Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 11 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Linia de tramvai Fat Frumos - Zona Industriala a fost receptionata oficial 

Inaugurarea noii linii de tramvai din Zona IndustralaInvestitia de 2,5 milioane de euro intra in circuit peste doua saptamani
Ieri dimineata, Executivul primariei municipiului, reprezentat de viceprimarul Tiberiu Dekany, alaturi de consilieri de la Putere si din Opozitie, reprezentantii Companiei de Transport Public si ai firmei constructoare, s-au deplasat, cu un tramvai special, in prima calatorie pana in Zona Industriala, cu un mijloc de transport in comun. 
Cursa a fost menita sa inuagureze linia de tramvai de la Fat Frumos pana in Zona Industriala, investitie inceputa in urma cu doi ani si executata din fonduri derulate prin Ministerul Integrarii Europene. 
Proiectul, castigat la concurenta cu Timisoara, se numeste "Utilitati in Zona Industriala N-V Arad" si a beneficiat de 2,5 milioane de euro fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, prin programul Phare 2000, din care 50 la suta s-au folosit pentru lucrari la linia de tramvai.
Principalele obiective ale proiectului au fost: prelungirea pana in zona industriala a liniei de tramvai existente cu 3,5 kilometri, cu sase statii de oprire, parcare cu suprafata de 9.000 de metri patrati, drumuri de acces de 950 de metri, extinderea retelei de apa cu 1525 de metri, semaforizare, retea de canalizare menajera, canalizare pluviala, construirea unui rezervor de apa pentru situatii de urgenta, intubarea canalului de desecare pe 920 de metri, gaz, telefonie, alimentarea cu curent electric, utilitati care deja functioneaza.
Pentru ca proiectul a fost castigat pe vremea Administratiei Dorel Popa, alaturi de viceprimarul Dekany si reprezentantul firmei constructoare, la taiatul panglicii au fost invitati fostul primar al Aradului si fostul viceprimar Emanoil Voicu.
Tiberiu Dekany a precizat ca, incepand de luni, utilitatile vor fi predate societatilor locale ce urmeaza sa le administreze, iar in termen de doua saptamani, tramvaiele vor putea intra, cu adevarat, in circulatie pe noul tronson. 
"Mai sunt de facut unele retusuri, acolo unde am constatat ca lucrarile nu sunt la standardele solicitate. Noua ne mai raman traversarile, pe care trebuie sa le facem din bani alocati de la bugetul local, pentru ca realizarea lor nu a fost cuprinsa in proiectul Phare. Dar, se vor face cu siguranta, intrucat s-au si prevazut bani pentru acest obiectiv", a precizat viceprimarul.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Cu fonduri Phare, Primaria inventariaza... verdeata din Arad

Manifestare de cooperare transfrontaliera in proiectul "Greenway Arad Szeged"Ieri, municipiul nostru a fost gazda unei Conferinte peisagistice, organizata in parteneriat transfrontalier. 
Scopul acestei manifestari a fost stabilirea unei relatii de cooperare cu orasul Szeged, in vederea amenajarii peisajului urban. 
Actiunea este parte a proiectului "Greenway Arad Szeged" din cadrul programului Phare de cooperare Transfrontaliera Romania - Ungaria, fiind sprijinit de Uniunea Europeana care il finanteaza in proportie de 87,5%. 
Actiunile proiectului cuprind, pe langa conferinta care a avut loc ieri, evaluari ale starii de poluare a aerului si solului orasului Arad, o inventariere a arborilor seculari din municipiu. 
Schimbul de experienta romano-maghiar este de asemenea un factor important al acestui proiect, care se bucura de parteneriatul activ al Agentiei de Protectia Mediului Arad si al societatii civile reprezentata de organizatia non guvernamentala Condor Club. 
Rezultatele acestei cooperari vor duce la conservarea celor doua orase, in beneficiul locuitorilor lor si al generatiilor care vor urma.
A fost inventariata zona verde a orasului Cu prilejul intalnirii de ieri, s-a accentuat importanta spatiilor verzi din municipiu si de la periferie, amintindu-se contributia plantelor la starea de sanatate fizica si psihica a populatiei, la ansamblul peisagistic si rolul acestuia in arhitectura urbei. 
Cercetarile efectuate de specialistii in domeniu, au relevat faptul ca in Arad, poluantii gazosi, determinati din atmosfera, se incadreaza in limitele prevazute de standard, nefiind depasite concentratiile maxime admise. 
Singurul poluant care depaseste frecvent concentratia maxima este praful, dar el nu polueaza constant aerul din Arad. 
Nici nivelul zgomotului nu depaseste valorile maxime, desi exista zone si intervale orare in care poluarea fonica este prezenta intr-o mai mare masura.
Revenind la spatiile verzi, trebuie spus ca Aradul detine un numar de doar 39 arbori ce depasesc o suta de ani, din care numai opt se afla in parcuri, restul fiind pe strazile din municipiu. 
Per total, orasul detine 342,16 hectare de verdeata, cele mai mari suprafete regasindu-se pe Faleza Muresului de la podul Traian la podul CF din Micalaca (14,4 hectare) si la Strandul Neptun, care cuprinde 25 de hectare de zona verde.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Munca la negru in floare

ITM Arad are un nou inspector sefMunca fara forme legale da batai de cap Inspectoratului Teritorial de Munca Arad. 
Numai in primele luni ale acestui an, sute de aradeni au fost depistati la locul de munca fara carnete de munca. 
Din aceasta cauza, inspectoratul a declansat o noua camanie impotriva patronilor care nu respecta legea, care coincide cu numirea noului inspector sef al institutiei. 
Noul inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Arad este Marius Amzulescu. 
Acesta este inginer, economist si jurist este casatorit, are 2 copii iar in ultimii 10 ani a lucrat in domeniul privat. 
Campania impotriva muncii la negru este declansata dupa ce inspectoratul Teritorial de Munca Arad a depistat in primele 5 luni ale acestui an peste 220 de angajati fara forme legale. 
O alta situatie deosebita o reprezinta si munca la ... gri. 
Specialistii Inspectoratului Teritorial de Munca Arad a depistat o naua modalitate de a evita taxele si impozitele catre stat. 
Majoritatea firmelor care practica sistemul evitarii taxelor au patroni italieni care platesc salarii mai mari decat cele prevazute in cartea de munca.
Pentru a reduce munca fara forme legale, Inspectoratul Teritorial de Munca Arad va organiza in perioada urmatoare mai multe intalniri cu agentii economici unde vor fi prezentate sanctiunile pe care le pot primi in cazul in care sunt depsitati ca incalca legea.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Biserica Ortodoxa Romana din Aradul Nou - O noua haina a bisericii si a sufletului

La sfintirea picturii de la Biserica din Aradul Nou au fost prezenti numerosi enoriasi - Virtual Arad News (c)2005Zi de insorita duminica. La Biserica Ortodoxa Romana cu Hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, enoriasii se adunasera in asteptarea sarbatorii pentru care se pregatisera cu mult inainte. 
In asteptarea oficialitatilor si a inaltelor fete bisericesti, se pot reitera cateva repere: credinciosii parohiei Schela (vechiul nume al cartierului Aradul Nou) puteau inca vedea mori de apa in josul Muresului; bisericeste erau filie a parohiei Sanicolaul Mic; 
1926 - devin parohie independenta, sub pastorirea pr.dr. Nicolae Popoviciu; 1928 - incepe constructia actualei biserici; 1936 - prima pictura a interiorului in tempera; 2001-2003, biserica din Calea Timisoarei este infrumusetata cu o fresca, creatie a pictorului Gheorghe Matei. 
Buni chivernisitori ai averii obstii religioase sunt si preotii care slujesc aici: Simion Farcut si Gheorghe Bej. 
Si dumnealor datorandu-li-se, ca si jertfelnicilor donatori si sponsori, pe langa aceste ample lucrari de realizare a frescei si renovarea exteriorului, ingrijirea parcului si a curtii, amplasarea deasupra intrarii a unui durabil mozaic ilustrand hramul acestui sfant lacas.
La slujba au participat si oficialitatile aradene - Virtual Arad News (c)2005 Totul este pregatit cu cea mai mare grija pentru a-i primi pe oaspeti. 
Sosesc P.S.P. dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului si Hunedoarei, prefectul Cristian Stragea, primarul Gheorghe Falca. Sunt primiti cu bucurie si fast.
Episcopul, inconjurat de un ales sobor de preoti, incepe slujba de sfintire a lucrarilor. 
Dupa ritualul obisnuit se intra in biserica si incepe Sf. Liturghie Arhiereasca. 
Biserica e plina ochi de credinciosi. Domnul prefect se retrage. Ne gandim sa intram in biserica. Incercarea de a patrunde in incinta pare o imposibilitate. Alegem sa urcam in cor. 
Ambele usi sunt deschise si langa una dintre ele zarim un dulap Biedermayer, in care se tin partiturile. 
Intram iar domnul dirijor, cunoscut noua ca tenor in corul Filarmonicii, ne pune in vedere ca spatiul e destinat exclusiv corului. 
Ne declinam identitatea si obtinem permisiunea de a ramane. Multi credinciosi au ramas pe bancile din curte. Stau comod si mai adie vantul. 
Distingem in soborul de preoti pe arhimandritul Nestor Iovan, pr. Iov Oradan, pr. Simion Mladin, pr. Iacob Bupte etc. 
Episcopul Timotei Seviciu a sfintit noua haina a bisericii din Aradul Nou - Virtual Arad News (c)2005 Iar in timp ce se inainteaza in oficierea Sfintei Liturghii vedem singurul loc in care a ramas viu fastul Imperiului Bizantin. 
Rugaciunile de la altar, raspunsurile stranei, cantarile corului refac simbolic tot parcursului Sfintei Scripturi, pana la infiintarea bisericii ca institutie divino-umana. 
Pictura, urmand un riguros canon de amplasare, povesteste si ea, prin alt mijloc artistic, aceleasi adevaruri de credinta. 
Predica ne face sa ne recunoastem cu totii in slabanogul din parabola vindecarii.
Liturghia dureaza destul de mult iar statul in picioare oboseste. Este si el o jertfa, un mijloc de reverenta in fata divinitatii.
Corul suna bine, semn ca dirijorul stie ce are de facut. Nu recunosc liturghia si intreb. 
A ales cele mai frumoase cantece din mai multi compozitori de muzica religioasa. 
Face si o demonstratie de solistica, la Tatal nostru. 
Reusita, daca ne gandim ca despre o voce de tenor se poate vorbi pana, cel mult, pe la varsta de 65 de ani.
Liturghia s-a terminat, oamenii se indrepta spre preotii care impart anafura, inchipuind agapele primilor crestini. 
Duminica de duminica, si sarbatoare de sarbatoare, ne straduim sa crestem in dragostea de Dumnezeu, in cea de neam si tara. 
Si bine ar fi sa fim cat mai multi.

Dana Todor - Adevarul

  • Hotelul Codru Moma are comandor!

Hotelul Codru Moma din Moneasa are un nou director - Virtual Arad News (c)2005Viorica Cret, sotia fostului deputat Nicoara Cret, a fost demisa din conducerea bazei de tratament de la Moneasa
Iosif Gulin este noul director al Hotelului Codru Moma, singurul complex balnear tutelat de stat din Arad, parte dintr-o retea vasta, altadata, din care a mai ramas fix o duzina. 
Fosta administratie, cuplul Viorica si Nicoara Cret, a incercat, din rasputeri, sa privatizeze veritabila "mina de aur" (caci, altfel, hotelul are toate premisele sa devina profitabil, beneficiind de absolut toate utilitatile unei baze de tratament), fara succes, insa, statul nerenuntand asa usor la complex. 
"Veniti la putere" acum trei ani, dupa ca au detronat-o pe fosta directoare Eugenia Florutiu prin metode fara legatura cu… ortodoxia si, in general, fara legatura cu nimic altceva decat cu vremelnice simpatii sau antipatii politice, sotilor Cret le-a venit randul sa fie schimbati tot pe criterii politice. 
Iosif Gulin, membru PD, a fost, in campania electorala, principalul contracandidat al contestatului edil Terentie Condea (arestat, acum doi ani, in urma unor acuzatii de coruptie ce priveau padurile din satul Ranusa, si eliberat… din lipsa de probe), care a castigat scrutinul la diferenta de fix atatea voturi cate hoteluri ca si Codru Moma mai are statul in patrimoniu: 12! 
Gulin e un luptator… de profesie: a fost comandor de marina – similitudinea cu Basescu aproape ca se impune! –, iar lupta, destul de inegala in care s-a angrenat, l-a costat miliarde de neuroni consumati ca urmare a loviturilor sub centura administrate de neobositul Condea. 
Respectivul "meci" a semanat izbitor cu cel, la fel de nesportiv, dintre Cret si Florutiu! 
La vremea cand acesta se purta, i-am fost cronicari si comentatori, fapt care s-a conturat intr-un proces de calomnie, cu noi pe post de inculpati – lupta dreapta, de data aceasta, pe care, desigur, am castigat-o la puncte, desi puteam si prin knock-out. Prietenii stiu de ce.
Contactat telefonic de noi, Iosif Gulin ne-a declarat ca "fac tot ceea ce-mi sta in putinta sa redau hotelului functionalitatea de altadata. Jocurile politice care s-au derulat in spatele meu ma intereseaza mai putin sau deloc. Avem avantajul ca suntem solicitati, prin Casa de pensii, de numerosi pensionari, clientela fiindu-ne, astfel, asigurata pe tot anul. Nu e usor, dar nici pe departe imposibil!"

Lucian Valeriu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]