Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 15 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Spitalul Judetean - somat sa isi achite datoriile!

Spitalul Judetean este somat sa isi achite datoriile de la Regia Apa-CanalAmenintat cu debransarea!
Spitalul Judetean Arad a fost somat, in cadrul sedintei Consiliului Operativ Consultativ (COC) desfasurata ieri, sa achite in cel mai scurt timp posibil datoriile catre Regia Autonoma Apa - Canal.
Valoarea restantelor este de 1,6 miliarde de lei, din care 75 de milioane sunt penalitati.
Conform Ordonantei 37, Regia de Apa poate sa intrerupa sistarea de apa, prin reducerea cantitatii livrate pana la 30%.
Daca s-ar recurge la acest gest, nivelele superioare ale cladirii spitalului si inclusiv blocurile operatorii - ar ramane fara apa iar efectele ar fi dezastruoase atat pentru unitatea medicala, dar mai ales pentru pacienti.
De aceea, nici Consiliul Judetean si nici Prefectura Arad nu incurajeaza aceasta masura.
De fapt insasi conducerea RAAC a confirmat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca nu doreste intreruperea alimentarii cu apa, dar aceasta este una din masurile care pot fi luate.
In urma discutiilor purtate cu reprezentantii Spitalului, s-a stabilit ca se vor achita urgent 660 de milioane (aferente celor mai vechi facturi restante) diferenta urmand sa fie virata ulterior.
De mentionat ca spitalul a avut un acord de esalonare a datoriei, dar nu si-a indeplinit obligatiile de plata asumate, nefiind respectate graficele de virare a banilor.
Din aceasta cauza Regia Autonoma Apa Canal a facut demersuri pe langa Consiliul Judetean pentru a fi ajutati in recuperarea datoriei, deoarece suma totala a datoriilor pe care le are de recuperat compania de apa depaseste plafonul admis de oficialii Uniunii Europene, afectand desfasurarea proiectelor SAMTID.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Revine Parktronic!  - Primaria si Belsirim pregatesc un nou sistem de parcare

Parktronic pregateste un nou sistem de parcare - Virtual Arad News (c)2005Primaria va propune, cat de curand, Consiliului Local Municipal Arad adoptarea unui nou regulament de parcare, in speranta ca un alt sistem va reusi sa faca ordine, cat se poate, in traficul infernal din centrul orasului.
Intre Primarie si Belsirim Automotive (firma care se ocupa de sistemul de parcare Parktronic) au avut loc, deja, discutii pe tema modificarii regulamentului de parcare si, in scurt timp, se asteapta noi runde de negocieri, urmand ca proiectul sa intre intr-o viitoare sedinta a CLM.
Fostul viceprimar Emanoil Voicu, in prezent consultant al firmei Belsirim Automotive, ne-a prezentat in linii generale cum va arata viitorul sistem de parcare, in opinia celor de la Parktronic, dar si a Primariei.
Se restrang parcarile
"In urma discutiilor din luna decembrie, primarul si-a luat angajamentul ca se vor face trei studii: unul tenhic, unul juridic si unul economic. Intre timp, la noi a ajuns studiul tehnic, pe care in acest moment il analizam", sustine Emanoil Voicu.
Potrivit acestui studiu, numarul locurilor de parcare cu plata se vor restrange, de la 5200 prevazute in actualul sistem, la doar 1300, ceea ce inseamna ca parcarile din cartiere, mai precis de pe arterele principale ale cartierelor, vor fi eliminate in mare parte.
"Propunerea primarului este reorganizarea parcarilor in zona centrala. Parcarea se va face paralel cu bordura. Iar in cartiere nu exista parcari cu plata, decat pe arterele principale si nu intre blocuri cum spuneau unii. Propunerea este ca pe Vlaicu sa se scoata de tot parcarea cu plata, in timp ce pe Iuliu Maniu, sa ramana pana la Uzina Electrica", declara reprezentantul Parktronic.
Gheara galbena nu va mai da bataie de cap aradenilor In schimb, Emanoil Voicu sustine ca zona centrala va fi o zona cu plata, pentru ca atunci cand era sistemul Parktronic in vigoare, nu exista debandada din prezent.
"Intre timp s-a modificat si codul rutier, apoi va trebui sa tinem cont si de propunerile fostilor consilieri din opozitie, care acum sunt la putere. Deocamdata nu avem fixat un grafic cu Primaria, iar dupa ce am primit materialul n-am mai avut discutii cu primarul decat in principiu, iar el doreste schimbarea intregului sistem de parcare. Noi suntem de acord", spune Voicu.
Fara gheara galbena
Modalitatea de plata pentru parcarea autovehiculelor va fi, mai mult ca sigur, identica cu cea din trecut, adica prin cartele magnetice sau monede, dar asta va fi stabilit in functie de modificarile aduse regulamentului.
Cat priveste modalitatea de sanctionare a celor care vor sa fenteze plata, un lucru e cert: nu vor mai fi blocate rotile.
"Sanctiunile raman la latitudinea CLM. Gheara galbena nu mai intra, existand o hotarare judecatoreasca. Primaria va trebui sa introduca un sistem de amenzi si, probabil, vor fi ridicate masinile, insa nu de catre firma noastra, ci de cei de la politie, impreuna cu imputernicitii primarului", spune Emanoil Voicu.
Un nou sistem din 1 august ?
Cei de la Parktronic spera ca discutiile sa se incheie cat mai repede, pentru ca de la 1 august sa intre in vigoare un nou regulament de parcare, dupa ce in prealabil el va trece prin CLM.
Iar proiectul are mari sanse sa fie realizat in cat mai scurt timp, avand in vedere faptul ca primarul Gheorghe Falca, in cadrul unei emisiuni pe un post local, si-a exprimat dorinta de a se elabora un nou sistem de parcare.
"Noi speram sa-l punem in functiune cat mai repede, mai ales ca este vara, iar bulevardul arata urat fata de cum era inainte, cand aveam un sistem de parcare. Luna aceasta vom discuta propunerile, pentru ca cel tarziu luna viitoare sa intre in CLM noul regulament. La 1 august ar putea intra in functiune noul sistem de parcare", mai spune consultantul firmei Belsirim Automotive.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Recons s-a ales, dupa majorarea chiriilor, cu restante duble!

Recons are probleme cu rau platnicii - Virtual Arad News (c)2005Chiriile percepute de Recons pentru spatiile comerciale aflate in administrarea societatii (in numar de 217) au fost majorate din aprilie, in urma votului dat de consilierii locali la propunerea colegului liberal Ovidiu Mosneag.
Cum ar fi fost normal, cresterea semnificativa a acestor chirii  ar fi trebuit sa duca la cresterea incasarilor societatii.
Daca pe acte acest fapt este vizibil, in realitate singura cresterea semnificativa inregistrata de firma a fost consemnata la capitolul datorii de recuperat de la chiriasi.
Potrivit directorului Aurel Damian, Recons a avut de incasat, pana in aprilie, 400 de milioane de lei de pe apartamentele inchiriate si alte aproape 600 de milioane de pe spatiile comerciale.
Acum, societatea ar trebui sa incaseze tot 400 de milioane pe chiria datorata pe apartamente (care a fost mentinuta la acelasi nivel ca in trecut) si undeva la 1,5 miliarde de lei pentru chiriile majorate la spatiile comerciale. "Din pacate, facturile curente sunt platite doar pe jumatate si ajungem chiar in situatia sa avem cate o luna neincasata. Noi facturam acum mai mult, desigur, dar de incasat tot 700 de milioane incasam", ne-a declarat directorul Recons. 
Nu doar rau-platnici reprezinta o problema (in crestere) pentru Recons, ci si taxa pe valoarea adaugata, pe care societatea trebuie sa o plateasca  si care a crescut odata cu majorarea chiriilor.
Potrivit lui Aurel Damian, Recons trebuie sa achite lunar 300 de milioane de lei pe TVA.
"Daca firmele isi permit sa nu ne plateasca la timp chiria, noi nu ne permitem sa nu achitam la zi TVA", a punctat directorul.
Din cele 700 de milioane pe luna incasari, 300 de milioane se duc pe TVA, asa ca societatea ramane cu maxim 400 de milioane pentru lucrari de reparatii.
Şi recuperarea sumelor datorate de catre societati si locatarii apartamentelor se dovedeste o activitate extrem de grea pentru Recons.
Dupa procese in justitie si dupa sentinte favorabile societatii, recuperarea debitelor prin intermediul executorilor judecatoresti  se dovedeste a fi mai scumpa decat insasi chiriile restante ale celor executati silit.
In atare conditii, Recons e tinta de maine: ori ramane fara chiriile achitate la timp, ori plateste milioane executorilor pentru recuperarea unor sume mult mai mici.
Ţinand cont de acest lant de probleme, s-ar putea ca anularea concesiunii pentru administrarea spatiilor locative de catre Recons sa usureze munca societatii (dar si veniturile).
Ramane sa vedem doar cum se va descurca, pe viitor, primaria cu chiriasii sai.

Adriana Barbu & Ioana Zahan - Observator

  • Protestul lui Ieran

Revolutionarul Nicu Ieran a protestat din nou in fata PrimarieiRevolutionarul Nicolae Ieran iese la rampa cu o noua actiune de protest.
De aceasta data, revolutionarul aradean vrea sa afle cine se face vinovat pentru actiunile minerilor din 13-15 iunie 1990 din Bucuresti.
Insotit de cativa prieteni, Nicolae Ieran a organizat o actiune de protest in fata Palatului Administrativ la care a invitat doua dintre cele mai importante persoane de la acea vreme ... Doina Cornea si Marian Munteanu.
La protestul anuntat cu surle si trambite nu au venit decat trei persoane.
Zeci de minute, cei trei protestatari s-au chinuit sa instaleze un baner pe care erau inscriptionate sloganuri impotriva fostului presedinte Ion Iliescu.
Cei trei protestatari sustin ca mineriada din 13-15 iunie a fost pusa la cale de serviciile secrete romanesti si straine.
Tot ei spun ca minerii au destabilizat tara la comanda unor lideri politici ai vremii.
Protestul este programat pentru inca trei zile, timp in care cei trei protestatari spera sa adune de partea lor cat mai multi aradeni.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Varnita - satul cu opt locuitori care traiesc la opait

Satul Varnita traieste in conditii de izolare - Virtual Arad News (c)2005La aproximativ cinci kilometri de comuna Sistarovat, pe un drum de tara care, pana de curand, era impracticabil, se afla satul Varnita.
Cum pe timp de iarna si primavara, cand ploua, legatura cu comuna apartinatoare era, practic, intrerupta, singurul mod in care locuitorii satului reuseau sa iasa din catun era pe drumul forestier care duce la Dorgos.
De curand insa, autoritatile locale din Sistarovat au facut demersurile necesare si, cu ajutorul Administratiei Drumurilor Judetene s-au transportat 80 de tone de piatra care a fost imprastiata pe drum, astfel incat acum sa se poate ajunge la Vranita si din Sistarovat.
Legatura satenilor cu exteriorul nu este impiedicata insa numai de starea proasta a soselelor.
Cele patru familii numarand, in total, nu mai mult de opt persoane, sunt pur si simplu izolate intre dealuri.
Nu beneficiaza nici de mijloace de transport, magazin, farmacie sau medic. Despre electricitate nici nu poate fi vorba.
Singurul anotimp in care catunul se populeaza este vara, cand ciobanii se stabilesc aici datorita reliefului favorabil cresterii ovinelor.
Odata cu venirea toamnei insa, acestia pleaca, lasand micul sat in aceeasi liniste si izolare.
Din pacate, autoritatile locale din Sistarovat sustin ca nu este nimic de facut pentru acesti oameni.
In primul rand, pentru ca obisnuiti fiind sa stea aici nu vor sa se mute altundeva, iar introducerea curentului electric prin padure este, practic, imposibila.
Prin urmare, in secolul XXI, la aproximativ 60 de kilometri de Arad se mai traieste, inca, la lumina opaitului si se spala in covata.

Anca Halmagean - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]