Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 1 august 2005
Stirile TVA aici
  • "Nu imi este teama de o eventuala schimbare"

Vicepremierul Gheorghe Seculici declara ca nu se teme de schimbarile in guvern- Domnule vicepremier, se poate spune ca, in momentul de fata, guvernul se confrunta cu o criza, generata de demisia ministrului Mona Musca?
- Desi sunt unii care incearca sa acrediteze aceasta idee, nu putem spune ca avem de a face cu o criza guvernamentala in urma demisiei doamnei Musca. Aceasta va ramane ministru interimar pana la desemnarea unui nou ministru al culturii, iar ceilalti ministri ai cabinetului Tericeanu isi vad de treaba la fel ca si pana acum. Cabinetul va functiona normal pe toata perioada verii, avand in vedere problemele pe care le-au generat inundatiile din aceasta vara, dar si necesitatea de a adopta cat mai rapid legislatia Uniunii Europene.
- Este posibil ca demisia acesteia sa provoace caderea guvernului? Este de amintit ca, in 1997 demisia ministrului transporturilor, Traian Basescu, a dus la retragerea si a altor ministri si in final la caderea guvernului. Se poate repeta un astfel de scenariu?
- Nu putem sa echivalam situatia din 1997 cu recenta demisie a ministrului lui culturii. Conjunctura era alta la acel moment, iar motivele care au stat la baza celor doua demisii au fost diferite. In plus, Alianta D.A. este o constructie politica mult mai stabila si totodata diferita fata de Conventia Democrata care se afla la guvernare in 1997. Trebuie sa incetam sa mai dam proportii catastrofale demisiei Monei Musca. Aceasta a explicat foarte clar ca nu demisioneaza din cauza premierului Tariceanu, a carui activitate a declarat ca o apreciaza. Demisia are la baza cu totul alte motive, iar doamna Musca va ramane in continuare in prim planul vietii politice romanesti.
- Theodor Stolojan vorbea despre deteriorarea relatiilor in interiorul Aliantei, mai ales la nivelul judetelor. Sunteti de acceasi parere? Care este situatia la Arad?
- Alianta functioneaza, iar asta se vede in numarul mare de initiative legislative si actiuni pe care am reusit sa le promovam in primele 7 luni de guvernare. Este vorba de reforrma fiscala si introducerea cotei unice de impozitare de 16%, de introducerea rentei viagere in agricultura de recalcularea pensiilor, de legile proprietatii si justitiei. Sunt doar cateva dintre masurile pe care Alianta a reusit sa le promoveze tocmai pentru ca a avut o pozitie unitara. Faptul ca apar si puncte de vedere diferite in interiorul Aliantei nu este neaparat un lucru rau si nu inseamna ca relatiile s-au deteriorat. Inseamna mai degraba ca incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru a ne duce la indeplinire programul de guvernare pe care alegatorii ne-au mandatat sa-l punem in practica. La Arad, mai exista unii politicieni din Alianta care nu au inteles ca PNL si PD au castigat puterea impreuna si trebuie sa ne ducem mandatul pana la capat tot impreuna. Sunt, insa, convins ca toata lumea va intelege in foarte scurt timp acest lucru. Asta cu atat mai mult cu cat Aradul a semnat protocolul Aliantei inainte ca acesta sa fie semnat la nivel national.
- In calitate de vice-premier responsabil de coordonarea activitatilor economice, sunteti nuiltumit de modul in care ministere din subordine si-au desfasurat activitatea?
- Vreau sa va spun ca am elaborat calendarul de adoptare a acquis-ului comunitar inca din luna aprilie. Este vorba de un document in conformitate cu care trebuie sa lucreze fiecare minister, astfel incat sa fim in grafic cu integrarea europeana, care este o prioritate pentru noi in acest moment. Integrarea inseamna in primul rand integrare economica, iar ministerele din subordine au misiunea de a asigura cadrul juridic pentru alinierea tarii noastre la Uniune. In acest scop am organizat intalniri bilunare cu ministrii pe care ii coordonez, pentru ca trebuie sa existe o viziune de ansamblu. asupra masurilor pe care le adoptam: O buna parte din discutiile pe care le-am purtat in cadrul acestor sedinte s-au concretizat in hotarari de Guvern.
Desigur ca la baza oricarei aprecieri a activitatii cuiva trebuie sa existe argumente solide, iar acestea rezulta in urma unei evaluari a activitatii, si nu neaparat din ceea ce se vede in presa. Chiar daca unii ministri nu au o mare vizibilitate in mass media, asta nu inseamna ca isi fac treaba mai nutin bine decat alti ministri care sunt mai puternic mediatizati. Este motivul pentru care Partidul Democrat a initiat o analiza a propriilor ministrii, incluzand-o aici si pe Monica Macovei, ministrul justitiei, care are sustinerea PD. Lucrez la un raport de evaluare a activitatii ministrilor PD, pe baza rapoartelor de activitate pe care mi le-au trimis acestia, analiza care va sta la baza eventualelor decizii de remaniere guvernamentala.
- In cazul in care s-ar produce o remaniere a guvernului va simtiti vizat?
- Am mai spus faptul ca nu imi este teama de o eventuala schimbare. Cred ca schimbarile sunt bune in masura in care sunt facute la momentul potrivit. O schimbare poate sa aduca cu sine un nou impuls in guvern. Eu cred, insa, ca e nevoie de mai mult decat atat. In primul rand ne trebuie o reforma institutionala, astfel incat sa evitam situatii in care institutiile nu au foarte clar definite atributiile, suprapunandu-se unele peste activitatea altora. Trebuie sa facem schimbarile necesare pentru unitatea Aliantei si pentru reusita guvernarii

A consemnat  Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Sarbatoarea Imnului a trecut, din nou, neobservata

De Ziua Imnului National prezenti au fost mai mult militariiDin nou, una din sarbatorile importante ale Romaniei a trecut neobservata. Dupa ce Ziua Drapelului, sarbatorita pe 26 iunie, nu s-a bucurat de participarea cetatenilor, Ziua Imnului National, sarbatorita vineri, 29 iulie, a fost o manifestare anonima din toate punctele de vedere. Oficialitatile, in frunte cu Prefectura Judetului Arad, au organizat in fata Palatului Administrativ un scurt ceremonial care cu greii a reusit sa atraga atentia aradenilor aflati la ora 08:30 in trecere prin centru.
Conform Legii 99 din 26 mai 1998, se proclama ziua de 29 iulie Ziua Imnului National al Romaniei - "Desteapta-te, romane", simbol al unitatii Revolutiei Romane din anul 1848. 
Articolul unu, alineatul doi al aceluiasi act normativ prevede ca "Ziua Imnului Iational al Romaniei va fi marcata de catre autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative cu caracter evocator si stiintific, in spirirul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului Administratiei si Internelor."
Toate aceste manifestari au fost, fara indoiala, organizate. Insa pentru cine s-au organizat? Pe platoul din fata Palatului Administrativ au fost prezenti o mana de politicieni, in frunte cu prefectul Cristian Stragea, presedintele Consiliului Judetean Iosif Matula si viceprimarul Tiberiu Dekany, cadre militare din Garnizoana Arad, directori ai structurilor publice deconcentrate. 
Singurii spectatori au fost veteranii de razboi care au ascultat discursurile oficialitatilor si au simtit cu adevarat solemnitatea evenimentului, intonand cu emotie cateva cantece patriotice.
Manifestarile au debutat imediat dupa ora 08:00 cu intampinarea oficialitatilor, prezentarea onorului si salutarea drapelului de lupta. 
A urmat un moment de ruga si inchinare pentru poporul roman, insotit de cuvantarea Episcopului Timotei Seviciu despre semnificatia spirituala a Imnului. 
S-a continuat cu alocutiuni personale ale oficialitatilor, cantece patriotice interpretate de Corul Veteranilor si cu intonarea Imnului National al Romaniei de catre intreaga asistenta. 
La Ziua Imnului National veterani au interpretat cantece patriotice Mesajul transmis cu aceasta ocazie de catre reprezentantul Guvernului in teritoriu a facut referire la ideea de solidaritate intre cetatenii Romaniei, intr-o perioada in care tara se confrunta cu o serie de probleme legate de integrarea europeana si de recentele inundatii. 
De asemenea, el a precizat ca pe langa drapel, imnul este un simbol al Romaniei, atat ca tara cat si ca natiune. 
Ecoul pe care acest cantec l-a avut in 1848 in randul romanilor cunoaste si astazi aceleasi valente europene.
Din pacate insa, acest ecou incepe sa se piarda, dovada fiind slaba prezenta a cetatenilor la manifestari. 
Tendinta este oarecum fireasca, in contextul in care Ziua Imnului National nu se bucura de o mediatizare eficienta. 
Am vrut sa dovedim acest lucru si, parcurgand traseul dintre Podgoria si Teatrul de Stat, am stat de vorba cu oamenii, rugandu-i sa ne spuna ce sarbatoresc romanii pe 29 iulie. 
Din peste 60 de aradeni chestionati, doar trei au raspuns corect, iar altii doi au afirmat, eronat, ca este Ziua Drapelului. 
Rezultatul acestui sondaj ad-hoc a fost pe cat de dramatic, pe atat de... natural.
Nemultumiti de frecventa raspunsului "Nu stiu!", am inceput vanatoarea de politicieni, cei care ar fi trebuit sa dezvolte mentalitatea romanilor cu privire la simbolurile nationale. 
Bine-inteles ca nici acestia nu au reusit, in marea lor majoritate, sa ofere un raspuns multumitor, coerent. 
Atunci de ce sa ne mai revoltam in fata necunoasterii oamenilor de rand? 
De la simple secretare pana la parlamentari, am primit raspunsuri uneori chiar ciudate, ca si acela ca 29 iulie reprezinta pentru poporul roman aniversarea mortii artistului olandez Van Gogh! 
Trist dar ade-varat...

Ioana Ciurlea & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Majorari de preturi

Consilierii CJA au votat noi majorari de preturi la serviciiDe luna viitoare apa potabila si serviciile de canalizare-epurare vor fi mai scumpe iar de la 1 octombrie Corpul Gardienilor Publici va fi transformat in Directia Publica de Paza. 
Acestea au fost printre altele proiectele de hotarare aprobate astazi de consilierii judeteni in sedinta de consiliu. 
Regia de apa-canal si Consiliul judetean au motivat cresterea preturilor prin obligatiile pe care societatea le are fata de bancile europene de la care a accesat credite. 
Acestea impun scumpiri de minimum doua ori pe an, iar ultima scumpire a apei a avut loc in iarna. 
Neonorarea obligatiilor prevazute in contractele cu bancile ar duce, printre altele, la cresterea dobanzilor pe care societatea le are de platit, iar ulterior la cresterea pretului apei furnizate aradenilor. 
Alte motive pentru cresterea preturilor ar fi facturile neonorate ale utilizatorilor respectiv cresterea preturilor la utilitati si materii prime. 
In anii trecuti, aradenii plateau pentru apa cele mai mici preturi din tara, insa ultimele scumpiri au dus la alinierea preturilor la cele stabilite de judetele vecine.  
Tot in cadrul sedintei de astazi, consilierii au stabilit ca la 1 octombrie va lua fiinta serviciul public judetean de paza al judetului Arad prin reorganizarea Corpului Gardienilor Publici. 
Noul serviciu va avea denumirea de Directia Publica de Paza Arad si va avea ca sarcina asigurarea pazei obiectivelor apartinand domeniului public si privat din judet. 
Patrimoniul Corpului gardienilor Publici va fi preluat de catre Consiliul Judetean, iar acesta la randul sau il va transmite Directiei Publice de paza.

Paul Altman - Televiziunea Arad

  • Festivalul clatitelor – Moneasa: Cel mai tare festival estival

Clatitele au avut mare trecere la degustatoriDoua zile de clatite gratis, doua zile de concerte, doua zile de concursuri, doua zile de buna-dispozite. 
Acesta a fost Festivalul clatitelor de la Moneasa
Ajuns deja la editia a V-a, "evenimentul marca Sanda Kern" a fosat chiar un festival "tare": tare multa lume, tare multe clatite, tare mult chef, tare multi politicieni si ziaristi. 
Daca anul trecut s-a stabilit un record - peste 10.000 de clatite pregatite si consumate - editia a V-a si-a propus sa-l faca praf. 
In prima zi numai in cele noua locatii s-au preparat clatite cat anul trecut in doua zile. 
Ziua a doua inca pe atatea, adica aproape o jumatate de tona de faina, peste 150 kg gem s-au transformat in clatite si au disparut inca fierbinti.
Noutatea festivalului au fost insa clatitele speciale cu frisca si vanilie, inghetata, fructe, nuca, ciocolata, ciuperci sau creier. Delicioase, insa pe bani.
Ziaristii - la tigaie
E drept ca unele au iesit mai imbotite, altele zdremtuite, unele mai putin umplute si altele prea, dar si clatitele preparate de ziaristi, in cadrul competitiei dedicate presei, au pierit la fel de rapid precum fumul din tigai. 
Ele au fost insa si evaluate de o comisie formata din politicieni. 
Deputatul Titus Gheorghiof, de pilda, a masurat critic performanta ziaristilor la tigaie: "Vai de mine, da’ ce clatite se fac si-n Parlament! Cu diferite ingrediente, de la minoritati, de la UDMR. Mai vine si PRM si-si arunca clatite in trei culori. Nu stiu cum o fac, cum o arunca cu tigaia si ea incepe sa se roteasca ca un OZN, dupa care zbang! cade. In Parlament se obisnuieste - cineva arunca o bomba si nu stii unde cade." 
Prefectul Cristian Stragea, cum s-a dovedit ulterior un adevarat maestru al tigaii, constata ca "initiativa" manageriala inteleapta poate sa dea un nou suflu turismului romanesc. 
Absolut corect. Mai ales ca la Festivalul Clatitelor, initiativa manageriala a putut fi chiar gustata si consumata fara bani.
Oficialitatile aradene si-au etalat talentul de bucatari la Festivalul Clatitelor de la MoneasaCastel de trei stele
Vila Rosmarin Club Castel are o poveste care daca nu-i adevarata este, cum zic italienii, bine gandita. Un conte avea, firesc, o sotie careia i-a facut o vila. Dar avea si o amanta. I-a facut si ei una aproape identica, in preajma. Intamplarea a facut ca sotia inselata a ucis-o pe amanta. De conte nu mai zice nimic povestea. O sa o continuu eu, pentru ca Festivalul clatitelor a insemnat si inaugurarea oficiala a vilei Club Castel adusa la un standard de trei stele, de la crama din subsol pana la vitraliul de sub streasina. 
Mioara Greuceanu, manager Club Castel, spune ca un loc mai potrivit pentru o cina romantica decat peluza vilei, nu exista in Moneasa.
Nebunie sub ploaie de stele
Daca strandul de la Moneasa, luat cu asalt in aceste zile, nu a consumat caloriile unei zile pline de provocari gastronomice, cu siguranta a facut-o concertul formatiei Daniel’s Band. 
Ei au reusit ca timp de trei ore sa ridice aproape toti spectatorii de pe banci. S-a dansat peste tot, pe banci, in fata scenei. A fost o nebunie. Care a culminat cu o ploaie de stele. 
Primarul comunei Moneasa a si transformat "taxa de eveniment", adica cei 50.000 lei perceputi pe autoturism intrat in statiune, intr-un spectaculos foc de artificii, cum Moneasa n-a mai vazut. 
Evident, intrarea la concertele festivalului a fost tot gratuita, onorariile artistilor fiind acoperite partial tot din aceeasi taxa.
Lantul tehnologic Igas-Matula-Buza
Ieri, evident, cel mai asteptat moment al festivalului a fost competitia intre politicieni la facut clatite. 
Desi, cu exceptia a trei parlamentari, toti au fost la Moneasa, la tigai nu s-au inghesuit prea multi. 
Prefectul Stragea este un adevarat virtuoz, deputatul Lia Ardelean s-a dovedit o prezenta discreta la facutul clatitelor, noroc cu coelga de strand, secretarul general al Prefecturii, Carmen Ila. 
Cat despre "trioul tehnologic", cum l-a botezat directorul artistic al Teatrului aradean, actorul Zoltan Lovasz, Constantin Igas, deputat, Iosif Matula - presedinte Consiliu Judetean si Gabriel Buza - vicepresedinte, acesta a functionat perfect. 
Facute de deputati, clatitele erau umplute de presedinte si verificate calitativ de vice. 
In ciuda temperaturii insuportabile cozile la clatite par fara sfarsitSi au produs, nu gluma. 
Sigur, mai multe decat subprefectul Levente Horvath. 
Prefatat de un concert folcloric sustinut de Junii Podgoriei din Cuvin si Ansamblul folcloric din Dieci, festivalul s-a incheiat nu cu clatite, ci cu bere, gratis. Glumesc. 
Concertul trupei Bere Ggratis, la care s-a intrat - gratis si s-a consumat muzica buna, si nu bere, a incheiat rotund un festival tare. 
Ale carui concluzii le-a tras directorul general al Moneasa S. A., Sanda Kern: 
"Pentru organizatori, adica Moneasa S. A., Hotel Moneasa Gastrotour- Hotel Parc, R & R SRL, Casa Paulik, Primaria si Centrul cultural judetean, Festivalul clatitelor si-a atins scopul pentru ca statiunea a fost din nou arhiplina, pentru ca a atras lume care nu a mai fost de ani de zile la Moneasa, pentru ca lumea s-a simtit bine in pofida caldurii neobisnuite pentru aceasta statiune. Pentru agentii economici si-a atins scopul pentru ca am atins un record de vanzari pe care Moneasa nu l-a mai atins niciodata. Desi, din pacate, cu exceptia celor de la Tanamara, agentii economici localnici nu s-au implicat in organizarea acestui eveniment ale carui roade le speculeaza. Primaria Moneasa a fost si ea la inaltime, ne-a facut o surpriza cu jocurile de artificii datorita carora il iert pe domnul primar (rade) pentru toti nervii pe care ni i-a facut in ultimii ani."
Asadar, vechiul record la clatite a cazut, o parte din turisti s-au reintors in furnicarul orasului. Sunt insa si fericiti care mai pot intarzia la Moneasa. 
Noi asteptam editia a VI-a a celui mai tare festival estival.

Doru Sava - Adevarul

  • Bebelus torturat de propria mama

La Conop, din cauza relelor tratamente aplicata unui minor o mama urmeaza sa fie decazuta din drepturile parintesti - Virtual Arad News (c)2005Un baietel in varsta de un an si zece luni, din comuna aradeana Conop, a ajuns ieri la spital dupa ce ar fi fost batut si ars cu tigara de propria mama. 
Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Protectia Copilului, micutul a fost adus la medicul din localitate de catre vecinii familiei. 
De aici, a fost transportat la Urgente, fiind internat apoi la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Arad. 
Victima prezenta numeroase plagi la nivelul fetei, traumatisme si arsuri de gradele II si III pe tot corpul. 
Medicii au anuntat ca pacientul se afla in stare de soc, dar este in afara oricarui pericol. 
"Am depus deja o plangere penala la Politie, iar mama lui va fi decazuta din drepturile parintesti. Este foarte posibil ca baietelul sa fie dat spre adoptie unei alte familii, pentru ca acasa nu mai poate fi in siguranta", a declarat Cristina Radulescu, purtator de cuvant al DPC. 
Politistii aradeni au inceput urmarirea penala impotriva mamei care este acuzata deocamdata de rele tratamente aplicate minorului.

Florina Balu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]