Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 18 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Promotia 2004 a Facultatii de Inginerie din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" si-a sarbatorit absolvirea

Profesorii de la  UAV la absolvirea unei noi promotii de ingineri - Virtual Arad News (c)2004Ieri, la orele amiezii, Aula Magna "Iuliu Maniu", a Universitatii aradene de stat "Aurel Vlaicu", a devenit neincapatoare. 
Facultatea de Inginerie (cu specializarile Tehnologia Constructiilor de Masini, Utilaje si Tehnologia Sudurii, Foraj Extractie, Material Rulant de Cale Ferata si Automatica) si-a numarat... absolventii, intr-o atmosfera de mare sarbatoare. 
Cadre didactice, absolventi, parinti ai acestora, prieteni, alti invitati, au intonat, intr-un glas, imnul studentesc, dupa care festivitatea a fost deschisa de emotionantele cuvinte ale prof. dr. ing. Doina Carlan, decanul Facultatii de Inginerie din cadrul U.A.V. 
Ulterior, sefii de promotie ai fiecarei specializari in parte au dat citire numelor absolventilor, care au raspuns, pentru ultima oara de pe bancile Facultatii, prezent. 
Urandu-le sa faca fata cu succes, pe viitor, vietii "din afara Cetatii", prof. dr. ing. Doina Carlan a dat cuvantul rectorului Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut: "Doresc ca aceasta generatie de absolventi ai Facultatii de Inginerie sa demonstreze - a spus domnia sa - credinta, pe de o parte, iar pe de alta parte, profesionalitate. Va doresc sa va construiti cariere solide, in care sa investiti truda si pasiune. Trebuie sa stiti ca tot ceea ce se realizeaza peste noapte este efemer, de aceea trebuie, cu orice pret, sa puneti temeliile unor cariere de succes doar in timp, cu rabdare, talent, abnegatie. Va doresc succes, sanatate, viata lunga si La Multi Ani!"
Absolventi si invitati la sarbatoarea unei noi promotii - Virtual Arad News (c)2004 Cursul festiv a fost sustinut, cu emotie, de conf. dr. ing. Corneliu Vonica. 
Intr-o pledoarie sincera, studentilor li s-a vorbit despre Adevar, Valoare Umana, Om si Timp, considerate elemente esentiale in lupta cu Viata, ce urmeaza a fi data, pe mai departe, de fiecare absolvent in parte. 
De asemenea, conf. dr. ing. Corneliu Vonica a incercat si a reusit, la finalul cursului sau, sa convinga in legatura cu partea Frumoasa din "ariditatea profesiunii de inginer".
CHEIA a fost preluata, de la absolventii de ieri, cu multa timiditate, de studentii anului IV, absolventii de maine. Momentul a fost incarcat de emotie, i-ar imnul studentesc i-a dat, o data in plus, solemnitatea cuvenita. 
La final, absolventii au ciocnit cate un pahar de sampanie cu dascalii lor, rememorand unele dintre cele mai amuzante intamplari din perioada anilor de studii, cinci la numar.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Dotari pe bani guvernamentali. -  Banci de scoala in valoare de 2,5 miliarde de lei

Guvernul a acordat fonduri pentru achizitionarea de mobilier scolarProblema bancilor rupte, putrezite sau mazgalite de zeci de generatii de copii care le-au ocupat ani de-a randul va fi rezolvata in acest an in foarte mare masura, cu bani guvernamentali.
Ministerul educatiei a alocat, pentru 2004, 2,5 miliarde de lei pentru achizitionarea de mobilier scolar in judetul nostru. 
Asta, dupa ce in anul precedent am mai primit o transa de bani cu aceeasi destinatie, de 2,9 miliarde de lei.
Inspectoratul va organiza licitatii pentru achizitionarea mobilierului, dupa ce primeste necesarul de la fiecare scoala in parte.
Reparatii urgente
Pana in august, toate scolile, atat din municipiu cat si din mediul rural, vor trebui sa fie puse la punct. 
Consiliul local a alocat 26 de miliarde de lei, iar cel judetean – 12 miliarde de lei pentru reabilitarea unitatilor de invatamant. 
Directorii vor trebui sa se ocupe foarte eficient de organizarea licitatiilor si de urmarirea modului in care sunt executate lucrarile.
Provincia se informatizeaza
Daca toate liceele dispun de retele de calculatoare performante, a venit si randul scolilor generale. 
Primele seturi de 25 de calculatoare plus server vor ajunge la Arad in toamna. 
Tot atunci va porni si programul de realizare a paginii proprii de Internet a fiecarei scoli. 
In prezent, doar 12 scoli generale (si acelea majoritatea din municipiu) dispun de pagina WEB proprie.

Simona Mazare - Observator

  • Microbuz anti-guvern

Microbuzul cu afise de protestScandal in centrul Aradului
Un microbuz plin cu afise de protest impotriva guvernului stationeaza, de ieri, in fata Palatului administrativ din Arad. 
Initiatorul acestei actiuni este Mircea Ardelean, unul dintre pagubitii celebrei afaceri Sanevit, fosta fabrica de seringi de unica folosinta. 
El spune ca va continua protestul pana cand Ionel Blanculescu va veni la Arad pentru a cerceta dedesubturile intregii afaceri.
Peste 2.000 de persoane fizice, printre care multi pensionari, au cumparat actiuni de la Sanevit. 
Fabrica a dat seringi si ace pentru spitale, dar banii nu i-a mai primit inapoi. 
"Ministerul Sanatatii a luat pe datorie seringi de 18 miliarde. La Sanevit s-au calculat penalitati, dar la Ministerul Sanatatii, adica la stat, nu. Ne-au furat", declara Ardelean, care este si presedintele Asociatiei micilor actionari de la Sanevit. 
El spune ca a solicitat ajutorul parlamentarilor. "Sergiu Nicolaescu m-a tinut patru ore in fata Senatului si tot n-a venit. Seful lui de cabinet tot imi spunea ca vine imediat, dar n-a mai ajuns. Dupa patru ore, am plecat", spune Mircea Ardelean. 
El a apelat si la alti parlamentari de Arad. Deputatul Nicu Cojocaru a facut o interpelare in parlament, sperand sa-i poata ajuta pe micii actionari.
Din cauza datoriilor mari, fabrica de seringi a ajuns la AVAB si de acolo la Ministerul Sanatatii, de unde a fost preluata, din nou, de urmasa AVAB. 
In decursul acestui transfer, micii actionari au disparut complet din schema.
Actiuni nationalizate
Achizitia de actiuni la Sanevit parea sa promita un succes imediat. Fabrica aradeana era cotata, la vremea respectiva, drept cea mai moderna din estul Europei. 
La inceput, valoarea unei actiuni a fost de 10.000 de lei, urmind ca la a doua emisiune sa fie de 50.000 de lei. 
Fabrica a fost construita cu un credit garantat de guvern, fiind prima investitie mare de dupa revolutie care s-a construit in acest fel. 
Hotararea de guvern emisa de Teodor Stolojan, care garanta creditul i-a determinat pe multi sa aiba incredere si sa cumpere actiuni. 
Acum, peste 2.000 de persoane fizice nici nu mai stiu ce statut au la Sanevit. Oamenii au cumparat actiuni, detinand trei la suta din capitalul initial al fabricii. Micii actionari cred ca actiunile lor au fost nationalizate. 
"Vom merge si in instanta pana ne gasim dreptatea. O sa ajungem pana la Strasbourg daca va fi cazul", spune Mircea Ardelean. 
El a solicitat si a primit avizele legale pentru protestul sau din centrul Aradului. 
Microbuzul cu afise a fost parcat chiar in fata platoului care se afla la intrarea Palatului administrativ din Arad. 
Trecatorii curiosi pot vedea inscriptii de genul: "Mafia din PSD ne-a nationalizat investitia" sau "Vacaroiu ne-a lichidat, Nastase ne-a nationalizat". Ardelean este decis sa continue protestul: "Voi continua pina cind domnul Blanculescu vine personal la Arad, pentru a cerceta cazul Sanevit"

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sarbatoare la Colegiul National "Moise Nicoara": Zilele "Stefan Augustin Doinas"

Stefan Augustin Doinas a fost omagiat la Liceul "Moise Nicoara"Colegiul National "Moise Nicoara", scoala reper in formarea multor intelectuali de marca ai Romaniei, si-a facut o datorie de onoare din a-si cinsti marii inaintasi si de a le inscrie numele in constiinta elevilor de azi. 
Astfel, colegiul aradean si Fundatia cu acelasi nume a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o ampla manifestare dedicata unui stralucit absolvent al liceului, poetul STEFAN AUGUSTIN DOINAS. 
Sub genericul "A locui intr-o inima", in sala festiva a colegiului, au evocat figura lui Doinas personalitati care l-a cunoscut indeaproape, unul dintre acestia fiind reputatul critic de arta si profesor Deliu Petroiu de la Universitatea din Timisoara. 
Aurel Padureanu, de asemenea coleg de clasa cu poetul, a vorbit despre liceanul Doinas, cunoscut apropiatilor ca Stiva, numele dat de profesorul de limba romana. 
Poetul Gheorghe Mocuta s-a aplecat asupra liricii lui Stefan Augustin Doinas, ca "Foame de unu"
Alaturi de elevii si profesorii colegiului gazda, la aceasta sarbatoare s-au aflat prefectul Vasile Dan Ungureanu, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". 
Unul din momentele cele mai emotionante ale manifestarii a fost conferirea numelui Stefan Augustin Doinas bibliotecii scolii, spatiu atat de drag lui Doinas. 
Fostii colegi au evocat amintiri despre ilustrul poetElevii Sabrina Iaschevici si Silviu Popa i-a dedicat un moment poetic, "Respira cineva pe-aproape", realizat de Liana Didilescu.
Si elevii de astazi, de la clasele de filologie ale Colegiului National "Moise Nicoara", au fost implicati in manifestarea dedicata lui Stefan Augustin Doinas, prin sesiunea de comunicari desfasurata sub titlul "Resurectia poeziei"
Un juriu format din prof. Zoea Rotaru, inspector scolar general, prof. Dumitru Mihailescu, inspector de limba si literatura romana la ISJ Arad si prof. Marius Iegariu, seful catedrei de limba si literatura romana de la Colegiul National "Moise Nicoara", a evaluat lucrarile, oferind tuturor participantilor la sesiune un premiu. 
Marele premiu a fost acordat elevei Florica Rus din clasa a XII-a B, pentru lucrarea "Poezia ca erata la proza lumii sau «vanatoarea» cuvantului ontogen". 
Elevii si-au redat impresiile inspirate de poezia lui Doinas si plastic, prin lucrari de grafica, expuse pe coridoarele liceului, sub titlul "Acela-care-nu-se-teme-de-nimic"
Premiantii graficieni au fost Flavia Czika, din clasa a V-a (la gimnaziu) si Bogdan Tigan, clasa a XII-a (la liceu). 
In colaborare cu Biblioteca Judeteana "A.D.X enopol", organizatorii au oferit elevilor si profesorilor ocazia de a se familiariza cu volumele poetului, printr-o expozitie de carte. Reusita Zilelor "Stefan Augustin Doinas" se datoreaza eforturilor organizatorilor, Colegiul National "Moise Nicoara", director Wilhelm Portal, Fundatiei "Moise Nicoara", director Gheorghe Herlo, si profesorilor de limba si literatura romana de la colegiul aradean, care cu totii spera ca manifestarea sa devina o traditie a prestigioasei scoli aradene.

Catalina Latu - Adevarul

  • Moneasa, pe drumul cel bun

Hotelul Moneasa ofera conditii exceptionale de cazare - Virtual Arad News (c)2004Date tehnice
Cuibarita intr-o mica depresiune de pe Valea Moneasa, relativ joasa, la altitudinea medie de 280 m, statiunea este adapostita de dealuri si de mantia verde a padurilor de foioase. 
Moneasa este astfel ferita de vanturile taioase, de curentii reci la schimbarea aiiotimpurilor, bucurandu-se de un climat destul de bland, extrem de favorabil curelor balneare. 
Spectaculoasele culmi ale Masivului Codru-Moma, din lantul Apusenilor, constituite in buna parte din roci calcaroase si inaltate la altitudini ce nu depasesc de regula 1000 m, aduc asezarii un plus de frumusete si atractivitate. 
Insirate mai ales pe valea paraului Moneasa, afluent al Crisului Alb, hotelurile, vilele si gospodariile localnicilor se ivesc printre varfurile vegetatiei arborescente, compunand un tablou de mare frumusete cromatica. 
Statiunea se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de Sebis. 
Prima mentiune despre folosirea apelor termominerale de la Moneasa apare in 1835, in "Descrierea geografica a comitatului Arad". 
1886 este anul in care Moneasa a devenit statiune balneara, printr-un act al Ministerului de Interne Imperial de la Viena.
Factorii naturali de cura ai statiunii Moneasa sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive. 
Apele termale au o temperatura de 25-32 de grade si sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, hipotone. Aceste ape constituie zestrea de aur a statiunii si asigura profilul ei de tratament. 
Statiunea Moneasa prezinta un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie, ca si boli asociate (de nutritie si metabolice).
Strandul - o alta oferta tentanta pentru turisti - Virtual Arad News (c)2004Variante pentru timpul liber
In ultimii ani, odata cu implicarea unor oameni inimosi, statiunea a renascut. 
Merita subliniate meritele directorului general al SC Moneasa SA, Sanda Kern, si a directorului GastroTur, Teo Morar, oameni cu o contribute decisiva pentru ceea ce inseamna astazi statiunea. 
Odata ajuns in Moneasa, turistul are posibilitatea sa opteze, pentru cazare, intre trei hoteluri: Hotel Parc, Hotel Moneasa si Hotel Codru-Moma, dar si pentru una dintre numeroasele vile care au fost ridicate, in ultimii ani, in statiune. 
Hotelul Pare a fost renovat in urma cu doi ani de zile, oferind conditii exceptionale de cazare si masa. 
In ceea ce priveste Hotel Moneasa, in ultima perioada acesta a suferit o serie de schimbari majore, datorate investitiilor facute in hotelul propriu-zis, dar si in baza proprie de tratament. 
Odata cazat, posibilitatile de distractie si de refacere care i se ofera turistului sunt multiple. 
In statiune functioneaza mai multe baruri, restaurante, discoteca, cofetarie, dar exista si un Teatru de vara, precum si un lac artificial, care permite plimbari cu barca sau cu hidrobicicleta. 
In plus, la Moneasa se poate opta si pentru Strand, locul favorit al tinerilor si nu numai. 
Exista mai multe optiuni si pentru turistii dornici de plimbari. Daca doriti sa alegeti un traseu mai lung, in aproximativ o ora se poate ajunge la Pestera Liliecilor sau in 45 de minute la Cariera de marmura. 
Daca traseele vi se par prea lungi, puteti sa alegeti Grota Ursilor sau Cuptorul de Fier, situate la doar 10 minute de statiune. 
In plus, se poate opta pentru trasee montane, mai ales ca marcajele au fost refacute recent.
Vilele din Moneasa ofera posibilitati de cazare la standarde ridicate - Virtual Arad News (c)2004Oferte tentante
Societatile care administreaza hotelurile din statiunea Moneasa au oferte extxem de tentante, pentru diferite perioade sau evenimente. 
Astfel, intre 15 aprilie si 15 iunie se deruleaza programul "O saptamana de refacere", destinat tuturor categoriilor de populatie. 
Pentru sase nopti de cazare cu mic dejun clasic si o procedura de tratament balnear/zi, pretul pachetului este de 1.200.000 lei. Acelasi pachet, dar la trei stele, va va costa 1.400.000 lei. 
Hotelul Parc ofera, pentru al treilea an consecutiv, programul ",Moneasa in luna mai", in care oricine isi poate permite 5 zile in statiune. 5 zile si patru nopti la Hotel Pare, cu mic dejun in sistem bufet, va va costa doar  995.000 lei/persoana. 
Hotelurile din statiune au oferte si pentru turismul de afaceri, in care se ofera sali de conferinte, dar si servicii gen coffebreak sau catering. 
O alta oferta interesanta este "Saptamana de miere", pentru cuplurile care doresc sa petreaca clipe de neuitat, intr-un ambient romantic, in camere cu pat matrimonial si intr-un decor romantic, din care nu lipsesc petalele de trandafir sau lumanarile. 
Tariful pentru 7 zile/6 nopti este de 7,7 lei pentru un cuplu, dar sunt incluse mai multe servicii. 
Printre acestea se numara o seara festiva cu preparate din bucataria internationala, o seara intima la barul de noapte, un picknic pentru care se asigura cosul si room- service pentru mic dejun si cina.
Vile, particulari sau corturi - alte posibile optiuni
Pe langa cele trei Hoteluri din statiune, in ultimii ani au aparut aici o serie de vile, care ofera turistilor cazare si servicii la cele mai inalte standarde. 
Iubitorii de drumetii pot fi cazati si in Camping - Virtual Arad News (c)2004 Printre acestea, se numara si Vila "Ana", pensiune de patru stele, care asigura cazare in camere dotate cu frigider, aer conditional sau TV color cu DVD. 
De asemenea, aici turistii au la dispozitie si o piscina cu sezlonguri, pentru a-si petrece timpul liber. 
O alta optiune este Vila Mayumi, cu un stil vechi, de castel, amenajata ultramodern. 
Pe langa aceste vile, turistii pot opta si pentru numeroasele oferte ale localnicilor, care se ocupa si de cazarea turistilor. 
De altfel, aceasta este ocupatia principala pentru multi dintre cei care locuiesc in Moneasa. 
"Eu cazez turisti de pe vremea lui Ceausescu, acasa. Stiu ca nu este o afacere 100% legala, dar asa mai putem sa facem si noi un ban. Aici nu putem sa facem nici agricultura, nici alte posibilitati nu prea sunt. Am, o vila pe care o inchiriez turistilor, unde sunt toate conditiile. Am ridicat-o dupa ani grei de munca, dar a meritat. Deja am clientii mei fideli, care ma cauta in fiecare vara, am clienti care vin la mine de Craciun si de Revelion. Nu pot eu sa le fac concurenta celor care au avut bani multi si si-au facut vile cu conditii de lux, dar ofer si eu tot confortul. Nu pot sa fac afacerea asta 100% legal, pentru ca nu as ramane cu prea multi bani, si nu vreau sa spun cat m-a costat vila asta pe care am ridicat-o" - ne spune unul dintre localnici, care si-a ales ca indeletnicire turismul. 
Pentru turistii mai putin pretentiosi, dar si cu mai putini bani in buzunare, la Moneasa exista posibilitati de cazare la casute sau se poate veni cu cortul. Este mai putin confortabil, dar peisajele si aerul curat peste tot sunt aceleasi.
***
Indiferent de variantele de cazare alese sau de perioada in care va decideti sa plecati la Moneasa, efortul pe care il faceti merita. 
Asta pentru ca statiunea ofera multe variante de relaxare si de petrecere a timpului liber, si suntem convinsi ca dupa cateva zile petrecute in statiune, va veti simti mai bine. 

Calin  B. -Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]