Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 11 august 2004

Stirile TVA aici

  • Pot sa tin si politica, pot sa tin si Curticiul! 

Interviu cu Dimitrie Musca - actualul presedinte al PSD AradInterviu cu d-l Dimitrie Musca, presedintele interimar al PSD Arad
Eu nu ma voi compromite
- D-le presedinte, nu ati spus pana acuma in mod explicit ce v-a determinat sa intrati in politica.
- Am primit sarcini de la Bucuresti.
- Asa, pur si simplu. De la cine?
- De la partid.
- Si cum se numeste "partidul" cu sarcinile? Sau, ca sa va ajut sa raspundeti, ce rol a avut presedintele Ion Iliescu in decizia pe care ati luat-o?
- Nici unul. Nu am vorbit cu d-l Ion Iliescu. Am spus si la televiziune, eu nu pot sa afirm ca sunt prieten cu d-l Iliescu. Dansul a fost de patru ori in aceasta unitate. A vorbit mult despre Curtici si despre persoana mea. Dar nu m-a solicitat dansul, pentru ca nu dansul este presedintele partidului. M-au solicitat altii.
- Sunt destule exemple de oameni de succes intr-un anumit domeniu care au intrat in politica si s-au compromis. Nu va e frica ca va puteti compromite in mizeriile politicii romanesti?
- Nu mi-e frica. Eu nu ma voi compromite pentru ca n-am de ce sa fac compromisuri. Eu nu am intrat in politica pentru un anume interes. Pozitia mea este foarte transanta: asta-i legea, o respectam.
- Si statutul il respectati?
- In mod obligatoriu, statutul e tot un fel de lege.
N-am spus: puneti-ma pe mine!
- La Bucuresti s-au dus lupte serioase pentru ca la Arad sa fie impusa o tabara sau alta. Atat de catre aradeni, cat si de catre lideri ai conducerii centrale. Cum ati reusit sa va impuneti dvs.?
- Eu n-am spus niciodata: puneti-ma pe mine! A fost decizia lor. Ei au spus: vrem sa fii tu presedinte, iar eu am raspuns afirmativ. Ce-i drept, au fost niste lupte pentru eliminarea prefectului, ceea ce m-a indarjit si mai tare, in sensul ca nu am fost de acord cu ideea de a schimba prefectul cu patru luni inainte de alegeri. Judetul pierdea in mod sigur si pierdea si partidul. Si atunci, ce-am facut? Eu am militat sa ramana prefectul aci, pentru ca voiau sa-l duca la Bucuresti ca secretar de stat. Eu zic ca e mai bine ca a ramas in Arad ca prefect.
- In orice domeniu trebuie sa ai pregatire profesionala. Dvs. nu aveti pregatire politica. Si atunci, cum credeti ca veti face fata cerintelor in domeniul politicii?
- Nici altii nu au scoala politica si au functii mult mai mari decat mine. Si nu e vorba doar de Romania. Exemple se gasesc cu duiumul si in democratiile occidentale. In al doilea rand, eu am tot ce-mi trebuie si imi vad in mod intransigent de treaba mea, asa cum procedez aici, la Curtici. Asa voi proceda si in partid.Ma voi descurca si in politica
- Dincolo de intransigenta, trebuie cunoscute elemente de politologie, o cultura politica fiind necesara in orientarea practica a muncii de partid.
- Asa cum s-au descurcat altii, o sa ma descurc si eu.
- Unii nu s-au prea descurcat.
- Unii nu, dar altii da. Eu ma voi numara printre cei care se descurca in politica. Faptul ca am avut un management bun in agricultura poate fi un argument. Pentru ca in agricultura lucrurile sunt mult mai complexe decat par la prima vedere. Si iata ca am avut si am performante. Dar am muncit mult si serios. Daca voi proceda si in politica la fel, nu se poate sa nu am performante eu si partidul pe care il conduc.
Si in calitate de director al Combinatului Curtici - Dumitru Musca este apreciat de conducerea PSD- Dvs. sunteti foarte ocupat cu agricultura. Se apropie campania pentru alegerile generale. Tot in acea perioada este si campanie agricola. Cum va veti descurca cu doua campanii pe cap?
- Vor fi o reusita si una si alta. Am utilaje de o tehnica deosebita si am oameni cu care discut prin telefon o data pe zi sau o data pe saptamana si e suficient. Stiu ce au de facut. Nu trebuie sa stau la capatul parcelei. In al doilea rand, am ingineri care supravegheaza toate lucrarile din camp. Unitatea are 24 de specialisti. Acestia isi cunosc atributiile. Asadar, problema unitatii este rezolvata. Managementul il asigur in continuare eu, pentru ca pot sa-l asigur. In fiecare dimineata, la ora 7, sunt in unitate. Altii dorm la acea ora. Eu nu fac rabat la nimic
- Ati spus ca si campania electorala va fi o reusita. Si daca nu va fi, va asumati raspunderea esecului?
- Ati vazut echipa care s-a conturat in jurul meu?
- Mai degraba ati conturat-o dumneavoastra!
- Echipa care s-a conturat in jurul meu e foarte solida, foarte puternica si foarte serioasa. Eu nu fac rabat la nimic si toti se vor convinge de acest lucru.
- Care sunt oamenii de baza ai echipei de care vorbiti?
- Toti sunt de baza, toti cei care au ramas sunt de baza.
- Cum adica cei care au ramas? Si cei pe care i-ati eliminat?
- Echipa care a ramas o reprezinta oamenii in care am eu incredere. Trebuie sa lucrez cu acei oameni in care am eu incredere, nu altcineva.
- In ce masura voturile membrilor de partid vor decide ordinea pe listele de candidati la Parlament?
- Ordinea va fi in functie de numarul de voturi pe care il va avea fiecare candidat.Nimeni nu se amesteca in ordinea de pe liste 
- Si nimeni nu se amesteca in schimbarea ordinii pe lista?
- Nimeni. Le-am spus tuturor ca ii voi exclude pe cei care vor incerca sa influenteze intr-un fel sau altul. Fiecare va trebui sa voteze sapte oameni pentru deputati si trei pentru senator. Sistemul nostru de a alege candidatii este cel mai democratic. 
- Prefectul Ungureanu zicea ca va candida cap de lista la Senat. De unde stie el ca va avea cel mai mare numar de voturi ca sa fie cap de lista?
- E adevarat, dar popularitatea lui si faptul ca s-a zbatut, ca este un om serios si foarte destept il va duce pe locul intai. Dar pentru nimeni nu exista o certitudine.
- Ce rol va avea prefectul Dan Ungureanu in partid?
- E vicepresedinte, asadar va avea rolul de vicepresedinte. Nimic mai mult. Este omul nostru, omul care va aduce voturi, prin inteligenta si coloana vertebrala. Faptul ca s-a batut pentru judetul Arad sa nu pierdem institutiile descentralizate la Timisoara e mare lucru.
- S-a batut, dar institutiile au plecat.
- Nu din vina lui.
- Din start, PSD Arad e in urma Aliantei D. A. Si ma gandesc la diferenta de voturi de la alegerile locale. Ce veti face sa recuperati aceasta diferenta?
- Nu puteti sa spuneti ca suntem in urma lor.
- Nu eu spun, numaratoarea voturilor.
- La alegerile locale s-au votat oameni, iar la alegerile generale se voteaza partidul.
- Numai ca sistemul dvs. de a va alege oamenii pentru liste seamana cu votul uninominal. Iar votul uninominal inseamna votarea persoanelor, si nu a partidului.
- La alegerile generale se voteaza si oamenii si partidul. Iar partidul nostru este cel mai bun. Sa ne uitam la realizari. Nici un partid nu a facut atatea cate a facut partidul nostru. Vizele, NATO, UE sunt realizari colosale.Viata noastra in Romania ne-o facem singuri
- Atata doar ca pe oameni ii intereseaza mai mult viata lor in Romania. Or, aici nu prea stam grozav cu realizarile.
- Viata noastra in Romania ne-o facem singuri. Ceea ce a depins de partid si de guvern s-a realizat. Mai sunt lucruri de facut, dar trebuie sa functioneze economia. Atat timp cat nu functioneaza economia, nu se poate face nimic.
- Si PSD nu are nici o vina ca nu functioneaza economia?
- Vreti sa spuneti ca partidul e vinovat de toate. De ce eu imi pot permite sa dau salarii mari? De ce altii nu pot? Noi trebuie sa facem ca economia sa fie functionala.
- Ambitiile dvs. politice - daca exista - sunt pe termen lung sau pe termen scurt?
- Pe termen lung.
- Asta inseamna ca, dupa ce v-ati codit putin, ati luat in serios politica.
- Da, pot sa tin si politica, pot sa tin si Curticiul.

Ioan Iercan - Adevarul

  • Gandirea regionala din vestul tarii da rezultate

De ieri presedintele CJ Arad - Gheorghe Seculici este si vicepresedinte al Agentiei Regionale V VestTimisul a dat bani in Caras, Carasul a dat-o pe Puwak
Agentia de Dezvoltare Regionala V Vest are, de ieri, un nou consiliu de conducere, de la ai carui membri se asteapta sa gandeasca si sa propuna proiecte la nivel regional. 
Schimbarea culorii politice a administratiilor din vestul tarii a determinat si constituirea unui nou consiliu de dezvoltare regionala (CDR), plus alegerea noilor sefi. 
Presedintii consiliilor judetene, Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara au decis, ieri, ca seful CDR sa fie, timp de un an, Sorin Frunzaverde (presedinte CJ Caras), iar vicepresedinte, Gheorghe Seculici (presedinte CJ Arad).
Desi agentiile de dezvoltare regionala s-au constituit in 1998, nici in Regiunea 5 Vest nu se poate vorbi de vreun un proiect ori de vreo investitie regionala. 
Noii sefi ai CDR incearca sa spuna ca vor face mai mult. 
"Gandim proiecte de anvergura pentru regiune, proiecte reprezentative. A fost unul dintre subiectele discutate de noi astazi, la Timisoara. De exemplu, drumul spre Muntele Mic ar fi bun pentru toata populatia regiunii. Timisul a adus un ski lift pentru aceasta statiune.Timisul da acum bani pentru festivalul de jaz de la Garana, Carasul finanteaza in aceeasi perioada o tabara de sculptura acolo.", a spus Frunzaverde. 
El a fost intrebat ce finanteaz? Timisul in Caras. 
"Pai, mai finantez eu la Lloyds din cand in cand. Si mai exportam parlamentari pe listele Aliantei", a adaugat seful administratiei din Caras. 
Replica a venit din partea unui ziarist din sala, care a exclamat: "A, Carasul ne-a dat-o pe Puwak" (n.r. parlamentar de Timis, originar din judetul vecin, fost sef al Ministerului Integrarii Europene, implicat in scandalul fondurilor Phare de care au beneficiat membrii familiei sale). 
Dupa ce s-au definit termenii colaborarii regionale de pana acum, liderul administratiei judetului Timis, Constantin Ostaficiuc, a completat. 
"Avem in vedere proiecte de infrastructura, cum ar fi drumurile pe relatia Timisoara-Arad sau Timisoara-Hunedoara de care vor beneficia toti cetatenii regiunii".

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Drumuri in reparatii

Drumul Arad-Moneasa va fi modernizat cu prioritate - Virtual Arad News (c)2004Mai mult de jumatate din drumurile judetene au nevoie urgenta de reparatii pentru ca pun in pericol siguranta circulatiei.  
Din cauza gropilor si a denivelarilor din asfalt, pe mai multe drumuri judetene se circula cu viteze mici iar pe timp nefavorabil circulatia masinilor este pusa in pericol. 
Pentru a evita accidentele autoritatile vor sa repare acum cateva zeci de kilometri de drumuri, pe care in prezent aproape ca nu se mai poate circula.
Pentru acest lucru, Consliul Judetean a alocat la ultima sedinta 20 de miliarde de lei, bani din care vor fi efectuate doar reparatiile de urgenta. Autoritatile locale sustin ca in bugetul de anul viitor vor fi prevazute fonduri pentru refacerea mai multor drumuri judetene care fac legatura intre muncipiul Arad si statiunile turistice. 
Primul drum vizat este Arad - Moneasa.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Izolati de lume. - Locuitorii din peste 30 de sate nu au macar nici un telefon

Vechile cabine de telefon public vor fi mutate la taraUn numar de 34 de sate din judet nu au posibilitatea de a lua legatura cu vecinii pentru ca in aceste localitati nu exista nici macar un post telefonic fix. Cel putin cinci dintre satele de mai sus sunt izolate complet de lume: datorita plasarii lor geografice, locuitorii de aici nu pot folosi nici telefoanele mobile (in lipsa semnalului). In alte 21 de sate, aradenii au la dispozitie doar unul sau doua telefoane cu cartela sau every-line. Iar lipsa telefoanelor este doar una dintre multiplele probleme cu care se confrunta localitatile de pe Valea Muresului Autoritatile locale au decis insa ieri ca problema trebuie rezolvata in regim de urgenta.
Lipsa posibilitatii de comunicare cu lumea a locuitorilor din celor 34 de sate aradene a iesit la iveala in timpul campaniei electorate, moment la care autoritatile locale aveau obligatia de a pune la dispozitia votantilor sectii in care sa existe si cate un telefon. 
In pofida eforturilor facute de oficiali, cele 34 de sate nu s-au putut conforma cererilor legii electorale. 
Problema a revenit in atentia oficialilor locali, in special a Prefecturii, de curand, cand aradenii au aflat ca Romtelecom scoate la bataie 40 de cabine de telefon, care urmeaza a fi montate in localitatile in care exista telefon every-line. 
Prefectul a decis, alaturi de colegii din Consiliul Municipal si din cel Judetean, sa initieze o serie de demersuri pe langa Ministerul Informatiei si pe langa Romtelecom, in speranta ca cele doua institutii vor fi sensibilizate si vor hotari introducerea liniilor telefonice in cele 34 de localitati.
"Trebuie sa potentam o piata a Romtelecom in Arad, sa acoperim deficitul din judet pe acest capitol. Vom cere consiliilor locale sa ne prezinte ce proiecte au pe tema" a sustinut prefectul, iar vicepresedintele CJA, Gavril Popescu, a punctat faptul ca ,"este cert ca vrem telefonie digitala moderna, pentru ca in localitatile in cauza este nevoie si de internet".
Subiectul va fi reluat si cu ocazia Comitetului judetean consultativ, cand oficialii judeteni vor dori sa afle ce demersuri au facut primarii in acest sens.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Casa Memoriala Adam Muller Guttenbrunn, intre promisiuni si realitate…

Casa Muller Gutembrun din Zabrani este des vizitata de etnicii germani - Virtual Arad News (c)2004Zabrani – Casa Memoriala Adam Muller Guttenbrunn e un important punct de reper pentru etnicii germani care vin aici in fiecare vara. Majoritatea vizitatorilor sunt domiciliati in Germania, Danemarca, Ucraina, Yugoslavia si Austria, fiind vorba despre elevi, studenti, intelectuali, chiar pensionari. "Vizitatorii din tara sunt foarte putini, vin mai ales copii de la liceul german si de la Forumul German", povesteste Maria Madosa, custodele voluntar al muzeului.
Promisiuni neonorate
Pentru a atrage mai multi turisti, fosta conducere a Muzeului Judetean Arad, institutie care asigura finantarea casei memoriale, promitea ca va fi angajat cu jumatate de norma un custode care sa intampine vizitatorii (in momentul de fata muzeul e inchis, cu exceptia perioadei in care sunt asteptati turistii), dar se pare ca au fost doar niste simple promisiuni, cum au fost de astfel si cele privitoare la amplasarea unor panouri publicitare inscriptionate in mai multe limbi care sa faca cunoscut drumul spre Casa Memoriala Adam Muller Guttenbrunn.  
Un alt neajuns il constituie lipsa unui punct de unde turistii sa poata cumpara diverse obiecte drept suvenir, si care ar putea constitui o sursa de venit. 
Singurii care au facut un pas in acest sens au fost membri Forumului German care au editat in colaborare Consiliul Parintilor de la Liceul Adam Muller Guttenbrunn carti postale si calendare, urmand ca in viitor sa fie comandate basoreliefuri ale scriitorului.
"Muzeul este bine conservat"
In ceea ce-l priveste Peter Hugel, directorul Muzeului Judetean Arad, promite, la randul sau, ca se va implica in vederea rezolvarii neajunsurilor de la Zabrani. 
"Partea buna a lucrurilor este ca muzeul este bine conservat. De asemenea au fost asezate la loc vizibil datele de contact pentru cei ce doresc sa il viziteze, iar saptamana viitoare vom schimba placuta prin care se face semnalizarea optica a muzeului. Chiar astazi (n.r.-ieri) voi merge la fata locului perntru a discuta cu autoritatile locale. In ceea ce priveste postul de curator, ramane de vazut pe ce fel de formula vom merge fiindca exista posibilitatea ca acesta sa fie platit fie de Muzeul Judetean, fie de Primarie", a declarat Hugel.
Muzeul din Zabrani are nevoie de un ghid platit - Virtual Arad News (c)2004Surse alternative
Michael Szellner, presedintele Forumului Democrat German, spune ca in prezent se cauta solutii pentru ca muzeul sa produca fonduri care sa ii permita sa suporte o parte a cheltuielilor de intretinere. 
"Au fost editate lucrari calendare si carti postale care au fost cumparate apoi de elevii liceului Adam Muller Guttenbrunn. Vom comanda si niste basoreliefuri care sa reprezinte chipul scriitorului la diferite varste, si acestea fiind destinate elevilor. Cu cativa ani in urma, Otto Greffner a scris o carte despre viata si opera lui Guttenbrunn. A fost tiparita in 250 de exemplare, dar nu stiu daca au mai ramas 20, restul fiind vandute. In ceea ce priveste suvenirurile pentru turisti nu am reusit sa gasim deocamdata surse de finantare, dar speram ca in anul scolar 2004-2005 sa putem face ceva si in acest sens in colaborare cu reprezentantii consiliului parintilor si cu resurse de la Forumul Democrat German", a declarat Michael Szellner, presedintele Forumului Democrat German.
Un drum agricol de miliarde
Semlac - Refacerea drumului care face legatura dintre Semlac si Periam va fi refacut din fonduri PHARE in cadrul proiectului prin care se urmareste amenajarea Vaii Muresului. 
Trebuie spus ca initial au existat promisiuni conform carora respectivul drum va fi reabilitat in primavara aceasta, dar desi au existat toate aprobarile banii promisi au intarziat sa apara. 
Pentru amenajarea celor 3,8 kilometri de drum agricol, plin de gropi sunt necesare 3,8 miliarde de lei. Conform autoritatilor din Semlac lucrarile vor incepe in luna octombrie, imediat dupa ce va fi primita finantarea. 

 Lucian Serban - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]