Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 11 august 2005
Stirile TVA aici
  • Infuzie de capital strain in turismul aradean; Trei milioane Euro pentru Statiunea Moneasa

Iosif Matula anunta modernizarea Statiunii Moneasa cu fonduri PhareEforturile ultimelor administratii care au condus judetul si au reprezentat Guvernul in teritoriu, in ceea ce priveste dezvoltarea Statiunii Moneasa au atins rezultatul scontat. 
Dupa zeci de intalniri, discutii, negocieri, proiectari si reproiectari, Aradul a primit unda verde pentru demararea lucrarilor de modernizare a acestei "perle" a judetului, neslefuia pana acum si neexploatata la justa sa valoare. 
Proiectul, ce se ridica la aproximativ trei milioane de Euro, este suportat prin fonduri Phare si prin contributia Consiliului Judetean Arad.
Proiectul "Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii balneoclimaterice Moneasa" a participat la faza finala a programulului Phare 2003 CES alaturi de alte opt proiecte din tara. 
Invingatoare s-au dovedit a fi insa doar doua, cel referitor la Monesa si unul din judetul Suceava. 
Din valoarea proiectului aradean, ce se ridica, dupa cum aminteam, la trei milioane de Euro, un procent de 80% este nerambursabil, diferenta de 20% fiind suportata de catre Consiliul Judetean.
Intr-o conferinta de presa organizata ieri, presedintele CJA, Iosif Matula, a prezentat cateva dintre obiectivele urmarite in cadrul proiectului. 
Pe lista investitiilor se regasesc lucrari precum: modernizarea terenului de sport multifunctional din statiune pentru fotbal, baschet, handbal, tenis si construirea unui pavilion administrativ sportiv. 
De asemenea, va fi construit un centru de informare turistica pentru itinerare turistice si prim ajutor in Muntii Codru Moma.
Moneasa se va moderniza si prin fonduri Phare - Virtual Arad News (c)2005 Odata cu primirea acestor fonduri, autoritatile vor rezolva si una dintre cele mai stringente nemultumiri, atat a celor care au investit in statiune cat si a potentialilor investitori. 
Ne referim aici la modernizarea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare a localitatii Moneasa.
Din aceiasi bani se va moderniza drumul judetean din intravilanul statiunii si se vor amenaja parcurile din statiune.
In ceea ce priveste o reparatie temeinica a traseulului dintre Arad si Moneasa, mai marii judetului nu au cine stie ce sperante prea mari pentru viitorul apropiat. 
Presedintele CJA sustine ca pentru reabilitarea integrala a tronsonului sunt necesare 1000 de miliarde de lei. 
"Magistrala Arad - Moneasa reprezinta o prioritate pentru administratie dar nu putem spune ca aceasta problema poate fi rezolvata acum, din fonduri proprii. La nivelul fondurilor pe care le avem nu ne putem permite o astfel de investitie."
Cu sau fara modernizarea drumului pana la Moneasa, proiectul reprezinta o realizare a tuturor celor care contribuit la acest succes si nu in ultimul rand a intregului judet care ar putea deveni un punct de atractie pentru turistii din tara si strainatate. "Proiectul reprezinta un succes al nostru al tuturor pentru ca Moneasa este a noastra, a tuturor. Este o realizare pentru care mai multe administratii au muncit ani la rand. De aceea as dori sa multumesc tuturor celor care au ajutat la intocmirea documentatiilor", a conchis presedintele Matula.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Prefectul Aradului nu renunta inca la politica

Prefectul Cristian Stragea nu vrea sa renunte inca la cariera politicaIncepand cu data de 1 ianuarie 2006, prefectii vor fi nevoiti sa aleaga: administratie publica sau politica.
Reprezentantii guvernului in teritoriu vor ramane fara putere politica primind, in schimb, o mai mare stabilitate in functie. 
Prefectul de profesie va fi mai greu de eliberat din functie la schimbarea puterii, deoarece el nu mai este numit politic, aflandu-se mai mult in slujba cetateanului. 
Un numar semnificativ de prefecti sunt implicati, in momentul de fata, in ambele domenii, avand la dispozitie mai putin de cinci luni pentru a se lamuri pe ce cale vor merge. 
Marea lor majoritate s-au inscris la cursurile Institutului National de Administratie, de formare a Corpului inaltilor functionari publici, dar acest lucru nu inseamna automat ca vor si ramane pe actualele functii. 
Daca vor renunta la politica, alegand administratia, vor fi obligati sa dea concurs pe post. 
Potrivit legii, orice persoana care are cel putin 30 de ani, un doctorat in stinte juridice sau un mandat de parlamentar la activ, poate concura cu actualii reprezentanti ai guvernului pentru functia de prefect.
Prefectul Bucurestiului, Mioara Mantale, a deschis sirul reprezentantilor guvernului in teritoriu care trebuie sa opteze pentru unul sau altul dintre domenii. 
Aceasta a anuntat ca doreste sa ramana in functia de prefect, renuntand la cariera politica in Partidul Democrat.
Cazul Aradului va intra, de asemenea, in discutie la un moment dat. 
Aceasta deoarece prefectul Cristian Stragea este unul dintre cei mai cunoscuti liberali, cu o frumoasa cariera politica in spate si cu sanse mari de a deveni presedinte al organizatiei judetene. 
De profesie medic, domnia sa a fost pe rand, presedinte al organizatiei de tineret, membru in cadrul Biroului national, presedinte al organizatiei municipale, in prezent fiind vicepresedinte la judet, viata politica intinzandu-se pe parcursul a aproximativ zece ani.
Cat de mult va cantari in talerul balantei aceasta perioada vizavi de cele opt luni de mandat ca prefect, nu se stie. 
Cristian Stragea prefera sa evite un raspuns transant, declarand ca in momentul de fata este preocupat sa respecte atributiile care ii revin in fisa postului. 
"Atunci cand textul de lege spune ca trebuie sa iau o decizie, in momentul acela o voi face cunoscuta", ne-a declarat prefectul.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Declaratii intocmite gresit 

La Finante au fost sesizate multe declaratii de impunere completate gresit - Virtual Arad News (c)2005Administratia Finantelor Publice Arad a inregistrat datorii imense ale agentilor economici ! 
Acestia au depus actele contabile in moneda veche, dar odata cu denominarea operatiunile se efectueaza in moneda noua. 
Astfel ca o firma care are debit, de exemplu, de 5 milioane de lei, apare in evidente cu datorii de 50 de miliarde. 
Situatia se va reglementa atunci cand agentii economici in cauza vor depune alte documente in moneda noua. 
In perioada 1-25 iulie au fost depuse la administratia financiara 10.186 de declaratii. 
Creantele fiscale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire. 
In cazul impozitelor, taxelor si contributiilor retinute la sursa potrivit legii, rotunjirea se efectueaza de catre platitorul de venit pentru fiecare beneficiar.
Prevederile se aplica si creantelor fiscale anterioare datei de 30 iunie, stabilite sau corectate dupa 1 iulie.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Din taxele ecologice si de salubrizare in... gropile judetului

Vicepremierul Seculici a adus 125 miliarde pentru drumuriVicepremierul Gheorghe Seculici a adus 125 de miliarde pentru drumuri
La initiativa vicepremierului Gheorghe Seculici, Guvernul a modificat ordonanta de urgenta 86/2002 privind utilizarea fondurilor colectate la Ghiseul Unic in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei. 
Astfel, fondurile incasate din taxele ecologice si de salubrizare administrate de Consiliul Judetean, vor putea fi utilizate pentru modernizarea drumurilor judetene si comunale. 
Pana la adoptarea acestei ordonante, banii colectati la Directia de Protectia Plantelor din vamile Nadlac, Varsand si Turnu reveneau exclusiv Intretinerii si salubrizarii punctelor de trecere a frontierei de stat si a zonelor limitrofe ale acestora.
"Am o mare satisfactie ca am reusit sa promovez aceasta ordonanta de guvern legata de utilizarea fondurilor incasate in punctele de trecere a frontierei. Aceasta cu atat mai mult cu cat este vorba de niste demersuri pe care le-am demarat inca de la inceputul acestui an, din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Arad. Este deosebit de important pentru judetul nostru faptul ca am obtinut aceasta suma considerabila pentru bugetul destinat drumurilor judetene. Sper ca cei 125 de miliarde de lei sa fie utilizati cat mai eficfent de catre Consiliul Judetean, astfel incat sa avem cat mai multe drumuri de calitate, la standarde europene. Vreau sa subliniez faptul ca este pentru prima oara cand Consiliul Judetean dispune de o suma atat de mare - bani cash - pentru refacerea drumurilor judetului nostru", a declarat vicepremierul Seculici.
Anul trecut excedentele financiare colectate la Ghiseul Unic din punctele de trecere a frontierei au fost folosite de catre Consiliul Judetean pentru refacerea zonelor de acces in tara, avand in vedere ca banii erau destinati prin lege exclusiv acestui scop.
Exista numeroase semnale pozitive legate de felul in care arata zona de frontiera, care se ridica acum la nivelul Uniunii Europene, in urma schimbarilor initiate de catre Gheorghe Seculici.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Cu gandul la rezultat

FC UTA cu gandul la zile mai bune"Batrana Doamna" a mai bifat o repetitie inaintea noului sezon, iar relatiile de joc incep sa devina automatisme.
"Am adus cam ce a fost mai bun dintre jucatorii aradeni, exceptandu-i pe cei care evolueaza in Divizia A. Ramane sa vedem cine poate sa faca pasul inainte, deoarece exista concurenta si toti sunt plini de ambitie si daruire. Muncim foarte mult la psihicul lor, iar ei trebuie sa fie constienti ca pot sa invinga orice adversar. De altfel, ceea ce conteaza este rezultatul. Eu voi fi interesat in permanenta de rezultat, asa cum a fost si in meciul cu UMT", a caracterizat Dan Manaila comportarea echipei in cele doua jocuri amicale de saptamana trecuta.
Tactica: 4-4-2 agresiv
Presing, presing, presing este cuvantul pe care fiecare utist il viseaza acum si noaptea in somn.
Jucatorii au sarcina de a-si pune adversarul sub o presiune permanenta.
Din acest motiv, CFR si UMT nu au ajuns sa isi creeze ocazii de gol, iar in lipsa unor suturi de la distanta, Misu Grozav, care l-a inlocuit pe Marne, accidentat, a somat intre buturi.
Adrian Sas a marcat din penalty unicul gol al partidei, cu cinci minute inainte de final, dupa un fault asupra lui Mot (min. 85).
Defensiva a fost formata din Purda, Bier, Porumboiu, Filip; au mai jucat Demian, Bogosel si Cioara. Se aplica marcajul zonal, compact intre linii, iar pe faza de atac fundasii laterali urca in ajutorul colegilor pentru a crea superioritate.
Demian si Bier formeaza un cuplu inventat de Ionut Popa iar Porumboiu "a ajuns la o maturitate si experienta desavarsita", spune Manaila.
Linia mediana: Nadaban, Szilyer, Georgiu (Sas), Cozea, este suta la suta aradeana.
Exceptandu-l pe Szilyer, un inchizator pentru care Manaila a insistat enorm, ceilalti sunt fantezisti si rapizi, adica exact ceea ce nu a avut UTA, exceptandu-l pe Bota, mai mereu accidentat, in ultimele sezoane.
Visan si Anca vor asuda din greu pentru a-i inlocui, iar "secundul" Enache se bucura cand tinerii arata ca stiu si pot: "as vrea sa joc cat mai putin, pentru ca am 32 de ani si e randul altora sa o faca".
Atacul are inca un loc liber, celalalt fiind ocupat de Marcel Baban, aflat la a doua tinerete.
Santejudean are viteza dar pacatuieste la finalizare, Ignat e tehnic, insa nu-l ajuta gabaritul, iar Mot evolueaza sters.
Surpriza ar putea sa vina de la Sas, care la Ineu a jucat adesea si in compartimentul ofensiv.
"Mai avem foarte mult de muncit. Suntem in cautarea unui inaintas de valoare si a unui fundas stanga, iar doi sau trei jucatori ar putea sa paraseasca echipa", a dezvaluit antrenorul Manaila intentiile pe care le are pana la debutul stagional.
Amical dupa buget
Dupa CFR si UMT, suporterii aradeni isi doresc o confruntare la Arad cu Poli.
"In momentul in care ne vom definitiva lotul, vom organizare o prezentare oficiala. Nu stim inca daca va fi la un meci sau la un concert, pe strand", a declarat directorul Dorel Cura.
Intrebat daca clubul isi permite sa invite la Arad formatia Poli Timisoara, dupa ce banatenii i-au avut parteneri pe cei de la Juventus Torino, Cura a raspuns transant: "cand vom avea bugetul lui Poli, noi ii vom invita pe Feyenoord. Iar o comparatie cu ei putem face numai cand vor avea palmaresul lui UTA. Sa vorbeasca dupa sase titluri de campioana."
Restante pentru Njock
Conducerea clubului UTA are de platit o datorie mai veche, in valoare de 15.000 de dolari, catre impresarii camerunezului Jeremie Njock.
Inaintasul a plecat de la UTA in vara lui 2003, iar SA-ul de atunci a intrat in proces de lichidare.
Inca din august 2004 functioneaza societatea non-profit FCM UTA Arad, care va trebui sa plateasca aceasta suma pentru ca echipa sa nu fie depunctata in clasament, dar pe aceasta adresa nu a sosit vreun act oficial in acest sens.
"Noi am instiintat FRF si FIFA, pentru ca vrem sa platim si sa rezolvam litigiul, dar momentan nu avem cum", a declarat Dorel Cura.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]