Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 31 august 2004

Stirile TVA aici

  • Sindicalistii din invatamant ameninta: "Nu vom participa la deschiderea anului scolar"

Liderul SLI Arad - Marius Gondor anunta boicotarea deschiderii anului scolar"Vom boicota, prin neparticipare, deschiderea anului scolar 2004-2005, in 13 septembrie 2004", a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Arad, prof. Marius Göndör.
Aceasta masura a fost decisa joia trecuta, in urma discutiilor celor patru federatii sindicale din invatamant, de catre biroul Operativ al FSLI si va fi supusa votului in Colegiul Liderilor.
S-a ajuns la aceasta actiune revendicativa, care va fi urmata de altele in septembrie si de Ziua Educatorului, 5 octombrie, deoarece sindicalistii din invatamant sunt in continuare nemultumiti de felul in care progreseaza negocierile cu Guvernul Romaniei.
"Din primavara am inceput negocierile cu Guvernul, solicitand majorari salariale pentru intregul personal din invatamant, printr-o lege speciala, care sa garanteze majorarea salariilor din invatamant cu 100% in doua etape: 50% de la 1 septembrie 2004 si 50% de la 1 ianuarie 2005. Negocierile s-au tergiversat din aprilie pana acum, timp in care am avut parte de promisiuni uitate si neonorate", a afirmat liderul Marius Göndör.
Cele mai recente propuneri din partea Guvernului au fost considerate ca "jignitoare" de catre reprezentantii sindicatelor din invatamant.
Acestea sunt: majorarea salariilor cu 5,2% de la 1 octombrie 2004, dar nu pentru tot personalul din invatamant, ci doar pentru cei cu spor de dirigentie si de fidelitate; indexarea de 6% din octombrie 2004, deja prevazuta printr-o ordonanta de urgenta din ia-nuarie 2004, si alte indexari - 12% in 2005 si 10,6% in 2006.
O alta propunere care a starnit revolta sindicalistilor se refera la modul in care guvernantii inteleg sa-i stimuleze pe debutantii din invatamant, si anume acordandu-le suma de 2 milioane de lei pe an, in primii doi ani de invatamant.
"Suntem bugetarii cu cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Aceste indexari sunt pentru toti bugetarii asa ca aceasta diferenta se va mentine", constata liderul SLI, care, pentru a fi mai concret, a dat cateva exemple de salarii in invatamant.
Astfel: un debutant cu vechime de la 2 la 6 ani, primeste 3 547 379 lei pe luna net, un profesor cu gradul didactic 2 si vechime de 6 pana la 10 ani, cu gradatie de merit si dirigentie - 5 131 000 lei, un profesor cu gradul 1 si cu o vechime de la 14 la 18 ani - 6 150 000 lei, un contabil cu 11 ani vechime si cu cea mai mare functie - 4 060 000 lei, o secretara cu 20 de ani vechime - 3 554 000 lei, o femeie de serviciu cu vechime de la 15 la 20 de ani - 3 002 000 lei.
"Exista o singura cale pentru o eventuala dezamorsare a conflictului de munca, spune Marius Göndör, si anume oferta scrisa pe care o vom primi in 31 august (n.n. azi) din partea Guvernului, dar care daca se prezinta ca si cea de miercurea trecuta, ne continuam actiunile de protest".
Astfel, in prima zi de scoala, 13 septembrie 2004, cadrele didactice nu vor fi la scoala pentru a deschide noul an.
In judetul Arad exista aproape 6 000 de membri de sindicat, din totalul de 7 000 de cadre didactice, insa liderii sindicali spera ca toate cadrele didactice se vor ralia demersului lor.
***
In cadrul aceleiasi conferinte de presa, liderul SLI a clarificat zvonurile aparute in mass-media referitoare la majorarea cu 25% a salariilor profesorilor incepand cu 1 octombrie 2004.
"E fals. Aceasta majorare a fost discutata in comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, ca un amendament la ordonanta de urgenta din mai 2004, care prevedea o majorare de 5% a salariilor. Insa este doar un amendament care abia a trecut de comisia de invatamant, insa nici macar nu a fost discutat in plen. Cu alte cuvinte, este doar o propunere, nu o certitudine", a precizat Marius Göndör.

Catalina Latu - Adevarul

  • Tramvaiele au revenit in Gai

Tramvaile vor circula din nou si in cartierul GaiCartierul Gai a facut ieri, din nou, cunostinta cu tramvaiele, dupa ce circulatia acestora a fost intrerupta in aprilie.
La acea vreme, suspendarea circulatiei se impunea din cauza lucrarilor pentru introducerea liniilor spre Zona Industriala Vest; doar ca, de atunci, altele s-au dovedit a fi problemele de cartier.
O mana de oameni, locuitorii strazii principale din Gai (cea traversata de liniile dc tramvai) au cerut eliminarea definitiva a acestor mijloace de transport din cartier si inlocuirea lor cu autobuze.
Vocea lor a fost ascultata de Primarie, timp de mai bine de trei luni.
In toata aceasta perioada, ceilalti locuitori ai cartierului au cerut Municipalitatii sa revina asupra deciziei si sa reintroduca tramvaiele.
In cele din urma, balanta a inclinat in favoarea ultimilor, iar CTP a trecut la realizarea unor lucrari la liniile de aici (ce-i drept, mult mai mici decat cele prognozate la inceputul anului).
De ieri, tramvaiele au intrat din nou pe liniile din Gai. Credinciosii aradeni au si ei un motiv de bucurie, in conditiile in care Primaria a decis, alaturi de Compania de Transport, sa introduca si autobuze in Gai, in zilele de sambata, duminica si miercuri, cand ortodocsii iau cu asalt manastirea din cartier

A. Barbu - Agenda zilei

  • Linia de cale ferata dintre Arad si Aradul Nou se modernizeaza

Linia ferata intre Aradul Nou si Arad se modernizeaza - Virtual Arad News (c)2004Modificari in mersul trenurilor pentru luna septembrie
Regionala de Transport Feroviar de Calatori Timisoara ne-a informat ca in tot cursul lunii septembrie a.c, linia de cale ferata dintre statiile C.F.R. Arad si Aradul Nou se inchide zilnic intre orele 8,05 si 12,00, in vederea executarii unor lucrari de modernizare. 
Aceasta masura determina si modificari in orarul de mers al unor trenuri care circula in zona, astfel: trenul Intercity 231/234 se anuleaza in relatia Arad-Aradu Nou si va circula (deviat) pe ruta Arad-Glogovat-Aradul Nou (Cluj-Napoca, si 6,10 -Arad, pl. 10,18 - Glogovat, pl. 10,28 - Timisoara N-11,25); trenurile personale 2603 si 2606 vor fi anulate pe distanta Arad-Aradul Nou si vor circula in relatia Timisoara N-Aradul Nou, conform livretului de mers; trenul 2636 va fi anulat intre Arad si Aradul Nou si circula (deviat) pe ruta Aradul Nou-Glogovat-Arad (Valcani, pl. 7,01 -Aradul Nou, si. 9,32 - Glogovat, pl. 10,00 - Arad, sos. 10,12)..
Se recomanda calatorilor ca inainte de a porni la drum sa se intereseze la agentiile de voiaj sau la serviciile de profil din statiile C.F.R. in legatura cu schimbarile intervenite in aceasta perioada in orarul trenurilor.

Cristian Borod - Buletinul de Arad

  • In plin festival estival, Moneasa – salbatica, frumoasa, picanta

Atmosfera placuta la Moneasa printre invitatii la Festivalul CatlanelorSfarsit de vara, Moneasa; lant de munti rotindu-si bradetul inalt si salbatic pe creste abrupte, lasand privirii tainice poteci inguste, urcatoare la cer. 
Desi in statiune freamatul nu are (inca) astampar, aburi luminosi se ridica din adancurile stancoase, locuri in care pasul curios al drumetului atinge pulsul milenar al muntelui. 
Moneasa, una dintre cele mai speciale statiuni montane din tara a facut fata cu greu prezentei extrem de numeroase a celor care s-au saturat de asfalt si beton. 
Festivalul targului mesterilor populari, a concursului interjudetean de muzica populara aflata la a XXXV- a editie, si, in premiera, festivalul  international al catlanelor!
"Vama" tarabelor
Orice predispozitie de vacanta si visare se destrama la intrarea in statiune:  taxa de intrare, cand trebuie sa te cauti in buzunar pentru prima data. 
Ca sa intri in atmosfera festivalului, (mai) trebuie sa treci  de "vama" omniprezentelor tarabe. 
Desi, firesc, marfurile nu au nici o legatura cu festivalul, cumparatorii se lasa momiti de kitsch-uri: cosmetice, imbracaminte, incaltaminte, portelanuri si ceramica, tablouri, tombole in care pretul biletului il intrece pe cel al obiectului castigat, tincturi si ceaiuri atot vindecatoare. 
Miile de nimicuri "jefuiesc" totusi buzunarele. 
Familia Lajosne a pregatit o tocana picanta si gustoasa Aleea principala inainteaza "oficial" cu targul mesterilor populari: renumitul olarit de Horezu, impletituri din nuiele, arta artizanala. 
Punctul de atractie l-a constituit, insa, intrarea la  catlane. 
Oamenii s-au inghesuit in fata celor cinci mese de concurs cu participanti din China, Romania, Germania, Slovacia si Ungaria.
Cum se prepara o tocanita trasnet
Delegat cu vorbitul la microfon nu putea fi decat actorul Zoltan Lovas, un locvace ramas (deformatie profesionala) fara voce. 
Totusi, am inteles ca reprezentantii celor cinci tari urmau sa se intreaca, in fata unui juriu, preparand cea mai gustoasa tocanita, indeplinind, pe langa aceasta cerinta absolut obligatorie, conditia celei mai igienice, ergonomice etc. mancari.
China – Tocanita cea mai minutios pregatita
Exoticul asiatic cu nume europenizat, Adi – a dat dovada de calmitatea care intareste spiritul natiei din care provine. 
Tocanita pe care a preparat-o – intraductibila in romana – a avut cea mai mare intarziere posibila, iar ingredientele folosite au fost numai din tara de origine, de la faina si taieteii de orez, pana la vinul roscat, alaturi de bautura tare din orez. 
Carnea a fost taiata enervant de migalos, feliute deosebit de subtiri, amestecata cu bautura si praf de orez; in ceaunul (catlanul) incins s-a Reprezentantul Germaniei nu a dezvaluit secretul tocaniteiperpelit usturoi, varza si taiteii de orez, dupa care, carnea perpelita anterior s-a amestecat doar cateva minute, alaturi de ciuperci albe, negre si ghimbir. 
Au fost servite trei feluri de tocanite cu mare trecere din partea doritorilor de mancare exotica. 
Desi privit la inceput cu mare neincredere,  chinezul a castigat simpatia intregii asistente.
Romania – Cea mai interesanta si rapida!
Toto si Nelu au preparat in stil romanesc o tocanita "tapana" din care nu a lipsit nimic, pe langa bucatile sanatoase de carne: zarzavaturi, legume, vin, bere, condimente, alaturi de sosuri secrete de nedezvaluit chiar si  gospodinelor doritoare de retete originale.
Germania – Cea mai aspectuoasa!
Germanul Weber, alaturi de nemtoaica sa au preparat in catlanul infierbantat o tocanita specifica nemtilor gurmanzi. 
Spre deosebire de alti concurenti, carnea a fost cea care s-a perpelit prima, pana cand saftul s-a lasat cu mirosuri grele. 
De-abia apoi au fost puse zarzavaturile, ceapa, ardeii , rosiile, dupa care secretul propriu-zis al "legarii" tocanitei a ramas de nedezlegat.
Si slovacii au pastrat secretul preparatuluiSlovacia – Cea mai gustoasa !
Cei doi slovaci, Martin - au incitat curiozitatea tuturor, prin faptul ca au tinut mereu capacul peste ceaun. 
In afara faptului ca ceapa si ardeii au fost primele legume puse la calit, apoi carnea – in rest, tot ceea ce s-a petrecut mai departe in ceaun a ramas secret pana la capat. 
Mirosul atatator care razbatea din cand in cand – a deconspirat, prin rasplata suprema, munca de cateva ore.
Ungaria – Cea mai picanta !
Familia Lajosne a pregatit, la vedere, cea mai devastatoare tocana, picanta pana la lacrimi. 
Pe langa zarzavaturile obisnuite, ungurii au folosit binecunoscutele iutimi rosii – care au "afectat" pana si aerul din preajma. 
Tocana obtinuta a avut numerosi clienti care au pariat, prin cumpararea de tichet – pe tocanita ungureasca de cea mai buna calitate.
Cea de-a doua editie a festivalului catlanelor va avea ca tema de concurs prepararea ciorbei de peste.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Vicecampioni olimpici premiati la Arad

Primarul Falca a premiat olimpicii aradeniOmul de afaceri Sandu Ion, principalul finantator al CSM-PAB Arad, grupare la care sunt legitimati vicecampionii olimpici Ionela Tarlea-Manolache si Marian Oprea, a inchiriat ieri un charter pentru ca performerii de la Atena sa ajunga mai repede in orasul de pe Mures. 
Astfel, cei doi atleti au avut parte, ieri dupa-amiaza, de o primire fastuoasa chiar pe aeroportul din Arad, unde au fost asteptati de numerosi fani locali, de oficialitatile locale, dar si de Sandu Ion, care este si vicepresedintele FR Atletism. 
La putin timp dupa sosire, Ionela Tarlea-Manolache si Marian Oprea au primit de la primarul Gheorghe Falca in cadrul unei ceremonii derulate la Palatul Administrativ diploma de "Cetatean de Onoare al municipiului Arad"
Totodata, Consiliul Local Arad i-a premiat pe cei doi sportivi cu cate 500 de milioane de lei, in vreme ce antrenoarele Liliana Alexandru si Doina Anton au fost recompensate cu cate 150 de milioane de lei.
Spre finalul aceleiasi ceremonii de premiere, cvartetul care a adus Romaniei doua medalii olimpice de argint a primit cate un plic "gras" si din partea sponsorului principal al CSM-PAB Arad.

T. Rist - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]