Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 2 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Primii pasi pentru despagubirea fostilor proprietari

Fostii proprietari de imobile vor fi despagubiti - Virtual Arad News (c)2005Guvernul a publicat ieri, pe pagina proprie de Internet, proiectul de lege pentru reglementarea juridica a proprietatii, care cuprinde si lista celor aproape 100 de societati comerciale propuse pentru constituirea fondului "Proprietatea"
Fondul, destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati, precum BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigaz, Romtelecom, CFR, Tarom si Alro si din creantele Romaniei fata de 14 state. 
Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni, care vor fi transmise gratuit catre titularii titlurilor de despagubire sau, dupa caz, succesorilor acestora, precum si catre persoanele despagubite prin decizii emise ulterior infiintarii fondului. 
In termen de cel mult 30 de zile de la constituire, Fondul "Proprietatea" va incepe procedura legala necesara pentru admiterea actiunilor la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat titularii acestora sa le poata vinde in orice moment. 
Pana la finalizarea procedurilor de despagubire, Ministerul Finantelor Publice va reprezenta statul roman ca actionar al Fondului "Proprietatea" si va exercita toate drepturile care decurg din aceasta calitate. 
Titlurile de despagubire vor fi certificate emise de Cancelaria premierului, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele si pe seama statului roman, fara sa poata fi vandute sau cumparate inainte de conversia lor in actiuni emise de Fondul "Proprietatea".

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Elevii aradeni pot fi propriii lor eroi!

Elevii Liceului german au obtinut un succes rasunator la un concurs organizat de concernul SiemensInitial catalogati de profesorii lor drept "pramatiile Liceului german", doi tineri s-au intors cu un "Premiu Oscar al scolilor"!
Cine pretinde ca vrea sa inteleaga ceva din sintagma "tineretul din ziua de azi", mai ales daca concluziile la care a ajuns se suprapun pana la identificare cu clisee de genul "tinerii nu mai sunt ce au fost odata", "e criza de modele", "a pierit respectul pentru cadrele didactice" sau "tineretul trece printr-o criza morala fara precedent", trebuie sa reflecteze macar la acest reportaj-fabula. 
Riscul de
a generaliza, batand campii pe locurile comune ale perceptiei, in tending de a intelege o masa de oameni, de orice varsta ar fi aceastia, presupune un pariu cu propria ta inteligenta si probitate morala - si e bine sa nu risti in felul acesta... 
Nu ne permitem sa dam lectii nimanui, desigur, noi ne facem datoria de a oferi (contra)exemple. La orice. 
Ovidiu Ile, Alex Kovacs, Dennis Rafael Draga si Raul Enache sunt elevi la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, mai cunoscut ca Liceul german. 
Doi dintre ei - nu va spunem care, din ratiuni pe care le poate intelege oricine a trecut prin clasa a XII-a de liceu! - nu sunt chiar... usi de biserica. 
Conform caracterizarii unui cadru didactic de la elitistul liceu din Aradul Nou, "sunt genul de copii-problema! Lipsesc regulat de la cursuri, nu-i intereseaza sa-si
motiveze absentele, practica genul de fronda agresiva la adresa profesorilor, isi sfideaza colegii si... altele, destul de multe, din pacate."
Anul trecut, in toamna, cazul celor doi a fost supus unei discutii... nemtesti, "la sange", in colegiul cadrelor didactice, iar acesta, aproape de comun acord, a hotarat exmatricularea lor. 
Masura, deosebit de severa, se stie, poate afecta cariera unui om pana in nebanuite consecinte: exclus din cercul de colegi, prieteni, cu care s-a obisnuit, un tanar se vede aruncat, pur si simplu, intr-un alt grup (ostil, desigur, cu atat mai mult cu cat vine insotit de o defel onoranta "patalama") si, oricum mult mai slab din punct de vedere valoric. 
Elevii Liceului "Guttenbrunn" - pasionati de calculatoare Directorul liceului, Michael Szellner, desigur, cunoscand toate acestea, i-a chemat pe cei doi rebeli si le-a pus in vedere urmatoarele: "Neavand cum sa va mai salvez de la exmatriculare, va somez sa va salvati singuri! Nu am nici un sfat sa va mai dau - vi le-am dat pe toate pana acum. Va ofer o sansa, doar una, ultima: sa faceci ceva exceptional, ceva care sa va spele de toate pacatele anterioare, ceva care sa demonstreze ca un liceu ca al nostru v-a invatat ceva deosebit. Nu va spun ce - ar fi prea simplu! Bateti-va singuri capul - mie veniti-mi cu un rezultat care sa faca cinste scolii, iar voua sa va motiveze reabilitarea."
Sincer, directorul nu credea ca cele doua "pramatii" vor reusi, dar...
Tinerii s-au inscris la cel mai dificil concurs pe care l-au gasit pe Internet, din cate exista in lume, un concurs la care, de altfel, Liceul german mai participase in ultimii 4 ani, o competitie multinationala de produse multimedia, organizat de concernul
Siemens, denumit "Siemens Multimedia Contest".
Tema concursului a fost "We Are Our Own Heroes" ("Noi suntem proprii nostri eroi")
- Echipa a ales sa creeze un personaj (imaginar, dar nu foarte!...) si a realizat un site pe web pentru internet, plus un film de animatie de scurt metraj care prezinta trasaturile personajului "Dimitri"
Acesta reflecta, in amestec, trasaturile definitorii ale membrilor echipajului, devenind un fel de propriu erou al acestora, media lor, daca vreti, epura! Ati sesizat, speram, ironia fina si de buna calitate?...
La concurs au participat echipaje de patru persoane din 1400 de scoli din toata lumea. 
Echipa de la Liceul german din Arad, Romania - continand un procent de fix jumatate... pramatii, nu-i asa? - a luat locul I. PE LUME! 
Cei patru s-au intors din Germania nu doar cu imens de valorosul premiu intelectual, ci si cu un bonus, un cec in valoare de 1000 de Euro. 
Cecul de culoare albastra, de un metru pe jumatate, sta, acum, deasupra tablei din laboratorul de informatica. 
Banii au fost donati, de catre tineri, aceluiasi laborator.
"Nominalizarea printre castigatori lasa optiunea libera juriului pentru precizarea locului castigat in cadrul festivitatii de premiere, asemanator cu uzantele la festivitatea de decernare a premiilor de arta cinematografica Oscar la Academia Americana de Film. 
Simpla nominalizare deja echivaleaza cu unul dintre locurile I, II sau III."
Din pliantul informativ al "Siemens Multimedia Contest"

Lucian Valeriu - Observator

  • Mai multe autobuze

Primarul Gheorghe Falca a incercat noile autobuze nemtestiParcul auto al Companiei de transport public Arad este mai bogat cu 14 autobuze aduse din Germania. 
Chiar daca autobuzele au in spate 12 ani de rulare pe soselele din Germania acestea au design modern si sunt intr-o stare tehnica foarte buna.
Autobuzele germane au 18 metri lungime si sunt printre primele din tara dotate cu un sistem special de inclinare pentru a usura accesul batranilor si a persoanelor cu handicap.
La ora actuala Compania de transport public ARAD are 170 de tramvaie si autobuze, majoritatea aduse din Germania si Franta. 
Ultimele 14 autobuse cumparate din Germania printr-un parteneriat cu orasul HALLE au costat 105.000 de EURO. 
In curand parcul Companiei de transport va creste cu inca 25 de tramvaie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Tabara de sculptura de la Casoaia - "inghitita" de natura

La Casoaia tabara de sculptura a fost napadita de buruieni - Virtual Arad News (c)2005Elevii din comuna au dat o mana de ajutor la toaletarea parcului
Tabara de sculptura de la Casoaia este rezultatul creatiei artistice a catorva zeci de sculptori romani si straini, pe parcursul mai multor editii ale unor simpozioane speciale, manifestari de amploare nationala din anii 70 si 80.
In pliantul de prezentare conceput de Primaria Tarnova, centrul de comuna, zona taberei, ce se intinde pe 3,8 hectare, este prezentata ca un spatiu cultural complex, ce ofera vizitatorilor, alaturi de contemplarea lucrarilor in piatra si o apropiere de natura, datorita cadrului natural oferit de padurile inconjuratoare.
Aceasta este, insa, doar o viziune a ceea ce ar trebui sa reprezinte tabara de sculptura, pentru ca realitatea din teren este cu totul alta.
Statui "ingropate" de vegetatie
Ca un prim aspect negativ, ne putem referi la drumul de la Tarnova la Casoaia, drum judetean, de altfel, pe care doar din loc in loc mai gasesti cate o portiune de asfalt.
Asa ca, nu multi sunt cei ce se incumeta sa parcurga 12 kilometri pana in satul de vacanta de la Casoaia.
Nici urcatul pana la tabara de sculptura nu se face fara batai de cap si calea existenta poate fi asimilata unui teren accidentat.
Insa, cu putina bunavointa se poate ajunge pana la marginea poienei in mijlocul careia incep sa rasara sculpturile in blocuri de piatra, de diverse forme si marimi.
Din pacate, insa, anii intregi in care nu s-a ingrijit nimeni de aceasta tabara, unica in judet si in imprejurimi (sunt doar trei in toata tara) au lasat urme adanci.
Majoritatea sculpturilor au fost napadite de vegetatia netaiata, asa ca, poti observa doar cu oarecare dificultate blocurile de piatra mascate de pomi si ierburi crescute in nestire.
Normal, nu sunt fonduri pentru a intretine o asemnea intindere de pamant, nici la administratia locala si nici la Uniunea Artistilor Plastici, care-si insuseste protejarea lucrarilor.
Concesionarea, un subiect controversat
Pentru ca nici o institutie nu are suficiente fonduri pentru a administra tabara, Florin Farcasiu, primarul comunei Tarnova, a initiat discutii cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis", care si-a exprimat dorinta de a concesiona terenul.
Satul de vacanta de la Casoaia - obiectiv turistic de valoare al judetului - Virtual Arad News (c)2005"Cred ca ar fi solutia cea mai buna, pentru ca, in mod cert primaria Tarnova nu isi poate permite sa intretina, asa cum ar trebui, aceasta tabara de sculptura, de altfel, foarte valoroasa. Insa nu am gasit intelegere la Uniunea Artistilor Plastici, desi am incercat sa discutam de mai multe ori pe aceasta tema. Pe ei ii sperie gandul ca, daca tabara incape pe mainile unui privat, sculpturile vor fi distruse. Insa, cei de la universitate nu au astfel de ganduri ci, dimpotriva, doresc sa ajute la conservarea locului de agrement si de cultura, in acelasi timp", a explicat primarul.
Acum, ca se lucreaza intens si la repararea drumului judetean Tarnova - Casoaia, si accesul in zona se va face mult mai usor, ar fi pacat ca acele creatii artistice sa nu constituie un punct de atractie din cauza unor neintelegeri.
Elevii - in sprijinul taberei
Tocmai pentru a sensibiliza opinia publica, Primaria Tarnova, alaturi de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Oradea - reprezentat de ing. Vasile Caunii si Ocolul Silvic Zarandul - prin inginerul silvic Adrian Grajdanescu - au organizat, saptamana trecuta, o actiune de infrumusetare a zonei.
Aproape 100 de copii de la Scolile generale din Tarnvoa, Chier si Agrisu Mare si-au petrecut ziua de vineri incercand sa curete o portiune cat mai mare din perimetrul taberei.
In sprijinul copiilor a venit si o firma de profil, care a ajutat primaria cu mai multe motocoase pentru inlaturarea vegetatiei.
In urma actiunii s-a toaletat doar o mica parte din intinderea parcului, dar organizatorii au gandit-o ca pe un semnal de alarma, un gest de sensibilizare a celor responsabili sa transeze situatia taberei.
La sfarsitul actiunii, copiii au fost atrasi intr-un concurs cu intrebari legate de mediul inconjurator, finalizat cu acordarea a patru premii substantiale: locul 1 - 1,5 milioane de lei, locul doi - 1 milion si locul trei - doua premii a cate 500.000 de lei fiecare.
Stimulati si de aceasta competitie, elevii au solicitat organizarea unei noi activitati similare, in saptamanile care urmeaza.
Obligatie morala
Toti cei prezenti si-au exprimat, la final, dorinta de a vedea renascand acest obiectiv turistic de mare importanta pentru judetul nostru, avand in vedere ca tabara de sculptura de la Casoaia este cuprinsa in circuitul national.
"Ar fi pacat sa lasam de izbeliste aceste opere de arta si avem obligatia morala de a reintegra tabara in circuitul turistic. Ne exprimam speranta ca, prin aceasta actiune, am reusit sa sensibilizam cat mai multi iubitori de frumos care ne pot da o mana de ajutor, la fel cum am dori sa ajungem la o intelegere in privinta administrarii taberei", a conchis primarul Farcasiu.
Una peste alta, Casoaia - cu satul de vacanta, inca functional si tabara de sculptura, cu potentialul necesar pentru a deveni un punct de atractie pe harta judetului.
Depinde, insa, si de gradul de implicare a tuturor factorilor responsabili care pot decide soarta oazei de verdeata si de cultura.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Recviemul german

Creatii vocal simfonice pe scena FilarmoniciiOrchestra si corul Filarmonicii, avandu-l de aceasta data in frunte pe Ethan Sperry din SUA, iar ca solisti pe Teodora Ciucur (Timisoara) si William Bausano (SUA), au interpretat una dintre cele mai interesante creatii vocal-simfonice de acest gen.
Johannes Brahms, socotit la vremea lui un traditionalist, un epigon, a fost cel mai revolutionar dintre romantici tocmai intr-un gen foarte strict statornicit ca forma, cu un text latin nemodificat de veacuri, cu o finalitate de asemenea neclintita. 
El a selectat texte biblice, in traducere germana (pentru o mai larga receptivitate), texte ce trebuiau sa aduca mangaiere si incurajare celor ce pierdeau o fiinta iubita. 
Ideea o avusese cu 50 de ani in urma Schubert, care scrisese Messa funebra germana, necunoscuta de Brahms si nici de Schumann, care la randul sau proiectase doar ca titlu un Deutchen Requiem
Doar Brahms a reusit sa o realizeze cu geniu, pentru posteritate.
Formatiile aradene conduse de americanul E.Sperry au redat confruntarea dintre suferintele vietii si bucuria rasplatii ( Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia ….) in prima parte, adancirea contrastului dintre nesiguranta vietii trecatoare si elementul activ, stimulator (..asteapta roada cea scumpa a pamantului…) din a doua parte care se termina intr-o jubilatie sonora. 
In a treia, baritonul solo (W.Bausano) a dat glas lamentatiei omului inspaimantat de apropierea mortii, cu o dictie admirabila, corul adancind sentimentul de nesiguranta si infricosare (Doamne, spune-mi care e sfarsitul vietii mele…), rezolvand imaginea suferintei romantice printr-o impunatoare Fuga. 
Orchestra si corul au sugerat prin procedee polifonice imparatia lui Zebaoth (Cat de iubite sunt locasurile tale, Doamne…Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta…) in a patra parte, ca in a cincea, solista T.Ciucur, cu daruirea ce i-o cunoastem, alaturi de cor si orchestra sa fi insuflat consolare (…Dupa cum mama isi mangaie fiul si Eu va voi mangaia pe voi…), aducand totodata ansamblului un colorit timbral binevenit. 
In a sasea miscare, mai complexa, a revenit baritonul solo, de data aceasta ca predicator: Nu toti vom muri, dar toti vom fi schimbati, corul proclamand energic: Moartea a fost inghitita de biruinta
Formatia corala, prin procedee polifonice, omofone si unisonuri a incheiat : Fericiti cei morti….odihneasca-se de ostenelile lor.. comunicand promisiunea fericirii, consolarii si mantuirii.
Publicul, putin numeros de aceasta data, si-a manifestat prin vii aplauze satisfactia de a fi luat contact cu o capodopera a genului vocal-simfonic, altii avand bucuria descoperirii de noi frumuseti printr-o noua auditie, prilej de autoeducare, purificare si intarire sufleteasca.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]