Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 10 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • In circa doi ani Cetatea Aradului va fi a aradenilor

In urma votului consilierilor Cetatea Aradului va putea intra in proprietatea aradenilorArmata se retrage din oras
Visul politicienilor care au candidat la Arad, in ultimii 16 ani, pe diverse functii, este pe cale sa se implineasca: cetatea Aradului va intra in circuital civil si va fi (re)data Aradului si aradenilor. 
Este o sansa unica, de o importanta deosebita, care poate determina o crestere exponentiala a turismului local. 
Daca cei care au adus-o (practic) inapoi reusesc sa-i dea un curs firesc, Aradul se poate transforma radical si sa devina, dintr-un oras de tranzit (din punctul de vedere al turismului), intr-o localitate destinatie. 
Pentru aceasta va trebui mult - multa munca si un proiect de viitor, de o viziune cu adevarat revolutionara.
Dupa ce au batut pasul pe loc aproape patru ani de zile, oficialii de la Bucuresti, din cadrul Ministerului Apararii Nationale, au armat in sfarsit bratele si, in pas alergator, au acceptat cedarea teritoriului ocupat in mijlocul orasului de catre Batalionul 191 Infanterie.
Demersurile initiate inca de la inceputul anilor '90 de autoritatile locale aradene si-au gasit finalitatea zilele trecute, cand reprezentantii MApN si-au dat acordul, prin semnarea unui protocol, pentru mutarea trupelor cantonate in Cetatea Aradului la Radna si pentru reconversia civila a constructiei.
Fortificatia nu este nici pe departe una oarecare, fiind ridicata intre 1763 si 1783, din ordinul Mariei Tereza, dupa un plan de tip Vauban. 
La ora actuala, cetatea Aradului este a doua fortificatie Vauban din Europa ca si grad de conservare si, in mod normal, ar putea fi o atractie turistica importanta pentru oras.
Primaria spera ca, dupa ce va fi obtinut cetatea, sa reuseasca si includerea acesteia pe lista UNESCO a imobilelor apartinand Patrimoniului Cultural Mondial, fapt care ar permite accesul la finantari externe. 
Idee laudabila, care, daca s-ar materializa, ar garanta probabil un viitor frumos batranei cetati a Aradului. 
In acest sens, primarul Gheorghe Falca a acceptat oferta de colaborare venita din partea Biroului de Arhitectura Pascucci din localitatea italiana Chieti, in speta a arhitectului Giampiero Pascucci, care si-a oferit serviciile in scopul atragerii de fonduri externe pentru restaurarea, valorificarea si conversia Cetatii, cat si pentru coordonarea proiectului de executie. 
Propunerea a fost acceptata de edilul-sef, care a hotarat imputernicirea Biroului de Arhitectura Pascucci in sa pregateasca documentatia necesara pentru accesarea fondurilor in vederea realizarii proiectului de restaurare si conversie a Cetatii Aradului. 
In cazul obtinerii finantarii, mandatul urmeaza sa fie extins si asupra coordonarii generale a investitiei, in colaborare cu Agentia de Promovare si Dezvoltare a judetului Arad (ADAR).
Pana la realizarea acestui proiect, primaria trebuie sa aloce insa aproximativ 200 de miliarde de lei vechi din buget, bani pe care a convenit sa li directioneze catre lucrarile de reabilitare la imobilul din Radna unde urmeaza sa fie mutat Batalionul din cetate, precum si pentru cheltuielile efective de transfer a bunurilor apartinand unitatii militare. 

Calin Ghinaciu & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Circulatie oprita

Pe strada Voinicilor au inceput lucrarile de reabilitareCirculatia rutiera intre strada Digului si Renasterii din cartierul Micalaca a fost inchisa din cauza unor lucrari de modernizare a zonei. 
Lucrarile vor dura mai multe luni si se desfasoara pe tronsoane pentru a nu ingreuna, prea mult circulatia. 
Modernizarea zonei include pe langa amenajarea drumurilor si a unor parcari, si refacerea retelelor tehnico-utilitare –apa, canal menajer si pluvial, gaze naturale, iluminat public si telefonie. 
Investita anuntata de administratia locala de mai bine de un an va costa 100 de miliarde de lei si va pune capat problemelor semnalate in aceasta zona.
Traficul greu spre Timisoara se va desfasura pe durata lucrarilor dinspre drumul national, pe Calea Radnei, pe strada Renasterii,Voinicilor, bulevardul Titulescu spre podul peste Mures. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Dupa majorarea punctului de pensie, nu toti pensionarii au primit pensii mai mari

Directoarea Casei de Pensii - Vasil Mihaela explica modul de calculare a punctului de pensiePotrivit Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2006, incepand cu data de 1 ianuarie valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 295,56 RON la 323,10 RON, respectiv cu circa 9,3 la suta.
Avand in vedere rezultatele procesului de recalculare din 2005, respectiv ca nu toate pensiile au cunoscut o crestere a cuantumului, efectele noii valori a punctului de pensie asupra punctajului rezultat in urma recalcularii sunt diferite.
Obisnuiti cu traditionala indexare, afland – inca de la sfarsitul anului trecut – de majorarea valorii punctului de pensie, pensionarii asteptau, cu totii, o crestere corespunzatoare a pensiei.
Odata incasate pensiile pe luna ianuarie 2006, nelamuririle nu au intarziat sa apara.
Intrucat intreaga filozofie pe care este structurat acum modul de calcul si de revalorizare a pensiilor este centrata pe conceptul de punctaj mediu anual, trebuia realizata transformarea in puncte a tuturor pensiilor stabilite potrivit legislatiei anterioare, astfel incat pentru toti cei aflati in plata in sistemul public de pensii, sa existe elementele necesare aplicarii formulei prevazute de lege, respectiv cuantumul pensiei este echivalentul punctajului mediu anual inmultit cu valoarea punctului de pensie.
Noua valoare a punctului de pensie se aplica la punctajul mediu anual recalculat, care poate fi mai mare, egal sau mai mic decat cel aflat in plata anterior.
Efectele acestei operatiuni constau, dupa caz, cresterea cuantumului pensiei sau mentinerea aceluiasi cuantum.
"Datorita formulei de calcul, procentul de crestere de 9,3 la suta nu se regaseste insa integral in toate cresterile inregistrate. Astfel se explica de ce unele persoane au primit in luna ianuarie pensii mai mari decat in decembrie, dar cresterea nu a reprezentat, procentual, 9,3 la suta. Este cazul persoanelor al caror punctaj recalculat a fost diminuat nesemnificativ si care in 2007 vor resimti efectele aplicarii integrale a valorii actualizate a punctului de pensie", ne-a explicat Mihaela Vasil, director executiv al Casei de Pensii.
In alte situatii, punctajul mediu anual recalculat a fost diminuat semnificativ.
Prin majorarea acestui punctaj cu 9,3 la suta se obtine, in continuare, un cuantum al pensiei inferior celui aflat in plata.
In acest caz, pensiile nu vor inregistra nici o crestere pana cand punctajele medii anuale, astfel majorate, inmultite cu valoarea punctului de pensie va determina un cuantum egal sau mai mare decat cel aflat in plata.

A. R. B.- Observator

  • Corijenti la examenul pentru permisul de conducere!

Scolile de soferi sunt tot mai mult solicitateAradenii au dificultati la obtinerea permisului de conducere.
Cel putin asa spun statisticile Serviciului Public al Permiselor de Conducere.
In luna ianuarie a acestui an, dintre cei 1466 de candidati programati la examenul pentru obtinerea dreptului de a sofa au fost declarati admise numai 419 persoane (dintre care 85 soferi profesionisti).
Adica nici 30%!
Un numar de 762 de candidati au fost respinsi.
In aceeasi perioada, au fost editate 672 de permise de conducere, dintre care 644 pentru persoane care au dobandit pentru prima oara dreptul de a conduce.
Alarmati de pregatirea teoretica si practica precara a candidatilor, politistii au verificat doua scoli de soferi, la una dintre ele facandu-se propunerea de retragere a autorizatiei de functionare.
Politistii sustin ca exigenta lor este motivata si de numarul foarte mare de accidente care se produc in judetul Arad, unde media nationala de mortalitate pe sosele este depasita cu mult.

Andrei Ando - Observator

  • Tratament si odihna, la poalele Muntilor Codru-Moma, in 2006: Bilete de tratament, pentru "Parcul" din Moneasa

Hotelul Parc din Moneasa intra si in circuitul de tratamente pentru pensionariO veste buna pentru aradeni, atat pentru pensionari, cat si pentru angajati, ne-a parvenit la redactie zilele trecute.
Astfel, in judetul nostru, mai precis in statiunea Moneasa, pe langa cele 120 de bilete de tratament/pe serie, aprobate de catre Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, pentru Hotelul Codru-Moma (unitate turistica si de tratament, aflata in proprietatea si subordinea Casei Nationale de Pensii), de curand si Hotelul Parc (apatinand firmei Gastrotur din Arad) a primit, in urma unei licitatii, o cota anuala de astfel de bilete de tratament.
"Hotelul Parc, din statiunea Moneasa, ofera aradenilor, prin Casa Judeteana de Pensii, 48 de bilete de tratament, pe serie de 18 zile, incepand cu data de 10 februarie. Biletele se pot obtine de la Casa Judeteana de Pensii Arad, si au dreptul la cumpararea acestor bilete atat pensionarii, cat si asiguratii care si-au platit asigurarile sociale. Sigur ca aceste bilete se pot cumpara in conditiile respectarii legislatiei in vigoare" - ne-a declarat Teo Morar, managerul SC Gastrotur SRL Arad, administratorul Hotelului Parc si a bazei de tratament de acolo.
Pretul unui astfel de bilet, stabilit de catre Casa Nationala de Pensii, este de 872 de RON (8.720.000 lei vechi), iar la nivelul tarii sunt disponibile, pentru anul 2006, 285.633 de bilete.
"Este bine de stiut faptul ca modalitatea de achitare a biletului de tratament este urmatoarea: pensionarii platesc jumatate din valoarea pensiei, indiferent de cuantumul acesteia. Asiguratii care au un salariu mai mic decat salariul mediu pe economie, aproximativ 8,6 milioane de lei, achita 50% din valoarea biletului, iar asiguratii care au un salariu mai mare decat salariul mediu pe economie, platesc valoarea integrala a biletului" - ne-a mai spus Teo Morar.

Romulus Dubat - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]