serviciu spitalelor. "Medicii care ii interneaza pot face absolut toate investigatiile pe gratis pentru pacientii asigurati, asa incat, la internare, sa poata diagnostica boala corect", explica Gheorghe Domsa.
"Unii nu inteleg si tipa"  
Euromedic este un centru zonal. Deserveste pe langa Arad, judetele Timis, Bihor, Hunedoara, Satu Mare, Caras Severin, Alba, si chiar regiunea Moldovei. 
Dr. Domsa crede ca identificarea centrului ca principal vinovat pentru impasul in care se afla trei spitale din judetul Arad este o mare greseala. 
"Nu are nici o legatura EuroMedic cu spitalele, in sensul finantarii. Nu se intersecteaza, nu se conditioneaza reciproc", spune presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. 
Intrebat despre motivul acestui atac nefondat, venit din partea unor oameni care totusi au habar despre finantarile in sanatate, dr. Domsa a replicat: "Oamenii reactioneaza diferit la nou. Unii il inteleg, altii nu il inteleg si tipa. La EuroMedic, vorbim de asistenta medicala la nivel european. Nu stiu daca putem vorbi la Ineu, Gurahont si Lipova despre acelasi lucru". 
Presedintele Domsa afirma ca, in afara celor trei spitale cu probleme, sistemul sanitar din judet nu are suferinte.
Pretentii de investitor  
Spatiul in care functioneaza EuroMedic a apartinut Spitalului Municipal. Inainte de 2001, data la care incep lucrarile de amenajare pentru centrul de diagnostic imagistic, cladirea era in paragina. 
Licitatia din noiembrie 2001 atribuie spre inchiriere imobilul cu pricina companiei EuroMedic, pe o durata de 10 ani, in schimbul unei chirii lunare de 1.510 USD. In sedinta Consiliului Local de acum doua zile, primarul a cerut printr-un proiect de hotarare reducerea acestei taxe la numai 194 USD/luna. 
EuroMedic - unitate medicala de referinta - Virtual Arad News (c)2003 Solicitarea sa a fost respinsa prin votul consilierilor. Reprezentantii PD anuntasera inca dinainte ca nu vor sustine initiativa. Viceprimarul Emanoil Voicu, fost PD-ist, actual reprezentant PSD, crede ca membrii consiliului, care au votat impotriva, nu au privit centrul ca o investitie in sanatate, ci ca o sursa de venit. 
"Ceea ce nu este cazul!", afirma Voicu. 
El nu crede ca EuroMedic are probleme financiare. Cat despre banii pe care Executivul Primariei vroia sa ii cedeze centrului EuroMedic, viceprimarul Voicu afirma: "Nu reprezinta o suma mare. La un buget de cateva miliarde, cele 300 de milioane pe an sunt aproape nesemnificative". 
El apreciaza ca asemenea investitori merita ajutati. 
"Daca nu ar fi existat EuroMedic si ar fi venit cineva sa ne propuna astazi sa-i dam gratis cladirea, am fi acceptat. Numai sa faca o investitie in ea. Cei de la EuroMedic au reabilitat cladirea de la A la Z. Au facut o investitie foarte mare",
argumenteaza Emanoil Voicu. Primarul Popa, in expunerea sa de motive, a aratat ca Aradul a beneficiat de o investitie de 5 milioane de dolari, in aparatura medicala. Pentru a demonstra ca solicitarea EuroMedic nu este nefireasca, viceprimarul Voicu a povestit despre cativa afaceristi japonezi care au dorit sa isi extinda societatea. "Au venit de la firma Takata si ne-au intrebat ce facilitati le oferim, ca pana acum, au spus ei, numai le-am luat banii. Au spus ceva de genul  Au pus conditii foarte clare", isi aminteste Emanoil Voicu. El da exemplul Poloniei, care, afirma acesta, da terenuri gratuite, nu percepe taxe mai multi ani, cu conditia sa faca investitii.
Aradul ar putea pierde un centru de dializa  
Refuzul CLM Arad de a reduce taxa la chirie nu a produs pana acum consecinte. Atat viceprimarul Voicu, cat si presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate exclud posibilitatea ca EuroMedic sa plece din Arad in alt oras. 
Emanoil Voicu pune insa sub semnul intrebarii o investitie pe care responsabilii EuroMedic anuntasera ca o vor face intr-un centru de dializa. 
"S-ar putea sa mearga altundeva, la cineva care le ofera gratis", crede Voicu. Acesta declara ca reprezentantii firmei nu au conditionat investitii viitoare de reducerea chiriei si ca solicitarea lor a avut la baza sumele percepute altor cabinete medicale. EuroMedic isi recupereaza de la CJAS banii cheltuiti pe investigatiile medicale facute pacientilor asigurati, care se prezinta cu trimiteri valabile. Centrul nu are nici o limita de cheltuieli, intrucat serviciul functioneaza 24 din 24. Aceasta libertate totala supara medici care au impuse anumite restrictii la numarul de consultatii. 
Viceprimarul Voicu este de parere ca "diferentele de plata ar disparea daca si programul lor ar fi de 24 de ore". El crede ca acest lucru este posibil in masura in care medicii s-ar asocia si ar infiinta clinici. 
"Ceea ce nu fac, pentru ca toti vor sa-si adune numai lor", spune Voicu.
EuroMedic a ales sa nu raspunda presei  
Asa cum era si firesc, am incercat sa consemnam o pozitie oficiala a centrului EuroMedic, despre evenimentele in care a fost implicat, cu sau fara voia conducatorilor sai. 
Managerul general, dr. Liliana Ardeoan, a cerut permisiunea sa vorbeasca la Bucuresti, unde se afla birourile centrale, si ne-a rugat pe urma sa formulam in scris intrebarile. 
Despre momentul sosirii raspunsurilor, nu am putut afla nimic. Dorind sa fim cat mai impartiali, am amanat pana la inchiderea editiei finalul articolului, crezand ca vom primi un raspuns, cat de scurt. 
N-a fost sa fie! Desi vroiam sa stim de ce societatea a cerut consiliului local reducerea chiriei si cum comenteaza atacurile indreptate impotriva sa, EuroMedic a preferat sa taca.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • La pas prin desertul Gobi
Aradeanul Alin Totoreanu a sosit din expeditia in Mongolia Un tanar aradean care s-a incumetat sa ia la pas desertul Gobi a revenit ieri acasa. 
Alin Totorean, de 32 ani, a plecat la inceputul lunii mai intr-o ambitioasa expeditie solitara in Mongolia.
El a plecat spre Moscova, de unde a ajuns in capitala Mongoliei, Ulan Bator. De la Ulan Bator, Alin Totorean a pornit in adevarata expeditie care l-a adus pe valea Orhonului si in desertul Gobi.
Dotat cu un simplu rucsac, el s-a integrat in viata nomazilor care, la fel ca acum doua mii de ani, pleaca in fiecare an cu turmele la pascut intr-o zona arida, neschimbata de civilizatie. 
Aradeanul a dormit in iurte, a muls capre si s-a obisnuit cu mancarea specifica a localnicilor, pentru care branza de iac este ceva obisnuit.
Totorean a strabatut pe jos peste 600 km in desertul Gobi si a facut sute de fotografii pentru a imortaliza modul de viata din desert al populatiilor nomade din Mongolia.
Expeditia solitara s-a incheiat ieri dimineata, in gara Arad, unde Alin Totorean a fost asteptat de prieteni si jurnalisti.
Cele cateva sute de diapozitive rezultate in urma expeditiei vor fi prezentate elevilor din scoli si licee, carora Alin Totorean le va impartasi experienta sa mongola.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pasagerii din trenul Curtici-Bucuresti au trait momente de groaza la Sighisoara

In trenul Bucuresti-Curtici s-a tras cu o pusca de vanatoare Un grup de politisti criminalisti s-a deplasat ieri dimineata la Curtici, pentru a verifica circumstantele in care un proiectil a trecut prin vagonul unui tren care tranzitase cu cateva ore mai devreme gara de la frontiera romano-maghiara. 
Dupa cercetari intense anchetatorii au ajuns la concluzia ca gara din Curtici nu are nici o legatura cu incidentul. 
Se pare, de asemenea, ca nu este vorba despre un atentat, ci despre o neglijenta, probabil a vreunui braconier sau vanator, care a tras cu  carabina dupa vanat si a nimerit trenul. 
Nimeni nu a fost ranit, cei cinci calatori aflati in vagonul restaurant al trenului care circula pe relatia Bucuresti-Curtici au trait insa momente de soc. 
In apropiere de Sighisoara, proiectilul a trecut transversal prin geamurile vagonului, foarte aproape de capetele lor. 
Ipoteza ca ar putea fi vorba despre un glont ratacit este intarita de marturia chelnerului Constantin Gadescu, potrivit caruia martorii oculari au observat pe un versant din apropiere o cabana de vanatoare.
Ancheta politiei, inceputa la Curtici, a continuat ieri dupa-amiaza la Sighisoara, insa fara nici un rezultat.

Andrei Ando - Observator

  • Prin Fundatia Romano-Germana: Cativa tineri institutionalizati au invatat meserie

Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu ofera sansa de recalificare tuturor categoriilor de persoaneEi au de-acum si o slujba
Prin cursurile pe care le organizeaza, de formare si perfectionare in diverse meserii, Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu ofera o sansa tuturor categoriilor de persoane; nu fac exceptie nici cele defavorizate, fie ca e vorba de someri, tineri institutionalizati sau chiar detinuti. 
In data de 10 martie anul curent, FRG a inceput cursul de calificare in meseria de "confectii imbracaminte" organizat special pentru un grup de tineri proveniti din centrele de plasament, in colaborare cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad. 
Cursul a fost finantat de landul german Baden-Wurttemberg, prin Consulatul German de la Timisoara. 
Pe toata perioada cursului, Fundatia Romano-Germana a beneficiat de asistenta de specialitate din partea Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad. 
"In cele sase luni de curs, tinerii au beneficiat, pe langa orele de pregatire teoretica si practica, si de cazare si masa in cadrul Fundatiei. In vederea integrarii lor in munca, cursantii au fost repartizati o luna in practica la societati comerciale de profil de pe raza municipiului Arad", spune directorul Fundatiei Romano-Germane, Adrian David. 
Marti, 29 iulie, a avut loc examenul de absolvire a cursului de calificare in meseria de confectioner imbracaminte. Dintre cei noua absolventi, primii sase sunt asteptati la societatile comerciale unde au facut practica, pentru a-si incepe activitatea ca si "confectioner imbracaminte".

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Crosul Pensionarilor

Si pensionarii doresc sa participe la actiunile organizate de Zilele AraduluiDe Zilele Aradului vor fi organizate manifestari pentru persoanele varstnice
Ieri a avut loc prima conferinta de presa organizata de Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice (CJPV) din Arad.
Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice a fost infiintat in aprilie 2000 si functioneaza ca organ consultativ, de interes public, care asigura realizarea dialogului social ,dintre persoanele varstnice si autoritatile locale pentru protectia drepturilor si libertatilor acestor persoane.
"Pentru indeplinirea scopului sau, CJPV participa la stabilirea politicilor si masurilor economice si sociale care privesc persoanele varstnice la nivelul judetului Arad" spune presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice, Vasile Neagu.
In cadrul conferintei de presa au fost prezentate actiunile pregatite de Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice pentru pensionari cu ocazia Zilelor Aradului.
"Anul trecut am oferit peste 3000 de invitatii la Zifele Aradului pensionarilor aradeni. Pensionarii au avut ocazia sa se intalneasca, sa serveasca o masa impreuna si sa discute. Pentru ca cei de anul trecut s-au simtit extraordinar, in acest an vom oferi 5000 de invitatii la acest eveniment.
Invitatiile vor fi distribuite prin asociatiile pensionarilor din municipiu"
a declarat Gheorghe Ghenof, membru al Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice si responsabil cu oraganizarea activitatilor pentru pensionari la Zilele Aradului.
Pensionarii care vor primi invitatii vor beneficia de intrare gratuita si de o masa pregatita, la fel ca si in anul precedent, de unitatea de jandarmi.
"De asemenea, in data de 9 august vom organiza crosul pensionarilor, la care sunt invitati sa participe toti pensionarii.
Crosul isi va avea startul din fata sediulni Ligii Pensionarilor (vis-a- vis de Primarie) si va continua prin fata teatrului si inapoi la sediul Ligii. Tot in data de 9 august, de la 17, corul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor si al veteranilor va sustine in parcul Mihai Eminescu un concert care va delecta publicul cu melodii specifice zonei.
In data de 10 august de la ora 17, tot in parcul Mihai Eminescu, va fi sustinut un concert de catre taraful Ligii Pensionarilor - a mai spus Gheorghe Ghenof

M.M. - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]