Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 7 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Ministrul Integrarii Europene a pus ochii pe Aeroport si pe Cetatea Aradului

Ministrul Integrarii - Alexandru Farcas este interesat de proiectele aradenilorMaghiarii au decis sa dea o mana de ajutor aradenilor
O duzina de oficialitati din tara si de peste hotare au luat astazi cu asalt Palatul Administrativ si Casa de Oaspeti, subiectul central al acestei vizite fiind intrunirea bilaterala dintre Ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas, si omologul sau maghiar, Peter Szalo, ambii insotiti de cate un staff numeros, la care s-au alaturat si presedintii de Consilii Judetene din Timis, Satu Mare si Cluj. Pentru aradeni, intalnirea a fost importanta prin faptul ca - potrivit lui Gheorghe Seculici, presedintele CJA -maghiarii au promis aradenilor (si nu numai) sprijin in intelegerea si accesarea programelor europene, la care vecinii nostri s-au dovedit adevarati maestri.
Prea putini bani europeni atrasi spre Arad
Vizita ministrului Integrarii Europene le-a oferit oficialilor locali sansa de a-si prezenta proiectele realizate pe bani europeni, cele aflate in derulare, precum si cele inca "in fasa", pentru care se asteapta sustinere financiara. 
Cat priveste proiectele deja realizate, ministrul a declarat ca "exista proiecte sustinute de autoritatile locale si proiecte in care sunt angrenati micii intreprinzatori", dar ca acestea sunt insuficiente pentru potentialul Aradului. "Exista la nivel local o imensa capacitate administrativa si financiara de absortie si un interes la nivelul factorilor de conducere, insa trebuie facut ceva ca aceasta comunitate sa beneficieze de mai multe proiecte de gen decat cele din prezent".
SAMTID, o problema cat un judet
Prima problema concreta punctata de Alexandru Farcas s-a referit la blocajul pe care aradeni i l-au consemnat in cazul programului SAMTID, insa - surprinzator - ministrul nu crede ca vina apartine aici autoritatilor locale -care "s-au mobilizat in ultimele luni, au prezentat un proiect care se referea la aductiunile de apa si la canalizare" si au realizat o asociatie, in care a intrat municipiul si alte sase orase aradene, pentru a accesa banii europenilor - ci a Ministerului Administratiei, care nu a dat inca aviz acestei asociatii. 
Farcas a subliniat ca va dispune controale si va face o analiza pentru a elimina astfel de probleme. "M-am angajat sa contribui nemijlocit la rezolvarea acestei situatii (a programului SAMTID la Arad -n.r.)", a punctat oficialul.
Favoritele ministrului la banii europenilor
Presedintele CJA, Gheorghe Seculici, primarul Gheorghe Falca si prefectul Dan Ungureanu i-au prezentat ministrului principalele obiective pentru care Aradul spera sa obtina bani de la Guvern sau occidentali. 
Este vorba de nu mai putin de sase drumuri, de doua incubatoare de afaceri, reabilitari de poduri si de zone de agrement in zona Moneasa, renasterea Aeroportului etc). 
Farcas le-a indicat oficialilor locali ca ar fi pacat sa se piarda aceste proiecte si i-a trimis sa le depuna, pana la 17 decembrie, la Bucuresti, pe proiecte de infrastructure (regionala) mare.
Ministrul a declarat, in plus, pentru ziarul "Agenda zilei" ca a retinut doua dintre aceste proiecte extrem de importante si care trebuie realizate, chiar daca nu imediat: dezvoltarea Aeroportului (un proiect care trebuie gandit nu la nivel local, ci regional, "un subiect pe care nu ar trebuie sa ne permitem sa-l ignoram") si schimbarea destinatiei Cetatii Aradului cu repatrierea ei circuitului civil, o chestiune care ar aduce doar beneficii orasului. 
Farcas nu a uitat sa aminteasca si de proiectul ,"Moneasa", adaugand insa ca nu a fost dus, in aceste zile, sa vada pe viu statiunea.
Ar mai fi de adaugat poate si faptul ca Ministrul Integrarii Europene le-a recomandat "imperativ" autoritatilor locale sa treaca la elaborarea unui portofoliu de proiecte al judetului, care va schimba soarta investitiilor pe viitor.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Aradul, centru universitar mondial pentru o saptamana

La seminarul de la UVVG au participat profesori din toata lumeaPentru o saptamana, Aradul reuneste nume sonore ale invatamantului superior din intreaga lume. 
Colocviul de filosofie moderna cu tema "Gandirea premoderna" a inceput ieri la ora 11 in Sala Mare a Senatului din cadrul Universitatii "Vasile Goldis"
Evenimentul este organizat de universitatea aradeana in colaborare cu Universitatea Bucuresti, Centrul de cercetare "Fundamentele modernitatii europene" si renumita Universitate Princeton. 
La ora 18.00 publicul aradean a putut participa la conferinta "Teorii ale mintii si materiei in secolul XVII" sustinuta de Daniel Garber, profesor la Universitatea Princeton. 
Seminarul de filosofie moderna aduce in orasul nostru universitari de la cele mai prestigioase institutii de cultura europene si nord-americane. 
Cu aceasta ocazie se va incheia un protocol, o colaborare institutionala intre "Vasile Goldis" si Universitatea Princeton, din Statele Unite. 
Zilele acestea, aradenii vor putea participa la o serie de conferinte pe tema filosofiei moderne avand drept moderatori profesori si cercetatori de la Oxford, Princeton, Paris, Lecce, Ferrara, Montreal, Helsinki si St. Petersburg.

Diana Rotar - Observator

  • Simpozion radio amatori

Radio amatori din Europa s-au intalnit la PecicaRadio amatori din intreaga europa  s-au intalnit la sfarsitul saptamanii in orasul Pecica
Ei au participat la primul simpozion organizat in aceasta localitate unde au expus aparatura de ultima generatie din domeniu, au discutat despre ultimele noutati in domeniul transmisiilor de radio. 
Radio amatorii au facut si o demonstratie in premiera prin internet radio. 
Peste 180 de radio amatori din 10 tari europene si chiar din Statele Unite ale Americii s-au intalnit sambata si duminica la Pecica, pentru un schimb de informatii din domeniul transmisiunilor de date prin internet si radio. 
Pe langa autoritati locale, la intalnire au fost prezenti si aproape 100 de localnici, pasionati ai acestui sport.  
Radio amatorii au putut vizita si o expozitie de aparatura de ultima generatie. 
Printre antene, acumulatoare si statii de emisie receptie, in premiera au fost expuse si aparate de transmisii de date prin internet. 
La Pecica a fost prezenta si prima radio amatoare din Romania. 
Ea are la activ mai multe premii nationale si internationale, reusind sa incheie legaturi si transmisii la mii de km distanta. 
Castigatorii concursurilor nationale si internationale din judetul Arad au primit diplome si medalii. 
Acestea au fost inmanate chiar de presedintele Radio amatorilor din Romania Vasile Ciobanita. 
In final, cei prezenti au participat la o tombola cu premii, constand in piese si aparate necesare acestui sport, sepci si tricouri dupa care toti cei prezenti au gustat mancare facuta la ceaun si traditionala paine de Pecica. 

Vasile Blidar -Televiziunea Arad

  • Deseuri pe camp

Garda de mediu a descoperit deseuri petroliere aproape de SebisAproximativ 120 de tone de deseuri petroliere au fost descoperite, vineri, de comisarii Garzii de Mediu Arad, pe un camp din Sebis, la cinci metri de albia Crisului Alb. 
In urma unei anchete, comisarii de mediu au descoperit ca deseurile au fost transportate de o firma privata din localitate, cu aprobarea scrisa a primarului Gheorghe Feies. 
Acesta a declarat ca nu stia de pericolul pe care deseurile le reprezinta pentru mediu. 
Feies este pasibil de amenda, insa pana acum nu au fost aplicate nici un fel de sanctiuni.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Moneasa Zilele Muntelui - prezent si perspectiva

Zona montana Vasoaia-Paiuseni a intrat in atentia oficialitatilor - Virtual Arad News (c)2004Statiunea Moneasa a gazduit, zilele trecute, o conferinta avand drept tema "Zilele Muntelui - prezent si perspectiva in Muntii Apuseni". 
Oficialitati locale si judetene au dezbatut timp de aproape sase ore variantele de dezvoltare a zonei de munte, aceasta reprezentand 42% din totalul suprafetei judetului.
Posibilitatile muntelui de a se pune in slujba omului sunt multiple, de la fanete si pajisti naturale, la produse agroalimentare ecologice, de la turismul montan si balneatic, la cresterea animalelor intr-un mediu ambiant sanatos.
Prefectul Dan Ungureanu, parlamentari aradeni, reprezentanti ai institutiilor statului au vorbit despre activitatea comitetului judetean de munte, despre programul SAPARD, agricultura montana, pensiunile turistice si agroturistice, experimentul montan Vasoaia - Paiuseni ca element de specificitate in stadiul montanologic, silvicultura, conservarea peisajului, valorificarea optima a resurselor florei si faunei forestiere, invatamantul agromontan preuniversitar, parte integranta a sistemului national de invatamant. 
Reprezentantii Universitatilor "Vasile Goldis", respectiv "Aurel Vlaicu" si-au prezentat, de asemenea, programul de implicare in ruralul montan.
Concluzia intrunirii a fost aceea ca zona montana este privita ca fiind o sansa pentru viitorul Europei, un obiectiv de o importanta majora, realizabil prin atingerea unei strategii mai vizibile, mai consistente si mai eficiente pentru dezvoltarea durabila a acestora. 
Dr. Mircea Ghirlea considera ca dezvoltarea sustinuta cere eficienta economica, integritate ecologica si echitate sociala, printr-o strategie specifica contextului local. 
"Extinderea U.E. catre tarile cu zone montane intinse, cum este si Romania, unde muntii constituie peste 33% din teritoriu, echivaland aproape toate zonele muntoase ale tarilor aderante luate impreuna, politica montana trebuie sa devina o problema nationala. Accentul trebuie pus pe necesitatea asigurarii infrastructurilor si serviciilor esentiale, serviciilor traditionale cum ar fi educatia, sanatatea, transporturile, noi tehnologii de comunicare si informare, cearea unui mediu sanatos si rezervat care se alineaza cu obiectul coeziunii ecologice ce trebuie sa sprijine noul demers al U.E. catre zonele montane. Avand in vedere procesul de readerare a Romaniei in structurile europene, se impune luarea in considerare a particularitatilor zonei rural montane ca fiind un element al parteneriatului, individualizarea actiunilor pilot pentru o dezvoltare montana integrata si durabila, dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatia locala si turismului durabil, individualizarea pentru politicile structurale, proiectelor adaptate zonelor montane si a domeniilor ecologice", afirma dr. Ghirlea.

Madiana Popescu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]