Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 11martie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradenii isi vor calcula singuri sansele pe care le au la blocurile ANL!

In scurt timp noi blocuri de locuinte vor sta la dispozitia aradenilor - Virtual Arad News (c)2006In scurt timp cateva zeci de apartamente vor sta la dispozitia aradenilor. 
Este vorba de apartamentele din cele trei blocuri ANL, din Micalaca zona 300 (langa Gemi Center) care sunt acum in faza finala de constructie si care vor fi inchiriate aradenilor conform unor criterii asemanatoare cu cele din trecut. 
Primarul Gheorghe Falca s-a aratat ieri increzator in faptul ca blocurile in cauza vor fi finalizate si vor fi predate Primariei, institutie care va trebui sa decida cine se va muta in apartamentele de aici si cine nu. 
Lista cu solicitantii de imobile este una extrem de lunga, asa ca Municipalitatea va trebui sa gestioneze cat se poate de bine aceasta problema. 
In fapt, ieri, edilul local ne-a destainuit faptul ca are de gand sa schimbe cateva dintre datele tehnice care vor sta la baza atribuirii apartamentelor din Micalaca tocmai pentru a nu exista contestatari, asa cum s-a intamplat in trecut. 
Primarul sustine ca la momentul la care se va derula procedura de achizitie nu Primaria va fi cea care va calcula punctajul celor care si-au depus dosarul pentru blocurile ANL, ci tocmai cei care spera sa se mute in apartamentele din Micalaca. 
"Noi vom face publice in mass-media doar criteriile in baza carora vor fi atribuite apartamentele. Fiecare dintre solicitanti va veni cu punctajul calculat de acasa iar noi ii vom chema la verificat pe cei care au punctajul cel mai mare. Asa nimeni nu ne va putea acuza de partipriuri. Ne vom limita la verificarea documentatiei cerute la dosar si la verificarea modului in care si-au calculat punctajul ", ne-a declarat ieri Gheorghe Falca.
Edilul local a punctat si faptul ca inca criteriile in baza carora se va face atribuirea apartamentelor din blocurile ANL nu au fost stabilite. 
In trecut, unul dintre cele mai importante criterii (pe langa conditia sine-qua-non legata de varsta), era suprafata de locuit de care dispune la acel moment solicitantul. 
Studiile superioare aduceau puncte substantiale celor care sperau sa stea in contul unei chirii modice in blocurile ANL.

Adriana Barbu - Observator

  • Se cauta explicatii pentru rezultatele de la Testele Nationale

Inspectorul general Marius Gondor raspunde Presei despre rezultatele testelor nationale"Cauzele acestor rezultate trebuie cautate la nivelul intregii societati" - Interviu cu Marius Gondor, seful ISJ Arad
In urma notelor pe care le-au obtinut la cele doua probe din cadrul simularii Testelor Nationale, atat la Iimba si literatura romana, cat si la matematica, elevii au demonstrat o lipsa totala de nepasare pentru aceasta. Pentru a afla care ar putea fi cauzele ce au dus la aceste rezultate deloc imbucuratoare, am dorit sa aflam concluzia si pozitia Inspectoratului Scolar Judetean Arad. Pentru aceasta, am stat de vorba cu inspectorul general al ISJ Arad, d-1 Marius Gondor.
- Ce parere aveti de rezultatele proaste pe care le-au obtinut elevii ce au fost prezenti la probele de simulare a Testelor Nationale, atat la romana, cat si la matematica?
- Anul acesta a fost prima data cand simularea s-a desfasurat la toate cele 4 probe de examinare, cu limba materna inclusiv. In primul rand, noi am dorit sa obisnuim copiii cu proba de examen. In ceea ce priveste rezultatele obtinute, acestea nu pot dovedi nivelul lor de pregatire. Intrucat simularea nu este obligatorie si nu a cuprins intregul numar de elevi ce urmeaza sa sustina examenele, notele obtinute de catre cei prezenti nu pot dovedi nivelul real de pregatire al tuturor elevilor de clasa a VIII-a.
- Totusi, cu toate ca simularea nu este neaparat un etalon, prestatia elevilor prezenti nu a fost una favorabila. De altfel situatia din judet este la fel cu cea din toata tara. Care ar fi cauza?
- Cauzele pot fi multiple. Elevii nu au ajuns sa finalizeze recapitularea materiei, acest lucru fiind una dintre cauzele ce a contribuit la obtinerea unor astfel de rezultate. Insa acestea sunt legate si de seriozitatea lor.
- In ceea ce priveste seriozitatea, credeti ca e vorba doar de neseriozitatea elevilor?
- Haideti sa nu dramatizam. Fiecare scoala care a avut copii in examenul de simulare, va trimite situatia notelor de la clasa, pentru a fi comparata. Se va analiza si modul in care s-au implicat cadrele didactice in organizarea examenului. Atunci se vor lua masuri.
- Concret, cum veti actiona?
- Fiecare scoala va trebui sa ia masuri in ceea ce priveste determinarea elevilor de a invata mai mult. De asemenea, cu aceste rezultate si parintii vor sti ce masuri sa adopte pentru a capacita elevii in actul de invatare. La nivelul judetului, noi vom impulsiona marirea numarului de ore pentru pregatirea suplimentara a elevilor si pentru a-i obisnui cu tipul examenului de capacitate. In ceea ce priveste partea administrativa dorim sa inasprim masurile de evitare a fraudelor in timpul examenului real. Cauzele acestor rezultate trebuie cautate la nivelul intregii societati, vina rasfrangandu-se deopotriva intre elevi, profesori, parinti si societate. Sunt optimist si sunt convins ca cu totul alta va fi atat implicarea elevilor pentru examenul real pe care il vor sustine, cat si a rezultatelor finale. 

Anca Nan - Agenda zilei

  • Reglementari pentru posesorii de utilaje agricole

Utilajele agricole vor trebui sa corespunda din punct de vedere tehnic - Virtual Arad News (c)2006Deputatul conservator Cornelia Ardelean a depus o interpelare primului ministru prin care solicita modificarea unor articole dintr-o ordonanta de urgenta. 
Concret este vorba de actul prin care posesorii de utilaje agricole sunt obligati sa incheie asigurari obligatorii si sa aiba la zi inspectia tehnica, altfel masinile vor fi radiate 
Romania trebuie sa se alinieze reglementarilor uniunii europene, dar timpul prevazut de ordonanta respectiva este prea scurt pentru a fi posibil acest lucru. 
De aceea Cornelia Ardelean propune modificarea acestui termen. 
Reglementarile uniunii europene cer ca tractoarele, combinele agricole si alte utilaje de acest gen sa aiba obligatoriu la zi efectuata inspectia tehnica si sa aiba asigurare obligatorie. 
Conform noii ordonante de urgenta, cei care nu vor face aceste demersuri in timp util se vor trezi cu respectivele utilaje radiate. 
Multa lume insa nu cunoaste aceste reglementari. 
Deputatul aradean a propus ca termenul la care sa expire inspectiile tehnice sa fie 1 octombrie, nu 1 aprilie, astfel incat posesorii utilajelor sa aibe timp sa intre in legalitate. 
De asemenea, Cornelia Ardelean spune ca va solicita ca inspectiile tehnice ale vehiculelor producatorilor agricoli din zona rurala sa fie efectuate la domiciliile acestora, prin deplasarea unor echipe din partea  RAR. 
Mai mult, ea va cere ca asigurarea obligatorie pentru utilajele agricole sa poata fi achitata doar pentru lunile de functionare efectiva a acestora.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • De ce numim Piata Romana "La Boul Rosu" ?

Aradenii cunosc si in prezent Piata Arenei ca zona "Boul Rosu" - Virtual Arad News (c)2006Inainte de toate ar trebui sa ne intrebam cand a aparut hanul "La Boul Rosu" si cand si-a incetat existenta?
Fosta piata a Arenei, numita ulterior piata Romana, avusese caracteristicile unui sens giratoriu inca de pe vremea ocupatiei otomane.
Calatorul Evliya Celebi descria cat de vestit era targul de la poarta Oradiei, in secolul al XVI-lea.
El se afla pe locul acestei pieti, astazi patrate.
De aici pana la valul de pamant cu sant al cetatii otomane trebuie sa fi fost o distanta de maximum 300 de metri, cat bataia eficienta a unei sageti.
Poarta Oradiei, situata in spatele valului de pamant, se afla pe Calea Romanilor, la jumatatea distantei fata de cele doua bastioane nordice ale fortificatiei otomane.
Strada Mucius Scaevola o marginea la apus.
Iar continuarea acestei strazi forma latura vestica a vechiului obor de cornute mici – hrana traditionala a levantinilor crestini, dar si a musulmanilor.
Si acum sa ne imaginam cum au fost biciuiti boii folositi pentru tractiune la demolarea cetatii otomane in vara anului 1700, in conformitate cu tratatul de pace turco-austriac din 1699.
Poate pana la sange. Momentul era epocal.
Noua stapanire militara imperiala crestina lasase valul de pamant chiar si dupa ce a reconstruit asa numita Cetate Veche.
Tot cu vite mari, destinate pentru tractiune. Alaturi de boi s-au inmultit si caii.
Nici Cetatea Veche nu mai corespundea progreselor in domeniul fortificatiilor militare.
Asa ca, in anul 1783, pentru a asigura malul banatean al raului Mures, se construieste actuala Cetate, in bucla Muresului.
Locul vechii cetati a fost nivelat. Pe locul ei s-au extins schelele de acostare la mal a saicilor si plutelor.
Alaturi de ele s-au inmultit abatoarele si gaterele. Iar vechile drumuri ale cornutelor au fost intretaiate de carausi cu cotigile sau carutele lor.
Hanul din apropiere se nascuse. Numele-i era firesc sa fi fost inspirat de la privelistea jupuirii boilor in abatoare pentru tabacariile din apropiere.
Una dintre acestea s-a transformat in manufactura, datorita primirii "privilegiului de fabrica" ("fabrique Privilegium") pentru productia de piele.
Intreprinzatorul era comerciantul evreu, de origine vieneza, Iozef Winkler.
O harta austriaca de dupa 1783 ii indica locul acestei "Leder Fabrik": la capatul drumului de acces la vechiul pod de lemn al cetatii, in aval, dincolo de stadionul "Gloria".
Aproape de hanul "Boul Rosu", situat in fata actualei statii de tramvai, pe locul pravaliilor atat de cautate in aceasta mare intersectie a orasului nostru.

Prof. Dan Demsea - Adevarul

  • Trasee turistice - Cetatea Deznei

Cetatea Deznei este un cunoscut obiectiv turistic al AraduluiUnul dintre cele mai importante monumente existente in judetul Arad este cetatea Deznei.
Se afla pe un traseu turistic important, pe soseaua ce leaga Aradul de Moneasa.
Cetatea - monument istoric - se afla pe dealul Ozoiu.
Dupa Ladislau Nagy de Peretcseny-(1817) numele cetatii Dezna, deriva din Decebal.
In tot cazul cetatea a fost ridicata in secolul XIII pe ruinele unei fortificatii a populatiei romanesti autohtone.
Ea era centrul unei formatiuni politice locale, respectiv a unui cnezat romanesc.
Importanta cetatii creste in secolul XVI-lea, dupa pierderea cetatii Ineului, cand incepe sa faca parte din sistemul de aparare antiotoman, din vestul Transilavniei.
Prin pozitia ei excelenta, cetatea a dominat toata regiunea inconjuratoare.
Ea dispunea de un puternic bastion principal, locuinte pentru castelan, respectiv conducatorul cnezatului, pentru ostasi si adapost pentru locuitori retrasi in fata amenintarii otomanilor.
Cetatea avea un sistem de aparare din ziduri putemice pe mai multe randuri.
Pierduta in 1574 si recucerita de ardeleni in 1596, cetatea Deznei este data de Mihai Viteazul, unui aliat, capitanului Gaspar Kornis, care usureaza trecerea domnitorului de la Ineu, in drum spre Praga.
Intre 1658-1693 este stapanita de turci, dar la acea data cetatea era in stare de ruina.
O legenda spune ca turcii ar fi strans in cetate un mare numar de fete pentru a fi trimise in haremurile pasalelor.
Una din ele s-a furisat pana in depozitul de pulbere pe care l-a aruncat in aer, pentru a nu pati rusinea de a fi trimisa pentru satisfacerea placerilor otomanilor.
Cercetari mai recente nu exclud aceasta legenda pastrata in memoria locuitorilor dupa care ele au scapat prin moarte de rusinea robiei.
Astazi din maretia cetatii de alta data se mai pastreaza trei fragmente de zid, dar se distinge conturul cetatii, curtea interioara si santurile de aparare.
Vizitatorul de astazi poate poposi la poalele cetatii intr-un elegant restaurant construit in stil traditional, cu o bucatarie din cele mai alese -"Hanul Dezna".

S.A. - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]