Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 21 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • DNA a pus tunurile pe Primaria Arad

Consilierii locali au fost chemati la DNADNA cerceteaza, la Arad, un contract de vanzare- cumparare pentru un teren situat in incinta fostei fabrici de zahar.
Primarul Gheorghe Falca, cei doi viceprimari si consilierii locali aradeni sunt pe lista celor convocati pentru audieri in acest dosar vizand modul in care Primaria a vandut peste cinci hectare de teren cu pretul de 16 euro plus TVA metrul patrat, unei firme care a doua zi a revandut terenul in cauza de trei ori mai scump.
Contractul cu firma Elecon a fost discutat si negociat de o comisie de negociere, a fost dezbatut in comisiile CLM Arad, fiind aprobat prin votul consilierilor.
Prin hotarare a CLA, s-a aprobat procesul verbal de negociere pentru un pret de 16 euro plus TVA metrul patrat pentru o suprafata de teren de peste 52.000 mp.
Tranzactia a starnit unele semne de intrebare, deoarece, in zona, pretul metrului patrat de teren era de aproximativ patru ori mai mare. 
Insa a contat si faptul ca terenul respectiv nu era liber, fiind ocupat de ruina fostei fabrici de zahar, cumparatorul avand de acoperit cheltuieli importante pentru punerea sa in valoare. 
DNA s-a autosesizat dupa ce cazul a aparut in presa
Vanzarea propriu-zisa a terenului a avut loc abia in vara, cand au fost semnate actele, pentru ca, peste doar o zi, Elecon sa revanda terenul catre Plaza Center Timisoara pentru o suma de aproximativ trei ori mai mare decat cea cu care l-a cumparat.
DNA a inceput, ieri, audierile in acest dosar in urma autosesizarii din presa. 
Consilierul local Ovidiu Marian (PD) ne-a declarat ca toti consilierii care au votat pentru contractul de vanzare a terenului au fost convocati in calitate de invinuiti, iar cei ce s-au abtinut sau au votat contra, in calitate de martori.
Audierea a cuprins aspecte legate de modul de lucru in comisiile CLM, de modalitatea de votare in comisii si apoi in plen, in special, a precizat Ovidiu Marian, aspecte tehnice.
"Cand se va termina toata aceasta poveste voi da in judecata institutia sau persoanele vinovate de deschiderea acestui dosar care terfeleste imaginea Consiliului Local al municipiului Arad", a promis Ovidiu Marian.
Din partea Primariei, purtatorul de cuvant, Valer Marginean, a precizat ca este vorba despre o tranzactie derulata in mod legal. 
"Vanzarea terenului aferent s-a facut conform HG 577/2005, care prevede accelerarea privatizarii. Din punct de vedere al Primariei Arad, este o vanzare legala. Pretul este oricum mai bun decat zece euro plus TVA, cu cat s-a vandut inainte cu un an, in 2004, in acelasi perimetru, o alta bucata de teren".
In dosar sunt audiate 32 de persoane, dintre care 23 de consilieri locali, restul fiind directori sau angajati in aparatul Primariei Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Parcam cu plata de marti

Incepand de astazi parcarea se va face pe baniAradenii care isi vor parca masina pe centru vor trebui sa scoata din buzunar, de azi, cate 10 mii de lei pe ora
S-a zis cu boieria. Primaria a hotarat ca a venit momentul sa puna pret pe parcari, dupa ce mai bine de o luna si jumatate a amanat momentul punerii in functiune a sistemului de parcare cu plata Parkar. 
Fara prea mult tam-tam si fara a insista pe acest fapt, ci printr-un simplu comunicat de presa, Primaria ne informeaza ca de astazi platim parcarea pe centrul orasului.
"Incepand cu data de 21 noiembrie 2006 se va pune in aplicare Hotararea Consiliului Local Municipal Arad nr. 249/2006 privind aprobarea «Regulamentului de organizare si functionare a sistemului de parcare cu plata in municipiul Arad». Incepand cu aceasta data, persoanele care utilizeaza spatiul de parcare din municipiul Arad, marcat corespunzator, au obligatia sa-si procure tichet de parcare, respectiv abonament sau rezervare, conform prevederilor hotararii mai sus mentionate", asa suna informarea remisa de Primarie.
O ultima informatie (dincolo de cele de mai sus) precizeaza faptul ca "tichetele de parcare pot fi procurate direct de la parcometre, iar abonamentele si rezervarile, de la sediul Serviciului Administrare Parcari, de pe Bulevardul Revolutiei, nr. 50, dupa urmatorul program: de luni pana vineri – intre 8,30 si 17,30; sambata – intre 8,30 si 12,00"
Atat si nimic mai mult.
Daca ar fi sa ne luam, insa, dupa declaratiile din trecut ale primarului Gheorghe Falca, in primele doua saptamani cei care incalca regulamentul de parcare si uita, de pilda, de faptul ca pentru parcare trebuie sa scoata bani din buzunar, vor fi doar atentionati, amenzile incepand sa curga numai dupa doua saptamani. 
Un lucru e cert: de azi sunt in legalitate doar cei care platesc parcarea. 
Preturile variaza, o ora de parcare costand 10 mii de lei vechi.
Analiza la Prefectura
Prefectul Gavril Popescu nu a atacat in contencios administrativ horararea CLM care a reglementat noul sistem de parcare, desi zvonurile de pe piata vorbeau de faptul ca este posibil ca aceasta sa fie contestata. Popescu ne-a declarat ieri faptul ca cel mai important e modul in care se aplica horararea CLM si ca Prefectura va analiza acest mod la momentul la care parcarea cu plata va fi pusa in aplicare.
Declaratie: "Aradul are nevoie de un sistem de parcare cu plata si e pacat ca nu s-a introdus pana acum acest sistem. Ceea ce vreau sa vad este modul in care se va aplica regulamentul de parcare si acest fapt il vom analiza", prefect Gavril Popescu

Adriana Barbu - Adevarul

  • Curatenie de toamna

A inceput actiunea de curatenie de toamnaAutoritatile locale au demarat curatenia de tomana. 
In cadrul acestei actiuni vor fi amenajate spatiile verzi, strazile vor fi curatate iar gunoaiele vor fi ridicate dupa un program stabilit de primarie pentru fiecare strada in parte. 
Aradenii sunt invitati sa participe la actiunea primariei si sa curete spatiile verzi din fata caselor sau a blocurilor. 
Curatenia de toamna se face cu ajutorul societatilor aflate in subordinea primariei. 
Actiunea a inceput in urma cu cateva zile, iar primele strazi curatate sunt in cartierul Aurel Vlaicu. 
Autoritatile recomanda locuitorilor sa stranga toate deseurile in saci pe care sa-i depoziteze cat mai aproape de centrele de colectare a gunoiului menajer.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Cersetorii impanzesc Aradul

Cersetoria a luat amploare in ultimul timpCersetorii continua sa fie una dintre problemele mari ale municipiului, care nu pare a se solutiona in graba.
In ultima vreme parca din tot mai multi invadeaza strazile orasului.
In centru, si nu numai, la semafoare, in gara, in tramvaie...
Oriunde mergi esti asaltat de acestia...
La prima vedere iti trezesc sentimente de mila profunda, mai ales ca in textele lor fac apel la divinitate si exploateaza la maxim bunatatea oamenilor.
Si atunci cum sa dispara acest fenomen daca, pe langa faptul ca autoritatile nu par a-si lua in serios atributiile, ii mai mcurajam si hoi ?!...
Sunt peste tot...
Milogii se trezesc de dimineata si se indreapta fara graba catre centrul orasului si se infig in locurile cu grija alese si bine impartite.
Ajunsi la destinatie, isi afiseaza chipurile ridate, murdare si balanganindu-si mainile in aer, se pornesc pe strigat. Iar banii incep, din senin, sa curga.
Sunt prezenti intotdeauna in zona Pietei Mihai Viteazul, pe Bulevardul Revolutiei, la gara...
Chipurile lor sunt cunoscute deja de toata lumea.
Unii dintre trecatori se opresc sa le ofere monede, iar altii nici nu ii baga in seama, desi unii dintre ei sunt foarte insistenti.
Strazile din apropierea pietelor sunt cele mai cautate de "oamenii strazii".
Stau insiruiti pe jos sau in picioare, cu cateva monede in palme, implorand mila trecatorilor.
Si multi dintre ei nu pleaca acasa decat la lasarea serii...
Nici din tramvaie nu lipsesc. Urca, privesc in jur, iar dupa ce tramvaiul pleaca din statie isi incep "poezia".
Dupa cantecelul de rigoare si dupa ce bineinteles isi aduna cativa banuti, "scena" este eliberata.
Daca stai de vorba cu ei, fiecare are o poveste de prezentat cu scopul de a trezi mila cetatenilor...
Pe strada Metianu cersetorii sunt peste tot Copii de regula sunt parasiti de mama, batranii sunt parasiti de copii, iar cei de varste medii sunt bolnavi...
Multi dintre acestia sufera si de handicapuri... Reactia calatorilor la acest fenomen este interesanta.
Cei care circula zilnic cu tramvaiul trateaza cu indiferenta cersetorii, insa altii se lasa impresionati si dau bani.
Autoritatile... ignorante
In ultimii ani, cersetoria s-a transformat parca intr-un hobby.
Milogii nici macar nu mai vor sa scape de saracie, ci doar sa-si mentina stilul de viata. Si popularitatea pe strazi.
Cei mai multi dintre acestia practica "meseria" de ani de zile.
Unii dintre cersetorii din Arad castiga, intr-o luna buna, mai mult decat un muncitor calificat.
Cei mai batrani si care au si "avantajul" unui handicap sunt si mai bine "platiti".
Si atunci de ce ar face altceva decat sa stea cu mana intinsa
Mai grav este ca se pare ca nici autoritatile sunt ignorante si nu isi dau interesul sa faca ordine.
Parca s-au plictisit sa-i tot sanctioneze.
Mai ales ca multi dintre milogi au datorii de zeci sau chiar sute de milioane din amenzi acumulate de-a lungul anilor si neachitate.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Tarnova - o comuna mare unde se munceste mult

Primarul comunei Tarnova - Florin Farcasiu este unul din cei mai longevivi primari din judetComuna Tarnova are in componenta sa sase localitati: Tarnova, Agrisu-Mare, Araneag, Draut, Dud si Chier.
Cei aproape sapte mii de locuitori care o populeaza se ocupa, in general, cu activitati agricole sau au preocupari adiacente agriculturii.
Oameni ambitiosi, tarnovenii se simt mereu in competitie cu vecinii lor din comunele invecinate, luadu-le-o inainte in unele domenii.
Deschiderea spre economia de piata, descentralizarea institutiilor locale de dupa 1989 le-a dat posibilitatea locuitorilor din Tarnova sa realizeze lucruri insemnate pentru comuna lor, iar faptul ca primaria este condusa de aceeasi echipa de ani buni, este de bun augur.
Primarul – printre cei mai longevivi din judet
Primarul comunei Tarnova, Florin Farcasiu, se mandreste cu faptul ca este printre cei mai longevivi primari din judetul Arad, avand la activ al cincilea mandat, incepand cu anul 1990.
Pe acea vreme era unul din cei mai tineri primari din tara.
"Tin minte si acum greutatile ce le-am intampinat cu Legea 18 (impartirea pamantului s-a facut pe vechile amplasamente), cu Legea Padurii, cu celelalte legi ce trebuiau aplicate imediat dupa revolutie. Comuna Tarnova are mai multe relizari in premiera, obtinute de-a lungul anilor. Bunaoara, noi am creat primul ocol silvic propriu, primaria fiind principalul actionar, cu doua mii de ha de padure, am realizat cea mai importana lucrare de la electrificare incoace, automatizarea telefoniei, lucrare in care am investit 80 de miliarde de lei in anul 2001, am construit o scoala noua in Araneag in 2003 printr-un program european, care se numeste "Reabilitarea scolilor romanesti". De asemenea, in acest an am reusit sa punem in practica o promisiune facuta in campania electorala, amenajarea in cele 12 unitati scolare de pe raza comunei (6 scoli, 6 gradinite) a unor grupuri sanitare moderne cu apa curenta, conform cerintelor actuale. Nu de mai mica importanta este si construirea celui mai modern post de politie din judet, dupa cum s-a exprimat chiar inspectorul sef al politiei aradene", tine sa ne mai spuna primarul Farcasiu.
Important pentru locuitorii comunei este si faptul ca primaria a reusit regularizarea Vaii-Mari, o investitie in valoare de 45 de miliarde de lei care a rezolvat inundatiile care apareau in aceasta zona la topirea zapezii.
Scoala din Tarnova este integrata in programul de relansare a invatamantului rural - Virtual Arad News (c)2006 In aceste zile se lucreaza din plin la reparatia capitala a sediului primariei, investitie in valoare de 1,5 miliarde de lei, lucrare care consta in montarea de usi si ferestre, mobilier nou, introducerea incalzirii printr-o centrala proprie, amenajarea unei sali moderne de sedinta, dotata cu toate utilitatile.
Vor sa promoveze
Primarul comunei, Florin Farcasiu, este foarte mandru de faptul ca Ansamblul de dansuri populare, "Zarandul" din localitate, condus de prof. Teodor Deta a intreprins nu de mult un turneu la Paris, mai precis intr-o suburbie a lui, Choisy-Le-Roi, unde a repurtat un frumos succes.
"Nu pot sa nu remarc - ne mai spune primarul - si succesul deosebit obtinut de echipa de handbal-fete la Turneul national de la Galati, unde s-a clasat pe un frumos loc trei, un merit deosebit avandu-l, desigur, prof. Stefan Gligor, antrenorul echipei. Apropo de sport, vreau sa se stie ca echipa de fotbal "Avantul" Tarnova care activeaza in campionatul judetean este pe primul loc si are ca intentie promovarea in Liga a IV-a".
Un proiect scolar deosebit
Scoala Generala Tarnova este integrata in cadrul programului de relansare a invatamantului rural "Scoala intre traditie si inovatie" obtinand prin concurs "granturi" scolare.
Dupa cum ne informeaza prof. Maria Gligor, in cadrul acestui proiect s-au desfasurat numeroase activitati educative, avand ca obiectiv general identificarea si valorificarea in scoala si in educatie a caracteristicilor fundamentale ale fiecarei etnii, tinand seama ca la scoala din Tarnova invata copii de etnie romana si ucraineana.
"Printre cele mai reusite activitati desfasurate de noi a fost omagierea poetilor nationali Mihai Eminescu si Taras Sevcenko, si o excursie la Poienile de sub Munte si Repedea (Maramures) pentru a cunoaste mediul din care provin etnicii ucraineni stabiliti in comuna noastra" ne mai spune prof. Maria Gligor despre numai cateva dintre actiunile organizate in cadrul programului mai sus amintit.

Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]