Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 12 august 2005
Stirile TVA aici
  • Petru Has, directorul Finantelor Publice Aradene: "Cota de 22% nu ar ajuta nicicum cetateanul"

Interviu cu Petru Has - directorul Finantelor Publice Aradene- Cat credeti ca vor mai face fata agentii economici aradeni fluctuatiilor legislative care caracterizeaza domeniul finantelor? Codul Fiscal s-a modiflcat de 17 (!) ori in ultimele luni.
- Este foarte greu si pentru noi, ca organ de control care face verificarea fiscala, sa fim la zi cu toate modificarile care intervin in legislatie. Cred ca si pentru agentii economici este o problema. Noi incercam prin birourile Asistenta Contribuabili pe care le avem la nivel de Directie, sa ii ajutam. Legislatia, din pacate, lasa in unele locuri portite de interpretare. Vrem sa venim in sprijinul oamenilor de afaceri. Participam cu specialist la sedintele lunare ale Corpului Expertilor Contabili si le comunicam modificarile intervenite in cursul lunii.
- Alianta D.A., care a castigat alegerile de anul trecut, a anuntat ca va porni o lupta fara menajamente impotriva economiei subterane. Se vorbeste despre recuperarea unor fonduri care nu sunt la vedere. La Arad in ce faza e acest... razboi?
- Nu sunt multumit in totalitate de felul cum decurge incasarea veniturilor bugetului general consolidat. Avem realizari, in sensul ca in comparatie cu veniturile din anul 2004, acum realizarile noastre sunt cu 28% mai mari. Din pacate avem si nerealizari la unele impozite, si m-as referi in primul rand la cel pe venitul din salarii, unde s-a introdus cota unica de 16%. La aceasta categorie de venit procentul de realizare este de numai 87%. Tot nerealizare mai avem si la impozitul pe profit, dar nu intr-o masura atat de mare.
- Aceasta crestere de 28% de unde provine? Au devenit agentii economici mai constiinciosi, Finantele sunt mai exigente ori s-au descoperit intr-adevar niste robineti ai economiei subterane, care au fost inchisi?
- Banii acestia provin si din acea conformare voluntara a agentului economic care nemaiavand o mare cota de impozit pe profit nu mai cauta tot felul de metode care sa diminueze masa impozabila. La partea de impozit pe venit, din pacate, la multe firme private gasim angajati la nivelul salariului minim pe economie. Acest lucru e frecvent la firmele cu numar mai mic de salariati. Ne da motive sa credem ca nu este salariul negociat, real, pe care il primeste acel salariat. 
In asemenea situatii raspunsul care vine din partea angajatorului este ca plateste diferenta de salariu din dividendele pe care le obtine societatea, din niste bani cu care face ce vrea.
- Ce ii sfatuiti pe agentii economici? Sa nu dea salariul minim pe economie, ca sa nu fie prea batator la ochi atunci cand primesc un control de la Finante?
- Da. Ar trebui sa isi faca acele contracte de munca pe care le incheie cu salariatii, la nivelul real, pentru ca nici salariati nu ar trebui sa accepte un salariu mai mic pe hartie dar mai mare in mana, fiindca in final e vorba si de punctajul pe care si-l acumuleaza pentru pensie.
Firmele mici vor avea de suferit privind schimbarile care vor interveni in finante- TVA de 22% ne va arde la buzunare?
- Informatiile pe care noi le avem la nivel de Directie sunt mai mult cele obtinute din mass-media. Nu am fost chemati la minister pentru o discutie. Cred ca marirea cotei TVA la 22% va avea un prim efect, intr-adevar, de crestere a veniturilor la bugetul statului, avand in vedere ca TVA e impozitul cu ponderea cea mai mare la incasarile la bugetul de stat. Dar va avea si efecte negative asupra consumului, a inflatiei...
- Si in special asupra consumatorului care primeste un salariu de 3-4 milioane de lei si pe care nici cota unica de impozitare nu l-a ajutat cu nimic...
- Asa este. Consumatorul final va suferi.
- Dar de ce TVA de 22% si nu cota unica de impozitare de 19%? De ce sa sufere toti romanii si sa suporte scumpiri, pentru ca niste privilegiati cu salarii mari sa plateasca impozite mai mici?
- Probabil ca la cresterea cotei TVA s-a avut in vedere impactul pe care il are direct acest venit la bugetul de stat. Trebuie sa va spun ca, la nivelul judetului Arad, avand punctele de trecere a frontierei, jumatate din sumele incasate la bugetul de stat provin de aici. Facandu-se importuri destul de voluminoase, nu se intra in tara pana nu se plateste acest TVA.
- Eu ma refer la omul simplu, nu la agentul economic. La omul care primeste la firma salariul minim pe economie, asa cum remarcati si Dumneavoastra, si constata ca va plati dintr-o data mai mult pentru orice serviciu si orice produs. Puterea sa de cumparare scade si mai mult
- De ajutat, aceasta cota de 22% nu ajuta nicicum cetateanul. Probabil ca se va mai discuta mult si se va mai analiza pana cand se va lua decizia finala.
- In perspectiva acelui termen de 1 ianuarie 2007 care ne preocupa pe toti, cum vedeti Dumneavoastra firmele aradene? Cate dintre ele vor disparea?
- La intrarea in Uniunea Europeana va fi un moment greu pentru multe societati comerciale. In fiecare domeniu sunt conditii pe care noi tebuie sa le indeplinim ca sa mai putem desfasura activitatea respectiva. Trebuie sa ne adaptam legislatiei europene. Fiecare firma stie ce masuri trebuie sa ia ca sa poata lucra in continuare.
- Poate ca nu stie!
- Cei care sunt interesati, cu siguranta stiu de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca.
- Cate firme aradene vor disparea?
- In general cele mai mici vor fi afectate de aceasta schimbare. Imi este foarte greu sa lansez un procent. Poate 10-15%. Sunt totusi multe firme la nivelul judetului Arad, care datorita legislatiei (majorarea capitalului social, preschimbarea certificatelor, procedura falimentului) si-au incetat activitatea. Vom fi foarte drastici la partea de executare silita. Nu mai vreau sa ajungem in situatia in care o firma sa acumuleze datorii de miliarde de lei la bugetul de stat, iar cand ne ducem sa o verificam sa nu mai gasim pe nimeni. Din pacate, avem si noi asemenea situatii la nivelul judetului Arad.
- Ce i-ati sfatui Dumneavoastra pe agentii economici aradeni: ce pasi sa intreprinda pentru a se pregati de integrare?
- Din punct de vedere fiscal, toata legislatia pe care noi o avem acum in Romania este adaptata Uniunii Europene. Nu legislatia fiscala va fi pentru ei un impediment, ci legislatia specifica in domeniul fiecarei activitati. Trebuie sa se informeze ce presupune activitatea lor in UE si cum se pot adapta regulilor specifice domeniului lor. Asa vor afla conditiile care ii incurajeaza sau, dimpotriva, ii descurajeaza sa isi continue activitatea.

Andrei Ando - Observator

  • Aradenii stau la coada la pasapoarte

Din nou au crescut cozile la pasapoarteIn ultimele zile, Serviciul public comunitar pentru eliberarea pasapoartelor Arad este asaltat de cei care au probleme legate de pasapoarte. 
Toata lumea doreste un pasaport nou. 
"Unii au solicitat eliberari in regim de urgenta, altii au solicitat reducerea perioadei de consemn" - ne-a declarat comisar sef Ion Ganda. Ghiseele de eliberare a pasapoartelor sunt supraagolmerate de aradenii care vor sa-si faca pasapoarte noi sau sa-si prelungeasca valabilitatea pasapoartelor. 
In luna iulie a acestui an, s-au eliberat cu aproape 25 la suta mai multe pasapoarte ca in luna iulie a anului trecut iar in august trendul crescator tinde sa se mentina. 
Comisar sef Ion Ganda a tinut sa-i linisteasca pe cei care cred ca pot sa scape de consemn prin schimbarea de nume sau alte metode de acest gen: 
"In baza de date fiecare figureaza cu codul numeric personal. Acesta ramane neschimbat pe viata" - a spus seful Serviciului public comunitar pentru eliberarea pasapoartelor Arad. 
Deci, practica cu schimbarea numelui sau cu declararea pasaportului pierdut cand el a fost anulat nu mai tine.
Un caz special il reprezinta romanii carora le-au fost retinute pasapoartele la intrarea in Romania pentru ca au depasit termenul legal de sedere in Spatiul Schengen. 
Serviciului public comunitar pentru eliberarea pasapoartelor Arad a restituit deja primele pasapoarte unor cetateni romani care au justificat prin documente depasirea termenului legal de sedere in Spatiul Schengen. 
Pana ieri au fost primite 9 pasapoarte prin posta. Dintre detinatorii pasapoartelor, au fost deja unii care au prezentat documentele justificative, traduse in limba romana si legalizate, care au permis returnarea unor pasapoarte. 
"Am restituit deja unul ieri si probabil vom mai restitui 7 astazi" - ne-a declarat comisar sef Ion Ganda.
Procedura pentru cei care au depasit termenul de sedere este urmatoarea: pasapoartele, sau datele acestora de identificare, daca au fost depistati la intrarea in tara dupa ce nu s-au mai retinut pasapoartele, sosesc la Serviciul public comunitar pentru eliberarea pasapoartelor teritorial. 
Exista un termen de 30 de zile, in care cei care detin documente justificative le pot prezenta. 
Aceste documente sunt: permis de sedere, contract de munca, acte doveditoare privind spitalizarea sau orice alt document care sa poata justifica depasirea perioadei legale petrecute peste granita. 
Cetateanul in cauza trebuie sa prezinte un memoriu la Serviciul comunitar pentru eliberarea pasapoartelor, la care sa anexeze aceste documente, in traducere in limba romana, legalizata. 
Daca documentele vor justifica depasirea terrmenului legal de sedere peste hotare, atunci cetateanul nu va suporta nici o consecinta. 
Daca in termen de 30 de zile nu se prezinta nici un document sau se prezinta documente nerelevante, dupa acest termen cetateanul va fi dat in consemn la frontiera pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani, in functie de numarul returnarilor de peste hotare si de alti factori.

Sorin Trocan Evenimentul Zilei (Editia de Vest) 

  • Sarbatoare la Moneasa 

Parada portului popular la Moneasa - Virtual Arad News (c)2005Parade populare, targ al mesterilor populari si recitaluri folclorice !
De toate acestea vor avea parte, in acest week-end, turistii la Moneasa
Cea de a 36 a editie a festivalului interjudetean al interpretilor de muzica populara reuneste participanti din 13 judete ale tarii. 
Festivalul este organizat de Consiliul judetean prin centrul cultural, orchestra Rapsozii Zarandului si statiunea Moneasa. 
Manifestarile incep sambata dimineata cu parada portului popular ce va avea loc pe aleea principala a statiunii. 
Formatii de dansatori, tarafuri si ansambluri folclorice din Arad, Dieci si Hasmas vor evolua pentru turisti. 
Tot sambata incepe si expozitia cu vanzare si demonstratiile practice ale mesterilor populari din Arad, Sibiu,Valcea, Suceava si Maramures. 
Festivalul interjudetean de folclor are loc duminica la amiaza in gradina de vara a statiunii. 
Invitati la festival sunt Dumitru Farcas, Cornelia si Lupu Rednic, Mariana Deac, Malvina Nagy si Cornelia Caprariu Roman.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Cel mai probabil din septembrie: Defunctul Parktronic se va transforma in ... PARKAR

Discutii cu Presa a consultantului firmei Belsirim - Emanoil VoicuIncepnd cu luna septembrie, exista toate premisele ca sistemul de parcare din municipiul Arad sa revina la normal. 
Firma Belsirim Automotive, cea care a "pastorit" sistemul Parctronik, negociaza in aceste zile cu reprezentantii Primariei schimbarea din temelii a conditiilor in care se vor parca masinile in municipiu. 
Astfel ca, mai mult ca sigur, un proiect pe tema parcarilor va fi inaintat consilierilor intr-o viitoare sedinta a CLM, iar din septembrie, aradenii vor plati, din nou, pentru parcarea in centrul orasului. 
Un prim pas in schimbarea sistemului este renuntarea la denumirea "Parktronic", care va fi inlocuita cu ... "PARKAR".
"Sistemul exista, schimbam doar regulamentul"
Consultantul firmei Belsirim Automotive, fostul viceprimar Emanoil Voicu (in prezent consilier local), sustine ca proiectul privind modificarea sistemului de parcare se afla in stadiul negocierilor cu Primaria. 
"In faza actuala discutile nu sunt definitivate printr-o decizie. In aceste zile ma intalnesc cu Executivul si sper sa definitivam forma de prezentare a acestor documente, care sa fie apoi supuse dezbaterii in CLM in luna august", spune Voicu.
Fostul viceprimar este nemultumit de faptul ca toata lumea vorbeste de introducerea sistemului de parcare, cand acesta, de fapt, exista si in prezent, doar ca, eliminandu-se gheara galbena, oamenii nu se mai sinchisesc sa plateasca taxele de parcare. 
"Toata lumea discuta de introducerea sistemului de parcare. De fapt, e vorba de introducerea unui sistem de coercitie, pentru ca sistemul de parcare exista. Numai ca la noi, daca nu vine cineva sa ne amendeze, nu platim. S-a dovedit ca fara un mijloc de coercitie nu suntem buni cetateni. Ma refer la noi, aradenii, pentru ca straini platesc. De ce trebuie sa apara biciul, ca sa platim ?", se intreaba Voicu.
Locuri mai putine, tarife mai mari
Firma Belsirim Automotive are o serie de propuneri pentru modificarea sistemului. 
Printre cele mai importante este cea referitoare la modul in care se vor parca masinile, adica de-a lungul bordurii, ceea ce va determina reducerea drastica a numarului de locuri de parcare. 
"Numarul de locuri va ajunge la mai putin de jumatate fata de ce aveam pana acum. Unde parcau 20 de masini, acum vor parca opt, ca sa dau un exemplu. De fapt, per total, locurile se reduc la mai putin de jumatate. Pana acum aveam cam 5600 de locuri, iar prin noul sistem vom ramane cu 1800 de locuri. In plus, trebuie sa respectam tot ceea ce tine de noul cod rutier, distanta fata de intersectii etc. Multi vor incalca aceste prevederi, vor exista discutii", sustine Voicu.
Parktronic se va transforma in Parkar - Virtual Arad News (c)2005Cat priveste tarifele, daca in prezent cei care mai platesc parcarea scot din buzunar 9.000 de lei pentru o ora, din septembrie, daca sistemul va fi aprobat in CLM, vom plati 15.000 lei pentru o ora de parcare pe Bulevardul Revolutiei (vor fi tarife si pentru 20 sau 40 de minute), sau 10.000 de lei pe ora, pentru parcarile dintre liniile de tramvai de pe Bulevardul Revolutiei sau de pe strazile laterale. 
"Pe langa plata cu ora sau pe segmente de 20 si 40 de minute, va ramane tichetul de o zi, care va costa tot 50.000 de lei. In plus, vom avea abonamente foarte diverse, in unele situatii la tarife mai mici decat in prezent, si se vor putea face rezervari, atat pentru persoane fizice, cat si pentru firme. Vom avea abonamente lunare, trimestriale si anuale si bineinteles ca, in functie de alegere, vor exista reduceri. De exemplu, la un abonament anual, in realitate se platesc cam 10 luni", sustine reprezentantul Belsirim Automotive, Emanoil Voicu.
In loc de gheara - amenzi
Celebra "gheara galbena" nu va mai fi inclusa in noul sistem de parcare, urmand, insa, sa apara amenzile, care vor fi date de reprezentanti ai Primariei. 
Propunerea PARCAR este ca amenda sa se ridice la 600 de mii - 800 de mii de lei, iar daca se plateste in 48 de ore suma sa se reduca la jumatate. "Vor fi trei etape, in noul sistem. Prima etapta, cel care nu plateste va primi o atentionare, deosebita de cele care se dau acum de catre noi. Ca o paranteza, trebuie spus ca noi oricum ii avem inregistrati pe cei care n-au platit in aceasta perioada. In etapa a II-a, se va intocmi un act constatator, de catre PARKAR si imputernicitii primarului, se vor face poze, iar un exemplar va merge la Directia fiscala. Acest act constatator genereaza automat etapa a III-a, adica procesul verbal de contraventie. Trebuie, insa, sa precizez ca nu vor mai exista situatii despre care am auzit ca ar fi avut loc in trecut, de genul ca lipsesti doua minute de la masina si primesti amenda. Aceste lucruri nu le vom tolera, trebuie sa existe o perioada de cateva minute, pentru ca omul sa poata sa-si plateasca parcarea", spune Voicu.
Amenzile pentru neplata parcarii vor merge direct la bugetul local, cei de la PARKAR urmand, conform proiectului, sa primeasca doar o mica parte, necesara cheltuielilor cu actele constatatoare, poze etc. Pe langa amenzi, aradenii trebuie sa cunoasca faptul ca se va recurge si la ridicarea masinilor, probabil de catre Politie, impreuna cu una din societatile subordonate CLM Arad.
"Vom fi drastici cu cei care parcheaza pe locuri rezervate sau cu cei care ocupa zonele de parcare destinate persoanelor cu handicap sau cele din fata spitalelor, marcate corespunzator. Probabil, din start, cei care nu respecta aceste zone vor suporta amenda maxima si li se va ridica autoturismul", spune Voicu.
Probleme cu redeventa
Pe langa toate aceste propuneri, cei de la Belsirim Automotive au o nemultumire legata de redeventa ce trebuie platita anual Primariei, problema ce va fi si ea discutata la negocierile cu Executivul.
"Noi plateam o anumita redeventa, dar sa nu uitam ca intre timp ne-au disparut aproape 40 la suta din veniturile realizate din activitatea de parcare. In primul rand, au disparut banii din deblocarea rotilor, care reprezentau 30 la suta din venituri. De asemenea, din ridicarea, transportarea si depozitarea masinilor nu se mai incaseaza bani. Sa nu uitam ca numarul locurilor de parcare se reduce sub jumatate", spune Emanoil Voicu.
Toate propunerile, cum spuneam, vor fi discutate in aceste zile de Belsirim Automotive cu cei din conducerea Primariei. 
Mai mult ca sigur ca pe parcurs vor mai aparea modificari, iar proiectul final ce va fi supus atentiei consilierilor locali va arata, probabil, cu totul altfel.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Banii destinati subventionarii tractoarelor agricole au ajuns la Arad

Si un tractor mic poate ajuta agricultorii particulariPutin peste trei miliarde pentru un judet intreg.
Dupa emiterea HG 862 din 28 iulie 2005, Guvernul a remis Directiilor Agricole Judetene si cuantumul sumelor alocate. 
Astfel, in cadrul programului privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare, Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Arad a primit suma de 315,9 mii lei noi (3,159 miliarde de lei vechi) cu destinatia acoperirii cotei de 45 la suta din pretul tractorului achizitionat. 
Beneficiarii programului sunt producatorii agricoli persoane fizice sau juridice care pentru a deveni eligibili trebuie sa indeplineasca trei conditii esentiale: sa cultive pamantul, sa nu aiba accesate programe similare cu finantare interna sau externa si sa dispuna de sumele necesare pentru plata avansului la achizitionarea tractorului, care va fi de pana la 77 de cai putere.
Decizia de acordare a acestui ajutor a fost necesara in contextul nevoii de transformare a gospodariilor individuale in ferme comerciale familiale, necesitatea imbunatatirii randamentelor de exploatare a pamantului precum si cresterea graduala a numarului de utilaje agricole pentru imbunatatirea inzestrarii tehnice din agriculture, la nivel national. 
Persoanele interesate in accesarea acestui program trebuie sa se adreseze Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Judetului Arad.
De asemenea, DADR deruleaza si programul de utilare a fermelor si asociatiilor crescatorilor de animate pentru lapte si a producatorilor agricoli care detin in exploatatii animale pentru lapte, conform Hotararii de Guvern 785 emisa in luna iulie a acestui an. 
Conform actului normativ, prin acest program se aloca 60 la suta din pretul de achizitie a utilajelor de muls si racire, a analizatoarelor de lapte, a generatoarelor de curent cu putere de pana la 5 KW, a motocositoarelor si a tocatoarelor de ruraje. 
Finantarea de la bugetul statului pentru producatorii agricoli de pe raza judetului Arad se face in limita sumei de 23 de miliarde de lei vechi, bani alocati Aradului pe acest program. 
Persoanele interesate se vor adresa DADR in vederea intocmirii si depunerii dosarelor.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]