Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 30 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Vamesul care l-a prins pe Gregorian Bivolaru - felicitat de Ionel Blanculescu

Bivolaru a fost adus la Parchetul AradObservator aradean informa ieri ca politistii de frontiera din cadrul PTF Nadlac l-au depistat duminica, in jurul orelor 20.30, pe seful gruparii MISA care, ajutat de un lucrator vamal din Sfantu Gheorghe, intentiona sa paraseasca ilegal tara prin trecerea frauduloasa a frontierei.
Seful Autoritatii Nationale de Control (ANC), Ionel Blanculescu, l-a felicitat luni pe lucratorul vamal de la Nadlac, Gheorghe Porubszki, din cadrul Directiei Regionale Vamale Arad, pentru rolul decisiv jucat de acesta in prinderea lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA). 
Bivolaru a fost retinut de politistii de frontiera, sub acuzatia de tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, cercetarile in cazul sau urmand a fi conexate cu cele care se efectueaza deja asupra activitatii MISA.
Interesant de remarcat este faptul ca, desi prinderea lui Bivolaru a suscitat un interes mediatic deosebit, Politia de Frontiera a prezentat un punct de vedere oficial abia ieri, la ora 15, adica la o distanta de 19 ore de la producerea evenimentului. 
Vamesul care l-a calauzit pe Bivolaru spre Ungaria a fost retinut de politie. 
Impotriva barbatilor Parchetul teritorial Arad a dispus inceperea urmaririi penale, declinand cauza in favoarea Curtii de Apel Bucuresti. 
Avea certificat si legitimatie de ziarist
In acea seara, doi barbati se indreptau catre teritoriul statului vecin, fara a efectua formalitatile de iesire din Romania. Dupa legitimarea celor in cauza, s-a stabilit ca acestia sunt cetatenii romani Ferenc Zsolt Ferenc, in varsta de 35 de ani, domiciliat in Covasna, lucrator vamal intr-o vama de interior din Sfantu Gheorghe si Gregorian Bivolaru, in varsta de 52 de ani, domiciliat in Bucuresti, acesta avand o peruca neagra pe cap.
Ferenc Zsolt a recunoscut faptul ca intentiona sa-l ajute pe Gregorian Bivolaru sa iasa ilegal din Romania.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca Ferenc si cetateana romana Camelia C, in varsta de 29 de ani, efectuasera o excursie in Ungaria, intalnindu-se ulterior in zona de frontiera cu Gregorian Bivolaru.
Apoi, Ferenc, Camelia C. si alti trei barbati l-au preluat pe Bivolaru cu o masina inmatriculata in Covasna, lasandu-l intr-o statie PECO, aflata in apropierea punctului de trecere Nadlac.
Cele cinci persoane s-au prezentat apoi pentru a iesi din tara prin PTF Nadlac, dupa efectuarea formalitatilor.
Bivolaru s-a deplasat pe jos, pe langa tonetele de control de pe sensul de iesire din tara, intalnindu-se cu Ferenc, care urma sa-l conduca pana la masina care ii astepta. 
Ferencz Zsolt a recunoscut ca intentiona sa il ajute pe Bivolaru sa iasa ilegal din tara Persoanele si masina in cauza au fost retinute pentru cercetari.
Cu ocazia controlului masinii au fost descoperite, o carte de identitate, o legitimatie de ziarist si un certificat eliberat de Federatia Internationala a Jurnalistilor, toate aceste documente apartinand lui Gregorian Bivolaru.
Lui Ferenc Zsolt i s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti, aceeasi masura aplicandu-i-se si lui Gregorian Bivolaru, pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.
Bivolaru: "A fost o inscenare"
Duminica seara, imediat dupa prinderea lui Bivolaru, vama Nadlac a devenit un furnicar. 
Politisti, vamesi si politisti de frontiera au impanzit zona.
"Totul este o inscenare – repeta intr-una Bivolaru. Am intrat in aceasta cladire sa solicit personal sa mi se spuna daca pot parasi tara. Este o inscenare. M-au recunoscut si m-au arestat. Nu am nici o interdictie de parasire a Romaniei, nu inteleg care e problema. Nici macar nu am fost chemat sa dau vreo declaratie in vreun dosar" – a spus liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, care a parut foarte obosit, ravasit. 
Abia avea putere sa vorbeasca. Bivolaru arata foarte neglijat: are unghiile lungi si murdare, parul uns si nepieptanat, este neras de cateva zile. Are aspectul unui om haituit.
Zece membri MISA, deloc mititei si foarte agresivi
Ieri dimineata, el a fost dus la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad, unde l-au asteptat vreo zece simpatizanti (membri) ai miscarii sale, foarte agresivi si recalcitranti. 
Cameramanilor li s-a interzis sa filmeze, fotografilor sa pozeze. Un membru MISA, chel, cat un dulap, i-a amenintat pe ziaristi ca le sparge aparatura. La fel, o femeie surescitata care s-a recomandat ca fiind avocata lui Bivolaru striga ca va da in judecata pe oricine indrazneste sa fotografieze.
Audierea lui Bivolaru si a vamesului implicat in tentativa de iesire ilegala din tara a durat cateva ore. 
La iesire, Bivolaru si-a acoperit fata cu un dosar, iar vamesul cu mainile incatusate. Avocata acestuia insa i-a spus: 
"Ia-ti, draga, mainile de pe fata, pentru ca nu ai nimic de ascuns, nu ai facut nimic ilegal"
Femeia a refuzat sa se recomande si le-a spus ziaristilor ca clientul sau va fi pus imediat in stare de liberate. Ceea ce nu s-a intamplat. 
In momentul in care masina politiei l-a scos pe Bivolaru din procuratura, doi dintre vlajganii de la MISA s-au repezit dupa autovehicul ca sa ii faca cu mana mentorului lor.
La plecarea din fata Parchetului, echipa de reportaj a postului de televiziune Antena 1, care filma pentru emisiunea Brigada Mobila, a constatat ca rotile masinii cu care venise au fost intepate.
La intrunirile lui Bivolaru se adunau o multime de adeptiAvea o avere la el
Bivolaru a ajuns la Bucuresti ieri dupa-amiaza. Potrivit unor informatii neoficiale, el ar putea fi acuzat si de perversiuni sexuale si practici sexuale cu minori.
Avea asupra sa, in momentul in care a fost prins, 12.000 de euro si 5.000 de dolari. 
Pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat el risca intre o luna si un an si jumatate de inchisoare. 
In acelasi timp, vamesul care il insotea risca sapte ani de detentie pentru calauzire.
Oficial, Bivolaru nu fusese dat in consemn la frontiera. 
Se pare insa ca era filat de multa vreme, iar una dintre persoanele care il asteptau langa duty free shop era agent sub acoperire. 
Ieri dimineata in jurul orei 6, pe numele lui Bivolaru s-a emis o ordonanta de retinere. 
Aceasta este valabila 24 de ore. Daca Bivolaru nu va primi intre timp un mandat de arestare, el ar putea fi pus in libertate.
"Se razboiesc cu francmasonii"?!
Nu se stie cu exactitate cati adepti are la Arad miscarea MISA. Un caz interesant este insa cel al unei femei, a carei baieti sunt, ambii, membri ai Miscarii.
Primul a fost atras de yoga cu sapte ani in urma. A vazut cateva afise pe stalpii din oras si a inceput sa mearga la intruniri. A fost momentul in care s-a indepartat de parinti si, in cele din urma, a plecat de acasa. 
Absolvent la drept la Universitatea "Vasile Goldis", initial a spus ca vrea sa intre in magistratura. 
A picat insa examenul, dar nu s-a mai intors in Arad. Mama sa l-a vizitat in Bucuresti, de cateva ori. 
"Sta intr-o casa,cu mai multe camere. Sunt paturi suprapuse si primesc de la Grigore (Gregorian, n. red.) Bivolaru o masa pe zi. Din cate am inteles, multe dintre obiectele lor sunt folosite in comun.Cat despre sex, exista o camera in care fiecare cere cheia, atunci cand doreste .Ei nu cred ca trebuie sa ai o relatie cu o singura femeie."
Mama mai povesteste ca fiecare membru comunica cu Bivolaru prin biletele, in care se confesa, asemeni unui preot. "Se semneaza cu prenumele, pe care il scriu cu litera mica".
La cativa ani de la plecarea primului baiat, a urmat fratele cel mic. Femeia mai povesteste ca fiecare primeste un fel de grad, dupa ce trece dezbracat prin fata lui Bivolaru. 
Adeptii isi curata stomacul cu sare si apa calda si consuma un soi de praf alb, in fiecare dimineata, mai spune femeia. 
Celor de acolo, sustine mama disperata, nu le pasa de lumea reala. Nu ii intereseaza ce mananca sau cu ce se imbraca. "
"Am impresia ca se razboiesc cu francmasoneria, care pentru ei e un soi de Antichrist."
Mama celor doi baieti a incercat in nenumarate randuri sa ii determine sa revina acasa,dar nu a reusit.

Andrei Ando - Observator

  • Astra Vagoane ar putea fabrica metrouri pentru India

Ambasadorului Indiei i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa la UVVG AradAmbasadorul Indiei in Romania, Ajai Molhotra, Doctor Honoris Causa al UVVG
Ambasadorul Indiei in Romania, Albania si Moldova, Ajai Molhotra, a onorat invitatia facuta de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad si si-a facut ieri simtita prezenta la Arad, pentru a accepta titlul de Doctor Honoris Causa al universitatii private aradene. 
Evenimentul a fost deschis de rectorul universitatii, Aurel Ardelean, care a vorbit despre personalitatea ambasadorului si de realizarile sale politice, afirmand despre invitatul sau ca este "o remarcabila personalitate politics si om de cultura implicat in actiuni care au vizat dez-voltarea durabila in conditiile protejarii resurselor si mediului si ale respectului pentru proprietatea intelectuala", rectorul punctand aici "modul in care a organizat doua vizite prezidentiale romanesti de succes in India", una in 1997, iar alta in acest an. 
Aurel Ardelean a amintit si faptul ca legaturile dintre cele doua tari reprezinta o premisa favorabila pentru universitate in vederea realizarii de parteneriate si colaborari cu institutii din India si pentru schimburi de studenti si profesori, baza universitatii fiind un argument in toate aceste activitati.
La momentul primirii titlului, ambasadorul Ajai Molhotra a declarat ca "este o mare placere sa vin in acest oras istoric de pe malurile Muresului", punand accent deosebit pe relatiile dintre civilizatiile cele doua tari si pe influentele culturale prin intermediul scriitorilor de renume din India si Romania.
Ambasadorul s-a intalnit insa si cu autoritatile locale, moment la care s-au purtat discutii in care aradenii si-au prezentat oferta pentru posibilii investitori indieni: Zona Libera, Zona Industriala, Terminalul Cargo sau Aeroportul. 
S-a insistat insa in mod deosebit pe legaturile deja traditionale de pe componenta material rulant, fabrica de vagoane din Arad avand in trecut contracte cu India. 
Exista insa toate premisele ca, cel putin pe aceasta tema, colaborarea dintre aradeni si indieni sa devina una extrem de fructuoasa, in conditiile in care in aceasta perioada India vrea sa-si dezvolte metroul, iar aradenii de la Astra Vagoane ar putea fi cei care sa fabrice vagoanele si sa le livreze. 
Un material pe aceasta tema va fi remis Ambasadei Indiei in Romania si Ambasadei Romaniei in India. 
S-a mai pus accent, in cadrul discutiilor de ieri, pe industria textila din India si pe posibilitatile oferite de aradeni prin fabrica UTA, dar si pe investitiile in medicamente.

 Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Mai rar, asa ceva!

Primarul Burdan a fost felicitat si de ministrul Ovidiu BranzanA devenit banal sa mai folosesti sintagma "omul sfinteste locul". Banal, nu pentru faptul ca avem prea multi oameni care "sfintesc" locul, ci doar datorita frecventei cu care se vehiculeaza aceasta sintagma. 
O folosim si noi, cu tot riscul de a cadea in banalitate. Mizam pe faptul ca ne va salva omul. 
Adica, primarul din Chisineu Cris, Gheorghe Burdan. Prilejul de a scrie despre acest primar, ales si reales de la revolutie incoace de locuitorii cochetului orasel, l-a constituit recenta vizita a ministrului Santatii la Chisineu Cris, unde dr. Ovidiu Branzan a taiat panglica inaugurala a Spitalului privat "Sf. Gheorghe" - printre primele spitale din tara "care practica un management complet privat"
Intamplarea ne-a sugerat "rotundul" unor stradanii cu care Gheorghe Burdan si-a onorat mandat dupa mandat. 
Nu cred ca-si inchipuie cineva ca-i fac publicitate acestui om. N-are nevoie. Publicitate elctorala ii fac rezultatele muncii sale. Felul in care arata orasul - cel mai curat din judet. 
Modul in care primarul s-a luptat pentru a spori confortul locuitorilor - introducerea gazului metan, extinderea retelelor de canal si apa. 
Iar peste toate, numarul mare de investitori straini care s-au oprit la Chisineu Cris, si, prin afacerile pe care le desfasoara, cele mai multe cu caracter productiv, au oferit circa 2500 de noi locuri de munca, in ultimii patru ani. 
Daca nici toate acestea nu conving, se poate face o comparatie cu celelalte primarii ale oraselor din judetul Arad. 
In cele mai multe, aproape ca nu s-a facut nimic in ultimii 15 ani - eventual, baruri si crasme. 
In altele, si daca a fost inceput ceva, nu s-a terminat nimic. Nu vreau sa nominalizez, fiindca nu acesta este rostul randurilor de fata, sa criticam pe cei care n-au facut nimic, unii nici macar sa mai puna o caramida la ce-au inceput sa cladeasca predecesorii lor. 
Gheorghe Burdan a sfintit locul cu varf si indesat. N-o sa-i fie nicodata rusine sa treaca prin Chisineu Cris, cand n-o mai fi primar. 
Unii l-au facut comunist (si chiar a fost, comunistii punandu-l si ei primar peste Chisineu Cris). 
Viata si omul au demonstrat insa ca nu apartenenta la un partid sau altul conteaza: ci, mintea omului, deschiderea sa spre nou, faptele sale, in ultima instanta. 
Iar din acest punct de vedere, pe Gheorghe Burdan nu l-a intrecut nimeni in judet, indiferent ca a fost pesedist, taranist, liberal, democrat... Dimpotriva, el a fost si este peste toti, iar Chisineu Cris este un loc "sfintit". 
Mai rar, asa ceva!

Tristan Mihuta - Adevarul

  • Liceul Baptist s-a desprins din Liceul "Vasile Goldis"

In Liceul Baptist din Arad studiaza peste 750 de eleviLiceul Teologic Baptist din Arad a luat fiinta in anul 1990, in urma protocolului incheiat la 5 iunie intre Ministerul Cultelor si Ministerul Invatamantului, la initiativa unor oameni cu teama de Dumnezeu, plini de entuziasm, care au decis sa foloseasca libertatea recent castigata spre a realiza o investitie pe termen lung: o scoala pentru copiii lor si pentru generatiile viitoare.
Intr-o forma incipienta, aceasta scoala a functionat pe langa o alta institutie  de invatamant preuniversitar – Liceul Teoretic "Vasile Goldis"-, deoarece a avut numai o grupa de 23 de elevi inscrisi, la profilul teologie-uman(filologie).
Din 1991 acestei grupe i s-au adaugat alte 4 clase, in regimul unui invatamant de zi, cu profilurile teologie uman (limbi straine), respectiv teologie real (matematica fizica), scoala primind denumirea oficiala de Seminarul Liceal Baptist, pastrata pana in 1998, cand institutia a devenit Liceul Teologic Baptist.  
In acest liceu invata, in momentul de fata, si se formeaza peste 750 de elevi, de la clasele primare, gimnaziu, liceu, pana la clasele postliceale cu specific sanitar.
Constructie de 250.000 de dolari
Cladirea  in care isi desfasoara activitatea principala aceasta institutie a fost construita fara a beneficia de sprijin financiar de la stat. 
Costurile lucrarilor au fost suportate de comunitatea baptista din Arad si din Romania, precum si de o fundatie "Van Kempen"(SUA). 
Suma totala folosita pentru aceasta constructie a depasit 250.000 de dolari.
Cursuri si programe oferite
Liceul Baptist din Arad functioneaza cu clase de profil teologic (limba engleza intensiv) si profil teoretic (matematica informatica cu engleza intensiv). Din anul scolar 2000/2001 functioneaza si clasa I si clasa a V-a. scoala Postliceala Sanitara Baptista se pregateste sa organizeze cea de a 7-a sesiune de examene de absolvire. 
Ea dispune de cabinete, laboratoare, sala de sport functionale pentru grupuri de discipline inrudite din planul de invatamant. 
Liceul deruleaza programul "O sansa pentru toti" cu obiective in a identifica elevii cu deficiente la invatatura prin diagnosticarea si evaluarea corecta a gradului de deficienta si aplicarea masurilor de sprijin necesare recuperarii.
Directorul Liceului Baptist prof. Ioan Redis vorbeste cu mandrie despre rezultatele obtinuteFilosofia scolii
Deoarece responsabilitatea majora in educarea copiilor revine familiei Liceul Baptist din Arad isi propune sa sprijine familiile in indeplinirea acestor responsabilitati, constituindu-se ca o veriga in legatura familie-scoala-biserica. 
Adevarul este Adevarul lui Dumnezeu, de aceea toate obiectele de studiu sunt privite prin prisma Bibliei. Deoarece profesorul este factorul cheie in acest proces, conditia esentiala a scolii este ca profesorii scolii sa fie crestini, impartasind aceasta conceptie despre lume si viata – afirma directorul Liceului Teologic Baptist, Ioan Redis.
Rezultate bune ale elevilor
Printre elevii care au obtinut rezultate bune in acest an scolar se numara Ciprian Ardelean, care a obtinut locul I la Olimpiada de istorie, faza judeteana,. 
Cele mai multe rezultate pozitive au fost obtinute la concursul de limba engleza. Au obtinut locuri fruntase Cristina Balaciu, Daniela Batran, Natanel Mladin si Patric Cotuna.
Formatie de clopotei
Liceul are relatii de parteneriat la nivel local cu Liceul "Vasile Goldis" si cu Liceul de arta Sabin Dragoi. 
Elevi ai sectiei de muzica sunt implicati in turneele formatiei de clopotei in diferite biserici evanghelice . 
La nivel de judet trebuie remarcata colaborarea cu bisericile din comunitatea baptista Sebis.  
Se doreste de asemenea infiintarea unei clase la nivel liceal care sa functioneze pe langa unul dintre liceele teoretice din judet si a carei activitate sa fie coordonata de Liceul Teologic Baptist Arad.
Crestini, nu neaparat baptisti
In cadrul liceului predau si invata nu neaparat doar persoane apartinand cultului baptist. Totusi, acestia sunt  tentati cel mai mult de acest liceu, insa din partea conducerii nu exista oprelisti vizavi de ortodocsi, catolici sau alte culte.

Bogdana Popescu & Razvan Cretu - Observator Plus

  • Moneasa, sub "invazia" masinilor de teren !

Dealurile din jurul statiunii Moneasa vor fi strabatute de zeci de masini de teren - Virtual Arad News (c)2004La primul campionat national Off- Road vor pilota si opt soferite
In acest sfarsit de saptamana statiunea Moneasa va deveni pentru trei zile cea mai extrema si, pentru multi, cea mai palpitanta comuna din judetul Arad.
Motivul este destul de inedit: Off-Road Club Arad va organiza la Moneasa prima etapa a primului campionat national autentic Off-Road din Romania.
La competitia cu masinile de teren, denumita in acest an GoodYear Extrem Adventure, au fost inscrise pana acum 60 de autoturisme, dintre care cinci vor fi pilotate de aradeni, printre care trei italieni "asimilati".
Un aspect mai mult sau mai putin (ne)obisnuit il reprezinta ca la volanul a opt masini se vor afla reprezentantele sexului frumos, dar cum putem constata nu neaparat slab.
Rangul concursului va fi dat nu numai de peisajul deosebit pe care il ofera Moneasa, dar si de faptul ca participarea va fi una de talie internationala.
Vor sosi piloti atat din Romania, cat si din Grecia, Germania, Italia, Slovenia si Danemarca.
Acestia vor putea concura in doua categorii: standard si extrem, in cea din urma fiind inscrise masinile modificate.
"Masinile vor pleca din Arad, din fata Primariei vineri la ora 8,30, competitia debutand cu o proba de regularitate pe traseul Arad - Moneasa. La Moneasa, startul va fi dat la ora 12, dupa care va urma un traseu montan de 10-12 ore in directia Muntilor Izoi. Sambata, concurentii vor avea de parcurs un traseu cu atingerea, la granita, a judetului Bihor. Duminica se va organiza un traseu mai scurt de 3-4 ore la care va avea acces si publicul", a relatat directorul concursului Silviu Blaj, campion national de Off-Road.
Prima etapa a campionatului organizat la Arad va fi urmata de alte sapte: in luna mai de etapa organizata ia Targu Mures, in iulie la Deva, in august la Cluj si Odorheiul Secuiesc, in septembrie la Cugir, in octombrie la Iasi, iar la inceputul lunii decembrie la Campunlung Muscel.
In concurs se vor califica acele masini de teren care la final au reusit sa ocupe primele opt locuri.
La etapa din Arad vor premiati doar cei care concureaza in categoria extrem, valoarea totala a premiilor ridicandu-se la 4.000 de euro.
In organizarea concursului, Prefectura judetului Arad se va implica prin asigurarea serviciilor de ambulanta si politie rutiera.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]