Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 15 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Primul hipermarket in Arad

In vecinatatea reprezentantei Peugeot va fi ridicat hipermarketul de tip Cash&Carry - Virtual Arad News (c)2005"Primul magazin de tip Cash&Carry se va deschide in Arad pana la sfarsitul acestui an", a anuntat primarul Gheorghe Falca, in cadrul conferintei de presa de ieri. 
Este vorba despre Selgros, care a depus deja documentatia si a obtinut certificatul de urbanism, urmand sa inceapa constructia dupa obtinerea tuturor avizelor necesare si a Planului Urbanistic de Detaliu.
Hipermarketul va fi amplasat la iesirea din Arad spre Vladimirescu, in vecinatatea reprezentantei Peugeot si se va intinde pe 10 hectare, teren achizitionat de la o persoana privata.
Pentru atragerea acestei investitii, discutiile s-au purtat timp de mai multe luni, societatea alegand in cele din urma Aradul si datorita contributiei unor oameni de afaceri, dupa cum sustine primarul.
"Cu aceasta ocazie vom reusi sa rezolvam si traficul in acea zona, va exista un sens giratoriu pe care compania il finanteaza si o varianta de iesirea pentru soseaua de centura. In parcarea hipermarketului, care va avea 500 de locuri se va intra din doua directii", a mai adaugat primarul.
Dupa obtinerea avizelor, constructia va fi finalizata in maxim patru luni, asa ca exista toate sansele sa se inaugureze pana la finele anului.
In alta ordine de idei, primarul a anuntat ca infiintarea politiei comunitare ar putea sa cada deocamdata, urmand sa se stabileasca o alta modalitate de descentralizare, mai viabila. 
Dupa parerea domiei sale, transformarea gardienilor publici in politie comunitara nu ar fi fost decat o falsa descentralizare, propusa de Guvernarea PSD, pentru a arunca praf in ochii Uniunii Europene.
"Actualul Guvern va propune infiintarea in subordinea Primariei a Politiei Municipiului, de fapt a acelei parti care se ocupa de ordine publica si circulatie. Politia comunitara nu ar fi decat o schimbare a culorii gardienilor, ceea ce nu inseamna mare lucru", a concluzionat Falca.
Proiectul cu pricina va fi regandit si noua formula la care se lucreaza va intra in vigoare abia din ianuarie 2006, dupa cum s-a stabilit in urma discutiilor purtate la intalnirea de la Alba Iulia. 
Cu toate acestea, soarta gardienilor publici ramane incerta.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Taranistii aradeni, cu un picior in strada

Adrian Gherga - presedintele PNTCD Arad va actiona CJA in instanta pentru cumpararea spatiuluiTaranistii aradeni s-au hotarat in 2003 sa cumpere sediul partidului, situat chiar in centrul Aradului. 
Membrii PNTCD erau multumiti de spatiul pe care il ocupa inca din 1990, in ciuda faptului ca nu au grup sanitar si sunt nevoiti sa foloseasca WC-urile de la Universitatea "Aurel Vlaicu". 
Cladirea apartine insa Consiliului Judetean Arad, care a refuzat recent cererea taranistilor. 
Secretarul general al institutiei, Ioan Silaghi, le-a raspuns pe 1 februarie ca sediul nu poate fi cumparat, intrucat imobilul face parte din domeniul public al judetului. 
Taranistii sustin ca erau indeplinite toate conditiile prevazute de Legea 90/2003 si de Hotararea de Guvern 927/2003. 
Alin Gherga, presedintele PNTCD Arad, a anuntat ca va da in judecata Consiliul Judetean pentru a putea cumpara sediul. 
Daca vor pierde procesul, taranistii aradeni vor fi nevoiti sa se mute. 
O oferta le-a fost deja facuta pentru spatiul aflat deasupra celui detinut de PSD, in cladirea consulatului onorific al Republicii Guineea. 
In conditiile in care ar accepta aceasta mutare, noul sediu nu va mai putea fi cumparat in baza legislatiei in vigoare.
"Voi respecta hotararea instantei de judecata. Nu o sa ne dam foc in fata Primariei", a explicat liderul Alin Gherga. 
El l-a instiintat si pe presedintele partidului, Gheorghe Ciuhandu, care a spus ca este de acord cu decizia aradenilor de a-si apara dreptul in justitie.
Primarul timisorean le-a spus cu aceasta ocazie colegilor sai ca, la Timisoara, partidele si-au cumparat sedii fara probleme.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Politia aradeana se afla in pragul schimbarii anuntate demult de puterea locala?!

In Politia aradeana sunt asteptate schimbari de functiiSubcomisarul Nicu Batran (pana anul trecut sef al departamentului economic al Politiei Municipiului), are cele mai mari sanse de a deveni noul comandant al politiei judetene. 
Sursele noastre ne-au comunicat ca acesta  este agreat de persoane influente in sferele politice judetene.
Nicu Batran este una dintre figurile principale ale tinerei generatii de ofiteri. 
A muncit pe dosare grele, activitatea sa fiind apreciata si la nivel central, cu atat mai mult cu cat numele lui nu a fost implicat niciodata in vreun scandal intern din politie.
Comisar-sef Aurel Moisa, adjunct al sefului IPJ, ar putea deveni noul comandant al Inspectoratului, in ipoteza in care Nicolae Gudiu ar fi obligat sa isi cedeze locul.
La sfarsitul saptamanii trecute, in urma unei intalniri la care a participat si presedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Seculici, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat schimbari la nivelul conducerii inspectoratelor. 
Acesta a precizat ca numirile noilor comandanti nu se vor face pe criterii politice, insa cutuma ne-a obisnuit sa fim circumspecti cu astfel de declaratii…
Potrivit informatiilor noastre, desi puterea locala (in special primarul Gheorghe Falca) insista pentru schimbarea conducerii, politistii nu sunt foarte convinsi ca ar fi o mutare necesara. 
Sub rezerva anonimatului, un ofiter ne declara despre Gheorghe Tica, actualul comandant al politiei municipiului: 
"E adevarat ca are un stil nonconformist si un limbaj colorat. Dar nu se poate spune despre el ca nu a muncit din greu si nu a facut tot posibilul pentru rezolvarea cazurilor dificile. Uneori statea la lucru pana noaptea si facea demersuri ca anchetele sa avanseze." 
In ceea ce il priveste pe Nicolae Gudiu, sunt putini politisti care il vorbesc de rau, desi conduce IPJ deja de mai bine de trei ani: 
"Este un om cu care se poate discuta, fara aere de sef, fara sa ridice glasul".
Sefii au plecat in… "medical"
La Arad, situatia conducerii Inspectoratului de Politie este ciudata: atat seful de la municipiu cat si cel de la judet sunt in concediu medical – primul pe motive cardiace, iar celalalt din cauza unui guturai. 
Asta inseamna ca, legal, nu pot fi destituiti pana in momentul in care revin la locul de munca. 
Purtatorul de cuvant al IPJ Arad, Camelia Tuduce Berar nu a putut preciza perioada pana la care cei doi comandanti sunt in concediu si nici afectiunile de care sufera.
Puterea locala insista pentru efectuarea de schimbari in conducerea Politiei AradAlbe si negre
Ce i se poate imputa actualei conduceri a politiei locale? 
Capul de afis este, indiscutabil, agresarea comisarului sef al Garzii Financiare, Dan Cancel, un caz care a ramas nefinalizat din lipsa de probe. 
Aceeasi explicatie s-a dat si pentru nesolutionarea agresiunii impotriva ziaristului Lucian Valeriu, de la Observator aradean.  
Uciderea fiului judecatorului Trifa (dosarul se afla din noiembrie anul trecut la Inalta Curte de Casatie si Justitie) este inca o piatra de moara atarnata de gatul politistilor, chiar daca nu se ocupa ei in mod direct de acest caz. 
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca aversiunea actualei puteri fata de comandantii IPJ este alimentata de faptul ca a fost numita in functie in timpul mandatului Partidului Social-Democrat, ceea ce i-a determinat pe unii sa afirme ca ar fi fost aservita politic.
La polul opus, printre realizarile politistilor aradeni, se numara solutionarea cazului "vrajitorului" Anghelus (a omorat si a incendiat doua unguroaice), rezolvarea uciderii unui cetatean german in municipiul Arad (gasit invelit in saci de nailon), arestarea ucigasilor unui francez (mutilat si abandonat intr-un lan de cereale), contributia la solutionarea catorva dosare grele (Medintu, primarul Terente Condea, de la Moneasa), prinderea talharilor care au impuscat in casa sa o femeie de la Pecica, gasirea hotilor care au furat seiful patronului firmei pecicane Eurotrans. 
De asemenea, intr-un clasament al politiilor locale, referitor la solutionarea faptelor de coruptie, cea din Arad se afla pe locul 5 la nivel national.
Sondaj pozitiv
Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie a fost verificata vara trecuta de comisia de control a Inspectorului General de Politie. 
Atunci, Institutul National de Cercetare a criminalitatii a realizat un sondaj de opinie la Arad pentru a evolua gradul de multumire a populatiei fata de activitatea politiei. 
Rezultatele sunt magulitoare pentru comandantii IPJ: peste 57% dintre intervievati s-au declarat multumiti, in conditiile in care in majoritatea judetelor procentul celor satisfacuti nu depasea 30%!

Andrei Ando - Observator

  • Doar doua localitati cu potential turistic in Arad

Lipova si Monesa vor intra in programul de dezvoltare turistica - Virtual Arad News (c)2005Bani pentru turism ar fi, localitati mai putin...
Agentia de Dezvoltare Regionala Regiunea V Vest a anuntat ieri faptul ca s-a decis prelungirea termenului pentru depunerea proiectelor in cadrul subprogramului "Investitii in Turism". 
Faptul ar trebui sa-i bucure pe cei din administratia locala care nu au reusit sa-si finalizeze proiecte care vaneaza accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea turistica a zonei, insa acesta nu este cazul Aradului, pentru simplul fapt ca doar doua localitati au dreptul sa prezinte astfel de planuri. 
Este vorba de Moneasa si Lipova, singurele localitati eligibile din judet pe acest subproiect.
In cadrul unei sedinte de Consiliu Local, consilierul Padureanu a punctat faptul ca Aradul nu poate accesa de unul singur proiectele destinate dezvoltarii turistice pentru ca fosta administrate a omis sa depusa la timp documente care sa faca din oras o localitate de interes turistic. 
In aceasta situatie, municipiul este nevoit sa se asocieze fie cu Moneasa, fie cu Lipova, pentru a spera macar la banii europenilor, fapt care s-a si intamplat cu ocazia intocmirii proiectului legat de drumul vinului, depus deja la regiune.
Cert este ca peste 70 de primarii aradene nu au nici macar sansa sa viseze la cele 4 miliarde de lei care pot fi accesate prin acest subprogram, asa ca prelungire termenului de depunere a dosarelor nu este pentru acestea decat o prelungire a agoniei. 
Singurul pansament ar putea fi legat de faptul ca nici Timisoara nu sta cu nimic mai bine, avand tot doua localitati eligibile.
Moneasa si Lipova au sansa, ca in baza proiectelor depuse, sa isi imbunatateasca infrastructura de cazare si calitatea serviciilor turistice, sa-si modernizeze si reabiliteze unitatile turistice, urmand sa contribuie la aceste proiecte cu 50% din valoarea totala a finantarii. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Recunoastere europeana

UVVG a fost confirmata ca membra a Asociatiei universitatilor europeneUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" a fost confirmata, la Bruxelles ca membra a Asociatiei universitatilor europene. 
Universitatea este reunoscuta, astfel in 33 de tari si deschide calea unor noi parteneriate academice. 
Intre timp studentii sunt in toiul sesiunii si au dat, deja, in total, peste 600 de examene.  
Pana acum cei mai buni sunt studentii medicinisti.  
In noua sa calitate de membru al Asociatiei universitatilor europene, Universitatea de Vest va participa la conferintele ce vor avea loc la Torino, Maastricht si Galsgow. 
Testarea informatizata, studii de caz si referate acestea sunt cele mai noi metode de testare folosite in actuala sesiune de examene la Universitatea "Vasile Goldis".  
Universitatea aradeana se pregateste, deja pentru manifestarea stiintifica nationala si internationala care va avea loc peste 3 luni. 
Zilele academice aradene vor marca cei 15 ani de existenta ai Universitatii Vasile Goldis.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]