Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 13 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Oferta tare: inca o centura si doua poduri peste Mures in Arad

Primarul Gheorghe Falca a prezentat noi proiecte aflate in pregatireAradul Nou si Vladimirescu, legate printr-o centura si un pod
A scos asul din maneca doar dupa ce a stiut ca va da lovitura cu el. 
Este vorba de primarul Aradului, Gheorghe Falca, care a lucrat in secret la un proiect; proiect pe care l-a anuntat doar ieri, dupa ce a avut garantia ca pentru realizarea lui va avea parte de sprijinul Ministerului Transporturilor. 
Potrivit edilului local, Ministerul Transporturilor are in pregatire mai multe proiecte de reabilitare si modernizare a infrastructurii rutiere, trei dintre acestea fiind legate de Arad. 
Inainte era vorba de doar doua proiecte: tronsonul de autostrada Arad- Timisoara, cu centura sa ocolitoare a municipiului, si tronsonul Arad-Nadlac. 
Acum, insa, pe lista, dupa un lobby puternic, si-a facut loc si un alt proiect de anvergura: o noua centura pe tronsonul Aradul Nou – Vladimirescu. 
Daca proiectele de mai sus vor fi realizate (centura aflata in lucru acum are rolul de completa imaginea infrastructurii rutiere a orasului), atunci Arad va deveni primul oras care va avea un inel circular compus din autostrazi si centuri. 
"Interventiile noastre in cadrul Ministerului Transporturilor au dat roade. In momentul in care aceste proiecte vor fi finalizate, Aradul va fi singurul oras care va avea un inel circular compus din autostrazi si centuri", a punctat ieri Gheorghe Falca.
Mai exact, obiectivele identificate de minister pentru Arad in 2006 vizeaza, printre altele, elaborarea de studii de prefezabilitate si fezabilitate pentru aceasta noua centura a Aradului ce va face legatura intre Aradul Nou si Vladimirescu si care, pentru ca presupune si construirea unui pod peste Mures, va avea nevoie pentru realizarea ei de peste 15 milioane de euro. 
Mai apoi, ministerul vrea pe 2006 elaborarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Arad-Timisoara si pentru varianta de ocolire a municipiului. 
Lucrarea se intinde pe 49 de km, presupune construirea unui nou pod peste Mures (altul decat cel de mai sus) si implica costuri de 270 de milioane euro. 
Ca de final, tot pentru acest an, ministerul si-a propus intocmirea proiectului tehnic la nivel de detalii de executie si pregatirea documentatiei de licitatie pentru tronsonul de autostrada Arad-Nadlac, ce se va intinde pe 38 de km.
"Era un proiect foarte greu, care necesita inca un pod peste Mures si de aceea nu l-am facut public pana nu am obtinut cateva certitudini. Vom avea insa, odata cu el, centuri peste tot si autostrazi. Dar si un pod nou peste Mures in stanga, spre vest, si alt pod nou peste Mures, in dreapta, spre est", si-a detaliat Gheorghe Falca proiectul.
Debutul marilor lucrari, undeva prin 2008
Cat despre termenul de incepere a lucrarilor la aceste proiecte ambitioase, primarul sustine ca, desi autostrada spre Timisoara a fost stabilita sa inceapa in toamna lui 2007, lucrarile efective (dincolo de organizarea de santier) vor demara, cel mai probabil, in primavara lui 2008. 
In ce priveste noua centura, studiile vor fi finalizate in 8-10 luni, dupa care vor urma atragerea banilor si demararea proiectului tehnic.
Un singur lucru il ingrijoreaza pe edilul local: sa nu se schimbe in viitor guvernarea, iar cea noua sa nu mai considere prioritare aceste proiecte. 
Precedente exista.

Adriana Barbu - Observator

  • Greva la Garda Financiara

Comisarii Garzii Financiare in greva de avertismentComisarii avertizeaza ca daca nu se va aproba statutul, vor extinde protestul
Comisarii Garzii Financiare au fost, ieri, intre orele 8.30-10.30, in greva. 
Daca de data aceasta a fost vorba doar de un avertisment, incepand cu ziua de joi, in conditiile in care revendicarile nu vor fi rezolvate, se anunta inceperea grevei propriu-zise. 
Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) solicita autoritatilor centrale sa se asigure protectia angajatilor institutiei in activitatea specifica de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, dotarea necesara pentru exercitarea sarcinilor de serviciu si plata orelor suplimentare.
"Ceea ce solicitam este doar aprobarea statutului special al comisarilor din garda, prevazut OUG 91/2003. 
In acest statut sunt reglementate drepturile si obligatiile specifice, plata orelor suplimentare (pentru ca noi efectuam controale si sambata, si duminica, in timpul sarbatorilor pe pe timp de noapte), protectia comisarilor in actiunile intreprinse noaptea",
a declarat Eugen Stanean, liderul sindicatului comisarilor din Garda Financiara Arad.
Fara ore suplimentare...
Acesta afirma ca s-a ajuns pana acolo incat cei care pleaca in con se deplaseaza cu masinile proprii iar benzina este decontata doar uneori. 
"Cand avem actiuni, mergem cu masinile personale, pentru ca Daciile din dotare au ajuns pe butuci. Sunt din 1991 si ar fi trebuit casate de mult, dar nu s-a facut acest lucru pentru ca s-ar fi impus inlocuirea lor. In ultima vreme, noapte de noapte suntem pe teren, pentru combaterea traficului de tigari si produse accizabile, fara ca aceste actiuni sa fie platite", a mai spus Stanean.
Pe intreaga perioada de derulare a conflictului de munca, comisarii, membrii ai SNFP, nu vor mai desfasura activitati impuse de autoritate in afara orelor de program, pana cand nu li se va aproba statutul. 
"Necesitatea rezolvarii revendicarilor prezentate de SNFP, reprezinta o conditie de baza, in ceea ce priveste asigurarea cadrului legal de desfasurare a activitatilor specifice acestei institutii, cu efect pozitiv asupra intaririi capacitatii institutionale, in prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale", se arata intr-un comunicat trimis la redactie de S.N.F.P.

Lucian Serban - Adevarul

  • Lucrarile si de modenizare a retelelor de apa potabila au inceput si la Pecica

Primarul din Pecica prezinta lucrarile ce se vor realiza in cadrul programului SamtidInvestitia se ridica la aproape 2 milioane de euro
Ieri, la ora 10, a avut loc predarea amplasamentului lucrarilor realizate in orasul Pecica, in cadrul Programului Samtid. 
La eveniment au participat presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula si sefii de institutii deconcentrate implicate in acest proiect.
Orasul Pecica a fost inclus in programul Samtid dupa ce Sebis si Ineu s-au retras. 
Dupa o perioada de aseptare de cateva luni de zile, timp in care o comisie de specialitate din Bucuresti a analizat oportunitatea includerii Pecicai in proiect, in anul 2005 au aflat ca sunt acceptati. 
"Ca o consecinta a acestui fapt, in cateva luni am fost obligati sa pregatim documentatia pe care alte orase au avut doi ani la dispozitie sa o pregateasca. Ne-am incadrat insa in timp, iar astazi suntem foarte aproape de a demara lucrarile. Pentru Pecica, Programul Samtid inseamna reabilitarea sistemului existent de distributie a apei potabile, si modernizarea Uzinei de Apa. Acest program vine sa rezolve problemele din reteaua existenta, ca sa se poata asigura extinderea retelei de apa pe tot orasul" , a declarat primarul orasului Pecica, Iustin Cionca.
Programul Samtid va duce la ridicarea standardului de viata; crearea de noi locuri de munca; imbunatatirea calitatii mediului; indeplinirea criteriilor existente la nivelul tarilor europene dezvoltate; atingerea parametrilor minimali de functionalitate social-economica precum si asigurarea alimentarii optime cu apa a folosintelor.
In cadrul Programului Samtid sunt prevazute lucrari de reabilitare, modernizare, si dotare cu instalatii hidraulice si echipamente performante. 
De asemenea, la Uzina de Apa se va reabilita statia de tratare, reducand la minim cantitatile de fier si mangan.
Se va reechipa Uzina de Apa cu instalatii hidraulice noi de tratament si pompare, ceea ce va duce la asigurarea debitului si presiunii cerute, reducerea costurilor de exploatare. 
Inmagazinarea se va face prin realizarea unui rezervor (V -500 mc) prin care se asigura un volum de compensare orara corespunzator si rezerva de incendiu. 
Se vor inlocui 12 km de retea din azbociment care va rezolva problema extinderilor viitoare de retele de distributie.
Vor fi inlocuite conductele existente, bransamentele, armaturile si astfel se va reduce consumul de apa si va creste calitatea apei la beneficiar. 
Pentru administratia locala, demararea Programului Samtid inseamna posibilitatea de a accesa alte fonduri de finantare pentru extinderea retelei existente de apa potabila. 
Practic, cu actuala capacitate de la Uzina de Apa eram in imposibilitatea de a extinde reteaua, pentru ca nu mai aveam presiunea si calitatea necesara a apei potabile, a mai subliniat Iustin Cionca.
Pe de alta parte presedintele CJA, Iosif Matula a precizat ca valoarea totala a proiectului este de 1,8 milioane de euro, din care 50% este finantare nereambrusabila, iar cealalta jumatate este un credit care se plateste prin redeventa si nu afecteaza Consiliui Local. 
Consiliul Local al Orasului Pecica a alocat suma de patru miliarde de lei pentru cheltuielile neeligibile, dar costul total al proiectului este in parte nerambursabil, iar o parte se plateste din redeventa pe care operatorul regional o va vira bugetului Orasului Pecica.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Obiective turistice de week-end: Parcul Natural Lunca Muresului

Excursiile turistice in Lunca Muresului lasa impresii inegalabilePentru instituirea regimului de arie protejata, primii pasi au fost realizati in anii 1970 cand s-a cercetat zona Prundul Mare de catre un grup plin de entuziasm alcatuit printre al\ii de Ioan Moldovan, Andras Libus si Aurel Ardelean.
Atunci s-au declarat 91,2 ha din Prundul Mare ca rezervatie naturala, urmarind a se proteja populatia de starci cenusii care cuibareau acolo.
Mai tarziu, prin anii 1988, 12,000 ha din aceasta zona a fost declarata ca Zona de Importanta Avifaunistica.
Agentia de Protectie a Mediului si Directia Silvica Arad au continuat initiativa de protejare iar in anul 2005 a fost declarat, printr-o hotarare de guvern, Parcul Natural Lunca Muresului.
Anul acesta, zona a fost desemnata pentru includerea in lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanta Internationala.
Destinatie de week-end
Parcul natural Lunca Muresului este constituit in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures pana la granita cu Ungaria, pe o suprafaja de 17,166 ha, din care cea mai mare parte este acoperita de padure.
Este delimitat de digurile situate pe ambele maluri sau de terasele inalte din zona Pecica - Semlac sau Felnac - Sampetru German.
In Lunca Muresului se vor putea vizita si insulele de pe rau Parcul natural cuprinde patru rezervatii naturale: "Padurea Cenad"-310,5 ha; "Insula Mare Cenad" - 3,0 ha; "Insulele Igris" - 3,0 ha si "Prundul Mare" - 654,9 ha, din care primele trei sunt recunoscute la nivel national ca arii protejate.
Ce va ofera parcul?
Administratia Parcului Natural Lunca Muresului promoveaza o serie de activitati turistice cu caracter ecologic, astfel incat impactul asupra mediului sa fie cat mai redus.
Va vom prezenta cateva dintre acestea.
O prima "distractie" ar fi excursiile pe Mures cu ambarcatiuni usoare de tip caiac-canoe ce pot fi inchiriate de la sediul administratiei din Arad, sau de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad.
Sau ar putea fi plimbarile cu bicicleta pe traseul Ceala, Arad - Pecica, prin padure si Arad - Pecica - Sampetru German  Cenad, ultimul strabatand tot parcul de la est spre vest. 
Totodata, ar putea fi vizionarea mamiferelor mari in libertate din Observatorul Prundul Mare si a pasarilor din Observatorul Bezdin. 
Accesul se face contra cost, dar observatorul poate fi folosit in orice conditii de temperatura. 
Inaugurarea observatorului ornitologic de la Bezdin ofera posibilitatea studierii faunei De asemenea, turistii pot opta pentru plimbari cu barca cu motor in amonte si in aval, pe Raul Mures, insotiti de ghid, cu posibilitatea debarcarii pe insule si vizitarea acestora. 
Traseele tematice includ Balta cu Nuferi, arborete naturale de lunca, manastinle Hodos, Bodrog si Bezdin sau siturile arheologice, rezervatiile naturale din parc etc.
Tarife
Iata si cateva costuri pe care trebuie sa le suportati: O barca poate fi inchiriata de catre adulti la preful de 1.5 euro pentru o jumatate de ora, 3.5 euro pentru o ora, 6 euro pentru 2 ore, 12 euro pentru 4 ore. 
Pentru copii, o barca este 1 euro pentru o jumatate de ora, 2 euro pentru o ora, 3 euro pentru 2 ore, 6 euro pentru 4 ore.
Pentru pachetul turistic de sase ore ce include: deplasare cu masina pe traseul Arad - zona Bezdin (30 minute), vizitarea baltii cu nuferi, traseu tematic prin padure pana la Mures (1 ora), deplasarea cu barca spre Pecica, debarcarea pe o insula si vizitarea ei, intarcerea spre locul de imbarcare, deplasarea la Observatorul Prundul Mare, urmarirea animalelor salbatice si intoarcerea la masina, tariful difera in functie de numarul turistilor. 
Astfel, pentru un turist tariful este de 51 de euro, pentru doi - 35 de euro, trei - 30 de euro, patru - 28 de euro, 5 - 29 euro etc.
Urmarirea animalelor salbatice din observator costa 15 euro pe zi de persoana, iar excursia cu ghid autorizat costa 22 de euro pentru un grup de trei turisti plus cate trei euro pentru fiecare turist in plus.
Parcul Natural Lunca Muresului constituie un loc minunat atat pentru relaxare cat si pentru explorarea necunoscutului. 
Este un cadru desavarsit pentru iubitorii naturii si a minunatiilor ei, constituind intotdeauna un loc propice evadarii din spatiul aglomerat si poluat al orasului, chiar si numai pentru cateva ore.

Simina Roz - Agenda zilei

  • "Zilele Monesei" - o manifestare internationala - Interviu cu Terente Condea, primarul localitatii Moneasa
Primarul Terentie Condea face o invitatie pentru participarea la "Zilele Monesei"

- Ce surprize le pregatiti aradenilor care vor fi prezenti la zilele Monesei?
- Programul forte se va desfasura incepand de sambata si se va incheia duminica, in jurul orelor amiezii. Surprizele vor fi oferite la fata locului, in mod direct. Cu toate acestea va pot spune ca le-am pregatit oaspetilor nostri o ambianta specifica zonei.
- Asteptati si turisti din alte judete?
- Da, asteptam turisti si din judetele limitrofe, care au inceput sa vina deja. Sunt turisti chiar si din Timisoara si din Bihor. Speram ca aradenii sa vina in numar mare la aceste serbari pentru ca ii asteptam cu bratele deschise.
- Vor lua parte la manifestari si turisti straini?
- Noi dorim sa transformam acest eveniment intr-unul international, nu vrem sa ne limitam la judetul Arad. In acest sens am invitat si participanti din Ungaria, care au sosit deja, si vor pregati un mic spectacol.
- Implica acest eveniment si dezvoltarea infrastructurii in zona Moneasa?
- In momentul de fata derulam un program pentru dezvoltarea turismului in zona Moneasa, fiind un program de infrastructura, in incercarea de a face si mai atractiva statiunea noastra, pentru turisti. Trebuie sa dam viata investitiilor care s-au facut.
- Cum este drumul inspre Moneasa?
- Drumul la Moneasa este reparat si se poate circula fara probleme. Tinand cont de previziunile meteorologice, din care reiese ca vom avea parte de un timp frumos, speram ca toate activitatiile noastre sa se poata desfasura in aer liber, nu in corturi.

A. Gherle & D. Albu-  Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]