Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 6 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Astazi este Sfantul Nicolae facatorul de minuni

Astazi sarbatorim Sfantul NicolaeAcesta a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284 - 305) si a stralucit mai inainte in viata pustniceasca si, pentru nespusa lui bunatate, a fost facut arhiereu. 
Fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind crestinatatea si propovaduind cu in indrazneala si cu glas slobod dreapta credinta, a fost prins de mai marii cetatii Lichiei si dandu-l la osanda si la cazne l-au inchis in temnita, impreuna cu alti crestini. 
Dupa ce marele si bine credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a facut imparat al romanilor, cei ce erau inchisi au fost sloboziti din legaturi si, cu ei impreuna, a fost slobozit si marele Nicolae. 
Mergand la Mira, n-a trecut multa vreme si s-a strins de catre marele Constantin, intaiul Sinod de la Niceea, la care a luat parte si minunatul Nicolae. 
Si i s-a dat lui darul facerii de minuni, precum arata istoria vietii sale. 
Scos-a din temnita pe trei oameni napastuiti, care prinzand de veste ca sunt osanditi pe nedrept, au chemat pe sfantul in ajutor, ca, precum a izbavit pe cei din Lichia, asa si pe dansii sa-i izbaveasca. 
Pentru aceasta, dar, Sfantul Nicolae, ca unul ce era grabnic si fierbinte spre ajutor s-a aratat in vis imparatului Constantin si eparhului
Avlavie. 
Pe acesta I-a mustrat pentru para nedreapta ce facuse oamenilor la imparatul, iar pe imparat I-a instiintat cu amanuntul, aratandu-i ca erau nevinovati, parati din pizma. 
Si asa prin
visul acesta i-a izbavit din primejdia taierii. 
Si alte multe minuni facand, pastorea dumnezeieste pe dreptcredinciosul sau popor. 
Deci, venind la adanci batranete, s-a mutat catre Domnul, neuitand, nici dupa moarte, turma sa, ci in toate zilele dand cu indestulare ale sale faceri de bine celor lipsiti si izbavindu-i de tot felul de primejdii si nevoi. 
Inca si pana astazi, Dumnezeu, prin mijlocirea lui, lucreaza minuni si cei ce-l roaga cu adevarata si neindoita credinta, nu numai mici binefaceri, ci si mari minuni dobandesc. 
Din anul 1087, luna mai in 9 zile moastele Sfantului Nicolae se afla la Bari, in sudul Italiei, luate din Mira, ca sa nu cada in mainile musulmanilor. 
Acolo ele sunt in mare cinste din partea credinciosilor, care vin la el, cu credinta, din toate partile crestinatatii.

Adevarul

  • Diligente pentru calea ferata Timisoara - Arad - Marea Adriatica!

Sageata Albastra a ajuns cunoscuta in tara si strainatateAutoritatile ungare vor sa urgenteze reabilitarea caii ferate care va lega Timisoara si Aradul de litoralul Marii Adriatice. 
Maghiarii considera ca astfel si orasul Szeged ar fi mult mai accesibil pentru turism. 
Una dintre urgentele oficialilor din estul Ungariei este sa obtina fonduri guvernamentale pentru reabilitarea acestui tronson si sa determine si guvernul roman sa finanteze lucrarile. 
Calea ferata ar cobori pana in provincia Fiume si ar face foarte accesibila si Ungaria si Croatia.
Premierul maghiar, prezent la finele saptamanii la Szeged, va fi solicitat sa patroneze acest proiect care treneaza de mai multi ani, si sa se implice pentru finalizarea lui. 
Maghiarii il considera cu atat mai important cu ct ar putea insemna inglobarea Szegedului in circuitul turistic international.
"La finele anilor 1800 exista o legatura feroviara intre aceste localitati. Acum, ca tehnica a avansat, de ce nu am putea-o reinvia?! Depinde numai de determinarea noastra. Si de banii guvernului" – a subliniat presedintele Consiliului Judetean Csongrád, dr. Jozsef Frank.

Anrei Ando - Observator

  • De-a v-ati ascunselea in Vama Nadlac

Fugarii intorsi din Spania au fost retinutiSperiati ca li s-ar putea pune interdictie in pasapoarte, cinci romani au incercat sa intre in tara ascunsi in cala unui autocar. 
Cei cinci depasisera termenul legal de sedere in spatiul Schengen si riscau sa nu mai poata iesi din Romania. 
Au preferat sa-i plateasca ghidului 350 de euro, ca sa-i lase sa urce, inainte de vama romana, in compartimentul aflat sub scaunele turistilor. 
Acolo i-au gasit politistii de frontiera din Nadlac, ascunsi printre bagajele calatorilor.
"Politistul de frontiera, care efectua controlul documentelor, a descoperit in locasul unde dorm soferii cinci cetateni romani. Acestia au declarat ca in Spania au interpelat ghidul autocarului care le-a promis ca-i ajuta sa treaca frontiera fara nici o problema. Inainte de vama maghiara i-a introdus in locasul respectiv", a declarat comisarul Florin Oprisa, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Nu a fost o problema pentru cele patru tinere si un barbat, toti de statura mica, sa se ghemuiasca in lacasul lat de o jumatate de metru si lung de doi.
Au preferat sa riste, de teama ca nu vor mai putea pleca la munca in Occident. 
"Noi am stat in autocar pe locurile noastre, dar in momentul in care ne-am apropiat de vama romano-ungara, ghidul a zis sa il urmam si ne-a bagat jos, in dormitor, unde dorm soferii. Ne-a fost teama ca ni se pune interdictie. De frica ne-am bagat acolo. Am platit 350 de euro ghidului ca sa nu ni se puna interdictie. Am depasit cu o saptamana. Noi munceam acolo in restaurante", a declarat una dintre romance.
Autocarul venea din Spania si apartine unei firme de Bistrita. 
Ceilalti calatori neaga ca ar fi stiut ce se ascunde in compartimentul cu bagaje. 
Cei cinci sunt cercetati pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, iar ghidul autocarului pentru calauzire.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • La furat dupa cateva zile de libertate

Un tanar din localitatea Draut a fost prins furand la Tarnova - Virtual Arad News (c)2005Un tanar de 21 de ani din localitatea aradeana Draut abia a asteptat sa iasa din puscarie pentru a se apuca din nou de furat. 
Ioan Albu s-a dovedit a fi autorul unui furt comis in 16 octombrie, din locuinta unei femei din comuna Tarnova, de unde a sustras bunuri in valoare de 20 milioane lei. 
Extinzind cercetarile, s-a stabilit ca el a mai furat componente de calculator din dispensarul din Ghioroc
Tanarul, care a fost eliberat din inchisoare in septembrie, a ajuns din nou dupa gratii

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ce mai stiu batranii?!

Filarmonica aradeana a prezentat un concert de 1 DecembrieConcertul Filarmonicii din 1 Decembrie a inceput cu imnul de stat, cantat de corul acompaniat de orchestra, moment solemn ce se cere respectat de catre toti. 
Daca in mod obisnuit unii aradeni sunt nepunctuali, intarziind si deranjand, de aceasta data trebuia sa fie altfel. 
Doi tinerei au tinut cu orice pret sa patrunda pe randul unde voiau sa-si ocupe locurile, cand deja incepuse intonarea imnului. 
Un varstnic, i-a admonestat cam incruntat ca nu se cuvine ceea ce fac. 
Barbatelul, ca sa nu ramana dator, s-a foit iritat pana la incheierea momentului festiv, replicandu-i "mosului": - Ai imbatranit degeaba! Generatiile care au fost invatate sa nu respecte cele sfinte, nu cinstesc nici ierarhiile pamantene. 
Un alt batran spunea inaintea intrarii in sala de concert: " Sunt curios, ce impresie imi va face acum lucrarea pe care am mai auzit-o doar acum 60 de ani " .
Bine aleasa pentru o sarbatoare nationala, Poema romana, compusa de George Enescu la 16 ani, consemnata ca opus 1, a fost primul punct din programul serii. In deceniile de care amintea varstnicul auditor, Poema a fost putin cantata intr-o varianta ciuntita. 
E vorba de excluderea finalului, unde e prezent vechiul imn al Romaniei si a partii vocale din partea I, unde este sugerat cantul preotilor.
La vremea ei (1898), Poema romana, compusa de Enescu pe un program de tip romantic, conform tendintelor muzicii culte romanesti ale timpului, dar depasindu-le valoric, Poema deci, a facut senzatie in marele centru cultural care era Parisul sfarsitului de veac al XIX-lea. 
Dupa prima auditie cu orchestra lui Edouard Colonne, presa franceza i-a prevazut un viitor stralucit tanarului compozitor, un ziarist sperand ca succesul Poemei, cu o evidenta pecete nationala, sa determine adoptarea compozitorului roman de catre cultura franceza, "spre binele ei". 
Adoptia s-a realizat, dovada fiind istoriile muzicii franceze ale primei jumatati a veacului al XX-lea, dar toate scrierile, inclusiv cel mai modest dictionar, nu uită să specifice originea etnică a marelui muzician.
In varianta interpretativa a orchestrei lui Dorin Frandes, Poemei i s-a eliminat inceputul, datorita lungimii programului serii, formatia aradeana emotionand prin expresia muzicala a impresiilor si amintirilor copilariei, redate stilizat, cum spunea insusi compozitorul, amintiri, dor de tara, ce vor fi teme si ale unor lucrari mai tarzii.
Asadar, am ramas in asteptarea unei Poeme enesciene integrale, la care avem dreptul.
Simfonia spaniola pentru vioara si orchestra de Edouard Lalo atrage publicul prin insesi melodiile sale expresive, ritmurile vii si avantate, claritatea armoniei.
Andrei Agoston, solist cu renume in Europa, Asia, Statele Unite, a fost protagonistul lucrarii concertante, care alaturi de dr. Frandes si orchetra a realizat o varianta plina de caldura si forta emotionala, de la delicatete la ardenta sau durere patimasa, in limitele posibilitatilor instrumentului, fara a-i trece granitele capacitatilor timbrale si de intensitate, cum se intampla in alte cazuri.
Orchestra a incheiat programul cu Simfonia a VI-a Pastorala de Ludwig van Beethoven, lucrare cat se poate de potrivita unei zile de sarbatoare, datorita destinderii senine pe care o degaja. 
Formatia orchestrala si dirijorul sau au redat idila calma consacrata fericirii netulburate a contopirii cu natura in miscarea initiala, cantabilitatea partii a doua, veselia robusta a Scherzo-ului, tabloul expresiv al furtunii in miscarea a IV-a, si simplitatea maiestuoasa a finalului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]