Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 18 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • S-a gasit intelegere la Bucuresti?! - Unitatea militara din Cetatea Aradului ia drumul Lipovei

Militarii din Cetatea Aradului vor fi mutati la LipovaMult mediatizata soarta a unitatii militare din Cetatea Aradului pare sa se rezolve intr-un timp relativ scurt, prin mutarea acesteia la Lipova
Informatia a fost facuta publica ieri, la sediul organizatiei aradene a Partidului National Liberal, de catre viceprimarul Tiberiu Dekany si deputatul Titus Gheorghiof. 
"Se pare ca am gasit intelegere la ministerele care se ocupa de aceasta mutare si, cel mai probabil, unitatea militara va fi mutata la Lipova in 2006. Pana atunci, insa, trebuie sa pregatim «terenul» pentru ca intreaga operatiune sa se desfasoare ca la carte" -preciza deputatul Titus Gheorghiof.
Problema mutarii batalionului din Cetatea Aradului a fost creata in primul rand de Ministerul Apararii Nationale, care a cerut constant minimum 180 de miliarde de lei pentru mutarea unitatii de acolo in cazemata din Gai, singura varianta vehiculata pana acum in acest caz. 
Mai apoi, reprezentantii ministerului s-au aratat total nemultumiti de oferta unitatii din Gai, considerata una dintre cele mai prost ingrijite ex-cazarme, timp in care Aradul nu a primit sprijin de nicaieri, din Capitala, in problema alocarii de fonduri pentru trecerea Cetatii in circuitul civil.
Promisiunea obtinuta acum de oficialii Aradului vine in sprijinul intentiei manifestate de Primarie de a interveni in chestiunea reconversiei civile a Cetatii, subiect in baza caruia Consiliul Local a cerut sprijinul unei firme de avocatura din Italia, dispusa sa atraga fonduri europene pentru acest obiectiv.

A. Barbu &, D. Don - Aganda zilei

  • Monumentul Marii Uniri se muta in locul Ostasului necunoscut

Monumentul Marii Uniri va inlocui pe cel al Ostasului Roman in Piata Avram Iancu - Virtual Arad News (c)2005Monumentul Marii Uniri revine, din nou, in atentia aradenilor. 
De data aceasta, într-o nouă locatie si cu promisiuni ferme din partea Guvernului ca, anul viitor, va vedea lumina zilei.
Autoritatile locale se pare ca vor primi, in scurt timp suma de 20 de miliarde de lei, pentru începerea lucrarilor si amplasarea statuii in spatele Teatrului, în locul actualului monument al Ostasului Necunoscut.
Saptamana aceasta, ministrul culturii, Mona Musca, a primit in audienta o delegatie formata din reprezentanti ai Aradului, pentru a discuta asupra Monumentului Marii Uniri. 
Pentru materializarea acestui proiect început in urma cu un an si jumatate, s-au pus in functiune energii importante la nivelul judetului, s-a format o comisie si s-au strans fonduri, pentru ca lucrurile sa aiba un început. 
Fostul presedinte al tarii, Ion Iliescu, a pus piatra de temelie, la Podgoria, acolo unde era vorba anul trecut ca se va face monumentul. 
Guvernul nu a mai alocat banii necesari, cele 100 de miliarde promise, asa ca etapele care trebuiau continuate s-au suspendat.
Senatorul Aurel Ardelean, primarul Aradului, Gheorghe Falca, deputatii PNL Titus Gheorghiof si Mihai Calimente s-au deplasat la Bucuresti pentru a discuta fata in fata cu ministrul asupra modalitatilor prin care s-ar putea relua lucrarile. 
S-au discutat variante de amplasare, excluzandu-se Piata Podgoria, unde doar amenajarea ar costa 250 de miliarde de lei. 
Solutia imbratisata de ministru a fost Piata Avram Iancu, in spatele Teatrului, unde actualmente se afla Monumentul Ostasului Necunoscut. 
Edilii Aradului au solicitat si primit asigurari ca vor primi, suma de 20 de miliarde, pentru începerea in acest an a lucrarilor.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Afluentă de public la Sala Clio

Preotul dr. Pavel Vesa si Marius Eppel in timpul prezentarii cartilor - Virtual Arad News (c)2005Sala Clio - de pe strada Horea - a Muzeului Judetean Arad n-a putut să-i mai încapă pe toti cei care au dorit să participe, miercuri după-amiază, la lansarea spre publicul iubitor de istorie a cărtilor: "Incursiuni în istoriografia ecleziastică arădeană" - autor pr.dr.Pavel Vesa si "Vasile Mangra - activitatea politică 1875-l918" - autor Marius Eppel. 
Gazda întâlnirii culturale, directorul Muzeului, Peter Hugel, s-a arătat si el surprins de o asa afluentă de public spunând că "de când mă stiu această sală nu a fost plină de atâta lume"
Si mai trebuie să spunem că a participat un public avizat: prelati ai Bisericii Ortodoxe, profesori de istorie, studenti, oameni de cultură din diverse domenii. 
Autoritătile au fost si ele reprezentate de vicepresedintii Consiliului judetean, Gavril Popescu si Gavril Buza.
Despre cărti, dar mai ales despre cei doi autori a vorbit pentru început P.S.Timotei Seviciu,Episcopul Aradului, Ienopolei si Hălmagiului care le-a multumit celor doi pentru exceptionala contributie adusă cunoasterii si întelegerii istoriei Bisericii Ortodoxe din Eparhia Aradului. 
Sala Clio s-a dovedit neincapatoare la lansarea de carte - Virtual Arad News (c)2005"Sper si într-o lucrare stiintifică completă care să fie întocmită până atunci când vom aniversa tricentenarul" - a mai spus Prea Sfintia Sa.
Rectorul Universitătii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Nicolae Bocsan a prezentat apoi cartea pr.dr. Pavel Vesa pe care a considerat-o o remarcabilă deschidere spre o viitoare monografie a Diecezei Aradului iar pe autor l-a numit drept unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei Episcopiei. 
În continuare Pavel Vesa a prezentat cartea scrisă de Marius Eppel, unul dintre studentii eminenti ai Facultătii de Teologie din Arad.
Despre carte s-a spus că este prima abordare unitară a activitătii Mitropolitului Vasile Mangra, un distins om al credintei si un patriot român care, chiar dacă are si o perioadă contestată, rămâne un reper moral si de atitudine natională.
În fine, întâlnirea de miercuri ne-a demonstrat încă o dată că există un mare apetit pentru actul adevărat de cultură, iar istoria natională se bucură în continuare de mare interes.

I. Tuleu - Adevarul

  • Ultimatum

Presedintele PAS - Mihai Lelik ii da ultimatum primaruluiPartidul Alianta Socialista din Arad ii da un ultimatum primarului Gheorghe Falca. 
Liderii socialistilor aradeni cer un sediu pentru filiala locala a partidului. 
In caz contrar, presedintele PAS Arad Mihai Lelik il ameninta pe Gheorghe Falca cu tribunalul. 
Lelik spune ca a i-a cerut primarului un sediu in repetate randuri, insa de fiecare data, a primit raspuns negativ. 
Mai mult, la ultimele solicitari, socialistii nu au mai primit nici macar un raspuns. 
Mihai Lelik spune ca asteapta acum un semn din partea primarului Gheorghe Falca, in caz contrar il va actiona in instanta.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Moneasa, perla  Muntilor Apuseni

Baile termale de la Moneasa sunt apreciate de vizitatori - Virtual Arad News (c)2005Cei care nu au mai fost de ceva vreme in Moneasa vor fi surprinsi de noua infatisare a statiunii. 
"Perla Muntilor Apuseni", cum mai este cunoscuta statiunea balneoclimaterica este asezata intr-un cadru natural de un farmec cu totul special.
Statiunea Moneasa este situata in partea de vest a tarii, intr-o mica depresiune de pe valea Moneasa, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea de 280 m. 
Imprejmuita de dealuri si de mantia verde a padurilor de foioase, Moneasa este ferita de vanturi si de curentii reci la schimbarea anotimpurilor.
Locatia este foarte buna, cu un climat destul de bland, favorabil curelor balneare. 
Impresionantele culmi ale Masivului Codru-Moma din lantul Muntilor Apuseni, formate in buna parte din roci calcaroase care se ridica la altitudini ce nu depasesc 1.000 de metri, contrasteaza cu verdele padurilor si dau asezarii un plus de naturalete si frumusete. 
Insirate mai ales pe valea paraului Moneasa, afluent al Crisului Alb, hotelurile, vilele si gospodariile localnicilor se ivesc printre varfurile vegetatiei arborescente, compunand un tablou de mare frumusete cromatica. 
In departare, pe coastele montane si pe dealurile din Depresiunea Zarandului, se vad terase "suspendate" cu gospodarii frumos randuite si culturi agricole. 
Statiunea se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de orasul Sebis. 
Caile de acces sunt soseaua sau calea ferata.
Indiferent de anotimp, Moneasa ramane un punct de atractie - Virtual Arad News (c)2005Fondata in urma cu 119 ani
Straveche vatra romaneasca, regiunea in care se afla situata statiunea Moneasa a fost locuita din cele mai vechi timpuri. 
In secolul al XVII-lea, Moneasa si zona inconjuratoare intra sub stapanirea otomanilor, care dupa infrangerea de la Viena parasesc regiunea si punctele fortificate, printre care si cetatea Deznei, aflata la 10 km. 
In 1835 in "Descrierea geografica a comitatului Arad", apare prima mentiune despre folosirea apelor termominerale din statiune iar in septembrie 1854 intr-un raport, intocmit cu ocazia a inchiderii sezonului la Baile Moneasa, rezulta ca statiunea a fost vizitata de 27 de vilegiaturisti. 
In 1865 izvoarele de ape termominerale sunt analizate, sub aspectul compozitiei lor chimice. 
Apele curative contin sulfat de potasiu, carbonat de potasiu, sulfat de sodiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de magneziu, bicarbonat de siliciu, oxid de aluminiu. 
Temperature apei era de 32,5 grade la izvorul 1, 31,8 grade la izvorul 2 si 25,2 grade la izvorul 3.  1886 a fost anul fondarii. 
Moneasa obtine de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena, denumirea de statiune balneara, care in 1891 intra in proprietatea contelui Wenenheim care initiaza constructia caii ferate cu ecartament ingust, pe linia Sebis - Moneasa, pentru a facilita transportul turistilor in statiune. 
Tot in acea perioada au fost intreprinse transformari edilitare prin ridicarea unor edificii noi, dupa tipicul si amprenta vremii. 
Din 1895, numarul turistilor incepe sa creasca atingand si 2000 de persoane. 
In 1898 se face o noua analiza a apelor termominerale si se reconfirma compozitia chimica a apelor si faptul ca datorita calitatii acestor ape, Moneasa face parte din categoria statiunilor renumite din Europa, precum Romerbad, Tobelbad si altele. 
Statiunea a fost distrusa in timpul primului razboi mondial iar mai tarziu a fost refacuta. 
De-a lungul timpului au fost construite si alte vile, au fost modernizate si racordate la reteaua de apa si canalizare.
Moneasa este asezata intr-o zona cu pitoresc deosebit - Virtual Arad News (c)2005Aici se pot trata o multime de afectiuni
In Statiunea Moneasa se pot trata o multime de afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica,reumatismul si bolile asociate (de nutritie si metabolice)
In aceasta zona factorii naturali de cura sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive.
In terapeutica balneara, climatul Statiunii Moneasa reprezinta un factor de prim ordin, avand un efect calmant asupra sistemului nervos central si in general asupra organismului uman. 
Aerul incarcatde ioni negativi, favorizati de vegetatia abundenta, are un efect benefic asupra sanatatii, conferind statiunii inca un element care o face cautata.
Se pare ca apele termominerale au fost cunoscute inca de pe vremea romanilor, care posibil se spune ca au avut aici terme.
Apele termale au temperatura de 25-32 de grade si sunt bicarbonate, calcice, magnezice, sodice si hipotone.
Acestea constituie zestrea de aur a statiunii si ii confera profilul de tratament.
Locurile pentru Revelionul 2006 sunt deja rezervate
Am stat de vorba cu doamna Maria Kern, directorul statiunii Moneasa care ne-a prezentat o parte din activitatile care se vor desfasura pe parcursul anului 2005. 
In luna februarie, ziua Sfantului Valentin a fost sarbatorita in mai multe locatii, turistii care au vizitat in aceasta perioada statiunea, precum si aradenii dornici de distractie au fost invitati sa participe la diverse petreceri si spectacole. 
Luna martie va debuta cu Serbarile Martisorului iar in cursul lunii mai, va avea loc in premiera, un inedit concurs la care sunt chemati cei mai indemanatici dintre taietorii de lemne. 
Manifestarea este organizata in colaborare cu Directia Silvica si Ocoalele private. 
Vechile vile din Monesa au fost modernizate - Virtual Arad News (c)2005Cei mai mici dintre vizitatori vor avea parte de clipe de neuitat cu ocazia serbarilor dedicate Zilei Copilului. 
Luna lui Cuptor este cea in care se vor desfasura deja traditionalele festivaluri ale clatitelor si catlanelor. 
Editia a IV-a a Festivalului Fanfarelor va avea loc in luna august. 
Tot atunci se va desfasura cea de-a 36 editie a mult indragitului Festival de Folclor. 
Cea de-a noua luna a anului va fi dedicata Festivalului Gemenilor. 
Targul International de Turism va fi organizat in luna noiembrie. 
Sirul manifestarilor se va incheia in ultima luna a anului cu Cina Porcului, care anul trecut a avut un succes teribil, turistii avand ocazia de a vedea pe viu, intregul ritual al taierii porcului. 
Conducerea statiunii ne-a marturisit ca deja toate locurile pentru Revelionul 2006 au fost rezervate.
Servicii de calitate, preturi dintre cele mai atractive
Una dintre principalele atractii ale acestui sezon este partia de schi care recent a fost dotata cu o instalatie pentru iluminatul nocturn. 
La baza partiei, turistii pot inchiria clapari si schiuri. 
Tot aici, intr-un ambient placut practicantii sportului de iarna pot servi un ceai cald sau un vin fiert si diverse gustari. 
Cei mai romantici pot alege o plimbare cu sania trasa de cai. 
In aceasta perioada se ofera programe de tratament si refacere dintre cele mai avantajoase. 
Pentru o saptamana cu sase nopti de cazare si micul dejun inclus, turistii trebuie sa scoata din buzunar doar 1.800.000 lei; noua nopti cazare cu pensiune completa plus trei proceduri de tratament si acces la bazin costa 6 milioane lei; 
un week-end de doua nopti cazare plus demipensiune, cu servicii de masaj incluse si acces la bazin cu apa termala la numai un milion si jumatate. 
Nici tinerii casatoriti nu au fost uitati, pentru ei, exista pe tot parcursul anului oferte de petrecere a lunii de miere constand in sase nopti cazare cu pensiune completa si o seara festiva din partea complexului la numai opt milioane si jumatate lei. 
Printre planurile de viitor ale conducerii se numara si construirea unei micute gradini zoologice, a unui centru de echitatie, a unei berarii in stil traditional german si organizarea mai multor trasee pentru vizitarea imprejurimilor. 
Una dintre locatiile aflate in plina dezvoltare este si restaurantul Disco Tanamera. 
Sotii Groza, proprietarii localului vor deschide in curand un minihotel, care va cuprinde 20 de spatii de cazare, o sala de conferinte si club de internet si jocuri electronice. 
Transportul spre statiune se poate face si cu autocarele companiei Transdara.

Diana Rotar - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]